Καλλίδρομο

Η λίμνη Νευρόπολη

Το Καλλίδρομο είναι ένα βουνό της Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα του Ν. Φθιώτιδας. Πρόκειται για το βουνό που βλέπουμε στα αριστερά μας, όπως κινούμαστε από Αθήνα προς Λαμία, ακριβώς στο ύψος των Θερμοπυλών. Και αφού μιλάμε για Θερμοπύλες, να πούμε ότι το Καλλίδρομο είναι το βουνό στο οποίο οδήγησε τους Πέρσες ο Εφιάλτης για να κυκλώσουν τους 1.000 Έλληνες (τους 300 Σπαρτιάτες και τους 700 Θεσπιείς) που αντιστέκονταν σθεναρά στο στενό πέρασμα ανάμεσα στο βουνό και στη θάλασσα.

Το υψόμετρό του είναι μόλις 1.399 μ. και η πρόσβαση στα υψηλότερα επίπεδα είναι ιδιαίτερα εύκολη, εξ ου και Καλλίδρομο! Η χλωρίδα του είναι εντυπωσιακή, καθώς ολόκληρο το βόρειο τμήμα του  βουνού καλύπτεται από πυκνά ελατοδάση, τα οποία μάλιστα ξεκινούν από πολύ χαμηλά, περίπου από τα 500 μ. υψόμετρο. Προς τα νότια θα συναντήσουμε και πεύκα και βελανιδιές και φυσικά τα πανταχού παρόντα πουρνάρια.

Αφήνουμε την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας και ανεβαίνουμε από τον κόμβο του Μπράλου με κατεύθυνση την Άμφισσα. Και μια που τό 'φερε η κουβέντα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο Μπράλος είναι χωριό και όχι βουνό. Περνάμε τη διασταύρωση για τη Μονή Δαμάστας και φτάνουμε στην πινακίδα που λέει "Ελευθεροχώρι 1 χλμ.". Μία λύση είναι να ανεβούμε στο βουνό από εδώ, προσεγγίζοντας σε 7 χλμ. την εποχιακή λιμνούλα Νευρόπολη.

Η λίμνη το χειμώνα μισοπαγωμένη

Η άλλη επιλογή μας είναι να συνεχίσουμε ως το χωριό Άνω Μπράλος, που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 600 μ. Από κει και πέρα απλώνεται χαμηλά μπροστά μας η κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισσού. Αμέσως μετά τον Άνω Μπράλο υπάρχει μία μικρή αριστερή διασταύρωση (ο παλιός δρόμος για Παλαιοχώρι) και 1 χλμ. πιο κάτω μία μεγάλη διασταύρωση: ευθεία συνεχίζουμε για Γραβιά και από κει για Άμφισσα, Δελφούς, Γαλαξίδι και Ναύπακτο ενώ αν στρίψουμε αριστερά πηγαίνουμε προς Παλαιοχώρι Δωριέων, Πολύδροσο (Σουβάλα), Αμφίκλεια (Δαδί), Τιθορέα και Λιβαδειά. Στρίβουμε λοιπόν αριστερά και σε 1 - 2 χλμ. μπαίνουμε στο Παλαιοχώρι Δωριέων.

ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΝΕΥΡΟΠΟΛΗ

Πρωτομαγιά στη Λίμνη Νευρόπολη

Το Παλαιοχώρι Δωριέων είναι ένα ήσυχο χωριουδάκι, χτισμένο στα 500 μ. υψόμετρο και βρίσκεται ακριβώς στη θέση της αρχαίας πόλης Κυτίνιον, που θεωρείται μία μόνο από τις τέσσερις της ομάδας "Τετράπολις". Οι άλλες ήταν η Πελασγία, η Δρυμαία και το Τιθρώνιο. Από το Παλαιοχώρι μπορούμε να ανεβούμε στο βουνό προσεγγίζοντας σε 7 χλμ. την λιμνούλα Νευρόπολη (όσο ακριβώς και από Ελευθεροχώρι). Οι δε δύο αυτές προσβάσεις είναι χωματόδρομοι μεν αλλά βατοί για όλα τα αυτοκίνητα. Η λίμνη αυτή είναι εποχιακή, δηλαδή μαζεύει τα νερά από τις γύρω πλαγιές από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι και τις αρχές Ιουνίου. Ας δούμε παρακάτω πώς είναι (χωρίς νερό) στα μέσα Οκτωβρίου:


Η λιμνούλα βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1.000 μ. και είναι το αγαπημένο σημείο συνάντησης για όλες τις "λέσχες" τετρακίνητων της Αττικής. Ειδικά όταν έρχεται η μέρα της Πρωτομαγιάς πέφτουν όλοι με τα μούτρα: άλλοι ψήνουν, άλλοι στήνουν καντίνες, άλλοι οργώνουν τη λίμνη με "γουρούνες", άλλοι μπαίνουν μέσα στο νερό με τα τζιπ, άλλοι έρχονται με ελικόπτερα (!), γενικά χαμός, όπως βλέπουμε και παρακάτω:

Λαϊκό πανηγύρι στη λίμνη Νευρόπολη

Βέβαια αξίζει να τονίσουμε ότι και το χειμώνα έχει πολλή κίνηση η περιοχή, ιδιαίτερα από κυνηγούς που στήνουν πολυμελή καρτέρια, αφού το αγριογούρουνο αφθονεί. Όσοι αγαπούν την πεζοπορία ας αποφύγουν το περπάτημα μέσα στο δάσος από Σεπτέμβριο μέχρι Φεβρουάριο μήπως τους έρθει καμιά αδέσποτη.

Πρωτομαγιά με ελικόπτερα στη λίμνη!

Πολύ κοντά στη λίμνη υπάρχει κι ένα ορειβατικό καταφύγιο, που το διαχειρίζεται ο όμιλος φυσιολατρών Λαμίας. Υπάρχει και δεύτερη λίμνη στο Καλλίδρομο! Αυτή της Παλιοσουβάλας πολύ κοντά στο χωριό Μενδενίτσα, εποχιακή κι αυτή, κρατάει νερό μέχρι τα τέλη Μαΐου.

ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΑΛΙΟΣΟΥΒΑΛΑ

Η πανέμορφη λιμνούλα Παλιοσουβάλα κοντά στη Μενδενίτσα.

Υπάρχει φυσικά μια πολύ ευχάριστη διαδρομή (μόνο όμως για πεζούς) από τη λίμνη της Μενδενίτσας προς τη λίμνη Νευρόπολη (περίπου 2 ώρες περπάτημα, με ελάχιστες υψομετρικές διαφορές) μέσα στα έλατα.

Περισσότερες πληροφορίες για το Καλλίδρομο θα βρούμε στα πολύ ενδιαφέροντα ιστολόγια:

1. Καλλίδρομο όρος

2. Καλλίδρομο

3. Το Καλλίδρομο

τα οποία και ευχαριστούμε για την ευγενή παραχώρηση των παραπάνω φωτογραφιών (ιδιαίτερα το τρίτο blog έχει άφθονο φωτογραφικό υλικό).

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ ΔΩΡΙΕΩΝ

Κόκορας με μακαρόνια στην ταβέρνα Χολέβαινα

Το Παλαιοχώρι Δωριέων απέχει από τη Λαμία 34 χλμ. και οι περίπου 300 κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και λιγότερο με την κτηνοτροφία. Στο Παλαιοχώρι λειτουργεί κοινοτικό κατάστημα, αγροτικό ιατρείο, κοινοτική βιβλιοθήκη, ένα ταξί, ένα σούπερ μάρκετ, ένα πρακτορείο τύπου, δύο καφενεία, μία ταβέρνα και ένας ξενώνας που διαθέτει ξύλινα σπιτάκια, ταβέρνα και στάβλο με άλογα για όποιον θελήσει να ασχοληθεί με την ιππασία. Η ταβέρνα Χολέβαινα (τηλ. 2231092200) βρίσκεται χαμηλά, πάνω στον κεντρικό δρόμο. Σερβίρουν εξαιρετικό φαγητό (δοκιμάσαμε πολύ καλό κόκορα με μακαρόνια αλλά και θεσπέσιο κουνέλι λεμονάτο). Διαθέτει θαυμάσιο κήπο με δέντρα, λουλούδια και γκαζόν για να καθίσουμε το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα έχει μια ζεστή αίθουσα με τζάκι.

Δωμάτιο στα ξύλινα σπιτάκια του ξενώνα Τετράπολις

Για διαμονή η μόνη επιλογή είναι ο ξενώνας Τετράπολις, όπου ένα νεαρό ζευγάρι, ο Τάσος και η Φωτεινή, κατασκεύασαν εννέα δίκλινα δωμάτια σε ξύλινα σπιτάκια και επιπλέον δύο πέτρινα σπιτάκια, ενώ υπάρχει και ακόμη μία τρίχωρη μεζονέτα για 5 άτομα με τζάκι και κουζινάκι. Όλα τα δωμάτια έχουν αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο και wi fi internet. Οι τιμές κυμαίνονται ανάμεσα στα 60 € και τα 150 €, ανάλογα το δωμάτιο. Περιλαμβάνεται και πλούσιο πρωινό. H βόλτα με τα άλογα διαρκεί για αρχάριους περίπου μισή ώρα και κοστίζει 10 €, ενώ για προχωρημένους τουλάχιστον μία ώρα και κοστίζει 15 €. Στον ξενώνα λειτουργεί ταβέρνα με τοπικές νοστιμιές. Ο Τάσος, που είναι ευγενικός, πρόσχαρος και καλαμπουρτζής, συνεργάζεται και με την εταιρεία υπαίθριων δραστηριοτήτων Nature in ActionΜείναμε εδώ το Μάιο του 2003 τρία άτομα στο ξύλινο δωμάτιο Νο 5 προς 50 € με πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2231092592, 6977595988 & 6974337944.

12 σχόλια:

 1. "Οι άγριοι πέφτουν μέσα στη Φύση και αφηνιάζουν" θα μπορούσε να είναι ο τίτλος. Διάβασα το άρθρο και έφριξα.
  Την Πρωτομαγιά, οι εισβολείς ορμούν στο φυσικό τοπίο με ελικόπτερα, γουρούνες, τζίπ και ψησταριές για να κανουν όση περισσότερη φασαρία μπορούν και να τρομοκρατήσουν τα πλάσματα τής περιοχής. Αν είχαν τόση στέρηση θορύβων γιατί δεν διοργάνωναν γιορτή στη μέση τής Πανεπιστημίου;
  Τον δε χειμώνα, τα αγριογούρουνα (και οχι μόνον), βρίσκουν τον μπελά τους από ημίτρελους με όπλα.
  Στα εστιατόρια την πληρώνουν τα κοκκόρια τα δύστυχα.
  Αχ, ένας ύμνος στη φύση και τον σεβασμό τής ζωής !
  Ελένη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ελα πες την αληθεια....στις μασχαλες εχεις τριχες ετσι??

   Διαγραφή
  2. Ελενη τη βγάζεις με χορτα ε? Να ξέρεις πάντως οτι τωρα με τα βλαστοκύτταρα για κάτι τυπους σαν κι εσένα δουλεύουν!

   Διαγραφή
  3. ραπανακια για την ορεξη!!!!!!!!
   αααχ ελενη.χανεις ολες της απολαυσεις της ζωης.

   Διαγραφή
 2. Αναμφίβολα έχει η Ελένη δίκιο και αυτοί που της απάντησαν έχουν, όπως φαίνεται χαμηλό επίπεδο... Φοβερό είναι και πόσα σκουπίδια αφήνουν οι Έλληνες >>φυσιολάτρες<<. Σαν παλιός πρόσκοπος και ορειβάτης έχω μία εντελώς άλλη στάση απέναντι της φύσης. Σε όλες τις ορεινές περιοχές πρέπει να απαγορεύονται τα μηχανοκίνητα, όπως είναι στην Ελβετία, στην Αυστρία και στην Βαυαρία. Σ΄αυτές τις περιοχές επιτρέπονται μόνο μηχανοκίνητα των δασικών υπηρεσιών. Απαγορεύεται εξ΄άλλου να κόβονται φυτά. Οι περιοχές αυτές είναι ολοκάθαρες.. Γεμάτες με όλα τα άγρια ζώα, γιατί απαγορεύεται αυστηρά το κυνήγι... Δεν βλέπει κανείς ούτε ένα μικρό χαρτάκι. Συγκρίνετε λοιπόν τις Ελληνικές βουνοπεριοχές.
  Η παρουσίαση είναι προσεκτικά γραμμένη με πολλά στοιχεία και ενδιαφέρουσες φωτογραφίες. Μόνο στην πρώτη φωτογραφία δεν αναγράφεται που είναι βγαλμένη. Ποιό καταπληκτικό βουνό είναι στο βάθος, ποια λίμνη και ποια περιοχή; Τον ερχόμενο Απρίλη θα επισκεφτούμε την περιοχή σας και θέλουμε να μείνουμε στον Ξενώνα Τετράπολις.
  Φρειδερίκος Δημήτρης Λάγκε/Μόναχο
  (ε-μαιλ: friedrich.lange@unibw.de)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. αυτοί που απάντησαν στην ελένη αποτεούν την επιτομή του νεοέλληνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το καταφύγιο δεν το διαχειρίζεται ο ΕΟΣ Λαμίας αλλά ο ΟΦΥΛ. Παρακαλώ αλλάξτε τη δημοσίευση και αφαιρέστε το τηλ νούμερο που όντως ανήκει στον ΕΟΣ.
  Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. με τη σωστηδιαχειριση το βουνο ειναι για ολουs ημιτρελλουσ τζιπατουs κ.α και τιs απαγορευσειs ευτυχωs δεν τιs οριζουν αρρωστοι στο μυαλο οπωs εσυ ελενη και εσυ ορρειβατη μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Οκ, το "πρόσβαση ελεύθερη σε όλους αλλά με σεβασμό στη φύση χωρίς να ρυπαίνουμε και να καταστρέφουμε" πως σου κάθεται ? Αναφέρομαι και στην πρόσφατη εικόνα της περιοχής μετά το Ράλι Ακρόπολις οπότε και έγινε ο κακός χαμός ως συνήθως. Συμφωνώ για τη διαθεσιμότητα για όλους όταν όμως λόγω αυτής καταστρέφεται ένα όμορφο μέρος πως το διαχειρίζεσαι ? Και ποιος θα επιβλέψει τη σωστή διαχείριση αυτή ?Είτε ως φορέας είτε ως πολίτης .....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Παρακαλώ πολύ να ελέγχετε άλλη φορά την περιοχή μετά το ράλλυ Ακρόπολις γιά να δείτε τι ακριβώς γίνεται και μάλιστα με τεράστιο κόστος (εργατικά, μεταφορικά κ.λ.π.) αφού το Ελληνικό κράτος όπως λένε και οι άλλοι, γιά ενα εθνικό γεγονός που είναι το Ράλλυ Ακρόπολις δεν χαλάει ούτε ένα λεπτό του ευρώ.
  ΄Οσον αφορά την χωρίς λόγο ανατίναξη της λίμνης από τους τζιπάδες, σαφώς και δεν συμφωνώ.
  ΄Οσοαν αφορά τα αγριογούρουνα, οι υπέρμαχοι φίλοι να τα πουν αυτά στους αγρότες και τις ζημιές που τους κάνουν στις εγκαταστάσεις και τα σπαρτά. Κατεβαίνουν κοπάδια μέσα στον κάμπο και όποιον πάρει ο χάρος, και μιλάμε μία γουρούνα και δώδεκα μικρά, βάλτα όλη νύχτα σε ένα σταροχώραφο τον Μάϊο και πες μου τι θα φάει ο φτωχός αγρότης.
  Η φύση λοιπόν κορών α στο κεφάλι μας δεν το συζητώ, η αντιμετώπισή της όμως με μέτρο.
  Ευχαριστώ
  Γιάννης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Βάσει του ν. 3937/2011, άρθρο 13, η εκτός δρόμου κίνηση σε λιβάδια, βοσκότοπους, λίμνες, ποτάμια, κλπ, απαγορεύεται, όπως απαγορεύεται και η αυτόβουλη δημιουργία νέων δρόμων, δηλ. οι ροδιές. Άρα δεν είναι θέμα προσωπικής οπτικής πώς θα διαχειριστεί το βουνό, αλλά ρητής απαγόρευσης. Θεωρώ ότι υπό το πρίσμα της νομοθεσίας θα πρέπει να πάρετε μία πιο κριτική στάση απέναντι στις παρανομίες που συντελούνται στο Καλλίδρομο αντί να το "προβάλετε" ως το βουνό των τζιπάτων στην κατά τα άλλα πολύ αξιόλογη ιστοσελίδα σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".