Βυτίνα Αρκαδίας

Βυτίνα: ο δρόμος της αγάπης

Η Βυτίνα θεωρείται το πιο φημισμένο ορεινό θέρετρο της Πελοποννήσου. Είναι κτισμένη στα 1033 μ. υψόμετρο, στους πρόποδες του Μαινάλου. Απέχει 45 χλμ. από την Τρίπολη και 190 χλμ. από την Αθήνα. Αριθμεί πληθυσμό 650 μονίμων κατοίκων. Αποτελεί ιδεώδη βάση χειμερινού τουρισμού (το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου απέχει μόλις 13 χλμ. από τη Βυτίνα) αλλά και θερινού τουρισμού (ως ορμητήριο για τη γνωριμία με το Ν. Αρκαδίας). Κρατά αναμφισβήτητα τα πρωτεία στην τουριστική κίνηση της ορεινής Αρκαδίας. Μέχρι το 2010 ήταν έδρα του Δήμου Βυτίνας, τώρα πια όμως ανήκει στο Δήμο Γορτυνίας, που έχει έδρα τη Δημητσάνα.

Επιτυχημένο θεσμό, που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια, αποτελεί το φεστιβάλ μελιού και προϊόντων μέλισσας, το οποίο διοργανώνεται στη Βυτίνα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έκθεση προϊόντων μελιού, προσφορά γλυκισμάτων, μουσικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές διαλέξεις κλπ.

Σεργιανώντας στα γραφικά σοκάκια του χωριού θα θαυμάσουμε πολλά παλιά αρχοντικά πέτρινα σπίτια και θα αναζητήσουμε τον παραδοσιακό φούρνο του Λιαρόπουλου που ψήνει εδώ και 100 χρόνια χωριάτικο ψωμί σε θράκα από κούτσουρα. Στην γεμάτη ζωντάνια πλατεία της Βυτίνας θα επισκεφθούμε το λαογραφικό μουσείο και την εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, που είναι και ο πολιούχος της Βυτίνας. Ακολούθως θα περάσουμε από τα μαγαζάκια με τα παραδοσιακά προϊόντα, να πάρουμε και λίγο τυράκι για να συνοδεύσουμε το χωριάτικο ψωμί και στη συνέχεια θα καθίσουμε για καφέ στο cafe bar Δρυάδες. Έπειτα θα κατευθυνθούμε προς τον περίφημο δρόμο της αγάπης, όπου βολτάρουν νωχελικά κάθε δειλινό όλα τα ρομαντικά ζευγαράκια (και ο οποίος βέβαια δεν έχει καμία σχέση με το "μονοπάτι της αγάπης" που βρίσκεται στο όρος Πιέρια).

Κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων στην αγορά της Βυτίνας

Με βάση τη Βυτίνα μπορούμε να κάνουμε μία μίνι εκδρομή μέσα στην καρδιά του Μαινάλου, διασχίζοντας ένα από τα ωραιότερα ελατοδάση της Ελλάδας, να γνωρίσουμε τα λημέρια του Κολοκοτρώνη και να χορτάσουμε καθαρό αέρα. Βγαίνουμε από τη Βυτίνα από τη μεσαία έξοδο (δηλαδή το δρόμο της αγάπης), είναι ο δρόμος που περνά ακριβώς μπροστά από τα ξενοδοχεία Αίγλη και Villa Valos. Η ανατολική έξοδος οδηγεί πρώτα στη Βλαχέρνα, ύστερα στο Λεβίδι και μετά στην Κάψια κι από κει στην Τρίπολη και την Αθήνα. Η δυτική έξοδος οδηγεί πρώτα στα Μαγούλιανα και το Βαλτεσινίκο και ύστερα από 10 χλμ. βγάζει σε διχάλα: δεξιά πάει για Λαγκάδια κι από κει για Αρχαία Ολυμπία και Πύργο, ενώ αριστερά πάει για Δημητσάνα και Στεμνίτσα. Παίρνουμε λοιπόν τη μεσαία έξοδο και βγαίνουμε στον κεντρικό δρόμο Τριπόλεως - Πύργου αλλά δεν πάμε ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Πάμε ευθεία πάνω στην ανηφόρα εκεί που δείχνει η πινακίδα "Αλωνίσταινα 9 χλμ.". Περνάμε την Αλωνίσταινα και συνεχίζουμε για ακόμη 3 χλμ. μέσα στο πανέμορφο και πυκνοδασωμένο Αρκουδόρεμα ώσπου σε μια διασταύρωση βρίσκουμε ταμπελίτσα που δείχνει δεξιά "προς Λιμποβίσι". Γρήγορα φτάνουμε σε ένα πλάτωμα, όπου παρκάρουν τα αυτοκίνητα, με μία πέτρινη βρύση και κάποια ξύλινα τραπέζια. Δίπλα υπάρχει κι ένα καφενείο που σερβίρει καφέ, γλυκά, μέλι, τσάι κλπ. Μην περιμένετε να δείτε κανένα χωριό. Από το θρυλικό Λιμποβίσι απέμειναν μόνο χαλάσματα κι ερείπια με εξαίρεση το ανακατασκευασμένο σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που έχει μετατραπεί σε μουσείο με ελεύθερη είσοδο. Όλα έγιναν με χρήματα του γνωστού Αρκά επιχειρηματία Παναγιώτη Αγγελόπουλου.

Το σπίτι του Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι

Στον κήπο βρίσκεται η προτομή του ήρωα, μία μαρμάρινη πλάκα με όλο το γενεολόγιο των Κολοκοτρωναίων (12 γενιές από το 1540) και ακόμη μία μαρμάρινη πλάκα με τους εξής στίχους:

Λάμπει ο ήλιος στα βουνά
λάμπει και στα λαγκάδια
λάμπει στο Αρκουδόρεμα
το έρημο Λιμποβίσι
όπου είναι οι κλέφτες οι πολλοί
οι Κολοκοτρωναίοι

Στο εσωτερικό του σπιτιού υπάρχουν φωτογραφίες, σημαίες, κάδρα με αγωνιστές του '21 και κάποια προσωπικά αντικείμενα απογόνων του Θοδωρή Κολοκοτρώνη. Ακόμη, πάνω σε μία σημαία στον τοίχο έχει γραφεί και το εξής ποίημα:

Λαμποκοπάει σήμερα
το έρμο Λιμποβίσι
αστράφτει μέσ' στο ξέφωτο
της Λευτεριάς η βρύση.

Θρασομανούν τα έλατα
και προσκυνούν τα βράχια
αναστενάζουν τα βουνά
μας αυλακώνουν δάκρυα.

Επιστρέφουμε πίσω στη διασταύρωση και στρίβουμε δεξιά. Σε λίγο βρίσκουμε διακλάδωση: αριστερά πάει για Ροεινό, ενώ δεξιά προς Πιάνα. Από κει ακολουθούμε την ταμπέλα προς Χρυσοβίτσι. Περνάμε και το Χρυσοβίτσι και στα 4 χλμ. συναντούμε νέα διακλάδωση: αριστερά πάει προς Στεμνίτσα (12 χλμ.). Πάμε δεξιά, πάντα μέσα στα έλατα, οπότε σε 10 χλμ. μπαίνουμε στο χωριό Ελάτη στα 1200 μ. υψόμετρο. Στο ξύλινο κιόσκι που θα βρούμε στα δεξιά μας ο φωτογράφος Φώτης Παπαχατζής εκθέτει τα έργα του, τα οποία είναι (τί άλλο;) φωτογραφίες από την υπέροχη φύση του Μαινάλου. Λίγο πιο κάτω, πάλι στα δεξιά, συναντούμε ένα παραδοσιακό εργαστήριο ξυλογλυπτικής. Εδώ ο Χρήστος Σιμόπουλος δημιουργεί εξαιρετικής ομορφιάς χειροποίητα αντικείμενα. Ακόμη 4 κατηφορικά χλμ. δίπλα στον ποταμό Μυλάοντα και βγαίνουμε στο δρόμο Τριπόλεως- Πύργου, στρίβουμε δεξιά και σε 3 χλμ. μπαίνουμε στη Βυτίνα.

Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας

Άλλη μίνι εκδρομή: βγαίνουμε από τη Βυτίνα από την ανατολική έξοδο (προς Τρίπολη) περνάμε τη διασταύρωση για την πανέμορφη Νυμφασία και στα 10 χλμ. από τη Βυτίνα φθάνουμε σε μικρό αλλά σημαντικό κόμβο (προσοχή στις κάμερες της τροχαίας που έχουν τοποθετηθεί γύρω από τη διασταύρωση: λειτουργούν κανονικά και το όριο είναι 50 χλμ. την ώρα). Ευθεία (δεξιά) πάει προς Βλαχέρνα (1 χλμ.), Λεβίδι (άλλα 9 χλμ.) και Κάψια (άλλα 10 χλμ.). Να σημειώσουμε εδώ ότι στη Βλαχέρνα κάθε καλοκαίρι (στα μέσα Αυγούστου) διοργανώνεται "Γιορτή φασολάδας". Εμείς πάμε αριστερά (προς Κλειτορία, Καλάβρυτα, Πάτρα κλπ.) οπότε κινούμαστε πλέον στον περιβόητο δρόμο "111" που συνδέει την Τρίπολη με την Πάτρα.

Στα 9 χλμ. συναντούμε τη σχετική πινακίδα και στρίβουμε δεξιά για να επισκεφθούμε το χωριό Δάρας. Έχει υψόμετρο 680 μ. και μόνιμο πληθυσμό 340 περίπου κατοίκων. Ο Δάρας (ή το Δάρα) διαθέτει και παραδοσιακό ξενώνα και ταβερνούλες, όμως το καμάρι του χωριού αποτελεί το "Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας". Στεγάζεται σε πέτρινο αναπαλαιωμένο κτήριο και εγκαινιάσθηκε τον Αύγουστο του 2014. Πρόκειται για ένα σύγχρονο λαογραφικό μουσείο, το οποίο "συγκεντρώνει, διαφυλάσσει, εκθέτει, ερευνά και αξιοποιεί εκπαιδευτικά και επιστημονικά το υλικό και άυλο λαογραφικό πολιτιστικό περιεχόμενο του χωριού Δάρα και της γύρω περιοχής, αποσκοπεί δε στη διατήρηση της παράδοσης, της ιστορίας και της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς". Ανοιχτό καθημερινά 10:00 - 14:00 και 18:00 - 22:00 (τηλ. 6981393623, 6973695481 & 6984145179).

Συνεχίζουμε για ακόμη 7 χλμ. και φτάνουμε στο χωριό Στενό Παγκρατίου. Αμέσως μετά υπάρχει δρόμος που ανεβαίνει αριστερά για 5 χλμ. μέχρι το χωριό Θεόκτιστο. Μετά το Στενό Παγκρατίου φτάνουμε στον οικισμό Καλύβια Παγκρατίου. Εκεί δίπλα κυλάει και ο ποταμός Λάδωνας, που παρακάτω χύνεται μέσα στην τεχνητή λίμνη Λάδωνα. Στα Καλύβια Παγκρατίου αξίζει τον κόπο να αναζητήσουμε το "κλήμα του Παυσανία", μια κληματαριά που λέγεται ότι είχε φυτέψει ο περιηγητής Παυσανίας όταν είχε περάσει από την περιοχή πριν 1900 χρόνια! Από εδώ και πέρα ο δρόμος συνεχίζει σε έδαφος του Ν. Αχαΐας.

Βενζινάδικα θα βρούμε και στη Βυτίνα και στη Βλαχέρνα.

ΦΑΓΗΤΟ

Αγριογούρουνο με δαμάσκηνα στην ταβέρνα Τα Κόκκινα Πυθάρια

ΒΥΤΙΝΑ
Ταβέρνα Τα Κόκκινα Πυθάρια. Σπεσιαλιτέ: κιούλμπαστι, αργείτικο, αγριογούρουνο κρασάτο με δαμάσκηνα, τυροπιτάρι, αρνί γάστρας, λαγός στιφάδο, αγριογούρουνο στη γάστρα με μανιτάρια και πατάτες, καγιανάς, παστό, ελάφι, παστίτσιο, χοιρινή τηγανιά, κατσικάκι λαδορίγανη, σπεντζοφάι, πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές, μουσακάς, μακαρονάδες, σουβλάκια, μπριζόλες, λουκάνικα κλπ. Τηλ. 2795022540 & 6973827555.

Ταβέρνα Οινοθεραπευτήριο. Σπεσιαλιτέ: μπεκρή μεζέ, χοιρινό στάμνας, ντολμαδάκια σμυρναίικα, ορτύκια λαδορίγανη, ζαρκάδι με δαμάσκηνα, κόκορας με χυλοπίτες, κεφτεδάκια τηγανητά, αγριογούρουνο με μανιτάρια, λαγός στιφάδο κλπ. Τηλ. 2795022898.

Ταβέρνα Τ' αηδόνια. Σπεσιαλιτέ: πίτες, γιούλμπασι, κοντοσούβλι, σπεντζοφάι, μπεκρή μεζέ, φρικασέ, αρνάκι γάστρας, κόκορας με χυλοπίτες και γουρουνόπουλο σούβλας. Τηλ. 2795022224, 6945110636 & 6972732377.

Ταβέρνα Η Κληματαριά. Ιστορική ταβέρνα, από το 1931, σήμερα πλήρως ανακαινισμένη και διακοσμημένη παραδοσιακά. Το καλοκαίρι διαθέτει πίσω μια πολύ ήσυχη και δροσερή αυλή. Θα γευτούμε αγριογούρουνο στιφάδο, τραχανά, σπανακόπιτα, φασόλια γίγαντες, αρνάκι στη χόβολη με κυδωνάτες πατάτες κλπ. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2795022226 & 6945894037.

Ταβέρνα Το Αρχοντικό της Αθηνάς. Θα απολαύσουμε τυροπιτάρι, φέτα ψητή, χορτόπιτα με μυρόνια, κρασάτο χοιρινό με δενδρολίβανο, πανσέτα γεμιστή, γουρούνι στο σακί, αρνάκι καπαμά, μοσχαράκι με ντομάτα, ελάφι με δαμάσκηνα, μοσχαράκι με σάλτσα μουστάρδας κλπ. Τηλ. 2795022133, 2795022026, 2795022616 & 6974802517.

Ταβέρνα Η Παλιά Βυτίνα. Μοσχαράκι ραγού, αρνάκι με σαφράν, τάρτα Μαινάλου, μιλφέιγ μελιτζάνας, κότσι κρασάτο, κοτόπουλο μπαρδουνιώτικο, κουνέλι λαγωτό κλπ. Τηλ. 6972233473 & 6976667988.

Ταβέρνα Τράτα. Εδώ ο Στέλιος σερβίρει και θαλασσινά! Ψαρόσουπα με σαφράν, γαριδομακαρονάδα, χταποδάκι ψητό, σαρδέλα σχάρας, πετροσωλήνες αχνιστούς κλπ. Φυσικά δεν απουσιάζουν το αγριογούρουνο με δενδρολίβανο, οι λαχανοντολμάδες, το αρνάκι γάστρας, το χοιρινό με σέλινο, ο κρασάτος κόκορας, οι χορτόπιτες, τα λουκάνικα, η φάβα κλπ. Τηλ. 2795022676 & 6937444714. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Εστιατόριο Χρυσαλλίς. Πρώην ταβέρνα Τράτα. Με το ίδιο ακριβώς μενού, δηλαδή δίνει έμφαση στα ψάρια και τα θαλασσινά. Τηλ. 2795022676 & 6937463144.

Ταβέρνα Το Κουτούκι του Γιάννη. Ειδικεύεται στα ψητά, όπως μπιφτέκια, σουβλάκια, μπριζόλες, παϊδάκια, λουκάνικα κλπ. Όταν έχει πολύ κόσμο βγάζει και παστίτσιο και κοκκινιστό και αρνάκι λαδορίγανη κλπ. Ακόμη, σαβουρόπιτα, πατατούλες τηγανητές, καμιά σαλάτα, φέτα, τυροκροκέτες και κοκκινέλι απ' τη Νεμέα. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2795029001 & 6947270632.

Ταβέρνα Σινόη. Κόκορας με μακαρόνια, μοσχαράκι ψητό, μπεκρή μεζές, κοντοσούβλι, παϊδάκι, μπριζόλες, πανσέτες κλπ. Τηλ. 2795022354 & 6945632241. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Εστιατόριο Δειπνοσοφιστές. Μέσα στο ξενοδοχείο Art Μαίναλον. Τηλ. 2795022217, 2795022200 & 6946366456.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Nymfasia Arcadia Resort. Τηλ. 2795022330 & 2795022277.

Τυροπιτάρι στην ταβέρνα Το Αρχοντικό της Αθηνάς

ΒΛΑΧΕΡΝΑ
Ταβέρνα "στου ονείρου μου το στέκι". Κουτούκι με ζωντανή μουσική (χωρίς μικρόφωνα). Σερβίρει πρασοκιμαδόπιτα ψημένη στη στόφα, πιροσκί με τυρί και λουκάνικο, παστό με αυγά, μανιτάρια σχάρας, κεφτεδάκια, γίδα βραστή, φασολάδα, κουνέλι στιφάδο, χοιρινό με σέλινο, αρνάκι με χόρτα, μοσχάρι με μανιτάρια, κοτόπουλο με μουστάρδα κλπ. Τηλ. 2796051158 & 6942772656.

Ταβέρνα Το Χάνι της κας Νίκης. Φασολάδα, χορτόπιτα, λαχανοντολμάδες και όλα τα ψητά στις σούβλες. Τηλ. 2796051040 & 6977071468.

Ταβέρνα Καμάρες. Αρνάκι σούβλας, αρνάκι λαδορίγανη, κοκορέτσι, στιφάδο, φασολάδα, παστό, λουκάνικο χωριάτικο,  κόκορας με χυλοπίτες κλπ. Λειτουργεί κυρίως ως αίθουσα δεξιώσεων. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2796051386, 6972260829 & 6945351383.

Ταβέρνα Μίμης. Αρνάκι στη γάστρα, κόκορας κρασάτος, κουνέλι στιφάδο, μοσχαράκι γιουβέτσι, χοιρινό με σέλινο, παστό με αυγά, γίδα βραστή, μουσακάς, παϊδάκια, σουβλάκια κλπ. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2796051242, 6936287305 & 6944379463.

ΕΛΑΤΗ
Ταβέρνα Καταφύγιο. Είναι μια καινούρια ψησταριά όπου θα δοκιμάσουμε παϊδάκια στα κάρβουνα, χωριάτικο λουκάνικο, μπιφτέκι γεμιστό, μπριζολάκια σχάρας και ωραίο κρασάκι. Τηλ. 2795022472, 6973041299 & 6986961269.

ΝΥΜΦΑΣΙΑ
Χασαποταβέρνα Παναγόπουλος. Ξεκινάμε με βολβούς ξιδάτους, γίδα βραστή, μπακαλιάρο σκορδαλιά και συνεχίζουμε με παστό χοιρινό, αρνάκι σούβλας, κοκορέτσι, γουρουνόπουλο, κόκορα με χυλοπίτες κλπ. Τηλ. 2795022220.

Ταβέρνα Ο Τσάκαλος. Φασολάδα, γίδα βραστή, χοιρινό παστό, μοσχαράκι κοκκινιστό με μακαρόνια και κοτόπουλο με χυλοπίτες. Στο τέλος κέρασμα ρακόμελο και κυδώνι με σαντιγύ. Τηλ. 2795022417 & 6972864206.

Ταβέρνα Ο Πάνος. Τηλ. 6974937310.

ΔΑΡΑ
Ταβέρνα Δροσιά. Τηλ. 6977484027.

ΡΟΕΙΝΟ
Ταβέρνα Το Κοσμικόν του Φαλάνθου. Κόκορας με χυλοπίτες, φασολάδα με ρέγγα, κρεμμύδι και ελιές, γουρούνι στο σακί, αρνάκι κλέφτικο, λαχανοντολμάδες κλπ. Τηλ. 2710431118.

ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΙ
Ταβέρνα Ο Πλάτανος. Διαθέτει έναν τεράστιο πλάτανο στην αυλή. Αξίζει να δοκιμάσουμε κουνέλι λαγωτό, κόκορα με μακαρόνια και σπέσιαλ παϊδάκια στα κάρβουνα. Τηλ. 2710431371.

Ταβέρνα Το στέκι του Μωριά. Ανακαινισμένο χάνι του 1930 με ωραία αυλή. Φτιάχνει παστό με αυγά και πορτοκάλι, χασάπικο, μωραΐτικο κουνέλι, σπαρράγια, αγκινάρες κλπ. Τηλ. 2710431343.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Σαλέ Ελάτη

ΒΥΤΙΝΑ
Ξενοδοχείο Art Μαίναλον. Το ξενοδοχείο της τέχνης! Διαθέτει 50 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV, NOVA, internet, μπάνιο με υδρομασάζ και μπαλκονάκι. Όλα τα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους κοσμούν εκατοντάδες έργα τέχνης, όπως λ.χ. πίνακες ζωγραφικής ή γλυπτά.  Λειτουργούν εστιατόριο, lounge bar και εξωτερική πισίνα. Τηλ. 2795022217, 2795022200 & 6946366456.

Ξενοδοχείο Vitina House Forest Resort. Πολυτελές συγκρότημα με πολλά κτήρια και κήπο με πισίνα. Στο κεντρικό κτήριο βρίσκεται η reception, το εστιατόριο και το cafe bar. Στα άλλα κτήρια υπάρχουν δωμάτια standard (30 m² με κουζινάκι), premium (35 m² με κουζινάκι και τζάκι), superior (50 m² με κουζινάκι, σαλόνι και τζάκι), deluxe (50 m² με κουζινάκι, σαλόνι, τζάκι και υδρομασάζ) και suites (75 m² με κουζινάκι, τραπεζαρία, σαλονάκι, τζάκι, Hi Fi  και υδρομασάζ). Όλα έχουν αυτόνομη θέρμανση, TV, NOVA, mini bar και τηλέφωνο. Οι τιμές ξεκινούν από 98 € δύο άτομα στο standard το καλοκαίρι και φτάνουν στα 286 € τέσσερα άτομα στη suita το χειμώνα. Τηλ. 2795029014 & 2795029015.

Ξενοδοχείο Vytina Mountain View. Στο δρόμο για το χιονοδρομικό, σε μια ελατόφυτη πλαγιά του Μαινάλου. Έχει 8 δίκλινα, 3 τρίκλινα και 1 σουίτα με καθιστικό και τζάκι. Όλα έχουν κεντρική θέρμανση ατομικά ρυθμιζόμενη, A/C, TV, NOVA, mini bar, ADSL internet, μπαλκονάκι και room service. Τηλ. 2795029029, 2795029039 & 6948262858.

Ξενώνας Το σπίτι της Ειρήνης. Διαθέτει 11 δίκλινα με τηλεόραση και κουζινούλα. Μερικά έχουν και τζάκι. Το πρωινό σερβίρεται στο καθιστικό με το μεγάλο τζάκι. Τιμές: δίκλινο από 35 € με πρωινό. Τηλ. 2795022650, 2795022518, 6945812296 & 6945547799.

Αρχοντικό Νικολόπουλου 1871. Πέτρινο παραδοσικά αναπαλαιωμένο αρχοντικό πολύ κοντά στην πλατεία. Τα δωμάτια έχουν αυτόνομη θέρμανση, κουζινάκι, τηλεόραση, ασύρματο internet, τζάκι και μίνι καθιστικό με δύο πολυθρόνες κι ένα τραπεζάκι. Στην κουζινίτσα υπάρχουν όλα τα υλικά για να ετοιμάσει ο καθένας μόνος του το πρωινό του. Τηλ. 2795022274, 6945439542 & 6986321382.

Ξενώνας Ανεμώσα. Τα δωμάτια διαθέτουν κεντρική θέρμανση, κουζινάκι, ψυγείο και τηλεόραση. Οι ιδιοκτήτες έχουν και τον ξενώνα Αρχονταρίκι. Τηλ. 2795022933 & 6974721781.

Ξενώνας Μελίβοια. Δίκλινα (χωράει και τρίτο κρεβάτι) studios που έχουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, τηλεόραση, κουζινίτσα, ψυγείο και όλα τα απαραίτητα για να φτιάξετε το πρωινό σας. Τηλ. 2795022344, 2710237271, 6972086195 & 6972030360.

Ξενώνας Αιώρα

Ξενώνας Αιώρα. Διαθέτει 6 standard δωμάτια, 4 suites και 2 lux suites. Όλα έχουν αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, TV, NOVA, mini bar, wi fi internet και υδρομασάζ. Οι σουίτες έχουν και κουζίνα, ενώ οι λουξ σουίτες έχουν και κουζίνα και τζάκι και μικρό καθιστικό. Στο ισόγειο βρίσκεται ένα μεγάλο καθιστικό με ένα μοντέρνο τζάκι και δίπλα ακριβώς ο χώρος του πρωινού που σερβίρεται σε μπουφέ. Τηλ. 2795022992 & 6972827262.

Ξενοδοχείο Villa Valos. Στο δρόμο της αγάπης. Διαθέτει 40 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, TV, mini bar, τηλέφωνο και μπαλκονάκι. Στο ισόγειο θα βρούμε ένα μεγάλο καθιστικό με το πέτρινο τζάκι στο κέντρο κι ένα ξεχωριστό χώρο όπου προσφέρεται το πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2795022210 & 2795022310.

Ξενοδοχείο Αίγλη. Στην αρχή του δρόμου της αγάπης. Διαθέτει 20 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV, wi fi internet και μπαλκονάκι. Στο ισόγειο βρίσκεται ένα καλόγουστο καθιστικό με το παραδοσιακό τζάκι, όπου το πρωί προσφέρεται το πρωινό. Τις υπόλοιπες ώρες λειτουργεί σαν καφέ μπαρ. Τηλ. 2795022216, 2795022316, 6944552270 & 6945711707.

Ξενοδοχείο Grand Vytina. Έχει 16 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, κουζινάκι, τηλεόραση, wi fi internet και μπαλκονάκι. Επίσης άλλες 4 σουίτες δύο επιπέδων που διαθέτουν επιπλέον και τζάκι που πλαισιώνεται από ένα μικρό σαλονάκι. Στο ισόγειο υπάρχει το καθιστικό με το τζάκι όπου σεβίρονται καφέδες, ποτά, γλυκά κλπ. Τηλ. 2795022977.

Ξενοδοχείο ΑΕΣΚΩ Resort. Στο δρόμο για το χιονοδρομικό, μέσα στα έλατα. Διαθέτει 12 μονόχωρες σουίτες και 4 δίχωρες (με εσωτερική σκάλα και παταράκι: πάνω το διπλό κρεβάτι και κάτω το σαλονάκι με το τζάκι) με πέτρινα κρεβάτια, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, NOVA και DVD. Στις παροχές περιλαμβάνονται room service, mountain bikes και prive spa με υδρομασάζ (τζακούζι), αρωματοθεραπεία, χρωματοθεραπεία και το πρωτοποριακό σύστημα μασάζ MEDY JET. Λειτουργεί bar restaurant με δημιουργική κουζίνα. Τηλ. 2795029040, 2795029041, 2795029042 & 6982077718.

Ξύλινα φιλανδικά σπιτάκια Vitina Club. Στην πλαγιά απέναντι από τη Βυτίνα, μέσα στα έλατα. Διαθέτει αυτόνομα ξύλινα αλπικά σαλέ, εξωτερική πισίνα, εστιατόριο, καφέ μπαρ, ζαχαροπλαστείο και εκθετήριο παραδοσιακών προϊόντων (μέλι, βότανα, ζυμαρικά, κρασιά, ξύδι και μαρμελάδες από φρέσκα φρούτα). Δείτε και εδώ. Τηλ. 2795022960, 2795022961 & 6978445776.

Ξενώνας Βασιλική. Έχει άνετα δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, πλήρη κουζίνα και τηλεόραση, ενώ κάποια διαμερίσματα έχουν και επιπλέον ξεχωριστό χώρο (καθιστικό με σαλόνι και τζάκι). Τηλ. 2795022093 & 6979280161.

Η ξύλινη σουίτα Αθηνά στο Αρχοντικό Κορδοπάτη

Ξενοδοχείο Seleni Suites Boutique Deluxe Hotel. Στα 2 χλμ. από τη Βυτίνα (στο δρόμο για το χιονοδρομικό) και με πρωτοποριακό design. Αποτελείται από 21 junior suites (37 m² η κάθε μία), 4 executive suites (70 m² η κάθε μία), 1 presidential suite (110 m²), 3 διαμερίσματα (75 m² το καθένα) και 1 διαμέρισμα (137 m²). Τα περισσότερα δωμάτια (εκτός από τα junior) έχουν υδρομασάζ και μηχανή espresso. Διαθέτει συνεδριακό χώρο, παιδότοπο, γυμναστήριο, εστιατόριο, καφέ μπαρ, κελάρι, χώρο παιχνιδιών (μπιλιάρδο, επιτραπέζια, home cinema κλπ.), αναγνωστήριο και κομμωτήριο. Οι τιμές ξεκινούν από 100 € και φτάνουν μέχρι και 800 € την ημέρα με πρωινό, αναλόγως την εποχή, τον τύπο του δωματίου και τον αριθμό των ατόμων. Τηλ. 2795031750.

Ξενώνας Διασάλμη. Ο κάτω όροφος είναι πέτρινος ενώ ο επάνω αποτελείται εξ ολοκλήρου από κορμούς δέντρων. Διαθέτει 5 διαμερίσματα με μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζινίτσα, τηλεόραση και μπαλκονάκι. Στο ισόγειο υπάρχει άνετο σαλόνι με τζάκι, όπου οι φιλοξενούμενοι απολαμβάνουν το πρωινό τους, τον καφέ τους κλπ. Έχει κι ένα μικρό γήπεδο μπάσκετ. Τηλ. 2795022650 & 6945812296.

Ξενώνας ΕΥ ΖΗΝ. Πρόκειται για 8 τετράκλινα σπιτάκια αυτόνομα με το μπαλκονάκι τους και τον κηπάκο τους. Το ένα αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο και τα υπόλοιπα 7 είναι δύο χώρων. Διαθέτουν τζάκι, τηλεόραση, wi fi internet και κουζινούλα όπου ο καθένας μπορεί να ετοιμάσει το πρωινό του. Υπάρχει κι ένας κοινόχρηστος χώρος που χρησιμοποιείται ως καφέ μπαρ, ενώ στον κήπο θα βρούμε παιδική χαρά και μικρό υπαίθριο μουσείο. Τηλ. 2795022130 & 6937007951.

Ενοικ. δωμάτια Πανόραμα. Τα δωμάτια έχουν κεντρική θέρμανση, κουζίνα, τραπεζαρία, τζάκι, τηλεόραση και μπαλκόνι. Τηλ. 2795022565, 2795022696 & 6945258305.

Ξενώνας Σινόη. Έχει 12 δωμάτια σε δύο κτήρια. Στο παλιό 4 δωμάτια και στο καινούριο (το πέτρινο) ακόμη 8. Όλα διαθέτουν κεντρική θέρμανση, TV, ψυγείο και μπαλκονάκι, ενώ κάποια έχουν και τζάκι. Υπάρχει άνετο καθιστικό με τζάκι που λειτουργεί σαν χώρος πρωινού. Τηλ. 2795022354 & 6945632241.

Ξενώνας Αέν Βυτίνα. Αποτελείται από ένα δίκλινο των 25 m² (με αυτόνομη θέρμανση, κουζινάκι, τζάκι, TV και πατάρι), ένα δίκλινο των 40 m², που μπορεί να φιλοξενήσει ακόμη δύο άτομα (με αυτόνομη θέρμανση, κουζινάκι, τζάκι, TV, πατάρι και υδρομασάζ) κι ένα δίκλινο των 40 m² σε δύο χώρους αλλά σε ένα επίπεδο, που μπορεί κι αυτό να φιλοξενήσει ακόμη δύο άτομα (με αυτόνομη θέρμανση, κουζινάκι, τζάκι, TV, πατάρι και υδρομασάζ). Τηλ. 6971943836.

Ξενώνας Εκάτη. Έχει 4 τρίκλινα διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση, σαλονάκι, τζάκι, κουζινούλα, τηλεόραση και τραπεζαρία για να ετοιμάσεις το πρωινό σου self service. Τιμές λογικές. Τηλ. 2795022735, 6978244396 & 6944700037.

Ξενώνας Παπανικόλα

Ξενοδοχείο Θέα Μαινάλου. Είναι πετρόκτιστο και διαθέτει δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τηλεόραση και μπαλκόνι, ενώ κάποια έχουν και τζάκι καθώς και στήλη υδρομασάζ. Στο ισόγειο υπάρχει καθιστικό με τζάκι, καφέ μπαρ και τραπεζαρία όπου σερβίρεται το πρωινό. Τηλ. 2795022190.

Ξενώνας Αρχονταρίκι Villas & Suites. Πέτρινο τριώροφο, ψηλά σ' ένα λόφο με περιμετρική θέα στη Βυτίνα και στο Μαίναλο. Αποτελείται από 3 ανεξάρτητα διαμερίσματα που διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, άνετο καθιστικό με τζάκι, κουζίνα, τραπεζαρία, TV, βεράντες με θέα, κήπο, και parking. Τα δύο από τα τρία διαμερίσματα έχουν και υδρομασάζ. Στους ιδιοκτήτες ανήκει και ο ξενώνας Ανεμώσα. Τηλ. 2795022933 & 6974721781.

Φιλοξένια studios. Βρίσκεται 7 χλμ. έξω από τη Βυτίνα, κοντά στο εγκαταλελειμμένο Ξενία. Πρόκειται για 4 ανεξάρτητα τετράκλινα διαμερίσματα των 50 m². Έχουν αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, τραπεζαρία, TV και μικρό σαλονάκι με τζάκι. Τηλ. 6974761638.

Ενοικ. Δωμάτια Γεωργία Μπαρμπίκα. Τηλ. 2795022258.

Ενοικ. Δωμάτια Σταυρούλα Παπαγεωργίου. Τηλ. 2795022005.

Ενοικ. Δωμάτια Ειρήνη Παπαλάμπρου. Τηλ. 2795022305.

Ενοικ. Δωμάτια Σταύρος Δημάκος. Τηλ. 2795022733.

Ξενοδοχείο Nymfasia Arcadia Resort

Ξενοδοχείο Nymfasia Arcadia Resort. Βρίσκεται κι αυτό λίγο έξω από τη Βυτίνα, σε μια πλαγιά του Μαινάλου. Διαθέτει συνολικά 14 δωμάτια, εκ των οποίων άλλα είναι δίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, mini bar, μπάνιο με στήλη υδρομασάζ και βεράντα) και άλλα τετράκλινες μεζονέτες (που έχουν επιπλέον και καθιστικό με σαλόνι και τζάκι). Λειτουργούν εστιατόριο, καφέ μπαρ και τμήμα spa (με γυμναστήριο, χαμάμ, σάουνα και αίθουσα μασάζ). Τιμές: δίκλινο από 90 € με πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2795022330 & 2795022277.

Ξενοδοχείο Natura Vytina. Βρίσκεται 3 χλμ. έξω από τη Βυτίνα, στο δρόμο για Αλωνίσταινα. Διαθέτει 12 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, NOVA, wi fi internet, mini bar, μπάνιο και μπαλκονάκι. Λειτουργεί καφέ μπαρ, όπου σερβίρεται και το πρωινό. Υπάρχουν και mountain bike δωρεάν για τους φιλοξενούμενους. Τηλ. 2795022853.

Ενοικ. δωμάτια Ζέφυρος. Διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, τραπεζαρία, τηλεόραση και καναπέ. Τηλ. 2795022290, 2710225192 & 6972009573.

Ξενώνας Σιλβάνα. Αποτελείται από δίχωρα δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, TV, κουζίνα και μπαλκονάκι. Τηλ. 2795022991 & 6974385241.

Ενοικ. Δωμάτια Μαγδαληνή Γιαβή. Τριώροφη πολυκατοικία με 12 δωμάτια, που διαθέτουν κεντρική θέρμανση, TV, μπάνιο και μπαλκόνι. Τηλ. 2795022262.

Ενοικ. Δωμάτια Όνειρα Γλυκά. Ακριβώς πάνω από την ταβέρνα Οινοθεραπευτήριο. Υπάρχουν 4 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και μπαλκονάκι. Τηλ. 6942042306 & 6945665326.

Ενοικ. Δωμάτια Ελένη Σακελλαρίου. Διώροφος ξενώνας με 4 δωμάτια, τα 2 στο ισόγειο και τα άλλα 2 στον επάνω όροφο. Τηλ. 2795022293.

Ξενοδοχείο Αίγλη

ΕΛΑΤΗ
Σαλέ Ελάτη. Σε υπέροχη θέση, βουτηγμένο στα έλατα. Το συγκρότημα διαθέτει 6 δίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, τηλεόραση και μπαλκονάκι), 6 "σουίτες" (διώροφες μεζονέτες με αυτόνομη θέρμανση, σαλονάκι, τζάκι, τηλεόραση και μπαλκόνι) και 6 "σαλέ" (τρίχωρα διαμερισματάκια με αυτόνομη θέρμανση, σαλόνι, κουζίνα, τραπεζαρία, τζάκι, τηλεόραση και μεγάλο μπαλκόνι). Στους κήπους υπάρχουν διάφορα χειροποίητα ξυλόγλυπτα έπιπλα από το απέναντι εργαστήριο. Το καλοκαίρι λειτουργεί εξωτερική πισίνα. Επίσης δύο ξεχωριστά καφέ μπαρ (το ένα στο κεντρικό κτήριο και το άλλο χαμηλά, δίπλα στην πισίνα) με τζάκι, TV, NOVA, μουσική και επιτραπέζια παιχνίδια, όπου σερβίρονται τα πρωινά. Υπάρχει η δυνατότητα να σου φέρουν το πρωινό στο δωμάτιο. Οι τιμές ξεκινούν από 100 € το δίκλινο το καλοκαίρι. Το χειμώνα δύο άτομα στο σαλέ 180 €. Αν έχουν και δύο παιδιά 210 €. Αν ανάψουν και το τζάκι 225 €. Μείναμε εδώ τον Αύγουστο του 2005 τρία άτομα στο σαλέ Νο 3-β προς 115 € με πρωινό και περάσαμε πολύ καλά. Ο ιδιοκτήτης κος Μιχάλης Παπαβασιλείου ήταν ευγενέστατος. Τηλ. 2795022900, 6947379401 & 2103826811.

ΠΙΑΝΑ
Ξενώνας Παπανικόλα. Υπάρχουν 10 δωμάτια που διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, mini Hi Fi, wi fi internet και ψυγείο, ενώ τα δύο μεγαλύτερα δωμάτια έχουν επιπλέον και σαλονάκι με τζάκι. Το πλούσιο πρωινό σερβίρεται στην κεντρική ρουστίκ σάλα με το τζάκι, τα κιλίμια και το ξύλινο ταβάνι. Λειτουργούν εξωτερική πισίνα για το καλοκαίρι, εξωτερικό τζακούζι, γυμναστήριο, σάουνα και αίθουσα μασάζ. Τηλ. 2710431170 & 6982591544. Οι τηλεφωνικοί αριθμοί 2710431171, 2109648954, 2109651144, 6985719023, 6972402354 & 6944504952 δεν ισχύουν πλέον, λόγω αλλαγής διεύθυνσης.

ΝΥΜΦΑΣΙΑ
Πέτρινα σπιτάκια Αγρόπολη. Αποτελείται από 4 πέτρινες βίλες μέσα σε 28 στρέμματα. Κάθε βίλα έχει 2 μεγάλα τετράκλινα διαμερίσματα. Κάθε διαμέρισμα διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, μία μεγάλη σαλοκουζίνα με τζάκι και τηλεόραση και δύο ανεξάρτητα υπνοδωμάτια, το καθένα με το μπάνιο του μέσα. Το πρωί φέρνουν στο σπιτάκι πίτες, τηγανίτες, λουκουμάδες, ψωμί, τυρί κλπ. ενώ τον καφέ ή το τσάι το ετοιμάζει ο καθένας μόνος του. Τηλ. 6973859569 & 6944248488.

ΒΛΑΧΕΡΝΑ
Ξενώνας Καμάρες. Αποτελείται από πέτρινες δίκλινες σοφίτες, με αυτόνομη θέρμανση, TV, wi fi internet και μπαλκονάκι. Έχουν και ταβερνούλα. Τηλ. 2796051386, 6972260829 & 6945351383.

ΔΑΡΑ
Αρχοντικό Κορδοπάτη. Ο ξενώνας αυτός διαθέτει 10 παραδοσιακά επιπλωμένα δωμάτια δύο, τριών ή τεσσάρων ατόμων. Όλα έχουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, mini bar, TV, DVD, A/C, κουζινάκι και υδρομασάζ. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ καθώς και εδώ. Τηλ. 2796041275, 2710234879, 6976646094, 6978194348 & 6978134574.

ΘΕΟΚΤΙΣΤΟ
Ξενώνας Ρεντινό. Υπάρχουν 3 μεγάλα τετράκλινα διαμερίσματα σε δύο επίπεδα (μεζονέτες). Το καθένα διαθέτει δύο ανεξάρτητα υπνοδωμάτια, μία σοφίτα, δύο μπάνια, μία κουζίνα με τραπεζαρία, ένα καθιστικό με το σαλονάκι του και το τζάκι του, αυτόνομη θέρμανση, TV, NOVA, wi fi internet και ένα μεγάλο μπαλκόνι με τραπέζι και καθίσματα. Το πρωινό σερβίρεται στο διαμέρισμα. Λειτουργεί τμήμα spa με σάουνα και εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2796071482, 6987105886, 6978937506 & 6978755861.

3 σχόλια:

 1. Τι ωραία που είναι η Βυτίνα; Βέβαια τείνει να γίνει στο στυλ της Αραχωβας αλλά τι να κάνουμε;
  Πολύ κατατοπιστική ανάρτηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολυ καλη η δουλεια που εχει γινει στο blog,αναλυτικη με πολλες πληροφοριες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο ξενωνας παπανικολα εχει αλλα στοιχεια επικοινωνιας πλεον λογω αλλαγης διευθυνσης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".