Κίσσαβος

Η πεντακάθαρη παραλία της Παλιουριάς

Κάποτε, τη δεκαετία του '60, σε προεκλογική περίοδο, ο Γεώργιος Παπανδρέου που ήταν γνωστός και ως "Γέρος της Δημοκρατίας" επισκέφθηκε τη Λάρισα, όπου και έβγαλε λόγο και μάλιστα μεσημέρι Κυριακής. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πηγαίνει στο Βόλο, όπου και πάλι εκφωνεί λόγο μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος. Μόλις βγαίνει στο μπαλκόνι χαιρετάει τον κόσμο αριστερά-δεξιά και πλησιάζει στο μικρόφωνο:
-Λαέ της Λάρισας... (προφανώς είχε μπερδευτεί, οπότε κάποιος από τους στενούς του συνεργάτες σκύβει και του λέει στο αυτί "πρόεδρε στο Βόλο είμαστε")
-Λαέ της Λάρισας... (επιμένει)...λαέ της Λάρισας ο λαός του Βόλου σε ξεπέρασε! (πανέξυπνος, το μπάλωσε αμέσως).

Λοιπόν ας ξεκινήσουμε από τη γέφυρα του Πηνειού ποταμού ακριβώς πριν να μπούμε στην κοιλάδα των Τεμπών (αν ερχόμαστε από τη Βόρεια Ελλάδα) ή ακριβώς μόλις βγούμε από την κοιλάδα των Τεμπών (αν ερχόμαστε από τη Νότια Ελλάδα). Εδώ υπάρχουν ταμπέλες που μας κατευθύνουν προς το Δέλτα του Πηνειού (γράφουν "Ομόλιο, Στόμιο, Καρίτσα, Κόκκινο Νερό). Περνάμε το Ομόλιο και φτάνουμε στο Στόμιο, το οποίο πήρε το όνομά του από το στόμιο του ποταμού (δηλαδή τις εκβολές του). Το χωριό έχει αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, πολλές ψησταριές, ουζερί, ψαροταβέρνες και καφέ. Οι τιμές παντού είναι λογικότατες. Στο Στόμιο θα κάνουμε στο μέλλον ξεχωριστό αφιέρωμα.

Η οργανωμένη παραλία του Στομίου

Μετά το Στόμιο ο δρόμος σιγά σιγά κερδίζει υψόμετρο με αποτέλεσμα φτάνοντας στην Καρίτσα να είμαστε πλέον στα 250 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Το χωριό περιβάλλεται από άφθονες καστανιές γιαυτό και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου κάθε χρόνο διοργανώνεται εδώ ένα μεγάλο λαϊκό πανηγύρι στην πλατεία, δηλαδή η περίφημη "Γιορτή Κάστανου". Τουτέστιν μουσική, χοροοί, χιλιάδες κάστανα ψημένα και μπόλικο κρασάκι για συνοδεία, όλα αυτά κερασμένα. Το χωριό διαθέτει ξενοδοχεία, ταβερνούλες, καφενεδάκι και σούπερ μάρκετ.

ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΟΥΣ

Όσοι αγαπούν το περπάτημα πρέπει οπωσδήποτε να ρωτήσουν για το Φαράγγι της Καλυψούς, ειδυλλιακό μέρος με οργιώδη βλάστηση, καταρράκτες, μικρές λιμνούλες κλπ. Και φυσικά, αν είναι καλοκαίρι, παίρνουμε μαζί και το μαγιό μας!

Φυσική πισίνα στο Φαράγγι της Καλυψούς

Προσπερνάμε το Κόκκινο Νερό και ακολουθεί ο οικισμός Κουτσουπιά (μία σχετικά ήσυχη παραλία με λιγοστά σπίτια, ένα ταβερνάκι και ένα συγκρότημα με ενοικιαζόμενες κατοικίες). Αμέσως μετά σειρά έχει η Παλιουριά. Σε όλη αυτή τη διαδρομή μπορεί άνετα κανείς να κολυμπήσει όπου του αρέσει: ειδικά αν είναι καθημερινή θα είστε εντελώς μόνοι.

Ο δρόμος πλέον κινείται πλάι στην απέραντη και μήκους πολλών χιλιομέτρων παραλία που ενώνει τη Βελίκα (πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ, ταβέρνες, super market κλπ.) με την Κάτω Σωτηρίτσα και τον Αγιόκαμπο (επίσης άφθονες τουριστικές υποδομές). Για τα παραλιακά θέρετρα του Κισσάβου (Στόμιο, Κόκκινο Νερό, Βελίκα, Κάτω Σωτηρίτσα και Αγιόκαμπο) θα κάνουμε στο μέλλον ένα ξεχωριστό αφιέρωμα.

Ας επιχειρήσουμε μία ανάβαση μέχρι την Άνω Σωτηρίτσα από εύκολο ασφαλτοστρωμένο δρόμο 6-7 χλμ. Στην άκρη του χωριού και με θέα στη Μελίβοια βρίσκεται η αρχή του μονοπατιού που θα μας οδηγήσει μετά από πέντε λεπτών πεζοπορία στον πανέμορφο καταρράκτη της Άνω Σωτηρίτσας. Το δασαρχείο έκανε πολύ καλή δουλειά με ταμπελίτσες, γεφυράκια, κάγκελα κλπ.

Φεύγοντας από την Άνω Σωτηρίτσα θα περάσουμε οπωσδήποτε από το εργαστήριο παραδοσιακών γεύσεων Φιλύρα. Θα βρούμε καταπληκτικά μεζεδάκια, π.χ. ανιθοτυράκια, αμυγδαλοσαλάτα, μανούρι με κυδώνι, χταπόδι στιφάδο , ταμπουλέ, λιαστή ντομάτα, γλυκά του κουταλιού κλπ. Τηλ. 2494031270 & 6972697035.

Ο καταρράκτης της Άνω Σωτηρίτσας

Ο Αγιόκαμπος είναι το επίνειο της Αγιάς. Ας ανηφορίσουμε λοιπόν προς Αγιά. Αφού κάνουμε περίπου 1 από τη θάλασσα θα φτάσουμε σε διακλάδωση. Ο αριστερός δρόμος ανηφορίζει και καταλήγει σε 5 χλμ. στην πανέμορφη Σκήτη. Ο δεξιός δρόμος συνεχίζει προς Αγιά. Σε 4 χλμ. θα προσέξουμε στα αριστερά μας μικρή ταμπελίτσα που γράφει "προς Μονή Αγίων Αναργύρων 500 μ.". Αξίζει μια μικρή παράκαμψη αφενός για να επισκεφθούμε ό,τι έχει απομείνει από τη μονή του 1588 και αφετέρου για τον περιβάλλοντα χώρο: τριγύρω πανύψηλα πλατάνια, άφθονο γκαζόν να παίξουν τα παιδιά, ένα ποταμάκι που τρέχει με δροσερό νερό, καμιά δεκαριά χτισμένες από το δασαρχείο ψησταριές (και με σχάρες μάλιστα!) και καμιά δεκαριά μεγάλα ξύλινα τραπέζια με πάγκους, αρκετά από τα οποία είναι στεγασμένα. Φαντάζεστε τι γίνεται εκεί την Πρωτομαγιά...

Η Αγιά είναι μια μεγάλη αγροτική κωμόπολη χωρίς όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από την Αγιά όμως μπορούμε εύκολα και γρήγορα να φτάσουμε σε 3 χλμ. στο πανέμορφο Μεταξοχώρι, παραδοσιακό χωριό με όμορφα πέτρινα σπίτια, όπου έχουν το εξοχικό τους διάφοροι καλλιτέχνες. Άφθονα τρεχούμενα νερά κυλούν παντού μέσα στο χωριό και ένα μεγάλο ρέμα διασχίζει την πλατεία. Εδώ στο Μεταξοχώρι γίνεται κάθε χρόνο στα μέσα Ιουνίου η "Γιορτή Κερασιού".

Επιστροφή στην Αγιά και από εκεί εύκολα παίρνουμε κατεύθυνση για Λάρισα. Όταν συναντήσουμε την νέα εθνική οδό Αθηνών-Θεσ/νίκης παίρνουμε κατεύθυνση για Κατερίνη. Μόλις μπούμε στην κοιλάδα των Τεμπών και ακριβώς 100 μ. πριν τα παλιά διόδια στρίβουμε δεξιά για να επισκεφθούμε τα ιστορικά Αμπελάκια. Η απόσταση είναι μόλις 5 χλμ. αλλά λόγω των απανωτών και απότομων ανηφορικών στροφών χρειάζεται αυξημένη προσοχή.

Αφήνουμε τα Αμπελάκια και κατεβαίνουμε πάλι στα Τέμπη. Στρίβουμε δεξιά (προς Κατερίνη), περνάμε την περιοχή με τον τέως σταθμό διοδίων, μπαίνουμε στην κοιλάδα και φτάνουμε στην τοποθεσία Αγ. Παρασκευή όπου έχει κατασκευαστεί και πεζογέφυρα πάνω απ' τον ποταμό Πηνειό που οδηγεί στο εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής. Εκατέρωθεν της γέφυρας μας υποδέχονται διάφορα αυθαίρετα μαγαζάκια - παράγκες που πωλούν από χαλβά Φαρσάλων και γάστρες μέχρι κομπολόγια, χαϊμαλιά και όλων των ειδών τα κινέζικα παιχνιδάκια. Ο κύκλος κλείνει και πάλι στη διασταύρωση για Ομόλιο, Στόμιο, Καρίτσα, Κόκκινο Νερό...

ΦΑΓΗΤΟ

Χταπόδι γιαχνί στην ψαροταβέρνα Ο Μπέμπης

ΚΑΡΙΤΣΑ
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Δοχός. Πολύ ωραία θέα. Σπεσιαλιτέ το μοσχαράκι κελαηδί. Τηλ. 2495092001.

ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑ
Ψαροταβέρνα Ο Μπέμπης. Στην παραλία. Το καλοκαίρι απλώνουν τα τραπεζάκια τους κάτω απ' τα πλατάνια. Απολαύσαμε μπαρμπούνια τηγανητά, γάβρο σαχανάκι, χταπόδι γιαχνί και χωριάτικη σαλάτα. Τιμές λογικές. Τηλ. 2494052821, 6972933771 & 6976883041.

ΑΝΩ ΣΩΤΗΡΙΤΣΑ
Ταβέρνα Ελιά. Σε αναπαλαιωμένο πέτρινο κτήριο του 1930. Τηλ. 2494031031 & 6946406532.

Καπηλομαγειρείο Κάπιστα. Σε όμορφο πέτρινο αναπαλαιωμένο κτίσμα. Έχει και τζάκι. Τηλ. 2494031100.

Ταβέρνα Παλιά Σωτηρίτσα 1912. Ακόμη ένα πετρόχτιστο κουτουκάκι με παραδοσιακές συνταγές. Δοκιμάσαμε μπαρμπουνοφάσουλα, πατατοσαλάτα, ντοματοκεφτέδες και χωριάτικο λουκάνικο. Τηλ. 2494031514 & 6970817353.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενοδοχείο Δοχός

ΚΑΡΙΤΣΑ
Ξενοδοχείο Δοχός. Βρίσκεται λίγο πιο έξω από το χωριό, σε φυσικό μπαλκόνι με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο. Διαθέτει δωμάτια δίκλινα ή τρίκλινα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, κουζινάκι, μπάνιο και μπαλκόνι με απέραντη θέα. Λειτουργούν εστιατόριο, καφέ μπαρ και δύο εξωτερικές πισίνες για το καλοκαίρι.Ο ιδιοκτήτης κος Γιώργος Μπούτος τα Σαββατόβραδα του καλοκαιριού διοργανώνει μουσικές βραδιές στο χώρο γύρω από το μπαρ της πισίνας, πότε με έντεχνο λαϊκό τραγούδι, πότε με jazz κλπ. Μείναμε εδώ τον Ιούνιο του 2003 στο δωμάτιο Νο 1 τρία άτομα προς 75 € με πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2495092001.

Ξενοδοχείο Χριστίνα. Αυτό βρίσκεται μέσα στο χωριό. Υπάρχουν 15 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, A/C, TV, ψυγείο, μπάνιο και μπαλκόνι με θέα. Τιμές: δίκλινο από 35 € με πρωινό. Τηλ. 2495092257, 2495092338, 2410232373, 6942820515 & 6945152711.

ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑ
Ξενοδοχείο Bebis. Αποτελείται από 9 τρίκλινα (τα 4 με τζάκι), 1 δίχωρη τετράκλινη σουίτα με τζακούζι και 1 δωμάτιο ΑΜΕΑ με τζάκι. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, mini bar, internet και μπαλκονάκι. Λειτουργεί καφέ μπαρ, όπου σερβίρεται και πρωινό. Στην ίδια επιχείρηση ανήκει και η ομώνυμη ψαροταβέρνα. Τηλ. 2494055041, 6972933771 & 6976883041.

Ενοικ. Κατοικίες Αλκυόνη. Πρόκειται για άνετα διαμερίσματα με καθιστικό, τραπεζαρία, A/C, μπάνιο και μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα. Λειτουργούν μόνο τη θερινή σεζόν. Τηλ. 2494300428 & 6945170044.

ΑΝΩ ΣΩΤΗΡΙΤΣΑ
Ξενώνας Το Αγνάντι. Αποτελείται από δύο συγκροτήματα, στα οποία κατανέμονται 8 άνετα διαμπερή δίχωρα τετράκλινα διαμερίσματα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, τζάκι, καθιστικό, κουζίνα και μπαλκονάκι με θέα. Σερβίρεται πρωινό στην τραπεζαρία με το τζάκι και τα επιτραπέζια παιχνίδια. Μείναμε εδώ το Μάρτιο του 2005 στο δωμάτιο Νο 2 τρία άτομα προς 78 € με πρωινό. Τηλ. 2494031015 & 6973011804.

Ξενώνας Ποίαντας. Διαθέτει 12 διαμερίσματα των 2 ή των 4 ατόμων. Όλα περιλαμβάνουν υπνοδωμάτιο, σαλοκουζίνα και μπάνιο. Έχουν θέρμανση, A/C, TV και μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα. Λειτουργεί εξωτερική πισίνα. Τηλ. 2494031080 & 6932460884.

5 σχόλια:

 1. είσαι σίγουρος ότι είναι αδιάφορο το Κόκκινο Νερό?

  όταν ξαναπεράσεις από δω ρίξε μια πιο προσεκτική ματιά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύ ατυχές το σχόλιό σου για το Κόκκινο Νερό! Δείχνει άτομο που δεν έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει το φυσικό κάλλος και το ιδιαίτερο χρώμα ενός τόπου. Σαφώς ανώτερο το Κόκκινο νερό από πολλές γειτονικές πιό δημοφιλείς παραλίες. Φυσικά αναγνωρίζω στό άρθρο σου τον καθαρά διαφημιστικό του χαρακτήρα, κι όχι την αγάπη για ένα αντικειμενικό περιηγητικό οδοιπορικό από έναν λάτρη της φύσης!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Από τον Ιούνιο 2015 δίπλα ακριβώς από την ταβέρνα Μπέμπης λειτουργεί ξενοδοχειακή μονάδα της ίδιας επιχείρησης (hotel Bebis) 3*** . Μείναμε 2 άτομα αρχές Σεπτέμβρη 4 διανυκτερεύσεις και οι εντυπώσεις αρκετά καλές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η τριτη εικονα "Φυσική πισίνα στο Φαράγγι της Καλυψούς" δεν βρισκεται καν στον κισσαβο, αλλα ειναι φυσικη πισινα στον Ολυμπο, συγκεκριμενα στο μονοπατι "Διον (Αγ. Κωνσταντινος)-καταφυγιο κορομηλιας" και συγκεκριμενα στη θεση-πηγη "Ιταμος"

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".