Ασπροπόταμος Τρικάλων

Οι πηγές του Αχελώου στη θέση Βερλίγκα στα 2.000 μ. ψηλά στο Περιστέρι

Ο Αχελώος είναι ο δεύτερος σε μήκος γηγενής ελληνικός ποταμός και ο πλουσιότερος σε νερά. Πηγάζει από το Περιστέρι της Πίνδου σε υψόμετρο 2.000 μ. στη θέση Βερλίγκα και ύστερα από 255 χλμ. εκβάλλει στο Ιόνιο. Στο ξεκίνημά του, στο Ν. Τρικάλων συνήθως λέγεται Ασπροπόταμος ή απλά Άσπρος ή (στα Βλάχικα) Αράου Άλμπου. Γύρω από τον πολύβουο Ασπροπόταμο στέκουν περήφανα καμιά δεκαριά χωριουδάκια που απαρτίζουν τη διευρυμένη Κοινότητα Ασπροποτάμου, άλλοτε σκαρφαλωμένα στις αγέρωχες κορυφές της Νότιας Πίνδου, άλλοτε φωλιασμένα ανάμεσα σε κατάφυτες πλαγιές από βαθυπράσινα έλατα και άλλοτε δίπλα στα πλατάνια του ποταμού. Το τοπίο συμπληρώνουν παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια και γραφικά πετρόχτιστα ξωκκλήσια.

Αν ερχόμαστε από το Περτούλι θα φτάσουμε κάτω στο ποτάμι στο ύψος της γέφυρας Αλεξίου, εκεί που χύνεται το Καμναΐτικο ρέμα στον Άσπρο. Από εκεί περνώντας τη γέφυρα συναντούμε μια διασταύρωση όπου ο κύριος δρόμος φεύγει αριστερά και οδηγεί στο Γαρδίκι, που είναι χτισμένο στις πλαγιές της Κακαρδίτσας (το βουνό που με υψόμετρο 2.429 μ. χωρίζει τη Θεσσαλία από την Ήπειρο και συγκεκριμένα τα Τζουμέρκα) και στην Αθαμανία, ενώ η παράκαμψη προς τα δεξιά είναι ένας νέος ασφαλτόδρομος που οδηγεί στην Τζούρτζια (την ονομασία Αγία Παρασκευή θα τη συναντήσουμε μόνο στους χάρτες, όλοι οι Τρικαλινοί χρησιμοποιούν το παλιό όνομα του χωριού, δηλαδή αυτό που επισήμως ίσχυε μέχρι και το 1955). Από το Γαρδίκι κατάγεται και ο κος Σωτήρης Γοργογέτας, συγγραφέας του βιβλίου "Φύση και Παράδοση, επτά οδοιπορικά στα βουνά της Πίνδου".

Εάν δεν θέλουμε να περάσουμε τη γέφυρα, τότε συνεχίζουμε βόρεια. Ο δρόμος κινείται δίπλα στο ποτάμι και σύντομα συναντάει πινακίδα που μας δείχνει αριστερά "προς Αγ. Παρασκευή". Περνάμε το ποτάμι (όπου μπορούμε το καιλοκαίρι να κολυμπήσουμε στην παραλία "Αλέκος") και φτάνουμε στην Τζούρτζια. Είναι χτισμένη στις πλαγιές του Καταρραχιά (προέκταση της Κακαρδίτσας με υψόμετρο 2.280 μ.) και ανήκει στα λεγόμενα βλαχοχώρια της περιοχής του Ασπροποτάμου. Αξίζει τον κόπο να περπατήσουμε για 2 ώρες μέχρι το "Μαντάνι του Διαβόλου", έναν από τους πιο θεαματικούς καταρράκτες της πατρίδας μας, που κατεβάζει άφθονο νερό ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού.

Ξαναγυρίζουμε στον Άσπρο και στρίβουμε αριστερά. Παρατηρούμε ότι υπάρχουν πινακίδες που υποδεικνύουν τα ιδανικά σημεία εκκίνησης για όσους θέλουν να κάνουν κανό ή καγιάκ. Γρήγορα φτάνουμε σε νέα πινακίδα που μας δείχνει αριστερά "προς Μηλιά". Είναι ένα χωριό πολύ κοντά στο ποτάμι, γιαυτό και η βοή του ακούγεται πολύ καθαρά.

Ο Καταρραχιάς (2.280 μ.) όπως φαίνεται από τον Ασπροπόταμο

Πίσω πάλι στον κεντρικό δρόμο, στρίβουμε αριστερά και σε λίγο φτάνουμε στη διασταύρωση για Πολυθέα, η οποία είναι χτισμένη στις πλαγιές του όρους Καπ Γκρας (δηλαδή "χονδρό κεφάλι" στα βλάχικα) που έχει υψόμετρο 1930 μ.. Αμέσως μετά βρισκόμαστε στις εγκαταστάσεις της διευρυμένης κοινότητας Ασπροποτάμου, πάνω ακριβώς σε σημαντική διασταύρωση, όπου έχουμε δύο επιλογές: αριστερά πάει προς Κατάφυτο, Ανθούσα, Χαλίκι, Καλαρρύτες και Μέτσοβο ενώ δεξιά πάει για Καλλιρόη, Στεφάνι, Κρανιά, Κουκουφλί και Καστανιά.

Ας πάρουμε πρώτα τον αριστερό κλάδο. Μπαίνουμε σε πανέμορφη κοιλάδα μέσα στα έλατα, ο δρόμος κινείται λίγο ψηλότερα ενώ στο βάθος κυλάει αφρισμένος και ορμητικός ο Ασπροπόταμος. Περνάμε πρώτα το Κατάφυτο, ακολουθεί η Ανθούσα, με το πολύ όμορφο μοναστήρι της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας και το πέτρινο γεφύρι του Μίχου και αμέσως μετά συναντούμε την πινακίδα που μας δείχνει αριστερά "προς Καλαρρύτες 20 χλμ." και Τζουμέρκα. Αυτός ο δρόμος (που έχει πια ασφαλτοστρωθεί ολόκληρος) περνάει πάνω από τον Αυχένα του Μπάρου, στα 1.940 μ. υψόμετρο.

Φτάνουμε τώρα στο απομονωμένο μέχρι πρόσφατα Χαλίκι, στα 1160 μ. υψόμετρο, σε απόσταση 100 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, στους πρόποδες του όρους Περιστέρι (υψόμετρο 2.295 μ. αναφέρεται στους χάρτες και ως Λάκμος αλλά όλοι το λένε Περιστέρι) με το γραφικό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, το πέτρινο γεφύρι της Καπραρίας και την πολύ όμορφη σκεπαστή βρύση του Φίλου. Στην πλακοστρωμένη πλατεία, με τις εξαιρετικές ψησταριές, δίπλα στο ναό της Αγ. Παρασκευής, οργανώνεται κάθε χρόνο, το δεύτερο Σαββατόβραδο του Αυγούστου, "Γιορτή Πίτας" (όλες οι νυκοκοιρές ψήνουν πίτες, τις οποίες κερνούν στους επισκέπτες, φυσικά δε λείπουν τα σουβλάκια, τα λουκάνικα, το τσίπουρο και το κρασί...).

Ωραίες οι πίτες, αλλά δεν πρέπει φεύγοντας να ξεχάσουμε να προμηθευτούμε και το ντόπιο μυρωδάτο μέλι Λάκμος (τηλ. 2431032315, 6989154594 & 6971540633).

Υπάρχει κι ένας χωματόδρομος που ανεβαίνει αρκετά ψηλά στο Περιστέρι και πλησιάζει μέχρι τις πηγές της Βερλίγκας (απ' όπου πηγάζουν 3 μεγάλα ελληνικά ποτάμια: ο Αχελώος, ο Άραχθος και ο Πηνειός). Ένας άλλος δρόμος που ασφαλτοστρώθηκε το 2008 ανεβαίνει ψηλά στα 1700 μ. στον αυχένα "Μάντρα Χότζα", πολύ κοντά στις πηγές της Ρόνας και αμέσως μετά αρχίζει να κατηφορίζει μέσα σε πυκνό δάσος από πανύψηλα έλατα, οξιές και πλατάνια για να καταλήξει σε συνολικά 20 χλμ. από το Χαλίκι στο χωριό Ανήλιο και από κει σε ακόμη 5 χλμ. στο ξακουστό Μέτσοβο. Ο δρόμος είναι στενός και με απανωτές στροφές οπότε γι' αυτά τα 25 χλμ απαιτούνται 50' (κάτι λιγότερο από μία ώρα)!

Η Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών Κρανιάς με τους 13 τρούλους

Ας πάρουμε τώρα και το δεξιό κλάδο. Θα περάσουμε μπροστά από το ξενοδοχείο Πύργος Μαντάνια, θα βρούμε διασταύρωση αριστερά "προς Καλλιρόη" και θα ανηφορίσουμε για 3 χλμ. Πρώτα συναντούμε το ξενοδοχείο Αχελωίδες και αμέσως μετά μπαίνουμε στην Καλλιρόη, ένα χωριό πνιγμένο στο πράσινο στα 1050 μ. υψόμετρο.

Πίσω ξανά στον κεντρικό δρόμο, οπότε συνεχίζουμε προς την Κρανιά, το μεγαλύτερο μαζί με το Γαρδίκι από τα χωριά του Ασπροποτάμου, χτισμένο στις πλαγιές της Τριγγίας (ένα βουνό με υψόμετρο 2.204 μ.). Κάποτε η Κρανιά ("Λα Κόρνου" στα βλάχικα) φημιζόταν για τα σκουτιά της, δηλαδή υφαντά, φλοκάτες, βελέντζες κλπ. τα οποία οι γυναίκες του χωριού τα έπλεναν στα 20 περίπου μαντάνια και ντριστέλες που στέκονταν στη σειρά πάνω στο Κρανιώτικο ρέμα. Μπαίνοντας στο χωριό περνάμε δίπλα από το Κρανιώτικο ρέμα με τα πέτρινα γεφύρια του. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει μια ωραία πλατεία με τεράστια πλατάνια, μία βρύση με παγωμένο νερό, δύο τρία καφενεία και ταβερνάκια και ένας τεράστιος χώρος με φυσικό γκαζόν και παιδική χαρά. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να εντρυφήσει περαιτέρω μέσα από την ιστοσελίδα που διατηρεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρανιάς. Να πούμε ακόμη ότι ψηλά, πάνω από τα τελευταία σπίτια του χωριού, ένας χωματόδρομος (αδιάβατος το χειμώνα) περνάει από τον οικισμό Κονάκια Σαρακατσάνων, ανεβαίνει ψηλά στην Τριγγία και κατεβαίνει πίσω στο Παλαιοχώρι σε συνολικό χρόνο 20' ενώ γύρω γύρω από την άσφαλτο χρειάζεται 1 ώρα!

Πίσω πάλι στον κεντρικό δρόμο για να συνεχίσουμε δεξιά και να επισκεφθούμε τη μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών, ένα αξιόλογο βυζαντινό μνημείο της ορθοδοξίας, το μοναδικό στην Ελλάδα με 13 τρούλους! Λειτουργία τελείται μόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.

Αμέσως μετά περνάμε τις εγκαταστάσεις του δασαρχείου στη θέση Κουκουφλί με το ξύλινο σπιτάκι και το πεστροφοτροφείο. Στη συνέχεια συναντούμε διασταύρωση αριστερά "προς Στεφάνι". Το Στεφάνι είναι το ορεινότερο χωριό του Ν. Τρικάλων στα 1400 μ. υψόμετρο και το χειμώνα συγκρατεί περίπου 10 - 15 ψυχές.

Ξανά στον κεντρικό δρόμο, στρίβουμε αριστερά και πλέον αρχίζει η ανηφόρα διασχίζοντας το μοναδικής αξίας δασικό σύμπλεγμα Ασπροποτάμου με τα αιωνόβια έλατα για να φτάσουμε στον αυχένα "Κιάτρα Μπροάστα" στα 1400 μ. υψόμετρο. Από εκεί και πέρα συνεχίζουμε κατηφορικά και σύντομα φτάνουμε στην Καστανιά Τρικάλων.

Να επισημάνουμε ότι κανένα από τα χωριά που αναφέρθηκαν δεν έχει βενζινάδικο. Τα πλησιέστερα είναι ή στην Ελάτη ή στο Χάνι Μουργκάνη, μετά την Καλαμπάκα.

ΦΑΓΗΤΟ

Μετσοβόνε σαγανάκι στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Αχελωίδες

ΚΡΑΝΙΑ
Ταβέρνα Λα Κόρνο. Ανήκει στην Ελένη και το Στέφο Ζαραμπούκα. Η Ελένη φτιάχνει καταπληκτική βλάχικη πίτα με χόρτα "νάνες", φρέσκο κρεμμυδάκι και φέτα τουλουμίσια και ο Στέφος το καλύτερο πρόβειο κεμπάπ της Πίνδου! Πωλούνται και χειροποίητα λικέρ, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού κλπ. Τηλ. 2432087688.

Ταβέρνα Κουκουφλί. Απόστολος και Τασία Νταμάτη. Τηλ. 2432087368 & 2432087275.

Ψησταριά Γιώργος Ματσός. Τηλ. 2432087291.

Ψησταριά Βασίλης Ψαρής. Τηλ.  2432087235.

Ψησταριά Ελληνικόν. Τηλ. 2432087178.

Ταβέρνα Γκοργκάτσι. Γνωστή και ως "Το Μπαλκόνι της Κρανιάς". Ανήκει στον κο Στέφανο Ζούκη. Τηλ. 2432087290.

ΣΤΕΦΑΝΙ
Ψησταριά Θανάσης Ρόμπος. Τηλ. 2432087210.

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Καφενείο-ψησταριά Τριζώνης. Τηλ. 2432096270.

Καφενείο-ψησταριά Σαλατούρα. Τηλ. 2432096180.

ΑΝΘΟΥΣΑ
Ταβέρνα Τράντος. Ανοιχτή μόνο το καλοκαίρι. Τηλ. 2432087248.

ΧΑΛΙΚΙ
Μεζεδοπωλείο La Verliga. Του Χρήστου Ζαχαρή. Στα βλάχικα σημαίνει "ρεύμα νερού που κάνει κύκλους". Ανοιχτό όλο το χρόνο. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2432087274.

Ταβέρνα μέσα στον ξενώνα Χαλικίου. Ανοιχτή μόνο το καλοκαίρι. Τηλ. 2432087239.

Ταβέρνα Χρυσή καρδιά. Της Άννας Λεβέντη. Ανοιχτή μόνο το καλοκαίρι. Τηλ. 2432087247.

Χασαποταβέρνα Κατερίνα Λεβέντη. Τηλ. 2432087256.

Άγρια μανιτάρια με μπράντυ και κρέμα γάλακτος στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Πύργος Μαντάνια

ΔΟΛΙΑΝΑ
Ταβέρνα Ο Μπόμπας. Του Απόστολου Νταμάτη. Τηλ. 2432087233.

ΚΑΤΑΦΥΤΟ
Ταβέρνα Κώστας και Λάκης Βούκιας. Τηλ. 2432087252 & 2432087387.

ΜΗΛΙΑ
Ταβέρνα Βασιλική Χελιδόνη. Τηλ. 2432087377.

Ταβέρνα Το Πέτρινο. Τηλ. 2432087598.

ΠΟΛΥΘΕΑ
Ταβέρνα Παρασκευή Καλαπανίδα. Τηλ. 2432087288.

Καφενείο-ψησταριά Μαρία Χελιδόνη. Τηλ. 2432087381.

ΚΑΛΛΙΡΟΗ
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Πύργος Μαντάνια. Σπεσιαλιτέ η άγρια πέστροφα Ασπροποτάμου (μόνο το καλοκαίρι) ψημένη με καλαμποκάλευρο και γίδινο βούτυρο. Ακόμη αγριοκούνελο στιφάδο, χωριάτικα λουκάνικα, άγρια μανιτάρια και βλάχικες πίτες (π. χ. πλαστός, πισπιλίτα, μπατζίνα κλπ.). Τηλ. 2432087351, 6974025655 & 6974026566.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Αχελωίδες. Σπεσιαλιτέ η παραδοσιακή γαλατόπιτα και το γαλοτύρι. Επίσης  κόκορας κρασάτος, κατσικάκι στη γάστρα, γίδα βραστή, μοσχαράκι γιουβέτσι και χοιρινό λεμονάτο. Το καλοκαίρι μουσακάς, παστίτσιο ή ακόμη και φασολάκια. Τηλ. 2432087763 & 2432087297.

Ψησταριά Γρηγόρης Αλεξίου. Τηλ. 2432087253.

Ψησταριά Γιώργος Γιανούχος. Τηλ. 2432087262.

ΑΘΑΜΑΝΙΑ
Ταβέρνα Τρία Δέντρα. Του Ηλία και του Μπάμπη Πολύμερου, που έχουν και τον ξενώνα. Τηλ. 2434096500, 2434096501 & 2434096502.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Πρωινό στο ξενοδοχείο Αχελωίδες

ΚΑΛΛΙΡΟΗ
Ξενοδοχείο Αχελωίδες. Ανήκει στην κα Ελένη Βαβλέκη, που έχει και φαρμακείο στα Τρίκαλα. Μεγάλο πέτρινο συγκρότημα με πολλά κτήρια, εξωτερική πισίνα (καλοκαίρι), εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα (μόνο το χειμώνα), σάουνα, χαμάμ, γυμναστήριο, εστιατόριο, καφέ μπαρ και παιδότοπο. Υπάρχουν 24 δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα, τετράκλινα και σουίτες 60 m²) που έχουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, NOVA, mini bar και ενσύρματο internet. Τα περισσότερα δωμάτια διαθέτουν και μπαλκονάκι. Οι τιμές ξεκινούν το καλοκαίρι από 80 € για ένα δίκλινο και φτάνουν το χειμώνα στα 300 € για τη σουίτα. Μείναμε εδώ τον Αύγουστο του 2009 στο δωμάτιο Νο 15 τρία άτομα προς 110 € με πρωινό. Τηλ. 2432087763 & 2432087297.

Ξενοδοχείο Πύργος Μαντάνια. Στη διασταύρωση για Καλλιρόη. Είναι δημιούργημα του Λάμπρου Παπαγεωργίου και του Γιώργου Μπάμπου. Τρικαλινοί κι αυτοί. Μεγάλο πέτρινο συγκρότημα με πολλά κτήρια, εξωτερική πισίνα (καλοκαίρι), εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα (μόνο το χειμώνα), εστιατόριο, καφέ μπαρ, αίθουσα παιχνιδιών, αίθουσα προβολών και παιδότοπο. Υπάρχουν 28 δωμάτια (14 στο κτήριο Χαγιάτι που τελείωσε το 2001 και 14 στο κτήριο Αρχονταρίκι που τελείωσε το 2007). Είναι δίκλινα, τρίκλινα, τετράκλινα και πεντάκλινα. Άλλα έχουν τζάκι και άλλα όχι. Άλλα είναι σε ένα χώρο, άλλα σε δύο χώρους και άλλα σε δύο επίπεδα (μεζονέτες). Όλα έχουν αυτόνομη θέρμανση, TV, NOVA και wi fi internet. Οι τιμές για δύο άτομα ξεκινούν το καλοκαίρι από 80 € για ένα δίκλινο και φτάνουν το χειμώνα στα 300 € για τη σουίτα, ενώ αν στην τελευταία φιλοξενηθούν και παιδιά συν τα ξύλα για το τζάκι συν τα προσανάμματα ξεπερνάμε τα 350 €. Μείναμε εδώ τον Ιανουάριο του 2004 στο δωμάτιο Ερατώ τρία άτομα προς 120 € με πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2432087351, 6974025655 & 6974026566.

Ξενοδοχείο Πύργος Μαντάνια

ΑΘΑΜΑΝΙΑ
Αρχοντικό Βελούσι. Από το 2006. Λειτουργεί όλο το χρόνο και διαθέτει 11 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, ψυγείο, TV και internet. Τα 4 έχουν και τζάκι. Υπάρχει και μία σουίτα με τζάκι και υδρομασάζ. Στην ίδια ιδιοκτησία ανήκει και η ταβέρνα στην πλατεία. Τηλ. 2434096500, 2434096501 & 2434096502.

ΧΑΛΙΚΙ
Ξενώνας Χαλικίου. Το χειμώνα δε λειτουργεί. Έχει 8 δωμάτια δίκλινα και τρίκλινα. Όλα έχουν κεντρική θέρμανση και μπάνιο. Στο ισόγειο λειτουργεί ταβέρνα. Τιμές από 30 € έως 40 €, ανάλογα την εποχή. Τηλ. 2432087410 & 2432087239.

ΚΑΤΑΦΥΤΟ
Ενοικ. Δωμάτια Κατάφυτο. Μόνο το καλοκαίρι. Έχουν και την ταβέρνα. Τηλ. 2432087252 & 2432087387.

ΑΝΘΟΥΣΑ
Ενοικ. Δωμάτια Ανθούσα. Μόνο το καλοκαίρι. Τηλ. 2432087248.

ΠΟΛΥΘΕΑ
Ενοικ. Δωμάτια Κάζα Κάλντα. Οικοδεσπότες ο Αλέκος και η Όλγα Ντόκου. Τηλ. 2432087288.

ΚΡΑΝΙΑ
Ενοικ. Δωμάτια Βασίλης Ψαρρής. Μόνο το καλοκαίρι. Τηλ. 2432087235 & 2432087277.

1 σχόλιο:

  1. Λιτό, (δίχως δηλαδή χαζοχαρούμενες "ρομαντικές" περιγραφές και υπερβολές) και κατατοπιστικό. Μόνο που δεν δηλώνεται η τελευταία ενημέρωση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".