Σπήλαιο Αλιστράτης

Σπήλαιο Αλιστράτης

Αφήνουμε την Εγνατία Οδό μόλις περάσουμε πάνω από τον ποταμό Στρυμώνα (κόμβος 28) και κατευθυνόμαστε προς Δράμα έχοντας συνεχώς στα δεξιά μας θέα προς το βουνό Παγγαίο, ώσπου φτάνουμε σε μεγάλο ανισόπεδο κόμβο. Εκεί συναντούμε το δρόμο που ενώνει τις Σέρρες με την Καβάλα, οπότε στρίβουμε αριστερά, περνάμε την Αγγίστα και στρίβουμε δεξιά ανηφορίζοντας προς Δράμα, οπότε στα 8 χλμ. φτάνουμε στην Αλιστράτη που έγινε γνωστή στο πανελλήνιο όταν το 1997 αξιοποιήθηκε τουριστικά ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας, το Σπήλαιο της Αλιστράτης.

Η είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται 6 χλμ. νότια από την Αλιστράτη. Είναι φανταστικό σε ομορφιά και πλούσιο σε λιθοματικό διάκοσμο, χαρακτηριστικά για τα οποία θεωρείται εν πολλοίς και από τα κορυφαία στην Ευρώπη. Η ηλικία του ξεπερνά τα 2.000.000 χρόνια. Η θερμοκρασία του είναι σχεδόν σταθερή: το χειμώνα γύρω στους 18°C και το καλοκαίρι γύρω στους 20°C. Η έκτασή του ανέρχεται σε εκατοντάδες στρέματα αλλά η τουριστική διαδρομή έχει μήκος 1.100 μέτρα σε απόλυτα επίπεδο έδαφος (απουσιάζουν παντελώς τα σκαλοπάτια, ανηφόρες, κατηφόρες κλπ.). Σε όλο το μήκος της διαδρομής το αυτί του επισκέπτη χαϊδεύουν κομμάτια κλασικής μουσικής σε ήπια ένταση. Ο επισκέπτης μένει έκθαμβος στην κύρια αίθουσα μήκους 100 μέτρων, πλάτους 60 μέτρων και ύψους 35 μέτρων, όπου κυριαρχούν σταλακτιτικοί σχηματισμοί λευκοί, κίτρινοι και κόκκινοι, μήκους 8 έως 10 ή ακόμη και 15 μέτρων.

Λειτουργεί το καλοκαίρι καθημερινά 9:00-19:00 και το χειμώνα καθημερινά 9:00-17:00. Τηλ. 2324082045.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".