Βάργιανη Φωκίδας

Η γραφική Βάργιανη στις δυτικές πλαγιές του Παρνασσού

Αφήνουμε πίσω μας τη Γραβιά και παίρνουμε το δρόμο για την Άμφισσα. Περίπου στα 4 χλμ. συναντούμε πινακίδα που μας πληροφορεί ότι αν στρίψουμε αριστερά θα οδηγηθούμε σε ακόμη 4 χλμ. στον "προστατευόμενο αξιόλογο οικισμό" της Βάργιανης. Ανηφορίζουμε με απανωτές στροφές και σε 5 λεπτά φτάνουμε. Απέχει 210 χλμ. από την Αθήνα και 337 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Τα τελευταία χρόνια η Βάργιανη αρχίζει και ξαναζωντανεύει: χτίστηκαν νέοι ξενώνες, άνοιξαν δύο ταβέρνες, ένα καφενείο, πήρε τα πάνω του το χωριό... Ο μόνιμος πληθυσμός της Βάργιανης είναι περίπου 25 άτομα και το υψόμετρο στην πλατεία αγγίζει τα 890 μ. Πάνω από το χωριό υψώνεται αγέρωχος ο Παρνασσός

Είναι όντως αξιόλογος οικισμός όπως γράφει η πινακίδα; Ναι είναι, όλα τα σπίτια είναι πετρόχτιστα, παντού έλατα, πλατάνια και καρυδιές, άφθονα τρεχούμενα νερά τρέχουν παντού (μέσα στο χωριό βρίσκονται οι περήφημες πηγές της Μπουρμπούλας).

Ένα μικρό τμήμα από τις πηγές της Μπουρμπούλας

Δύο νεόκτιστοι ξενώνες υπάρχουν:

Ξενώνας Αρχοντόλιθος. Διαθέτει 6 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, ψυγείο, TV, A/C, τζάκι και wi fi internet. Υπάρχει και εξωτερική πισίνα για το καλοκαίρι. Σερβίρεται πρωινό. Τηλ. 2265091648 & 6932185848.

Ξενώνας Ιφιγένεια. Αποτελείται από 3 τετράκλινα στούντιο και 3 εξάκλινες διώροφες μεζονέτες. Όλα έχουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζίνα, τηλεόραση και μπαλκονάκι. Τηλ. 6944784286 & 6945290747.

Όσον αφορά το φαγητό μία λύση είναι η ταβέρνα Ζέρβας στην πλατεία (τηλ. 2265091102 και 6976883784) και η άλλη είναι η ταβέρνα της Δροσούλας και της Αργυρούλας Κατινιώτη ακριβώς μπροστά στις πηγές της Μπουρμπούλας (τηλ. 2265091728 και 2265091103). Εμείς τιμήσαμε δύο φορές την κα Αργυρούλα: τον Αύγουστο του 2005 και τον Οκτώβριο του 2009. Πάντα μαζεύει πολύ κόσμο γιαυτό καλό είναι να προηγηθεί τηλεφώνημα. Γευτήκαμε και αρνάκι σούβλας και κοκορέτσι και φρέσκες τηγανητές πατάτες, μόνο που αν παραγγείλεις παϊδάκια (όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλη τη Ρούμελη και στην Πελοπόννησο και στην Αθήνα ακόμη) αντί να σου σερβίρουν τα πλευρά (δηλαδή τα κόκαλα του θώρακα), σου φέρνουν... μπούτια τεμαχισμένα και ψημένα στη σχάρα (τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να τα λένε κοψίδια, όχι παϊδάκια...). Το αστείο είναι ότι τους το διευκρινίζεις από την αρχή αλλά αυτοί...το βιολί τους. Άσε που έτσι δεν τρώγονται με τίποτα, γίνονται πολύ σκληρά, θέλεις αλυσοπρίονο για να τα κόψεις. Αλλού, τα μπουτάκια τα βάζουν στη γάστρα ή τα σιγοψήνουν με τις ώρες στο φούρνο με μπόλικες πατατούλες, σκορδάκι, λεμόνι, ρίγανη και γίνονται λουκουμάκι. Τα παϊδάκια φυσικά τα ψήνουν στα κάρβουνα και όταν λένε παϊδάκια εννούν αυτό ακριβώς, τα παΐδια, όχι τα πόδια!

4 σχόλια:

  1. Μετα απο ενα ΣΚ στη Βαργιανη εχω να πω οτι δε σου παει το μυαλο για ποσο ομορφο και περιποιημενο χωριο μιλαμε.Ειδικα αν το πετυχεις με χιονι οπως εμεις τοτε το γεγονος οτι περιτρυγιριζεται απο ελατα ειναι ακομα καλυτερο.
    Για φαι στη Δροσουλα οπου πλεον αν πεις παιδακι φερνει μπριζολακια αρνισια.Το φαι πολυ καλο οπως και η διαμονη στον Ξενωνα Ιφιγενεια με τρομερη θεα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπώ τη φύση, αυτή η χώρα έχει το πιό όμορφο
    πολυσύνθετο πολύμορφο φυσικό περιβάλλον,
    κρίμα ,
    προδοσία και εθνικό έγκλημα, που αφήνουμε αμαχητί τους (ταγούς) και την πουλάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ομορφη η ελλαδα κριμα που δεν εχουμε οικονομικη ανεξαρτησια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν εχει τυχει να παω αν κ περναω οπως παω για Λαμια..... Στη Βαργιανη ειχε γυριστει μια παλια ελληνικη σειρα ασπρομαυρη... *ο φωτογραφος του χωριου*

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".