Βωβούσα Ιωαννίνων

Άποψη της Βωβούσας από τη νότια είσοδο στο χωριό

Η Βωβούσα ανήκει στα διάσημα Ζαγοροχώρια. Αποτελεί το ανατολικότερο από αυτά τα χωριά και κοσμείται με ένα από τα ωραιότερα μονότοξα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου, καθώς έχει το προνόμιο να τη διασχίζει.ο ποταμός Αώος. Γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη κατά την περίοδο της αυτονομίας του Ζαγορίου στα πλαίσια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ιστορικά εμφανίζεται πριν 1000 χρόνια με πέντε οικισμούς (το Μπαϊτάνι, η Πλάκα, η Αγία Παρασκευή, η Τσιάσκα και ο Άγιος Δημήτριος) που αργότερα ενώθηκαν σε ένα. Τα πρώτα στοιχεία για τον πληθυσμό της Βωβούσας υπάρχουν από το 1801, όταν η πανούκλα κτύπησε την περιοχή, με εκατοντάδες νεκρούς.

Στην απογραφή του 1817 ζούσαν 270 οικογένειες με 2500 κατοίκους. Την ίδια χρονιά ληστρικές επιθέσεις Αλβανών και Βλάχων αναγκάζουν περισσότερες από 120 οικογένεις σε φυγή και αποδημούν. Στο χρονικό διάστημα από το 1824 έως το 1831, λόγω των ληστρικών επιδρομών, η Βωβούσα έμεινε ακατοίκητη.

Η Βωβούσα (Μπαϊεάσα στα βλάχικα), μετά την απελευθέρωση του 1913 απαλλάχτηκε από κάθε είδους επιδρομών και ακολούθησε μια ειρηνική πορεία έως το 1940. Το 1943 κάηκε από τους Γερμανούς. Διασώθηκε μόνον η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, αξιόλογο μνημείο του χωριού.

Το χωριό ξαναζωντανεύει στα τέλη της δεκαετίας του 50 με αρχές του 60, όπου οι λίγες οικογένειες που επιστρέφουν μέσα από δύσκολες συνθήκες ασχολούνται με την υλοτομία και την κτηνοτροφία.

Σήμερα η βασική απασχόληση των κατοίκων είναι η υλοτομία μέσω του Δασικού Συνεταιρισμού που αποτελείται από 33 μέλη. Επίσης λειτουργούν και 6 βιοτεχνίες κατεργασίας ξυλείας, στη θέση «Πριόνια», όπου παράγεται κυρίως οικοδομική ξυλεία.

Πλησιάζοντας στη Βοβούσα από το Φλαμπουράρι, οδηγώντας μέσα στην κατάκλειστη βαθυπράσινη κοιλάδα του Αώου, έχεις την απόλυτη αίσθηση ότι μπαίνεις στα σώψυχα της μεγάλης ελληνικής οροσειράς της Πίνδου. Το χωριό λέγεται Βοβούσα από τη βοή του νερού, από το ποτάμι. Η εικόνα του χωριού καθώς το κόβει στα δύο ο Αώος μέσα σε μια κοιλάδα στα 1.000 μ. υψόμετρο, τριγυρισμένη από θεόπυκνα αδιαπέραστα δάση με οξιές, έλατα και μαυρόπευκα, είναι κάτι που δεν ξεχνιέται εύκολα.

Το παραδοσιακό γεφύρι της Βωβούσας

Η Βωβούσα ανήκει στο λεγόμενο Βλαχοζάγορο. Σήμερα ζουν εδώ περίπου 80 άτομα, από τους οποίους οι περισσότεροι ασχολούνται με την υλοτομία. Διασχίζουμε την περίφημη γέφυρα του 1748, που χτίστηκε από τον Αλέξιο Μήσιο και περπατάμε στις σκόρπιες γειτονιές του χωριού. Παντού βλέπουμε ξύλινα κτίσματα. Η αφθονία του ξύλου το κάνει δομικό υλικό γιά κάθε χρήση: σπίτια, αποθήκες, αχυρώνες, στάβλους, μέχρι και γκαράζ ξύλινα είδαμε.

Το βραδάκι ζεσταινόμαστε γύρω από στο τζάκι, κουτσοπίνοντας ηπειρώτικο τσιπουράκι και τσιμπολογώντας βλαχοτύρι και λουκάνικα. Συδαυλίζουμε το τζάκι ακούγοντας τις ατέλειωτες ιστορίες του Βίκτωρα. Ο Αώος ακούγεται βουερός έξω από το παράθυρο. Το καλύτερο νανούρισμα!

ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ


Η Βωβούσα γειτνιάζει με τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, που στα βλάχικα θα πει ζεστή κοιλάδα και αυτό της προσδίδει μεγάλη φυσική ομορφιά και γεωφυσικό ενδιαφέρον, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε μεγάλους ορεινούς όγκους. Ειδικότερα η γύρω περιοχή χαρακτηρίζεται από φαράγγια, κοιλάδες, βάραθρα, υπέροχα δάση και μεγάλη ποικιλία φυτών. Εδώ είναι και το περίφημο Αρκουδόρεμα, το τόσο αγαπητό στους λάτρεις της πεζοπορίας. Η Βάλια ντε λα Ούρσα, δηλαδή η κοιλάδα της αρκούδας, φιλοξενεί το Αρκουδόρεμα, που είναι παραπόταμος του Αώου. Πηγάζει από τη Βάλια Κάλντα και στο διάβα του σχηματίζει μικρούς καταρράκτες, οι οποίοι χύνονται σε λιμνούλες, πολύ καλές για βουτιές και κολύμπι. Μέσα σ' αυτά τα πυκνά δάση ζουν περίπου 90 - 100 αρκούδες. Περισσότερες πληροφορίες για την πρόσβαση στη Βάλια Κάλντα και το Αρκουδόρεμα έχουμε γράψει στην ανάρτηση για τα Βλαχοχώρια Γρεβενών.

Επίσης αν είστε παρέα και επιθυμείτε να επισκεφθείτε τη Βάλια Κάλντα αλλά δυσκολεύεστε να προσανατολιστείτε και υπάρχει κίνδυνος να χαθείτε, τότε καλό θα ήταν να έρθετε σε επαφή με το Στέλιο Τσιαλίκη, ο οποίος θα αναλάβει να σας συνοδέψει. Τηλ. 6977307502 & 6978211712.

Στη Βωβούσα υπάρχουν ξενώνες για διαμονή, ενώ δεν λείπουν και οι ευκαιρίες για καγιάκ και ράφτινγκ στον ποταμό. Λίγο πριν την είσοδο του χωριού, υπάρχει η θέση Κολύμπι. Θέση όνομα και πράμα, αφού, όταν υπάρχει σωστό ύψος νερού, το καλοκαίρι, οι επισκέπτες βουτούν και απολαμβάνουν το πάντα δροσερό νερό του Αώου. Από τη Βωβούσα μπορείς να περάσεις στην Βάλια Κάλντα, μέσω του ασφαλτοστρωμένου δρόμου που ανηφορίζει για το Περιβόλι. Φτάνοντας ψηλά στη θέση "στάνη Ντίζα" στρίβουμε δεξιά και συνεχίζουμε σε χωματόδρομο.

Η Βωβούσα απέχει από τα Γιάννενα περίπου 70 χιλιόμετρα και από το Μέτσοβο περίπου 60 χιλιόμετρα. Τις καλές μέρες του χειμώνα "πιάνει" πολύ χιόνι που σκεπάζει τα πάντα δημιουργώντας ένα παραμυθένιο σκηνικό. Μια ακόμη διαδρομή για όσους αγαπούν την πεζοπορία ξεκινά από τη Βωβούσα, μπαίνει σε πυκνό δάσος με θεόρατα μαυρόπευκα και μέσω δασικού δρόμου καταλήγει στη Λάιστα.


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΩΒΟΥΣΑΣ

Το Σάββατο 1 Αυγούστου 2015 εγκανιάζεται με πολύ μεράκι το πρώτο Φεστιβάλ Βωβούσας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκθέσεις φωτογραφίας, σεμινάρια δημιουργικής γραφής, μουσικά εργαστήρια, αστρονομικές βραδιές, θεατρικά παιχνίδια, προβολές ταινιών, ομιλίες κλπ. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως και το Σάββατο 8 Αυγούστου, ενώ οι εκθέσεις μέχρι 10 Σεπτεμβρίου. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

ΦΑΓΗΤΟ

Η χορτόπιτα της Φωτεινής

Στο εστιατόριο του ξενώνα Βοβούσα. Ο Βίκτωρας Δρούγιας (φανατικός Βλάχος) σερβίρει καταπληκτικά παϊδάκια, χωριάτικα λουκάνικα και πολύ καλό κρασί (ο ίδιος όμως προτιμάει το τσίπουρο). Η σύζυγος Φωτεινή μαζί με την κόρη Ελευθερία κάνουν και νόστιμα μαγειρευτά αλλά και πολύ πετυχημένες πίτες. Τηλ. 2656022555.

Στο "Καταφύγιο Βάλια Κάλντα" θα βρείτε ψητά και εξαιρετικά μαγειρευτά (εξαιρετική φασολάδα, σπέσιαλ πατσάς και πολύ ωραίο αρνάκι φρικασέ!). Τηλ. 2656022200, 2651029445 & 2651022226.

Ψησταριά Άγγελος. Από τα παλιότερα μαγαζιά στο χωριό. Έχει πολύ καλές σούβλες, ψητά, κεμπάπ, κοκορέτσι κ.λπ. Στέκι κυνηγών. Τηλ. 2656022841.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενώνας Κερασιές

Ξενώνας Βοβούσα. Συμπαθητικός ζεστός ξενώνας με πλήρως εξοπλισμένα μεγάλα δωμάτια στον επάνω όροφο. Διαθέτουν κεντρική θέρμανση, TV, ψυγείο και μπάνιο. Από 30 € το δίκλινο με παραδοσιακό πρωινό. Μείναμε εδώ το Φεβρουάριο του 2004 στο δωμάτιο Νο 5 τρία άτομα προς 55 € με πρωινό. Δυστυχώς τότε δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί το ισόγειο (ο χώρος του καθιστικού), ήταν δηλαδή σα γιαπί. Λειτουργεί εστιατόριο σε διπλανό κτήριο. Τηλ. 2656022555.

Καταφύγιο "Βάλια Κάλντα". Περίπου 3 χλμ. πριν από τη Βοβούσα (όπως έρχεστε από Φλαμπουράρι) θα συναντήσετε στα δεξιά σας ένα θαυμάσιο καταφύγιο, πολύ καλόγουστα διακοσμημένο, σύγχρονο και με πάρα πολλές ανέσεις. Διαθέτει 3 μεγάλα δωμάτια, τα οποία φιλοξενούν συνολικά 50 άτομα σε κουκέτες. Τιμές: 10 € το άτομο. Λειτουργεί εστιατόριο. Τηλ. 2656022200, 2651029445, 2651022226 & 6977314779.

Ξενώνας Κερασιές. Διαθέτει 10 αυτόνομα διαμερίσματα με κουζινάκι, αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, τζάκι, βιβλιοθήκη κλπ. Από 40 € με πρωινό. Τηλ. 2656023003, 6976867042 & 6944578669.

Ενοικ. Δωμάτια Αντώνης Ακρίβης. Απλά και ζεστά δωμάτια με στοιχειώδεις ανέσεις. Τιμές: από 25 € το δίκλινο. Τηλ. 2656022863.

Ενοικ. Δωμάτια Βαγγελιώ Δρούγια. Τηλ. 2656022845.

Ενοικ. Δωμάτια Στέργιος Νόλας. Τηλ. 2656022827.

Ενοικ. Δωμάτια Θανάσης και Σοφία Σταγκογιάννη. Τηλ. 2656031365.

Ενοικ. Δωμάτια Μαρία Γαλάνη. Τηλ. 2656031438.

Ενοικ. Δωμάτια Χρυσούλα Αυδίκου. Τηλ. 2656031050.

2 σχόλια:

  1. Δεν αξίζουν ευρώ τα φαγητά του Αγγελου.
    Μας πηγε κοψιμο με τα ληγμενα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφιερωμένο στο Βασίλη τον Ταλιμπάν, τον "Πρόξενο" της Βωβούσας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".