Μέτσοβο

Ηλικιωμένες Μετσοβίτισσες με την καθημερινή τους φορεσιά, τη μαντίλα, την καζάκα και την ποδιά

Το Μέτσοβο δεσπόζει στον ορεινό όγκο της Πίνδου, πολύ κοντά στον αυχένα της Κατάρας, που χωρίζει την Πίνδο σε Βόρεια και Νότια και πάνω ακριβώς στο πέρασμα από τη Θεσσαλία στην Ήπειρο ή καλύτερα (τώρα με την Εγνατία Οδό) από τη Μακεδονία στην Ήπειρο. Η απόσταση του Μετσόβου από τα Γιάννενα είναι 43 χλμ. ενώ από τη Θεσσαλονίκη 210 χλμ.

Σίγουρα είναι μία όμορφη και γραφική πόλη, με πολύ τουρισμό, αυθεντική παραδοσιακή αρχιτεκτονική η οποία συνδυάζει ξύλο και πέτρα, καλό φαγητό και ανεπτυγμένες υποδομές. Σήμερα κατοικείται από 2.500 περίπου κατοίκους, οι οποίοι είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία βλάχοι (ειρήσθω εν παρόδω το Μέτσοβο στο βλάχικο ιδίωμα λέγεται "Αμίντζιου"). Οι Μετσοβίτες δεν είναι μια κοινότητα ανθρώπων που προσπαθούν να ζουν παραδοσιακά αλλά άνθρωποι που βιώνουν την παράδοση, την αλήθεια και την αξία της. Στο Μέτσοβο η παράδοση δεν είναι ένα αντικείμενο μουσειακής χρήσεως και λαογραφικής σπουδής αλλά η ίδια η ταυτότητα και η ζωή του. Στην προηγούμενη φωτογραφία βλέπουμε Μετσοβίτισσες με τα καθημερινά τους. Δείτε και τη γιορτινή τους φορεσιά.

Και γιατί αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση; Διότι μαζί με την Αράχωβα και το Καρπενήσι αποτελούν τους μοναδικούς ελληνικούς ορεινούς οικισμούς, οι οποίοι αντιστάθηκαν στην αστυφιλία, την εγκατάλειψη και τη μιζέρια που ρήμαξε σχεδόν ολόκληρη την ορεινή Ελλάδα. Το Μέτσοβο αναπτύσσεται σταθερά ήδη από τη δεκαετία του '50, δηλαδή την εποχή που η μισή Μακεδονία μετανάστευε στη Δυτική Γερμανία... Σήμερα έχει μηδενική σχεδόν ανεργία και τουριστικές υποδομές που θα τις ζήλευε ολόκληρη η ορεινή Ελλάδα!

ΟΙ ΜΕΤΣΟΒΙΤΕΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ

Ήδη από το 1659 το Μέτσοβο, χάρη στη διορατικότητα του Κυριάκου Φλόκα, αποσπά από τυν Υψηλή Πύλη σωτήρια και πολύτιμα προνόμια, με τα οποία αναδεικνύεται σε σπουδαίο κτηνοτροφικό, βιοτεχνικό, εμπορικό και οικονομικό κέντρο. Γίνεται ο κυριότερος τόπος συγκεντρώσεως του παραγωγικού πλούτου από όλα τα τσελιγκάτα Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας. Τον 18ο αι. ακμάζει η τυροκομία, η υφαντουργία, η ραπτική, η καποτοποιία, η πλεκτική, η ξυλογλυπτική, η βαρελοποιία, η σαγματοποιία, η κυψελοποιία, η κατασκευή σπαθιών, η βιοτεχνία γιδομάλλινων ενδυμάτων, η παραγωγή κασσιτερωτών εμπορευμάτων αλλά και η χρυσοχοΐα και η αργυροχοΐα. Οι Μετσοβίτες ξενιτεύονται και εμπορεύονται σε Κωνσταντινούπολη, Βουκουρέστι, Αλεξάνδρεια, Βενετία, Οδησσό, Βιέννη, Λιβόρνο κλπ. Η πρόοδος εν πολλοίς οφείλεται και στους αμέτρητους ευεργέτες που ανέδειξε αυτή η μικρή πόλη, οι οποίοι δεν περιόρισαν την ευεργετική τους δράση μονάχα στο Μέτσοβο, αλλά την επεξέτειναν σε πανελλήνια κλίμακα, στολίζοντας την πρωτεύουσα της Ελλάδας με περίβλεπτα και αθάνατα έργα. Οι σπουδαιότεροι είναι: ο Γεώργιος Αβέρωφ, ο Στέργιος Στάνος, ο Νικολάκης Πίχτος, ο Νικόλαος Στουρνάρας, ο Τριαντάφυλλος Τσουμάγκας, ο Μιχαήλ Τοσίτσας, ο Κυριάκος Φλόκας, ο Βαρώνος Μιχαήλ Τοσίτσας και ο Ευάγγελος Αβέρωφ - Τοσίτσας. Ο πανέξυπνος Ευάγγελος Αβέρωφ συναντήθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας με τον άκληρο Βαρώνο Μιχαήλ Τοσίτσα, λίγο πριν ο τελευταίος φύγει από τη ζωή, όπου τον έπεισε να τον υιοθετήσει και να ιδρύσει το Ίδρυμα Τοσίτσα το 1948 στο οποίο άφησε ολόκληρη την αμύθητη περιουσία του.

ΑΡΤΙΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Άποψη του Μετσόβου από την κεντρική πλατεία

Το Ίδρυμα Τοσίτσα προίκισε το Μέτσοβο με σχολεία, εκκλησίες, πάρκα, δημόσιες βρύσες και καλντερίμια. Κατασκεύασε ένα καινούργιο βουστάσιο, ένα υποδειγματικό τυροκομείο, ένα πριονιστήριο ξυλείας, ένα μοναδικό στο είδος του μουσείο λαϊκής Ηπειρωτικής τέχνης, ένα σύγχρονο οινοποιείο, ένα πρατήριο πώλησης παραδοσιακών υφαντών, ένα χιονοδρομικό κέντρο με τελεφερίκ (στο Καρακόλι), ένα υδραγωγείο, τον Αβερώφειο Κήπο, το συνεδριακό κέντρο "Διάσελο", αποχετευτικό δίκτυο, φωτιστικά στους κεντρικούς δρόμους, μία φοιτητική εστία στην Αθήνα και πάνω από 100 σχολεία σε ολόκληρη την Ήπειρο! Σήμερα το Μέτσοβο διαθέτει τρία χιονοδρομικά κέντρα (στο Καρακόλι, στον Προφ. Ηλία και στο Ανήλιο), κλειστό παγοδρόμιο, κλειστό γυμναστήριο, γήπεδο ποδοσφαίρου με γκαζόν, κέντρο υγείας, επτά τράπεζες, δημαρχείο, αστυνομία, ταχυδρομείο, κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών, δασαρχείο, παιδικό σταθμό, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, παιδική βιβλιοθήκη, κέντρο ενημέρωσης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και τριώροφο υπόγειο parking κάτω ακριβώς από την κεντρική πλατεία, το οποίο όμως είναι μόνο για τους ντόπιους, οι υπόλοιποι πρέπει να παρκάρουν στην πλατεία. Από 1/8/2011 μάλιστα αυτοί οι υπόλοιποι αν θέλουν να παρκάρουν στην πλατεία Σάββατο, Κυριακή ή αργίες και ώρες 10:00 - 18:00 πρέπει να αγοράζουν και κάρτα για παρκάρισμα, που κοστίζει € 1,50 για 2 ώρες. Θα βρούμε ακόμη βενζινάδικο, συνεργεία αυτοκινήτων, φαρμακεία, άφθονα καταστήματα τουριστικών ειδών, αρκετά καφέ μπαρ, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, 2 Disco, 20 ταβέρνες και 30 ξενοδοχεία, ενώ από τον Απρίλιο του 2010 λειτουργεί και σούπερ μάρκετ Carrefour. Επίκειται δε και κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου! Μάλιστα, καλά διαβάζετε!

ΤΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΜΕ

Τεχνητή λίμνη πηγών Αώου
(φωτ. Θοδωρής Κλιάφας)

Στην κεντρική πλατεία μπορούμε να επισκεφθούμε το ναό της Αγ. Παρασκευής, του 1511, με το μεγαλοπρεπές καμπαναριό (δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ) και τη δροσερή αυλή με τα αιωνόβια πλατάνια.

Επίσης, στο κάτω τμήμα της πόλης και πολύ κοντά στον Μετσοβίτικο ποταμό, βρίσκεται το πανέμορφο μοναστήρι του Αγ. Νικολάου.

Απαραίτητη κρίνεται η επίσκεψη στο Αρχοντικό Τοσίτσα, όπου στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Ηπειρωτικής Τέχνης. Ανοιχτό καθημερινά (εκτός Πέμπτης) από 9:00 έως 13:00 και από 15:00 έως 17:00. Είσοδος 3,00 €. Τηλ. 2656041084. Μπορείτε να δείτε εδώ 88 φωτογραφίες από το εσωτερικό του Μουσείου.

Όσοι εκτιμούν το καλό κρασί μπορούν να επισκεφθούν το οινοποιείο Αβέρωφ, ψηλά στην είσοδο της πόλης. Ανοιχτό καθημερινά 10:30 έως 15:30. Είσοδος δωρεάν. Τηλ. 2656042505.

Ακόμη, μια βόλτα στον Αβερώφειο Κήπο θα μας φέρει σε επαφή με όλα τα δέντρα που φύονται στην ευρύτερη περιοχή της Πίνδου. Μέσα στον Κήπο βρίσκεται και ο ναός του Αγ. Γεωργίου.

Υπάρχει κι ένα ωραίο τρενάκι που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μετσόβου και κάνει το γύρο της πόλης περνώντας και από τα σημαντικότερα αξιοθέατα. Είσοδος δωρεάν.

Πάλι στην κεντρική πλατεία, παίρνουμε το δρόμο που γυρίζει γύρω από το "κάστρο", δηλαδή το λοφάκι που βρίσκεται μέσα στην πλατεία. Υπήρχε όντως ένα φρούριο εδώ, ήδη από το 1668, αλλά το έκαψε ο Αβδή Πασάς το 1854. Ο δρόμος που πάει γύρω γύρω από την πλατεία θα μας βγάλει στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, που στεγάζεται σε ένα όμορφο μετσοβίτικο κτήριο, δημιούργημα του Μετσοβίτη πολιτικού, όπου εκτίθενται πίνακες καταξιωμένων Ελλήνων ζωγράφων. Ανοιχτή καθημερινά (εκτός Τρίτης) από 10:00 έως 19:00 το καλοκαίρι και από 10:00 έως 16:00 το χειμώνα. Είσοδος 3,00 €. Τηλ. 2656041210.

Πίσω από το ξενοδοχείο Olympic, λίγο πιο κάτω από το χώρο όπου γίνεται η λαϊκή αγορά, βρίσκεται η αναστηλωμένη Οικία Τσανάκα, που φιλοξενεί το ιστορικό αρχείο του Δήμου, ιδιωτικές συλλογές και μουσειακά αντικείμενα.

Το χειμώνα οπωσδήποτε όλοι ανεβαίνουν στο κοντινό χιονοδρομικό κέντρο Προφ. Ηλία είτε για σκι, είτε για σνόουμπορντ, είτε για σνόουμομπιλ είτε ακόμη και για... ιππασία. Εναλλακτικά στο ολοκαίνουργιο χιονοδρομικό κέντρο Ανηλίου.

Σε απόσταση μόλις 5 χλμ. από το Μέτσοβο προσεγγίζουμε την τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου με τα γραφικά ελατοσκέπαστα νησάκια της και τα απανωτά φιορδ. Υπάρχει περιφερειακός ασφαλτοστρωμένος δρόμος, μήκους 30 χλμ., που περνάει φυσικά και πάνω από το φράγμα.

Υπάρχει και μία πολύ όμορφη διαδρομή σε πρόσφατο ασφαλτόδρομο, που μας βγάζει απέναντι στο Ανήλιο, από κει ανεβαίνει μέσα στο δάσος ψηλά στο Περιστέρι και καταλήγει στο Χαλίκι και στα υπόλοιπα χωριά του Ασπροποτάμου.

Βέβαια αν βρεθεί κανείς στο Μέτσοβο αρχές Ιουλίου αξίζει να πεταχτεί ως το οροπέδιο Πολιτσές (ή Πολιτσουάρε στα βλάχικα), ακριβώς δίπλα στο χιονοδρομικό του Προφήτη Ηλία, στα 1.400 μ. υψόμετρο, για το ετήσιο Αντάμωμα των Βλάχων της Πίνδου. Γλέντια, σούβλες, κλαρίνα, φουστανέλες κλπ.

Το ίδιο περίπου γίνεται στην κεντρική πλατεία μπροστά στο ναό της Αγ. Παρασκευής, όταν είναι 25-26 Ιουλίου. Μεγάλο πανηγύρι, όλοι φορούν τα γιορτινά τους.

ΤΑ ΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΣΟΒΟΥ


Το Τυροκομείο Ιδρύματος Τοσίτσα παράγει ετησίως 170.000 κιλά τυριά από πρόβειο, γιδίσιο και αγελαδινό γάλα, που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους. Αυτά είναι το καπνιστό Μετσοβόνε, η ημίσκληρη Μετσοβέλλα, η γλυκιά Γραβιέρα τύπου "Γκρυγιέρ (Gruyères)", η δυσεύρετη Γκράνα ή Παρμεζάνα και το πιπεράτο Μετσοβίσιο ή Γιδίσιο ή Μαΐσιο ή Μπατσίσιο τύπου "Σεβρ (Chevre)". Παράγεται επίσης και βούτυρο. Όλα αυτά τα τυριά παράγονται μέσα στο Μέτσοβο. Τηλ. 2656041717 & 2656041235.

Το Τυροκομείο Μέτσοβο που ανήκει στον κο Τσουτσοπλίδη και εδρεύει στο Δροσοχώρι (πολύ μακριά από το Μέτσοβο, κοντά στη λίμνη των Ιωαννίνων) παράγει το αλμυρούτσικο ημίσκληρο Βλαχοτύρι, το λίγο σκληρότερο Αρχοντικό, τη σκληρή Βλάχα, την κλασική Κεφαλογραβιέρα, το αλμυρό και σκληρό Κεφαλοτύρι, το παραδοσιακό Κασέρι, το ελαφρύ Ανθότυρο, την ξηρή Μυζήθρα, την απαλή Γραβιέρα και τη μοναδική Κεφαλοπαρμεζάνα. Τα τυριά αυτά φυσικά είναι μετσοβίτικα μόνον κατ' όνομα. Τηλ. 2651058204.

Το Τυροκομείο του Βασίλη Μπούμπα που εδρεύει και αυτό κοντά στα Γιάννενα και συγκεκριμένα στην Ελεούσα Ιωαννίνων παράγει το "Μετσοβίτικο Καπνιστό". Αυτό το τυρί βέβαια δεν είναι μετσοβίτικο, θα μπορούσε κάλλιστα να λέγεται "Γιαννιώτικο" ή σκέτο "Καπνιστό" (όπως π.χ. το καπνιστό Βερμίου Μπέλλας), είναι όμως μία πιστή απομίμηση του Μετσοβόνε (τόσο στην εμφάνιση, όσο και στη γεύση αλλά ακόμη και στην... τιμή). Τηλ. 2651035945 & 6947376388.

Όλα τα παραπάνω αλλά και χυλοπίτες και τραχανά και μέλι και λουκάνικα Metsovita μαζί με τα κρασιά και το τσίπουρο του Οινοποιείου Κατώγι μπορεί κανείς να τα αγοράσει στην πλατεία από τα σχετικά μαγαζάκια με τα...βουκολικά ονόματα, όπως π.χ. "Το Παραδοσιακόν", "Στο χωριό της Αρκούδας", "Η Βλάχα" και "Ο Τσέλιγκας". Ο οποίος τσέλιγκας ήταν κάποτε ο αείμνηστος Κώστας Μέτσιος, ο τελευταίος Μετσοβίτης που φορούσε ανελλιπώς καθημερινά την παραδοσιακή του μετσοβίτικη φορεσιά. Το σλόγκαν του ήταν "ο καθένας στη δουλειά του και ο τσέλιγκας στα τυριά του". Πρέπει όμως να γνωρίζει κανείς ότι οι τιμές στα τυροπωλεία του Μετσόβου είναι ελαφρώς υψηλότερες σε σχέση με τα μεγάλα σούπερ μάρκετ των μεγάλων ελληνικών πόλεων (στα οποία όμως δεν πρόκειται να βρεις όλα τα τυριά που αναφέραμε, παρά μόνο το Μετσοβόνε, σπανιότερα τη Μετσοβέλλα και ακόμη σπανιότερα το Μετσοβίσιο).

Το ίδιο ισχύει και για όλα τα σουβενίρ. Τα μεν ξύλινα κατασκευάζονται συνήθως στα Τρίκαλα, στην Καλαμπάκα ή στα Γιάννενα (ελάχιστες εξαιρέσεις αποτελούν το εργαστήριο των αδελφών Μπλέτσου, το εργαστήριο του Νίκου Παΐλα και η βαρελοποιΐα Τέσιας), τα δε υπόλοιπα είναι 99% κινέζικα. Θέλει κόπο για να εντοπίσεις κάτι αυθεντικό Μετσοβίτικο (κάποιο υφαντό π.χ.). Οι τιμές τους είναι ελαφρώς τσιμπημένες (και φυσικά το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα τουριστικά μέρη, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού). Στα καταστήματα τουριστικών ειδών πωλείται επίσης και ο μικρός τουριστικός οδηγός "Το Μέτσοβο", ιδιαίτερα χρήσιμος για τους επισκέπτες.

Όσον αφορά το νερό, υπάρχουν στο Μέτσοβο πάνω από 25 πέτρινες παραδοσιακές βρύσες, που προσφέρουν στον ταξιδιώτη ασταμάτητα, 365 μέρες το χρόνο, πεντακάθαρο, παγωμένο και χωνευτικό νερό από τις πλαγιές της Πίνδου. Από δω πηγάζουν και ο Αχελώος και ο Άραχθος και ο Πηνειός και ο Αώος που ποτίζουν ολόκληρη την Ελλάδα! Είναι ανοησία να πηγαίνει κανείς στα περίπτερα του Μετσόβου για να αγοράσει το πλαστικό μπουκαλάκι με το εμφιαλωμένο νερό!

Πώς πάμε στο Μέτσοβο; Βγαίνουμε από τον κόμβο 7 της Εγνατίας Οδού (έξοδος "ΜΕΤΣΟΒΟ") και ανηφορίζουμε για 1.800 μ., οπότε βλέπουμε μία πινακίδα που γράφει "Προς Μέτσοβο κεντρική είσοδος" ίσια πάνω και "δυτική είσοδος" δεξιά. Στρίβουμε εδώ δεξιά και μπαίνουμε από τη δυτική είσοδο, οπότε φτάνουμε στην πλατεία σε 800 μ., ενώ αν προτιμήσουμε την κεντρική είσοδο θα χρειαστεί να κάνουμε περίπου 4.500 μ. Να τονίσουμε ότι άσχημη εντύπωση προκαλεί μία γαλάζια μικρή πινακίδα που γράφει "Έξοδος - Exit", που τοποθετήθηκε πρόσφατα στην κεντρική πλατεία και κατευθύνει τους οδηγούς όχι στην καινούργια δυτική είσοδο, αλλά ψηλά στην παλιά κεντρική είσοδο!

ΦΑΓΗΤΟ

Το περίφημο κοντοσούβλι στη λαδόκολα στο ψητοπωλείο τα 5Φ της οικογένειας Ζούβγια

Αν βρεθούμε στο Μέτσοβο, θα είναι ιεροσυλία να μην απολαύσουμε το περίφημο κοντοσούβλι του. Πού όμως; Αν καθίσουμε όπου νά 'ναι σίγουρα θα την πατήσουμε, διότι θα μας σερβίρουν ξεραμένα κρέατα που έχουν ψηθεί πριν πολλές ώρες, θα μας πασάρουν και μερικές κατεψυγμένες και προτηγανισμένες πατάτες τύπου Goody's και από δω παν κι άλλοι.... Γιαυτό χωρίς δεύτερη κουβέντα πάμε με κλειστά τα μάτια στο μικροσκοπικό ψητοπωλείο Τα 5Φ στην κεντρική πλατεία, που ανήκει στην οικογένεια Ζούβγια. Το χειμώνα βολευόμαστε μέσα, ενώ το καλοκαίρι θα καθίσουμε υπαιθρίως στην όμορφη πλακόστρωτη αυλή. Σερβίρει σε λαδόκολα το καλύτερο κοντοσούβλι της Ελλάδας, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που πλασάρουν ως δήθεν "κοντοσούβλι" όλες οι υπόλοιπες ταβέρνες. Και φυσικά ούτε γευστικώς ή ποιοτικώς μπορεί να γίνει κάποια σύγκριση, αλλά ούτε και από άποψη... μήκους! Το κοντοσούβλι, το λέει και η λέξη, πρέπει να είναι... κοντοσούβλι, δηλαδή μία μικρή σούβλα περίπου 75 - 80 cm, φορτωμένη όμως με κρέας μόνον κατά το ήμισυ. Ειδάλλως, αν πρόκειται για καμιά... σουβλάρα γύρω στα δύο ή τρία μέτρα, τότε το ψητό μας οφείλουμε να το πούμε κεμπάπ (όρος που χρησιμοποιείται διεθνώς και σημαίνει σούβλα), είτε χοιρινό κεμπάπ, είτε πρόβειο κεμπάπ, σίγουρα όμως κεμπάπ ή έστω... μακρυσούβλι, όχι όμως κοντοσούβλι! Πάρτε λοιπόν κοντοσούβλι στα 5Φ και θα γλείφετε τα δάχτυλά σας! Αξίζει επίσης και το κοκορέτσι τους (λεπτό και ζουμερό), το οποίο όμως εξαφανίζεται νωρίς, δηλαδή μετά τις 1:30 - 2:00 η ώρα το μεσημέρι αποκλείεται να βρούμε. Τόσο το κοντοσούβλι, όσο και το κοκορέτσι είναι χειροποίητα και ψήνονται επί τόπου στα κάρβουνα χωρίς να μεσολαβεί σχάρα. Κάθεσαι, παραγγέλνεις, ψήνονται αυτοστιγμής και σε 5΄ λεπτά σου τα σερβίρουν ζεστά και μοσχοβολιστά. Διατηρούν σταθερή ποιότητα από το 1962. Ψητοπωλείο Τα 5Φ, τηλ. 2656041843, ανοιχτά καθημερινά από 10:00 έως 22:00.

Αν βέβαια το ψητοπωλείο Τα 5Φ για τον άλφα ή βήτα λόγο δε μας γεμίζει το μάτι και επιμένουμε σώνει και καλά να καθίσουμε σε τραπέζι με τραπεζομάντηλο για να φάμε... μπιφτέκι ή μπριζόλα, τότε μπορούμε να καθίσουμε σε κάποια από τις δεκάδες ταβέρνες του Μετσόβου, όπου θα απολαύσουμε κεμπάπ χοιρινό, κεμπάπ πρόβειο, κοκορέτσι, αρνάκι σούβλας, γίδα βραστή, αρνάκι γάστρας, αγριογούρουνο με ξινόμηλο, φασολάδα, κεφτέδες με πράσα, κοτόπουλο κοκκινιστό με χυλοπίτες Μετσοβίτικες, γαλοτύρι, πατσά μοσχαροκεφαλή, μετσοβόνε σαγανάκι, λουκάνικο, πίτες, τραχανά, μοσχαράκι στο πήλινο, παϊδάκια στα κάρβουνα, αγριογούρουνο με δαμάσκηνα, κατσικάκι κλέφτικο, μπριζόλα, μπιφτέκι  κλπ. Συνήθως σερβίρουν σε ελαφρώς υψηλές τιμές, για τη δε ποιότητα του φαγητού παίζεις κάτι σαν ρώσικη ρουλέτα ας πούμε...

Κεφτέδες με πράσα στο εστιατόριο Γαλαξίας

Εστιατόριο Γαλαξίας. Ακριβώς πάνω από την κεντρική πλατεία, στο ομώνυμο ξενοδοχείο. Τηλ. 2656041202 & 2656041123.

Εστιατόριο Βικτώρια. Ψηλά, στην παλιά είσοδο της πόλης, στο ομώνυμο ξενοδοχείο. Τηλ. 2656041771 & 2656041761.

Ταβέρνα Το Τζάκι. Στην κεντρική πλατεία. Τηλ. 2656042702.

Ταβέρνα Μετσοβίτικο Σαλόνι. Στον κεντρικό δρόμο αλλά σε όροφο. Τηλ. 2656042142 & 6946763297.

Ταβέρνα Απόκεντρο. Στο δρόμο πίσω από την Εθνική Τράπεζα, πηγαίνοντας στην έξοδο προς Εγνατία και Ανήλιο. Τηλ. 2656041801.

Ταβέρνα Μπες στο ψητό. Πίσω από την Αγ. Παρασκευή. Τηλ. 2656042340.

Ταβέρνα Κρυφή Φωλιά. Στην κεντρική πλατεία. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2656041628 & 6979856438. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Εστιατόριο Vatra. Στο "κάστρο", εντός του ξενοδοχείου Διάσελο. Τηλ.  2656041895 & 2656041770.

Ταβέρνα Κατώι. Ακριβώς στην κεντρική πλατεία. Τηλ. 2656042040.

Ταβέρνα Αρχοντικό. Πίσω από το Ταχυδρομείο. Τηλ. 2656042511.

Ψησταριά - Εστιατόριο Το Σπιτικό. Στην κεντρική πλατεία. Τηλ. 2656042502 & 6945922279.

Κοκορέτσι στην ταβέρνα Το Τζάκι

Ταβέρνα Καμάρες. Πολύ κοντά στην πλατεία, δίπλα στην αστυνομία. Τηλ. 2656042808 & 6975529422.

Ταβέρνα Το Κουτούκι του Νικόλα. Πίσω από το Ταχυδρομείο. Τηλ. 2656041732.

Εστιατόριο - Ψησταριά Η Γάστρα. Στην κεντρική πλατεία. Τηλ. 2656042502 & 6977901411.

Ψησταριά Η Στοά. Στην πλατεία, ακριβώς δίπλα στο ψητοπωλείο "Τα 5Φ". Τηλ. 2656041523.

Ψητοπωλείο Κώστας Συλάκος. Στην πλατεία, ακριβώς απέναντι από "Τα 5Φ". Αποτυχημένη προσπάθεια αντιγραφής του 5Φ. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Ταβέρνα Κρύα Βρύση. Τηλ. 2656041723.

Ταβέρνα Πανόραμα. Τηλ. 2656041465.

Ταβέρνα Πλατανάκια. Τηλ. 2656042435.

Ταβέρνα Τελεφερίκ. Τηλ. 2656042444.

Ταβέρνα Σκορπιός. Τηλ. 2656041482.

Ψησταριά Μπαρμπατάκης. Τηλ. 2656042192.

Ταβέρνα Τελεσιέζ. Τηλ. 2656041345.

Μαγειρείο Αθήναι. Στο ισόγειο του ομώνυμου ξενοδοχείου, πίσω από την Εθνική Τράπεζα. Τηλ. 2656041332. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Τουριστικό Περίπτερο Προφήτης Ηλίας. Στο χιονοδρομικό κέντρο Προφήτης Ηλίας, 4 χλμ. από το Μέτσοβο προς την Κατάρα. Ιδιαίτερα βολικό για όσους κάνουν σκι ή snowmobile. Ενοικιάζονται και άλογα για ιππασία. Τηλ. 2656041095, 2656042630 & 6944423408.

Ουζερί - Ψησταριά Παραδοσιακό. Στον κεντρικό δρόμο. Σκουμπρί καπνιστό, πατάτα ψητή στο πήλινο, κολοκυθάκια τηγανητά, γάβρος μαρινάτος, καλαμαράκια τηγανητά, πίτες χωριάτικες, νεφραιμιά, μετσοβέλα σαγανάκι, λουκάνικο χωριάτικο και τσίπουρο ηπειρώτικο. Τηλ. 2656042192 & 6956925614.

Για τσιπουράκι με μεζέ, εκτός από το "Παραδοσιακό", υπάρχει και το "Πέτρινο" (τηλ. 2656042642).

Δημοφιλές στέκι θεωρείται και το καφέ μπαρ Μετσοβόραμα: από δω περνάει καθημερινά όλη η νεολαία της πόλης. Ξεκινούν με καφέ το πρωί, συνεχίζουν με γλυκό ή παγωτό το απόγευμα και καταλήγουν με ποτό τις πρώτες πρωινές ώρες, ακούγοντας όλες τις τελευταίες μουσικές επιτυχίες (τηλ. 2656042500).

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενοδοχείο Άρωμα Δρυός

Ξενοδοχείο Άρωμα Δρυός. Άνοιξε στις αρχές του 2010. Διαθέτει 16 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, mini bar, wi fi internet, TV, NOVA, υδρομασάζ και μπαλκόνι. Τηλ. 2656029008.

Ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο ομώνυμο οινοποιείο και συνδέεται υπόγεια μαζί του, προσφέροντας μια διαδραστική οινική εμπειρία με τη βοήθεια οπτικοακουστικών πολυμέσων. Διαθέτει 15 δωμάτια, δίκλινα ή δίχωρα, με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, mini bar, wi fi internet, TV, DVD και (σε μερικά) μπαλκονάκι. Τιμές: δίκλινο από 60 € έως 100 € και τετράκλινο από 100 € έως 160 €. Τηλ. 2656042505 & 2656041684.

Ξενοδοχείο Βικτώρια. Βρίσκεται ψηλά, μπαίνοντας από την παλιά είσοδο της πόλης, στα αριστερά, περίπου 900 μ. πριν την πλατεία. Υπάρχουν 37 δωμάτια, μονόκλινα ή δίκλινα, με κεντρική θέρμανση, TV, τζακούζι (υδρομασάζ) και (σε μερικά) τζάκι. Διαθέτει εξωτερική πισίνα, σάουνα, υδρομασάζ, εστιατόριο, καφέ μπαρ με τζάκι και wi fi internet. Τιμές για δίκλινο από 75 € ως 140 €. Τηλ. 2656041761, 2656041771 & 2656041710.

Ξενοδοχείο Εγνατία. Στον κεντρικό δρόμο, κατηφορίζοντας δεξιά. Έχει 32 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV, mini bar, internet, υδρομασάζ και μπαλκόνι. Κάποια έχουν και τζάκι και σάουνα. Στο ισόγειο βρίσκεται η αίθουσα του πρωινού και ο χώρος με το τζάκι που λειτουργεί σαν καφέ μπαρ. Το ξενοδοχείο προσφέρει και room service. Τηλ. 2656041263, 2656041900 & 2656041901.

Παραδοσιακός ξενώνας Ανώγι. Αρχοντικό του 17ου αι. που αναπαλαιώθηκε το 2000 και πλέον διαθέτει 10 δωμάτια, δίκλινα ή τρίκλινα, με κεντρική θέρμανση, τηλεόραση, τζάκι και wi fi internet, ενώ στο ισόγειο βρίσκεται η αίθουσα όπου σερβίρεται το πρωινό. Τηλ. 2656042781, 2656041445 & 2656076655.

Ξενοδοχείο Μπιτούνη. Στον κεντρικό δρόμο, κατηφορίζοντας αριστερά. Ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές της δεκαετίας του '70 αλλά ανακαινίσθηκε το 2001. Υπάρχουν 24 δίκλινα, άλλα 2 δίκλινα σε σοφίτα και 5 δίχωρες οικογενειακές σοφίτες. Όλα τα δωμάτια έχουν αυτόνομη θέρμανση, TV, DVD, NOVA, wi fi internet και ψυγείο. Μερικά έχουν και υδρομασάζ. Στο ισόγειο ο χώρος του καθιστικού και του πρωινού. Στο πρώτο υπόγειο σάουνα και υδρομασάζ και στο πιο κάτω υπόγειο το πάρκινγκ. Τηλ. 2656041217 & 2656041545.

Ξενοδοχείο Κασσάρος. Πίσω από την Εθνική Τράπεζα της πλατείας. Κι αυτό παλιό (του 1980) αλλά ανακαινίσθηκε το Μάρτιο του 2010. Διαθέτει 26 συνολικά δωμάτια από τα οποία τα 7 είναι δίκλινες σοφίτες και τα 3 σουίτες. Όλα τα δωμάτια έχουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, NOVA, mini bar, wi fi internet, μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ και μπαλκόνι, ενώ κάποια έχουν και τζάκι. Σε κοινόχρηστο χώρο λειτουργούν σάουνα, υδρομασάζ και χαμάμ. Τιμές: από 100 € το δίκλινο έως 200 € η σουίτα. Τηλ. 2656041800, 2656041346 & 2656041662.

Αρχοντικό Ειρήνη

Αρχοντικό Ειρήνη. Σύγχρονο κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, που διαθέτει 2 ανεξάρτητες αυτοεξυπηρετούμενες μεζονέτες. Έχουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζίνα, TV, NOVA, internet και Hi Fi στερεοφωνικό. Η μία μεζονέτα έχει δύο υπνοδωμάτια και δύο μπάνια (το ένα με υδρομασάζ) και η άλλη μεζονέτα έχει τρία υπνοδωμάτια και δύο μπάνια (το ένα με υδρομασάζ). Το χειμώνα οι τιμές φτάνουν στα 300 € για τη μικρή και στα 400 € για τη μεγάλη μεζονέτα. Τηλ. 2656041241 & 6974553536.

Ξενοδοχείο Γαλαξίας. Στην κεντρική πλατεία. Λειτουργεί από το 1960 αλλά έχει ανακαινισθεί πρόσφατα. Διαθέτει 8 δωμάτια δίκλινα ή τρίκλινα (τα 3 με τζάκι) και 2 σουίτες. Όλα έχουν κεντρική θέρμανση, TV, NOVA, ψυγείο και μπαλκόνι. Στο ισόγειο βρίσκεται το πολύ καλό εστιατόριο και ο χώρος του καθιστικού με το τζάκι, όπου σερβίρεται καφές ή ποτό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2656041202 & 2656041123.

Ξενοδοχείο Άδωνις. Κοντά στην Αγ. Παρασκευή. Έχει 12 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV και NOVA. Στο ισόγειο υπάρχει καφέ μπαρ και ο χώρος του καθιστικού με το τζάκι, όπου προσφέρεται το πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2656042300 & 2656042710.

Ξενοδοχείο Αρχοντικό Μετσόβου. Διαθέτει μόνο δίκλινα. Όλα τα δωμάτια έχουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, υδρομασάζ, χαμάμ, TV, NOVA, Hi Fi, mini bar, wi fi internet και μπουρνούζια. Υπάρχει αίθουσα όπου σερβίρεται πλούσιο πρωινό αλλά και υπόγειο πάρκινγκ στο οποίο κατεβαίνεις κατ' ευθείαν με το ασανσέρ. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2656029100 & 2656029101.

Ξενοδοχείο Απόλλων. Στην κεντρική πλατεία, δίπλα στο συνεδριακό κέντρο. Διαθέτει συνολικά 40 δωμάτια (28 δίκλινα, 2 σουίτες και 10 σοφίτες) με κεντρική θέρμανση, ψυγείο, TV, NOVA, internet, υδρομασάζ και μπαλκόνι. Στο ισόγειο βρίσκεται ο χώρος όπου προσφέρεται το πρωινό και μία μικρή γωνιά για σερφάρισμα στο ίντερνετ. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2656041844, 2656041833 & 2656042442.

Ξενώνας Ανόστρο. Δίπλα στο ξενοδοχείο Απόλλων. Τα δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα ή δίχωρα τετράκλινα) έχουν κεντρική θέρμανση, τηλεόραση και ψυγείο, ενώ σε κάθε όροφο υπάρχουν και δύο κοινόχρηστες κουζίνες. Τηλ. 2656041806.

Ξενοδοχείο Αστέρι Μετσόβου. Περίπου απέναντι από το βενζινάδικο. Διαθέτει 43 συνολικά δωμάτια (4 μονόκλινα, 31 δίκλινα απλά, 3 δίκλινα με τζάκι και υδρομασάζ, 3 τρίκλινα και 2 σουΐτες με ψυγείο, τζάκι και υδρομασάζ). Έχουν κεντρική θέρμανση και τηλεόραση, ενώ στο υπόγειο υπάρχει κλειστό πάρκινγκ στο οποίο κατεβαίνεις με ασανσέρ. Τηλ. 2656042222.

Ξενοδοχείο Αστέρι Μετσόβου

Ξενοδοχείο Φλόκας. Λειτουργεί από το 1973 αλλά ανακαινίσθηκε το 1995. Διαθέτει 6 δωμάτια (2 μονόκλινα, 2 δίκλινα και 2 τρίκλινα), όλα με κεντρική θέρμανση, TV και NOVA. Υπάρχει κοινόχρηστο ψυγείο και κυλικείο όπου πωλούνται αναψυκτικά, κρουασάν, μπισκότα κλπ. Τηλ. 2656041309.

Ξενοδοχείο Απόστολος. Στον κεντρικό δρόμο, δίπλα στο βενζινάδικο. Έχει 10 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, τηλεόραση και ίντερνετ. Υπάρχει επίσης αίθουσα πρωινού, σαλόνι με τζάκι και ιδιωτικό πάρκινγκ. Λειτουργεί υπηρεσία δωματίου. Τηλ. 2656041534.

Ενοικ. Δωμάτια Βασίλης Μπούμπας. Υπάρχουν συνολικά 6 δωμάτια (4 δίκλινα και 2 τρίκλινα), όλα με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα και τηλεόραση. Τηλ. 2656042680 & 6945992881.

Ξενώνας Φιλόξενη Γωνιά. Στην υποδοχή μας περιμένει η κα Άννα που θα μας κεράσει λικεράκι και γλυκό του κουταλιού. Τα 13 δωμάτια (1 μονόκλινο, 7 δίκλινα και 5 τρίκλινα) έχουν κεντρική θέρμανση και τηλεόραση. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2656041166, 2656042282 & 6946551688.

Ξενοδοχείο Olympic. Απέναντι από το Carrefour, ανήκει στην οικογένεια Ζούβγια, που έχει και το ψητοπωλείο Τα 5Φ. Διαθέτει 20 δωμάτια, δίκλινα ή τρίκλινα, με κεντρική θέρμανση, τηλεόραση και αίθουσα πρωινού. Τιμές: το καλοκαίρι δίκλινο 35 € με πρωινό, το χειμώνα δίκλινο 65 € με πρωινό. Τηλ. 2656041337 & 2656041383.

Ξενοδοχείο Μαρία. Διαθέτει 16 δίκλινα με κεντρική θέρμανση, TV, NOVA, τηλέφωνο και χρηματοκιβώτιο. Προσφέρονται επίσης χρήση ίντερνετ και ιδιωτικό πάρκινγκ. Τηλ. 2656041451.

Ξενώνας ΑΡΚΑ. Στην κεντρική πλατεία. Διαθέτει 8 στούντιο με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζίνα, TV & ίντερνετ. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2656042086 & 6974804160.

Ξενώνας Ορεσίβιο

Ξενώνας Ορεσίβιο. Στη γειτονιά Γκούρα, κοντά στον Αβερώφειο Κήπο. Διαθέτει δίκλινα στούντιο (με κεντρική θέρμανση, κουζίνα, TV, wi fi internet και μπαλκονάκι), δίχωρα διαμερίσματα (τρίκλινα ή τετράκλινα) και ένα τρίχωρο εξάκλινο διαμέρισμα των 57 m² (που έχει επιπλέον και σόμπα με πέλετ). Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι. Τηλ. 2656042754 & 6978778993).

Ξενοδοχείο Άναξ. Στην παλιά είσοδο της πόλης. Υπάρχουν 12 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τηλεόραση και ασύρματο ίντερνετ. Τηλ. 2656042003 & 6942490303.

Ξενοδοχείο Ακρόπολις. Στην παλιά είσοδο της πόλης. Έχει 1 μονόκλινο και 7 δίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση και τηλεόραση. Διαθέτει και πάρκινγκ. Τηλ. 2656041672 & 2656042669.

Ενοικ. Δωμάτια Πέτρης. Στην Γκούρα, δίπλα στον Αβερώφειο Κήπο. Υπάρχουν 2 δίκλινα και 2 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, τζάκι, A/C, TV και μπαλκονάκι με θέα την Πίνδο. Τηλ. 2656042500 & 6945950488.

Ξενοδοχείο Διάσελο. Στην πλατεία, στο "κάστρο". Διαθέτει 17 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV και μπάνιο. Στο ισόγειο θα βρούμε καθιστικό με τζάκι, καφέ μπαρ, εστιατόριο και συνεδριακό κέντρο. Τηλ.  2656041895 & 2656041770.

Ενοικ. Δωμάτια Πέτρης

Ξενοδοχείο Αθήναι. Της Μαρίκας Παπαποστόλου. Πίσω από την Εθνική Τράπεζα. Είναι το πρώτο ξενοδοχείο που λειτούργησε στο Μέτσοβο, ήδη από το 1932! Διαθέτει 8 δωμάτια, από τα οποία όμως μόνον τα μισά έχουν το μπάνιο μέσα στο δωμάτιο. Τα άλλα μισά έχουν μεν δικό τους ανεξάρτητο μπάνιο, αλλά έξω από το δωμάτιο. Στο ισόγειο λειτουργεί παραδοσιακό μαγειρείο. Μείναμε εδώ 2 φορές: το Φεβρουάριο του 1996 δύο άτομα στο δωμάτιο Νο 4 προς 7.000 δρχ. (20,54 €) χωρίς πρωινό και το Φεβρουάριο του 2000 τρία άτομα στο δωμάτιο Νο 5 προς 8.000 δρχ. (23,48 €) επίσης χωρίς πρωινό. Τηλ. 2656041332. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Ξενοδοχείο Φιλοξενία. Δίπλα στην πινακοθήκη. Ανήκει στο Γιάννη Παπαποστόλου και διαθέτει 34 κλίνες. Τηλ. 2656041021 & 2656042009.

Ενοικ. Δωμάτια Αναστάσιος Καρράς. Υπάρχουν 16 κλίνες. Τηλ. 2656041762 & 2656041836.

Ενοικ. Δωμάτια Καλλιόπη Κασκώρα. Πίσω από την Εθνική Τράπεζα. Έχει 14 κλίνες. Τηλ. 2656042559.

Ενοικ. Δωμάτια Ελένη Μπούμπα. Με 8 κλίνες. Τηλ. 2656041346 & 2656041662.

Ενοικ. Δωμάτια Ευρυδίκη Σούλτη. Με 17 κλίνες. Τηλ. 2656041527.

Ενοικ. Δωμάτια Ελένη Κασσάρου. Με 28 κλίνες. Τηλ. 2656041088.

Ενοικ. Δωμάτια Χρήστος Ντούρος. Με 18 κλίνες. Τηλ. 2656041316 & 2656042415.

Ενοικ. Δωμάτια Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Με 16 κλίνες. Τηλ. 2656042086 & 2656041704.

Ενοικ. Δωμάτια Βασίλης Τέσιας. Με 6 κλίνες. Τηλ. 2656042902 & 2656042519.

Ενοικ. Δωμάτια Γιάννης Τόδης. Με 14 κλίνες. Τηλ. 2656041989.

11 σχόλια:

 1. Εκπληκτικό άρθρο, συγχαρητήρια. Πολλή και σωστή δουλειά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν καταλαβαινω τον λογο που προωθουνται περισσοτερο συγκεκριμενες επιχειρησεις ετσι, ειδικα στο κομματι με τα φαγαδικα, σε αντιθεση με καποιες αλλες. Στα 5φ εχω φαει 2 φορες. τα κρεατα ειναι λυσσα, φορτωμενα στα μπαχαρικα και καμμενα απ εξω γιατι ψηνονται σε εντονη φωτια. Η τιμη που φαινεται λογικη(σε σχεση με τους ανταγωνιστες) δεν ειναι, γιατι δεν εχεις μαχαιροπιρουνα,δικο σου τραπεζι,πατατες,πιατα,κετσαπ... Επισης δεν εχεις επιλογες! κοντοσουβλι,λουκανικο,κοκορετσι. Αν ζητησεις κατι αλλο η απαντηση ειναι "τα υπολοιπα τα τρως παντου".. Α ξεχασα να αναφερω πως τζατζικι, τυροσαλατα και ολα αυτα ειναι σε πλαστικα κουτακια κ τα τρως με πλαστικα κουταλακια τυπου goodys. Επισης ο τσελιγκας που λεει το κειμενο ειναι κατι αλλο πλεον, και δεν ειναι το ιδιο ατομο με τα ιδια τυρια ιδρυματος τοσιτσα ,οποτε προσοχη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. έτσι είναι όπως τα λες!...Παλιά ηταν διαφορετικά!

   Διαγραφή
 3. πολυ ωραιο το μετσοβο,γραφικο,εχει τοσες ομορφιες η περιοχη να δεις,βρισκεις τα παντα κ τιμες για ολα τα πορτοφολια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Thank you for some other informative site. The place
  else could I get that type of information written in such a perfect way?
  I have a challenge that I'm just now working on,
  and I've been on the glance out for such info.

  Also visit my blog post; good financial

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Παιδιά ΔΕΝ άξιζε μια! δίνεις 6e για μια μερίδα κοντοσουβλι που είναι όσο δύο σουβλάκια.όσο για την γεύση τίποτα το ιδιαίτερο.το ίδιο ησχυει και για τα υπόλοιπα. Μάλλον ο τύπος έχει χώσει πολλά για Διαφήμιση. δοκιμάστε ένα άλλο μαγαζί στο Μέτσοβο.μην την πατήσετε και εσείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Συγνωμη στα 5φ αναφερόμουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Παιδιά! Απογοητευμένοι από τα 5φ φάγαμε ΣΤΗ ταβέρνα του Μιχάλη. Το φαγητό ήταν κανονικό χωρίς εκπλήξεις μια κανονική ταβέρνα δηλαδή χωρίς αυτο το τικ που να την κανει να ξεχωρίζει. Σαν ταβερνα Αθήνας ήταν.κρίμα και πάλι.Την επόμενη λοιπόν αποφασίζουμε να πάμε απέναντι από ΤΟΝ Μιχάλη στο αρχοντικό.Παιδιά το φαγητο ηταν τελειο,μοναδικό,ότι φαγαμε εκτός του τέλειου παραδοσιακου σερβιρίσματος ηταν θεσπέσιο,στο τέλος έφερε μια κανάτα κρασί ,χαλβά στα καρβουνα,και πρόσφερε και καφεδάκι.κριμα που τον ανακαλύψαμε τελευταία μέρα.ξεκινήστε Από εκεί και θα με θυμηθείτε. Από ξενοδοχείο μείναμε Απόλλων. Ζεστό και καθαρό,το πρωινο του εξαιρετικό είχε τα πάντα.παιδια οτι άλλο θέλετε ρωτήστε με

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Η γυναίκα μου μόλις μου είπε γελώντας οτι δέν ηταν η ταβερνα του Μιχάλη αλλά το κουτουκι του Νικόλα .το αρχοντικο ομως λεγεται αρχοντικο κα ειναι τελειο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Επισκεφτηκα κι εγω το Αρχοντικο της κυρα ελενης οντως τελειο φαγητι,δεν εχω ξαναφαει πιλ ωραιο φυλλο,πολυ καλες τιμες...να παρετε παιδακια και για γλυκο χαλβα στα καρβουνα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".