Γιορτές Νέστος στη Γαλάνη Ξάνθης

Ποταμός Νέστος

Η Γαλάνη Ξάνθης είναι αναμφίβολα η καλύτερη βάση για όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με τα περίφημα Στενά του Νέστου. Αφορμή για γνωριμία με το μαγευτικό οικοσύστημα της περιοχής αποτελεί το φεστιβάλ "Γιορτές Νέστος", που διοργανώνει στα τέλη Αυγούστου ανελλιπώς από το 1999 η Νομαρχία Ξάνθης.

Οι Γιορτές του Νέστου στη Γαλάνη Ξάνθης διαρκούν συνήθως 3 ημέρες. Διαφέρουν από τα άλλα φεστιβάλ, αφού κύριος στόχος τους είναι η γνωριμία των επισκεπτών με τη φύση. Άλλωστε αυτός είναι και ο υπότιτλος του φεστιβάλ, δηλαδή "γιορτές της φύσης και του ποταμού". Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να περάσουν καλά και αυτοί που θέλουν να ξεκουραστούν στις όχθες των Στενών του Νέστου, αλλά και οι πιο δραστήριοι οι οποίοι μπορούν να κάνουν πεζοπορία ή οι πιο τολμηροί που μπορούν να επιχειρήσουν rafting, πάντα υπό την επίβλεψη έμπειρων οδηγών. Όλα αυτά και συνάμα και η τοξοβολία, καθώς και η ποδηλασία αλλά και διάφορα άλλα σπορ, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του φεστιβάλ "Γιορτές Νέστος".
 

Οι Γιορτές Νέστος είναι αφορμή για γνωριμία με τα Στενά του Νέστου

Εκτός από τις αθλητικές δραστηριότητες λειτουργεί μια θεματική έκθεση με βιβλία για το περιβάλλον και τη φύση. Και για όσους έχουν κάψει στα extreme sports πολλές θερμίδες, να υπογραμμίσουμε ότι πολλές χρυσοχέρες νοικοκυρές από τα γύρω χωριά ετοιμάζουν και προσφέρουν δωρεάν στους επισκέπτες άφθονες τοπικές λιχουδιές. Το πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνει επίδειξη πολεμικών τεχνών και βραδινό γλέντι με μουσική και τραγούδια από όλη την Ελλάδα.

Την τελευταία μέρα του φεστιβάλ, διοργανώνονται καταβάσεις του Νέστου με καγιάκ, ενώ σε συνεργασία με τον ΟΣΕ γίνεται και η διαδρομή με το τρενάκι του Νέστου. Όλοι οι επισκέπτες (είτε αυτοί που επιλέγουν το καγιάκ είτε αυτοί που επιλέγουν το τρενάκι) μεταφέρονται στη Σταυρούπολη, όπου και η αφετηρία. Εκ παραλλήλου λειτουργεί έκθεση σχετικών βιβλίων και έκθεση φωτογραφίας, πάντα βέβαια με θέμα τον ποταμό Νέστο. Το φεστιβάλ κλείνει με μία μεγάλη συναυλία στην οποία συμμετέχουν γνωστά ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

Ο θεσμός αυτός δυστυχώς δεν υφίσταται πλέον. Το φεστιβάλ "Γιορτές Νέστος" διοργανώθηκε για τελευταία φορά το καλοκαίρι του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".