Σουφλί - Διδυμότειχο - Ορεστιάδα

Το χωριό Μεταξάδες

Ταξιδέψαμε σε προηγούμενη ανάρτηση στο νότιο τμήμα του Ν. Έβρου. Πάμε τώρα και στο βόρειο.

Το Σουφλί, "η πόλη του μεταξιού", απέχει 65 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη. Έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα χάρη στη βιομηχανία μεταξουργίας που αναπτύχθηκε και άκμασε εκεί κατά το 19ο αι. Ο πληθυσμός του στις αρχές του 20ού αι. πλησίαζε τις 13.000 κατοίκους, σήμερα όμως στο Σουφλί κατοικούν περίπου 4.000 άνθρωποι, που ασχολούνται τόσο με τη γεωργία όσο και με τη σηροτροφία. Θα περιηγηθούμε στα γραφικά σοκάκια που ξεκινούν ανηφορικά πάνω από τον κεντρικό δρόμο και στα οποία σώζονται κάποια παλιά σπίτια από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Σίγουρα θα αφιερώσουμε λίγο χρόνο για μια επίσκεψη στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού του οίκου μεταξωτών Τσιακίρη, σε κτήριο του 1886. Αξίζει όμως και μια βόλτα ως το Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου "Τα Γνάφαλα" του οίκου μεταξωτών Μπουρουλίτη. Λειτουργεί καθημερινά 9:00 με 21:00 όλο το χρόνο (365 μέρες) με δωρεάν είσοδο. Τέλος, θα πεταχτούμε και μέχρι το Δημοτικό Μουσείο Σουφλίου που στεγάζεται στο θαυμάσιο Αρχοντικό Μπρίκα. Μεταξωτά, κεντήματα, δαντέλες, μαντήλια, φουλάρια κλπ. μπορούμε να βρούμε και στο κατάστημα Δεμερτζή.

Αν βρεθούμε στο Σουφλί τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου πρέπει να περάσουμε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σουφλίου για να πάρουμε μέρος στη "Γιορτή του μεταξοσκώληκα".

Στη συνέχεια θα ψάξουμε το χωριό Γιαννούλη, χωμένο στο πράσινο, 5 χλμ. από το Σουφλί, όπου και θα απολαύσουμε κυνήγι στο εξαιρετικό εστιατόριο Λαγοτροφείο. Ακριβώς δίπλα υπάρχει και πισίνα για βουτιές κατά τους θερινούς μήνες.

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΜΠΛΟΥΖ

Η οδός Δραχμής στο Διδυμότειχο

Φεύγουμε βορειότερα, περνάμε τα Λάβαρα και φτάνουμε στο Διδυμότειχο, το οποίο απέχει 29 χλμ. από το Σουφλί. Είναι χτισμένο στη συμβολή του Ερυθροπόταμου με τον Έβρο και κατοικείται από 9.000 κατοίκους. Πρόκειται για βυζαντινή πόλη που οφείλει το όνομά της στο κάστρο της, το λεγόμενο από τους ντόπιους "Καλέ" και συγκεκριμένα στα διπλά τείχη του, τα οποία ενώνουν 24 πύργοι. Μέσα στην πόλη δεσπόζει το τέμενος Βαγιαζήτ, το οποίο είναι το αρχαιότερο τζαμί στην Ευρώπη καθώς εγκαινιάστηκε το 1420. Σε πρόσφατη επίσκεψή μας ανακαλύψαμε και ένα στενάκι, κάθετο στην Ορεστιάδος και στην 25ης Μαΐου, με το όνομα "Οδός Δραχμής". Ίσως το Διδυμότειχο να είναι η μοναδική ελληνική πόλη, που τίμησε με αυτόν τον τρόπο το παλιό μας νόμισμα...

Εδώ στο Διδυμότειχο, κάθε χρόνο τέλη Αυγούστου, διοργανώνεται το Φεστιβάλ Ερυθροπόταμος. Περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις και μουσικές συναυλίες. Είσοδος δωρεάν.

Αν θέλουμε να γνωρίσουμε τον Ερυθροπόταμο και τα χωριά του, που ανήκουν στον πρώην Δήμο Μεταξάδων, μπορούμε να πάρουμε το δρόμο που κινείται δίπλα στη βόρεια όχθη του ποταμού, περνώντας διαδοχικά από τα χωριά Ελληνοχώρι, Ευγενικά, Ελαφοχώρι, Δάφνη και Πολιά. Θα περάσουμε το ποτάμι και θα φτάσουμε στους Μεταξάδες σε συνολικά 28 χλμ. από το Διδυμότειχο. Ο οικισμός είναι παραδοσιακός. Έχει άφθονα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, ενώ περιβάλλεται και από το δασικό χώρο αναψυχής στον Άγ. Κωνσταντίνο απ΄ όπου η θέα απλώνεται βαθιά μέσα στη Βουλγαρία. Επιστρέφουμε στο Διδυμότειχο από το δρόμο που φεύγει νότια από τον ποταμό περνώντας διαδοχικά τα χωριά Παλιούρι, Γιατράδες, Βρυσικά, Κυανή και Κουφόβουνο.

ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΑΡΔΑ

Καφέ-αναψυκτήριο-ουζερί Artisio στις Καστανιές, στις όχθες του Άρδα

Αφήνουμε τώρα το Διδυμότειχο με βόρεια κατεύθυνση, πάντα ανάμεσα σε αχανείς εκτάσεις με καλλιέργειες αποτελούμενες κυρίως από καλαμπόκια ή ηλιοτρόπια, οπότε σε 20 χλμ. φτάνουμε στην Ορεστιάδα, τη "νεότερη ελληνική πόλη". Έχει πληθυσμό 18.000 κατοίκους, σύγχρονη ρυμοτομία, μεγάλους δρόμους, απλόχωρη πλατεία, ένα δροσερό κατάφυτο άλσος δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό και ένα πάρκο με πισίνες και νεροτσουλήθρες, που λέγεται Cataract.

Μία άλλη επιλογή είναι να φτάσουμε από το Διδυμότειχο στην Ορεστιάδα από τον παραποτάμιο δρόμο, με σκοπό να περάσουμε και από το Πύθιο, όπου και θα θαυμάσουμε το επιβλητικό του φρούριο, πραγματικό βιγλάτορα του Έβρου.

Ακόμη πιο βόρεια τώρα. Στα 18 χλμ. από την Ορεστιάδα φτάνουμε στο χωριό Καστανιές, σε έδαφος του τέως Δήμου Βύσσας πλέον. Εκεί θα συναντηθούμε με τον ποταμό Άρδα, που είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Έβρου. Περίπου 400-500 μ. έξω από το χωριό, στις όχθες του Άρδα και μόνο 200 μ. από τα σύνορα με την Τουρκία, κάθε χρόνο (τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου) διεξάγεται το μουσικό φεστιβάλ Άρδας με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ.

Ακολουθώντας το δρόμο που φιδοσέρνεται δίπλα από τη νότια όχθη του Άρδα θα περάσουμε τα Ρίζια, θα περάσουμε και το εργοστάσιο αλλαντικών "Ήλιος" (που παράγει καταπληκτικό καβουρμά) και θα προσεγγίσουμε τα χωριά του τέως Δήμου Κυπρίνου, δηλαδή το Φυλάκιο, το Αμμόβουνο και τον Κυπρίνο κι από κει νοτιότερα προς Ζώνη και Μικρή Δοξιπάρα. Ανάμεσα στα δύο αυτά χωριά πρέπει να επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο Μικρής Δοξιπάρας, ένα μοναδικό στην Ελλάδα τύμβο, όπου οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα εντυπωσιακό ρωμαϊκό αμαξοστάσιο του 1ου μ.Χ. αι., χώρους καύσης νεκρών με τις αμάξες και τα άλογά τους και με όλο το διάκοσμο από αγγεία, κοσμήματα, χάντρες και χαλινάρια.

Από τον Κυπρίνο μπορούμε επίσης να συνεχίσουμε δίπλα στον Άρδα μέχρι και τα σύνορα με τη Βουλγαρία (υπάρχει μεθοριακός σταθμός απ' όπου έχουμε την ευχέρεια να περάσουμε και να κατευθυνθούμε προς το Ιβαΐλοφγκραντ).

Πίσω πάλι στις Καστανιές. Περνάμε πάνω από τον Άρδα και συνεχίζουμε βορειότερα. Από δω και πάνω πλέον ό,τι βλέπουμε ανήκει στον τέως Δήμο Τριγώνου, που λεγόταν έτσι διότι στα όριά του βρίσκεται το τριεθνές (δηλαδή το σημείο όπου ενώνονται η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βουλγαρία). Θα περάσουμε πρώτα τη διασταύρωση για το χωριό Καναδάς και αμέσως μετά νέα διακλάδωση προς το χωριό Σπήλαιο. Αγνοούμε όλες τις παρακάμψεις φτάνοντας γρήγορα (λόγω του νέου δρόμου, που είναι ένας από τους κάθετους άξονες της Εγνατίας) στα Δίκαια, που είναι το πολυπληθέστερο χωριό της περιοχής. Υπάρχουν 5-6 μαγαζιά για καφέ, γλυκό, πίτσα ή ψητά της ώρας. Να πούμε επίσης, ότι σε παντοπωλείο του χωριού ανακαλύψαμε κάποια φοβερά γλυκά του κουταλιού τα οποία παράγει ο δραστήριος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Τριγώνου "ΓΑΙΑ".

Μια μικρή βόλτα θα κάνουμε ανάμεσα σε χαμηλούς λόφους, που καλύπτονται από ηλιοτρόπια, προς το χωριό Πεντάλοφος, περίπου 10 χλμ. από τα Δίκαια. Εκεί, λίγο πιο έξω από το χωριό, ο τέως δήμαρχος Τριγώνου, ο κος Μανώλης Χατζηπαναγιώτου και η σύζυγός του Ελένη, δημιούργησαν μια μεγάλη φάρμα εκτροφής θηραμάτων μέσα σε έκταση 1.000 στρεμμάτων, έναν παραδοσιακό πέτρινο ξενώνα με πισίνα και ένα εστιατόριο, όπου μπορεί ο καθένας να απολαύσει νόστιμα πιάτα με βάση τα θηράματα του εκτροφείου (αγριογούρουνο, ελάφι, λαγό, φασιανό και πέρδικα).

Από τον Πεντάλοφο απολαμβάνουμε τη θέα προς τη Βουλγαρία, ενώ αν είναι καλοκαίρι και θέλουμε να δροσιστούμε κατηφορίζουμε σε 5 χλμ. ως τον Άρδα. Ανάμεσα στα χωριά Κόμαρα και Θεραπειό υπάρχει φυσική πλαζ!

Το βορειότερο ελληνικό χωριουδάκι είναι το Ορμένιο, που απέχει 143 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη. Από κει πλέον σε δυο λεπτά φτάνουμε στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

ΦΑΓΗΤΟ

Η ταβέρνα στον ξενώνα Ευρωθήραμα

ΣΟΥΦΛΙ
Ταβέρνα και πιτσαρία La Piazza. Κλασικό κουτουκάκι, 20 μέτρα πάνω από τον κεντρικό δρόμο, στην Ελ. Βενιζέλου. Ιδανικό για το χειμώνα αλλά το καλοκαίρι δεν έχει χώρο έξω να βγάλει τραπέζια (είναι στενό το πεζοδρόμιο). Σερβίρει σουβλάκια, μπιφτέκι, μπριζόλες, σουτζουκάκια, πατάτες, σαλάτες, πίτσες κλπ. Τηλ. 2554022131.

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ
Ταβέρνα Λαγοτροφείο. Μέσα στα πεύκα και τις βελανιδιές. Έχει και πισίνα. Πολύ καλό φαγητό με βάση το κυνήγι. Τηλ. 2554022001 & 6944360623.

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Ταβέρνα Καστρινό. Ψηλά πάνω στο κάστρο. Το καλοκαίρι σερβίρουν σε ωραία πέτρινη αυλή πολλών επιπέδων. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2553023535 & 6948501951.

Μεζεδοπωλείο Ρετσινάδικο. Μας έφεραν ωραίο τζιγεροσαρμά, κοκκινιστά συκωτάκια πουλιών, γιαουρτλού κεμπάπ και εξαιρετική χύμα ρετσίνα Λήμνου. Τηλ. 2553026543.

Κρασοταβέρνα Μάσα Σούρα. Απέναντι απ' το νοσοκομείο. Μπουρεκάκια, πιπεριά Φλωρίνης γεμιστή, κλέφτικο σαγανάκι, γλυκόξινη τηγανιά, κοτόπουλο σουσαμένιο με σως γιαουρτιού κλπ. Τηλ. 2553023861.

ΜΕΤΑΞΑΔΕΣ
Στο εστιατόριο του ξενώνα Ρέμβη. Βρίσκεται ψηλά, πάνω από το χωριό. Αρνάκι σούβλας, ζαρκάδι με σάλτσα του κυνηγού, ψαρονέφρι με σάλτσα μανιταριών, σουτζουκάκια σμυρνέικα κλπ. Τηλ. 2553051100.

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Ψησταριά Χαγιάτι. Δίπλα στο άλσος του σιδ. σταθμού (απέναντι από την είσοδο του πάρκου). Εκτός από τα κλασικά ψητά της ώρας φτιάχνει καθημερινώς τζιγεροσαρμάδες, κότσι αλλά και θεσπέσιο σαγανάκι καβουρμά. Τηλ. 2552022525.

Ταβέρνα Πετεινός. Κι αυτή πολύ κοντά στο άλσος. Θεωρείται από τους ντόπιους "το καλύτερο μαγαζί" στην πόλη. Τηλ. 2552022071.

Ταβέρνα Ζέρβας. Περίπου απέναντι από τον "Πετεινό". Συχνάζει νεολαία. Τηλ. 2552081850.

Ταβέρνα Οι νοστιμιές του Δημήτρη. Βρίσκεται κι αυτή στην ίδια περιοχή. Δευτέρα κλειστά. Τηλ. 2552025066.

ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ
Στο εστιατόριο του ξενώνα Ευρωθήραμα. Κυριακές και αργίες έρχεται πολύς κόσμος απ' όλο το νομό. Δοκιμάσαμε αγριογούρουνο στη γάστρα, φασιανό στο φούρνο με πατάτες λεμονάτες, λουκάνικο από αγριογούρουνο και ομελέτα από αβγά φασιανού με τυράκι, πιπεριές και μανιτάρια. Το μενού ακόμη περιλαμβάνει ελάφι κρασάτο, λαγό στιφάδο, αγριογούρουνο κοκκινιστό, πατάτες τηγανητές και ποικιλία από σαλάτες. Ψωμί ζυμωτό χωριάτικο ψημένο επί τόπου σε φούρνο με ξύλα. Λειτουργεί μόνο μεσημέρι (το βράδι κλειστά), το καλοκαίρι καθημερινά και το χειμώνα μόνο Σαβ/κα. Τηλ. 2556061202, 2556061204 & 6978890861.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενώνας Ευρωθήραμα

ΣΟΥΦΛΙ
Δημοτικός Ξενώνας Κουκούλι. Στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο κουκουλόσπιτο της οικογένειας Καλέση. Διαθέτει 9 δίκλινα, 1 τρίκλινο και 1 τετράκλινο, όλα με κεντρική θέρμανση. Τηλ. 2554022400.

Ξενώνας Σηροτροφείο. Υπάρχουν 4 δίκλινα, 4 τρίκλινα και 1 σουίτα, όλα με κεντρική θέρμανση. Τηλ. 2554020060.

Ξενοδοχείο Ορφέας. Δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV και A/C. Τηλ. 2554022922 & 2554022923.

Ξενοδοχείο Εγνατία. Διαθέτει 8 δωμάτια. Τηλ. 2554024124.

ΛΑΒΑΡΑ
Ξενοδοχείο Ζωοδόχος Πηγή. Διαθέτει 11 δωμάτια. Τηλ. 2553031824 & 6937577580.

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Ξενοδοχείο Πλωτίνι. Τα δωμάτιά του έχουν A/C, TV και μπαλκόνι. Το καλοκαίρι λειτουργεί εξωτερική πισίνα. Το εστιατόριο διατίθεται και για κοινωνικές εκδηλώσεις. Τηλ. 2553023400, 2553023406, 2553023416 & 2553022111.

Ξενοδοχείο Ερμής. Τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με A/C, TV, mini bar, wi fi internet και μπαλκονάκι. Το εστιατόριο διατίθεται και για κοινωνικές εκδηλώσεις. Τηλ. 2553020250, 2553020251, 2553020252, 2553020253 & 2553020254.

Ξενοδοχείο Άνεσις. Τηλ. 2553022050.

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Ξενοδοχείο Βιέννη. Το μεγαλύτερο και παλιότερο ξενοδοχείο στην πόλη. Υπάρχουν 74 δωμάτια με τηλεόραση, ψυγείο, A/C και μπαλκονάκι. Τηλ. 2552022578, 2552029190, 2552022602 & 2552022631.

Ξενοδοχείο Ηλέκτρα. Διαθέτει 50 δωμάτια με TV, NOVA, A/C, mini bar και internet. Στους ίδιους ανήκει και το Cataract, πάρκο με νεροτσουλήθρες, πισίνες κλπ. Τηλ. 2552021110, 2552021111 & 2552021112.

Ξενοδοχείο Εστία.  Σε ήσυχη τοποθεσία, λίγο πιο έξω από το κέντρο. Έχει 28 δωμάτια με κουζινάκι, ψυγείο, TV και A/C. Λειτουργεί γυμναστήριο και εξωτερική πισίνα. Τηλ. 2552081199 & 6932628164.

Ξενοδοχείο Σελήνη. Τηλ. 2552022636.

Ξενοδοχείο Αλέξανδρος. Τηλ. 2552027000.

Ξενοδοχείο Ακρόπολις. Τηλ. 2552022277.

ΜΕΤΑΞΑΔΕΣ
Ξενοδοχείο Ρέμβη. Στο ύψωμα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το χωριό με άπλετη θέα. Στο ψηλότερο επίπεδο δημιουργήθηκαν 6 δίκλινα με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα και TV. Στο πιο κάτω επίπεδο βρίσκεται το καφέ μπαρ και ακόμη πιο κάτω το εστιατόριο, το οποίο διατίθεται και για γάμους, βαπτίσεις κλπ. Τηλ. 2553020100.

ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ
Ευρωθήραμα. Σε δασώδη έκταση 1.000 στρεμμάτων εκτρέφονται αγριογούρουνα, ελάφια, ζαρκάδια, λαγοί, φασιανοί, πέρδικες κλπ. τα οποία είναι επισκέψιμα. Διαμορφώθηκε κήπος με γκαζόν, λουλούδια, παιδική χαρά και εξωτερική πισίνα με κιόσκι και μπαράκι. Λειτουργεί πολύ καλό εστιατόριο. Δημιουργήθηκαν επίσης δύο ανεξάρτητα πέτρινα παραδοσιακά κτήρια με δωμάτια. Υπάρχουν 5 δίκλινα χωρίς τζάκι, 4 δίκλινα με τζάκι και 3 δίχωρα τετράκλινα διαμερισματάκια με κουζίνα και τζάκι. Όλα τα δωμάτια έχουν αυτόνομη θέρμανση και TV. Μείναμε εδώ τον Αύγουστο του 2009 στο διαμέρισμα Νο 4 τρία άτομα προς 50 € χωρίς πρωινό. Τηλ. 2556061202, 2556061204 & 6978890861.

ΔΙΚΑΙΑ
Ενοικ. δωμάτια Μορφέας. Τηλ. 2556031530.

ΘΕΡΑΠΕΙΟ
Ξενοδοχείο Θεραπείον. Σε ωραία τοποθεσία με θέα τον Άρδα. Έχει 10 δίκλινα με TV και A/C. Στο ισόγειο λειτουργεί καφετερία και εστιατόριο. Τηλ. 2556021000.

1 σχόλιο:

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".