Αλμυρός Μαγνησίας

Στο αισθητικό δάσος Κουρί

Ο Αλμυρός, πρωτεύουσα της τέως ομώνυμης επαρχίας και έδρα του νυν ομώνυμου Δήμου, βρίσκεται στη νότια πλευρά της Θεσσαλικής πεδιάδας (το αρχαίο Κρόκιον Πεδίον), κοντά στις ρίζες του βουνού Όθρυς (1.726 μ.) και σε απόσταση 35 χλμ. από το Βόλο. Αποτελεί σημαντικό αγροτικό και εμπορικό κέντρο του Ν. Μαγνησίας, ενώ εξελίσσεται και σε κέντρο αγροτουρισμού για την περιοχή. Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 8.000 περίπου κατοίκους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι γεωργοί. Διαθέτει ένα σημαντικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο παρουσιάζονται αρχαιολογικοί θησαυροί από τις Φθιωτιδες Θήβες, την Πύρασο και την Άλω.

ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΞΕΝΙΑΣ

Σε απόσταση 25 χλμ. από τον Αλμυρό, στις βόρειες πλαγιές του βουνού Όθρυς και σε υψόμετρο περίπου 500 μ., μπορούμε να επισκεφθούμε τη Μονή Ξενιάς, που είναι γνωστή και ως Παναγία Άνω Ξενιά, ένα ανδρικό μοναστήρι με πλούσια ιστορία. Χιλιάδες πιστοί συρρέουν εδώ τη Μεγ. Παρασκευή για να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης σε γειτονικό λόφο, όπου βρίσκονται 3 πανύψηλοι τσιμεντένιοι σταυροί.

Μονή Ξενιάς: η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης

Στο μεσαίο σταυρό τη Μεγ. Πέμπτη σταυρώνουν τον Ιησού. Την επομένη, αφού τον κατεβάσουν, τον τυλίγουν με σεντόνι και συνοδεία φιλαρμονικής μπάντας που παίζει πένθιμα, τον εναποθέτουν σε μια σπηλιά που την έχουν στρώσει με χιλιάδες λουλούδια. Στη συνέχεια η σπηλιά σφραγίζεται με μια μεγάλη πέτρα. Τηλ. μονής 2422022413.

ΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΚΟΥΡΙ

Περίπου 700 μέτρα μετά τα τελευταία σπίτια του Αλμυρού (αφού περάσουμε και τη γειτονιά της Ευξεινούπολης) μπαίνουμε στο σπάνιο "αισθητικό" δάσος Κουρί, το μοναδικό σε όλη την Ευρώπη με χιλιάδες βελανιδιές σε πεδινή έκταση, όπου μέσα σε 1.200 στρέμματα έχουν διαμορφωθεί μονοπάτια περιπάτου, όμορφες λιμνούλες με ζώα που βολτάρουν ελεύθερα (πάπιες, χήνες, κύκνοι, παγώνια, κατσικάκια, ελάφια κλπ.), παιδικές χαρές, ένα παραδοσιακό τρενάκι, ένα αναψυκτήριο, ένα εστιατόριο με ποικιλία γεύσεων από την ελληνική και τη διεθνή κουζίνα και ένας ξενώνας.

Ο ξενώνας διαθέτει 4 δίκλινα με TV και A/C, ενώ έχει και 2 σουίτες που έχουν επιπλέον και τζάκι. Είναι όμως προφανές ότι δεν στοχεύουν στην πληρότητα των δωματίων αλλά σε γάμους, βαφτίσια κλπ. Άρα προσοχή γιατί στην περίπτωση αυτή θα το ξενυχτήσετε μαζί τους...

Πληροφορίες: Αρχοντικό στο Κουρί. Τηλ. 2422023100.

1 σχόλιο:

  1. ενταξει καλο και το κουρι αλλα μπροστα στην αναβρα δε λεει μια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".