Λίμνη Στυμφαλία - Λίμνη Δόξα

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΖΗΡΕΙΑ
Λίμνη Δόξα

Θα αφήσουμε την Ολυμπία Οδό βγαίνοντας από τον κόμβο του Κιάτου (δηλαδή στα 107 χλμ. από Αθήνα), θα ανεβούμε προς τη λίμνη Στυμφαλία, θα συνεχίσουμε προς το οροπέδιο του Φενεού, θα περάσουμε από τη λίμνη Δόξα και θα κατηφορίσουμε προς την Εβροστίνα (Ζάχολη) κι από κει θα βγούμε ξανά στην παραλία στο ύψος του κόμβου του Δερβενίου. Στην ουσία δηλαδή θα κάνουμε ένα μεγάλο κύκλο περνώντας πίσω (νότια) από τη Ζήρεια, και συνολικό μήκος διαδρομής 120 χλμ. (συμπεριλαμβάνεται και ο γύρος της λίμνης Δόξα).

Η ΑΡΧΑΙΑ ΣΙΚΥΩΝ

Βγαίνουμε λοιπόν και ανηφορίζουμε. Τα πρώτα χιλιόμετρα διασχίζουμε χωράφια, λόφους και βοσκοτόπια που ανήκουν στο Δήμο Σικυωνίων, ο οποίος πήρε το όνομά του από την Αρχαία Σικυώνα, μία πόλη που ήκμασε κατά τον 7ο, τον 6ο και τον 5ο αι. π.Χ. με άξονα τις τέχνες και ειδικότερα τη γλυπτική, τη ζωγραφική αλλά και την τραγωδία (σώζεται και το αρχαίο θέατρο της πόλης), εντάχθηκε στην Αχαϊκή Συμπολιτεία, ώσπου τελικά κατακτήθηκε από τους Μακεδόνες και στη συνέχεια από τους Ρωμαίους. Το πρώτο χωριό που θα βρούμε πάνω στο δρόμο μας είναι το Σούλι. Αμέσως μόλις περάσουμε τα τελευταία σπίτια του χωριού υπάρχει μια διασταύρωση και μια πινακίδα που δείχνει αριστερά προς Κρυονέρι 2 χλμ. Το Κρυονέρι είναι όνομα και πράμα: μια ρεματιά με κρύα γάργαρα νερά (δηλαδή ο ποταμός Ελισσών) πηγάζει μέσα ακριβώς από το χωριό. Θα απολαύσουμε το κρύο νερό στην πέτρινη βρύση, θα αγναντέψουμε και τη θέα στον Κορινθιακό και θα γυρίσουμε στο Σούλι για να συνεχίσουμε. Θα διασχίσουμε τώρα ένα μικρό οροπέδιο που ανήκει στο Δήμο Στυμφαλίας, οπότε έχουμε στα δεξιά μας θέα προς τη Μικρή Ζήρεια, στους πρόποδες της οποίας βλέπουμε τρία χωριουδάκια. Το πρώτο είναι το Κλημέντι και το δεύτερο το Καίσαρι. Συνεχίζουμε στον κύριο δρόμο και σε λίγο βλέπουμε δεξιά μας πινακίδα για το Κεφαλάρι. Είναι κι αυτό ένα ήσυχο χωριό με μία μικρή πλατεία που τη σκεπάζει εξ ολοκλήρου ένας αιωνόβιος πλάτανος, ο οποίος φυτεύθηκε το 1875. 

ΚΑΛΛΙΑΝΟΙ

Επιστρέφουμε στον κύριο δρόμο και συνεχίζουμε. Σε λίγο συναντούμε στα δεξιά μας το συγκρότημα "Πλειάδες" με τα πέτρινα σπιτάκια και ακολούθως περνάμε μέσα από το χωριό Καλλιάνοι, που είναι και η έδρα του Δήμου Στυμφαλίας. Μόλις βγούμε από το χωριό θα βρούμε διχάλα: αριστερά φεύγει ο δρόμος που ανεβαίνει στον αυχένα του Ολίγυρτου (ένα βουνό με υψόμετρο 1935 μ. και το οποίο μοιράζονται η Κορινθία και η Αρκαδία) με την άπλετη θέα προς τη λίμνη και ύστερα από πολλές στροφές και οδήγηση περίπου μίας ώρας μας βγάζει στο Ν. Αρκαδίας και στο λεκανοπέδιο της Κανδύλας και από κει στο Λεβίδι. Εμείς βέβαια συνεχίζουμε δεξιά. Στα 200 μ. θα βρεθούμε μπροστά στο τυροκομείο Στυμφαλία, όπου όλοι συνήθως κάνουν μια στάση για να πάρουν φέτα, γιαούρτι, Ζηρειοτύρι, ρυζόγαλο, κρέμα, μέλι, γλυκά, ζυμαρικά ακόμη και κρέατα ντόπια.

ΛΙΜΝΗ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ

Η λίμνη Στυμφαλία και στο βάθος η Μικρή Ζήρεια που καθρεφτίζεται στη λίμνη

Είμαστε τώρα στα 600 μ. υψόμετρο και στο οπτικό μας πεδίο μπαίνει η λίμνη Στυμφαλία. Είναι μονίμως πνιγμένη σε εκατομμύρια καλαμιές. Αν μεν είναι άνοιξη ή καλοκαίρι τότε οι καλαμιές είναι καταπράσινες ενώ αν είναι φθινόπωρο ή χειμώνας τότε οι καλαμιές είναι κατάξερες. Στο σχολείο όλοι μάθαμε για τους 12 άθλους του Ηρακλή. Κατά τη μυθολογία στη Στυμφαλία λίμνη ζούσαν κάτι άγρια σαρκοβόρα και ανθρωποφάγα πουλιά, οι Στυμφαλίδες Όρνιθες, την εξόντωση των οποίων ανέλαβε ο Ηρακλής. Σήμερα φυσικά δεν πρόκειται να συναντηθούμε με αυτά τα αγρίμια, υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα (αν είναι Μάρτιος ή αρχές Απριλίου) να πετύχουμε ανάμεσα στα καλάμια σμήνη από πάπιες, οι οποίες καθώς μεταναστεύουν προς τα βόρεια κάνουν και δω μια στάση για να πάρουν το μπανάκι τους. Επίσης θα προσέξουμε ανάμεσα στις λάσπες και τις καλαμιές διάφορα εγκαταλελειμένα ερείπια, τα οποία ανήκουν στην Αρχαία Στύμφαλο. Λίγα μέτρα πιο κάτω, δίπλα στην άσφαλτο θα δούμε και τα ερείπια της Μονής Ζαρακά, ένα γοτθικό μοναστήρι με πλούσια ιστορία, που ιδρύθηκε το 13ο αι. από Κιστερκιανούς μοναχούς.

Κάπου εδώ θα βρούμε εύκολα και το ολοκαίνουριο (εγκαινιάσθηκε στις 5/6/2010) Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και παρουσιάζει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης καθώς και την αρμονική συνύπαρξή τους στη Στυμφαλία. Βασικοί του στόχοι είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής. Λειτουργεί καθημερινά εκτός Τρίτης από 10:00 έως 17:00 (το καλοκαίρι έως 18:00).  Τηλ. 2747022296.

ΣΤΟ ΚΑΡΤΕΡΙ ΜΑΣ ΕΣΤΗΣΑΝ ΚΑΡΤΕΡΙ...

Συνεχίζουμε προς το χωριό Καρτέρι, το οποίο φαίνεται ονομάστηκε έτσι επειδή μάλλον εδώ έστηνε καρτέρι ο Ηρακλής μπας και πετύχει καμμιά όρνιθα για να την ξεκάνει. Εμάς όμως μας έστησε καρτέρι ο ψήστης της ταβέρνας "Λεωνίδας", που σου τρυπάει τη μύτη με τις μυρωδιές της: έβαλε στη μέση του δρόμου μια αυτοκινούμενη ψησταριά με 10 τεράστια γουρουνόπουλα και μάλιστα πήρε και τον παπά δίπλα του για να τα ευλογάει! Ιδού του λόγου το αληθές! Οπότε πώς να πεις όχι... Προσοχή όμως, με μέτρο. Αλλά κι αν το παρακάνουμε με το φαΐ δεν πειράζει. Θα πάρουμε τα βουνά για να χωνέψουμε...

ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Μόλις 3 χλμ. μετά το Καρτέρι αρχίζουμε τις απανωτές ανηφορικές στροφές για το χωριό Καστανιά. Οι στροφές διαρκούν 4 χλμ. αλλά το αστείο είναι ότι αντί να βάλουν μία πινακίδα της τροχαίας που να λέει "συνεχείς στροφές για 4 χλμ." έχουν βάλει 4 ταμπελίτσες (ανά 1 χλμ.) που λένε "συνεχείς στροφές για 1 χλμ.". Περίεργη λογική... Η Καστανιά Κορινθίας κανονικά θα έπρεπε να λέγεται Ελατιά! Είναι ένα μικρό καταπράσινο χωριό στα 1.100 μ. υψόμετρο, τριγυρισμένο από έλατα, κέδρους, καρυδιές και πουρνάρια. Δέντρο καστανιά δεν υπάρχει ούτε για δείγμα, το περίφημο δάσος με τις καστανιές αφανίστηκε εδώ και 200 χρόνια! Το χωριό αποτελεί παραδοσιακό θέρετρο διακοπών και μάλιστα τα παλαιότερα χρόνια το προτιμούσαν κυρίως για θερινή διαβίωση λόγω του άριστου και υγιεινού κλίματός του. Σήμερα λειτουργούν 4-5 ξενοδοχεία και άλλες τόσες ταβέρνες.

Βγαίνουμε από το χωριό και κατηφορίζουμε μέχρι τον αυχένα της Καστανιάς. Από κει και πέρα απλώνεται μπροστά μας ολόκληρο το οροπέδιο του Φενεού. Θα κατηφορίσουμε τώρα ελαφρά περνώντας τη Μοσιά και φτάνοντας στο Μεσινό. Εδώ θα στρίψουμε αριστερά (υπάρχει πινακίδα) προς Αρχαία Φενεό (4 χλμ.) και λίμνη Δόξα (5 χλμ.). Η Αρχαία Φενεός, που μέχρι το 1977 λεγόταν Καλύβια, ήκμασε κατά την εποχή του Ομήρου με βασιλιά τον Έλατο και έφτασε να έχει πληθυσμό ακόμη και 30.000 κατοίκους. Στην κεντρική πλατεία εκτός από την εκκλησία θα βρούμε ένα μεγάλο πλατάνι, το οποίο χρησιμεύει και σαν καμπαναριό, μία πέτρινη βρύση κι ένα μικρό αρχαιολογικό μουσείο. Λίγο ψηλότερα φωλιάζει και το μικρό χωριουδάκι Πανόραμα, στα 1.000 μ. υψόμετρο, το οποίο τελευταία αναπτύσσεται τουριστικά.

ΛΙΜΝΗ ΔΟΞΑ

 Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού

Η λίμνη Δόξα (και όχι Δόξας) είναι μία μικρή και γραφική τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο περίπου 900 μ. και με περίμετρο περίπου 5 χλμ. Δημιουργήθηκε το 1996 με την κατασκευή μικρού φράγματος. Σε περιόδους αργιών, εορτών κλπ. μαζεύει πολύ κόσμο. Στο κέντρο της λίμνης Δόξα υπάρχει μία στενή χερσόνησος, στην άκρη της οποίας θα βρούμε το μικρό εκκλησάκι του Αγ. Φανουρίου. Τη λίμνη τροφοδοτεί με νερό ο χείμαρρος Δόξας. Πάνω από τη λίμνη υψώνεται σχετικά απότομα ο όγκος της Ντουρντουβάνας με υψόμετρο 2.109 μ. Από τη λίμνη ξεκινάει κι ένας χωματόδρομος βατός το καλοκαίρι αλλά αδιάβατος όταν έχει χιόνια, μπαίνει σε πανέμορφο δάσος και καταλήγει στη Ζαρούχλα του Ν. Αχαΐας.

Περίπου 1 χλμ. πάνω από τη λίμνη θα βρούμε πανεύκολα το δρόμο για το ιστορικό μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου Φενεού. Περιβάλλεται από πανέμορφη φύση (μικτό δάσος από έλατα, πεύκα και βελανιδιές) και το αρχονταρίκι του προσφέρει απίστευτη θέα στη λίμνη Δόξα. Οι πάντοτε φιλόξενοι και προσηνείς μοναχοί του θα μας κεράσουν καφεδάκι και γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο.

Επιστροφή στο Μεσινό όπου και στρίβουμε αριστερά. Σε 4 χλμ. από το Μεσινό περνάμε την όμορφη Γκούρα με την απλόχωρη πλατεία, τους ξενώνες, τις ψησταριές και τα καφενεδάκια της. Είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής, το οποίο παλαιότερα αποτελούσε και έδρα του Δήμου Φενεού. Ακόμη 3 χλμ. και περνάμε και το χωριό Στενό, στο οποίο θα σταματήσουμε να πιούμε δροσερό βουνίσιο νερό που βγαίνει μέσα από ένα τεράστιο πλατάνι. Μετά θα κατηφορίσουμε μέχρι τον ποταμό Όλβιο και θα περάσουμε τη γέφυρα. Αμέσως μετά θα βρεθούμε σε διχάλα: αριστερά οδηγεί στο χωριό Φενεός και από κει στη λίμνη Δόξα ενώ δεξιά ο δρόμος κινείται παράλληλα με το ποτάμι και κατεβαίνει προς Δερβένι. Στο χωριό Φενεός αξίζει να επισκεφθούμε το Λαογραφικό Μουσείο "Κωνσταντής Πετρούλιας" (τηλ. 2747051276 & 6973751723).

Επιστρέφουμε λοιπόν πίσω στη διχάλα για να πάμε δεξιά. Σύντομα θα προσέξουμε στα αριστερά μας κάτι πελώριους βράχους που μοιάζουν κάπως με τα Μετέωρα. Θα στρίψουμε αριστερά για να μπούμε στον οικισμό Κάτω Ταρσός και θα συνεχίσουμε προς το ξωκκλήσι της Παναγίας των βράχων. Αξίζει τον κόπο να ανεβούμε τα στενά σκαλοπάτια για να βγούμε στο μπαλκόνι όπου και θα απολαύσουμε τη θέα στη ρεματιά.

ΕΥΡΩΣΤΙΝΗ (ΖΑΧΟΛΗ)

Το ρέμα των μύλων στην Ευρωστίνη

Γυρίζουμε ξανά στον κεντρικό δρόμο και στρίβουμε αριστερά. Σε 8 χλμ. θα βρούμε δεξιά μας ένα δρόμο που οδηγεί σε 3 χλμ. ψηλά στην Καρυά Κορινθίας και από κει στα Τρίκαλα Κορινθίας. Εμείς συνεχίζουμε ευθεία. Από δω ακόμη 8 χλμ. και φτάνουμε στην Ευρωστίνη, στα 750 μ. υψόμετρο. Στην είσοδο του χωριού θα κάνουμε μία στάση για να επισκεφθούμε την "πολύτρουλη βασιλική" του Αγ. Γεωργίου, ένα ναό του 1811, ο οποίος πρόσφατα συντηρήθηκε. Η μοναδικότητά του είναι οι 17 τρούλοι της σκεπής του. 

Στο χωριό λειτουργεί η οικογενειακή επιχείρηση efcharisto, που παράγει και διαθέτει επί τόπου χειροποίητες βιολογικές μαρμελάδες, σπιτικές χυλοπίτες, ελαιόλαδο, γλυκά του κουταλιού, τραχανά, ταλιατέλες, σκορδαλιά κ.ά. Τηλ. 2743031390.

Η Ζάχολη έχει το προνόμιο να δροσίζεται από το ρέμα των μύλων. Για να φτάσουμε εκεί πρέπει στη διασταύρωση με τις ταβέρνες να πάμε δεξιά κάτω στην κατηφόρα. Είναι ένας ιδανικός χώρος για περίπατο δίπλα στους καταρράκτες πάνω από ξύλινα γεφυράκια. Υπάρχουν και ξύλινα τραπέζια για πικ νικ και φυσικά άφθονη δροσιά (π.χ. την ώρα που στις παραλίες του Κορινθιακού έχει 38° C εδώ πάνω έχει 29° C). Γυρίζουμε ξανά πάνω στις ταβέρνες και στρίβουμε δεξιά. Περίπου 2 χλμ. μετά τα τελευταία σπίτια του χωριού θα δούμε στα δεξιά μας πινακίδα για την Παναγία την Καταφυγιώτισσα. Πρόκειται για ακόμη ένα ξωκκλήσι κρεμασμένο στο χείλος του γκρεμού. Η κατάβαση εκεί είναι μία μικρή περιπέτεια αλλά αξίζει τον κόπο, κατεβαίνεις αρκετά σκαλοπάτια, μπαίνεις σε τούνελ μέσα στο βράχο, περιεργάζεσαι τους χώρους, ανάβεις κι ένα κεράκι, ρεμβάζεις και προς τη θάλασσα και μετά ανεβαίνεις ξανά τα σκαλιά.

Στη συνέχεια θα κατηφορίσουμε ως την παραλία περνώντας ανάμεσα από εκτάσεις που έχουν πυρποληθεί από εμπρηστές αρκετές φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν. Όλες αυτές οι βουνοπλαγιές κάποτε ήταν κατάφυτες από πυκνά πευκοδάση και τώρα θυμίζουν σεληνιακό τοπίο...

ΦΑΓΗΤΟ

Γουρουνόπουλα σούβλας στην ταβέρνα Οι πέστροφες

ΣΟΥΛΙ
Εστιατόριο IL BIVIO. Το προτιμούν ιδιαίτερα εκδρομείς των ΚΑΠΗ. Τηλ. 2742051802.

ΚΡΥΟΝΕΡΙ
Ταβέρνα Δίπορτο. Ο κάτω όροφος είναι για φαγητό και ο πάνω για καφέ, τσάι, αναψυκτικά, γλυκά και παγωτά. Τηλ. 2742051198.

ΚΑΙΣΑΡΙ
Ταβέρνα Το Χάνι του Μιλτιάδη. Παϊδάκια, μπριζόλες, χοιρινή τηγανιά, πατατούλες, φασολάδα και ψωμί χωριάτικο ψημένο σε ξυλόφουρνο. Τηλ. 2742071426.

ΚΕΦΑΛΑΡΙ
Ταβέρνα Ο Μάγκας. Γίδα βραστή, αρνάκι λαδορίγανη, μοσχαράκι κοκκινιστό, κόκορας με χυλοπίτες κλπ. Τηλ. 2747022280 & 6973534331.

Ταβέρνα Ορεινό. Τηλ. 2747022442 & 6977077690.

Ταβέρνα Γεύση και Οίνος. Σερβίρει αρνάκι στη γάστρα, μαγειρίτσα, πιπερόπιτα, φέτα ψητή κλπ. Τηλ. 2747022185 & 6947834994.

ΚΑΛΛΙΑΝΟΙ
Ταβέρνα Το Πατρικό. Γουρουνόπουλο σούβλας, κοκορέτσι κλπ. Τηλ. 2747022224 & 6972237443.

Ταβέρνα Οι Πέστροφες. Σπεσιαλιτέ η ψητή πέστροφα, το γουρουνόπουλο σούβλας, η γαρδούμπα και η τηγανητή μυζήθρα. Τηλ. 2747022231.

ΚΑΡΤΕΡΙ
Ταβέρνα Λεωνίδας. Σπεσιαλιτέ το γουρουνόπουλο σούβλας. Τηλ. 2747031203 & 2747031213.

Ταβέρνα Καραμάνη. Τηλ. 2747031242.

ΚΑΣΤΑΝΙΑ
Ταβέρνα Η Καστανιά. Στον ομώνυμο ξενώνα. Για φασολάδα, γίδα βραστή, κατσικάκι λεμονάτο, "φουρνιστό", κόκορα με χυλοπίτες, λουκάνικα κλπ. Στην ίδια ιδιοκτησία ανήκει και "Ο Πλάτανος", που λειτουργούσε παλαιότερα σαν ταβέρνα, τώρα όμως σερβίρει μόνο καφέ και γλυκά. Τηλ. 2747061289, 2747061248 & 6942066754.

Ταβέρνα Το Στέκι. Σπανακόπιτα, χόρτα, αρνάκι γιουβέτσι, μπιφτέκι, παϊδάκια, κλπ. Τηλ. 2747061270, 2747061297 & 6932268320.

Εστιατόριο διαθέτει και το ξενοδοχείο Άστρα. Τηλ. 2747061202, 2747061203 & 6945046208.

Πρωινό στις πέτρινες κατοικίες Φενεάτις

ΜΕΣΙΝΟ
Ταβέρνα Τα Τρίκρηνα. Πίτες χωριάτικες, παϊδάκια στα κάρβουνα και σαλάτες φρέσκιες. Τηλ. 2747041033, 6972085438 & 6948507238.

Ταβέρνα Ο Μπόμπος. Έχει και σούβλες. Τηλ. 2747041372 & 6945397882.

Ταβέρνα Το Χωριάτικο. Τηλ. 2747041366 & 6972495256.

ΑΡΧΑΙΑ ΦΕΝΕΟΣ (ΚΑΛΥΒΙΑ)
Ταβέρνα Το Κουτούκι του Στάικου. Ανήκει στο διάσημο Δημήτρη Στάικο, πρώην σωματοφύλακα διαφόρων προσωπικοτήτων του αμερικάνικου star system. Είναι η μόνη ταβέρνα με θέα στη λίμνη Δόξα, οπότε υποτίθεται ότι δικαιολογούνται και οι σχετικά ανεβασμένες τιμές. Το μενού περιλαμβάνει ζαρκάδι, ελάφι, αγριογούρουνο, κερκυραϊκή παστιτσάδα κλπ. Τηλ. 2747041166, 2104007426 & 6946651070.

Ταβέρνα Ο Μιχάλης. Τηλ. 2747041183 & 6972727234.

Ταβέρνα Καπρής. Γουρουνόπουλο σούβλας, αγριογούρουνο στιφάδο, κόκορας με μακαρόνια, παστό χοιρινό, όσπρια Φενεού κλπ. Τηλ. 2747041314 & 6977324014.

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΦΕΝΕΟΥ
Ταβέρνα Λουίζα. Τηλ. 2747041375, 2747041154 & 6947300472.

Στο εστιατόριο του ξενώνα Αλεξίου. Τηλ. 2742026200 & 6977332276.

ΦΕΝΕΟΣ
Ταβέρνα Φενεός. Τηλ. 2747051296 & 6974108296.

Μεζεδοπωλείο Φίλεμα. Βρίσκεται μέσα στον ξενώνα "Τα λημέρια του Πάνα". Τηλ. 2747051255, 2743091115 & 6948068430.

ΓΚΟΥΡΑ
Ταβέρνα Κάτι Καλύτερο. Αγριογούρουνο με δαμάσκηνα, χοιρινό με πορτοκάλι, μοσχαράκι με κυδώνια κλπ. Τηλ. 2747051260, 2747051133 & 6974342068.

Ταβέρνα Ρέλια. Σπεσιαλιτέ το κυνήγι: αγριογούρουνο, ζαρκάδι, λαγός κλπ. Επίσης μπριζόλες, μπιφτέκια, λουκάνικα, κοτόπουλο, παϊδάκια κλπ. Τηλ. 2747051113, 6993093207 & 6947300482.

Ταβέρνα Αίπυτος. Τηλ. 2747051200 & 6972179017.

Ψησταριά Κληματαριά. Στην απλόχωρη πλατεία. Τηλ. 2747051352 & 2747051479.

Εστιατόριο διαθέτει και ο ξενώνας Αλεξίου. Τηλ. 2742026200.

ΣΤΕΝΟ
Ταβέρνα Ηρώ. Κολοκυθοκεφτέδες, φάβα, μπιφτέκια, σουβλάκια και φρέσκιες τηγανητές πατάτες. Τηλ. 2747051361.

ΕΥΡΩΣΤΙΝΗ (ΖΑΧΟΛΗ)
Ταβέρνα Το Αρχοντικό της Ζάχολης. Γουρουνόπουλο σούβλας, βραστό βεργάδι, παϊδάκια προβατίνας, κουνέλι ριγανάτο και κόκορας κρασάτος. Τηλ. 2743031661, 6947077369 & 6947684411.

Ταβέρνα Κοραής. Φασολάδα, γίδα βραστή, παϊδάκια στα κάρβουνα κλπ. Τηλ. 2743031786.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Αρχοντικό Καρβουντζή

ΚΡΥΟΝΕΡΙ
Αρχοντικό Καρβουντζή. Πέτρινο παραδοσιακό αρχοντικό που ενοικιάζεται ολόκληρο και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 6 άτομα. Ανήκει στους αδελφούς Πούλου. Τηλ. 2742051002 & 6946331613.

Ξενώνας Ελισσών. Ανήκει κι αυτός στους αδελφούς Πούλου. Διαθέτει 2 δίκλινα (με ψυγείο και TV) και 3 τετράκλινες σοφίτες (με ψυγείο, TV και τραπεζοκαθίσματα). Υπάρχουν επίσης κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι και κοινόχρηστη κουζίνα. Τηλ. 2742051002 & 6946331613.

ΚΕΦΑΛΑΡΙ
Αρχοντικό Κεφαλάρι. Πέτρινο παραδοσιακό αρχοντικό του 1880, που ανήκει στην κα Ασημίνα Παπαμήτρου. Βρίσκεται στην πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο. Διαθέτει 1 μονόκλινο, 5 δίκλινα και 2 τρίκλινα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, TV και mini bar, ενώ 5 δωμάτια έχουν και τζάκι και στήλη υδρομασάζ. Τηλ. 2747022200 & 6948047558.

Ξενώνας Αρμονία. Αναπαλαιωμένο παραδοσιακό πέτρινο κτήριο του 1870. Αποτελείται από 4 δωμάτια που διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, mini bar, wi fi internet και μπάνιο με υδρομασάζ. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι, όπου σερβίρεται και πρωινό σε μπουφέ. Τηλ. 2747022475 & 6948047558.

ΚΑΛΛΙΑΝΟΙ
Ξενώνας Πλειάδες. Πρόκειται για 7 πέτρινα ανεξάρτητα διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα με ψυγείο, καθιστικό με τζάκι και TV και μεγάλα στεγασμένα μπαλκόνια. Στον κήπο τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί πισίνα, ενώ για τους μικρούς της παρέας υπάρχει και παιδική χαρά. Ανήκει στην κα Βασιλική Καρακούση. Τηλ. 2747022224 & 6972237443.

Ενοικ. Δωμάτια Το Πατρικό. Δωμάτια με κεντρική θέρμανση και κουζινούλα, ακριβώς πάνω από την ομώνυμη ταβέρνα. Ανήκουν κι αυτά στην κα Καρακούση. Τηλ. 2747022224 & 6972237443.

ΚΑΡΤΕΡΙ
Ξενώνας Καρτέρι. Διαθέτει δωμάτια με τζάκι, σοφίτες και μεζονέτες 4 ατόμων, όλα με κεντρική θέρμανση και τηλεόραση. Από κάτω λειτουργεί η ταβέρνα Λεωνίδας. Τηλ. 2747031203 & 2747031213.

ΚΑΣΤΑΝΙΑ
Ξενοδοχείο Ξενία Καστανιάς. Πνιγμένο στα έλατα. Διαθέτει 15 δωμάτια δίκλινα ή τρίκλινα καθώς και μία σουίτα, όλα με κεντρική θέρμανση, TV και μπαλκόνι. Στο καθιστικό με το τζάκι λειτουργεί καφέ μπαρ και στον κήπο παιδική χαρά. Σερβίρεται πρωινό. Μείναμε εδώ τον Οκτώβριο του 2004 στο δωμάτιο Νο 206 τρία άτομα προς 90 € με πρωινό. Τηλ. 2747061283, 2747061285, 2106645304 & 6944783693. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Ξενοδοχείο Άστρα. Αποτελείται από 6 δωμάτια χωρίς τζάκι, 3 με τζάκι και 1 δίχωρη σουίτα με 2 τζάκια, όλα με αυτόνομη θέρμανση και TV. Λειτουργεί εστιατόριο με σπιτικές γεύσεις και επιλεγμένη μουσική. Τηλ. 2747061202, 2747061203 & 6945046208.

Ξενώνας Η Καστανιά. Υπάρχουν 5 καινούρια δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τηλεόραση 22", ψυγείο και μπαλκονάκι. Λειτουργεί και ταβερνούλα. Τηλ. 2747061289, 2747061248 & 6942066754.

Ξενοδοχείο Άστρα
ΜΕΣΙΝΟ
Ξενώνας Εν Φενεώ. Διαθέτει 6 δίκλινα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV και κουζίνα με ψυγείο. Τηλ. 2747041444 & 6974909991.

ΑΡΧΑΙΑ ΦΕΝΕΟΣ (ΚΑΛΥΒΙΑ)
Ξενώνας Ο Μίτος της Αριάδνης. Ανήκει στον κο Αντώνη Βλαχογιάννη. Έχει 5 τετράκλινες μεζονέτες με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα με τραπεζαρία και καθιστικό με τζάκι και TV. Λειτουργεί μικρό γυμναστήριο και χαμάμ. Τηλ. 2294024518 & 6946463972.

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΦΕΝΕΟΥ
Ξενώνας Αλεξίου. Πέτρινο τριώροφο κτήριο. Υπάρχουν 4 δωμάτια με τζάκι, TV και μπαλκόνι. Λειτουργεί εστιατόριο με τζάκι και καφέ μπαρ με επιτραπέζια παιχνίδια. Τηλ. 2742026200 & 6977332276.

Πέτρινες κατοικίες Φενεάτις. Βρίσκονται σε ήσυχη τοποθεσία, μέσα στα πεύκα. Πρόκειται για 2 τετράκλινες σουίτες των 50 m² με 1 μπάνιο και 3 διώροφες πεντάκλινες μεζονέτες των 70 m² με 2 μπάνια. Όλες οι κατοικίες έχουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, κουζίνα με τραπεζαρία και πλυντήριο πιάτων. Υπάρχουν ακόμη μία μικρή βιβλιοθήκη και επιτραπέζια παιχνίδια. Το πρωινό σερβίρεται στο σπιτάκι. Τα καυσόξυλα όμως χρεώνονται προς 15 € το κοφίνι. Ενοικιάζονται ποδήλατα προς 7 € την ημέρα. Τιμές: από 120 € έως 260 €, ανάλογα την εποχή και τον αριθμό των επισκεπτών. Τηλ. 6977216665. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

ΦΕΝΕΟΣ
Πασιθέα ορεινά σαλέ. Ξύλινα σπιτάκια σε προνομιούχο σημείο, με ωραία θέα. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 30 € και φτάνουν στα 100 €, ανάλογα την εποχή και τον αριθμό των φιλοξενουμένων. Διαθέτουν θέρμανση, μπάνιο, τζάκι, TV, mini bar & wi fi internet. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2747051052, 6975021068 & 6975021041.

Ξενώνες Εύχαρις. Πρόκειται για συγκρότημα με σπιτάκια, ξύλινα επάνω και πέτρινα κάτω. Αποτελείται από 3 ξύλινες τετράκλινες μεζονέτες των 41 m², 2 πέτρινες δίκλινες σουίτες των 36 m² και 1 πέτρινο δίκλινο στούντιο των 30 m². Διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζίνα, TV και δωρεάν καφέδες και ροφήματα όλο το 24ωρο. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2747770300, 6944768115 & 6944898964.

Τα Λημέρια του Πάνα. Αποτελείται από 4 αυτόνομες πέτρινες τετράκλινες μεζονέτες σε δύο επίπεδα. Κάτω βρίσκεται η κουζίνα και το σαλόνι με το τζάκι αλλά και ένα κρεβάτι. Επάνω υπάρχει άλλο υπνοδωμάτιο και μπάνιο με τζακούζι. Μέσα στον ξενώνα λειτουργεί το μεζεδοπωλείο "Φίλεμα". Τηλ. 2747051255, 2743091115 & 6948068430.

Πέτρινες κατοικίες Φενεάτις

ΓΚΟΥΡΑ
Αρχοντικό Πρεδάρη. Πέτρινος ξενώνας σε κτήριο του 1870. Διαθέτει 6 δίκλινα (τα 4 με τζάκι) και 2 δίχωρα τετράκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, TV, NOVA και internet. Θα βρούμε επίσης και μικρό γυμναστήριο. Το πέτρινο καλύβι στην άκρη του κήπου μετετράπη σε χώρο υποδοχής, καφετέρια και αίθουσα πρωινού. Τηλ. 2747051280 & 6938900200.

Ξενοδοχείο Ακροθέα. Συγκρότημα με 6 πετρόχτιστα κτίρια σε διαφορετικά επίπεδα. Τα 4 κτίρια στεγάζουν 20 συνολικά δωμάτια, εκ των οποίων 18 δίκλινα ή τρίκλινα και 2 δίχωρα τετράκλινα με σοφίτα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, TV, mini bar, internet και μπαλκονάκι. Τα άλλα 2 κτίρια στεγάζουν τη reception, το bar, το cafe και την αίθουσα πρωινού. Τηλ. 2747051471 & 6972083241.

Ξενώνας Καλλιστώ. Πέτρινο αρχοντικό του 1885 που διαθέτει 1 δίκλινο και 3 τρίκλινα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, ψυγείο και τηλεόραση. Τηλ. 2109939999 & 6977226514.

Ξενοδοχείο Όλβιος. Αποτελείται από μονόκλινα, δίκλινα, τρίκλινα, σοφίτες και ένα δίχωρο τετράκλινο, όλα με αυτόνομη θέρμανση, TV και mini bar. Σερβίρεται πλούσιο πρωινό. Τηλ. 2747051079.

Ξενώνας Γκούρα. Τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με αυτόνομη θέρμανση, TV και κουζίνα με ψυγείο. Το πρωινό σερβίρεται στο μικρό καφέ μπαρ του κήπου με το παραδοσιακό τζάκι. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2747051343, 2747051355 & 6973744287.

Ξενώνας Σεμέλη. Υπάρχουν συνολικά 10 δωμάτια, δίκλινα, τρίκλινα ή τετράκλινα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, τηλεόραση και βεράντα με απρόσκοπτη θέα. Τηλ. 2747051319, 2747051195 & 6977540597.

Ξενώνας Μυρτίλος. Τα δωμάτια είναι δίκλινα και τετράκλινα, υπάρχει όμως κι ένα μεγάλο διαμέρισμα 110 m² για 8 άτομα. Όλα τα δωμάτια έχουν τζάκι και ξύλα. Το πρωινό είναι self service και το ετοιμάζει ο καθένας μόνος του με τα υλικά που θα βρει μέσα στο δωμάτιό του. Τηλ. 2747051358.

ΕΥΡΩΣΤΙΝΗ (ΖΑΧΟΛΗ)
Ξενώνας Ευρωστίνη. Διαθέτει 5 δωμάτια: 1 απλό δίκλινο χωρίς τζάκι, 3 δίκλινα με τζάκι και 1 δίχωρο με τζάκι και τζακούζι (μπανιέρα υδρομασάζ) που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 4 άτομα. Η κα Κωνσταντίνα Δενδρινέλλη ετοιμάζει κάθε πρωί το παραδοσιακό της πρωινό, το οποίο αν ο καιρός το επιτρέπει σερβίρει στην πέτρινη δροσερή αυλή με θέα το ρέμα των μύλων. Ο σύζυγος Ηλίας κρατά συντροφιά στους φιλοξενούμενους τις κρύες νύχτες του χειμώνα γύρω από το πέτρινο τζάκι στο μικρό χώρο της υποδοχής. Μείναμε εδώ τον Οκτώβριο του 2004 στο δίχωρο δωμάτιο "Αφροδίτη" τρία άτομα προς 95 € με πρωινό. Το άσχημο είναι ότι μόλις φτάσαμε μας ενημέρωσαν ότι "το υδρομασάζ μόλις σήμερα το πρωί έπαθε κάποια βλάβη και δε δουλεύει". Παρόλο που καθίσαμε 3 μέρες και 3 νύχτες δεν έκαναν καμμία προσπάθεια να αποκαταστήσουν τη βλάβη... Τηλ. 2743032122, 6973379465 & 6977357615.

Αρχοντικό Καραβά - Ταμπουζάνη. Πέτρινος ξενώνας με 3 δωμάτια εκ των οποίων το ένα με τζάκι. Τιμές: από 45 € έως 70 € με πρωινό, ανάλογα την εποχή και το δωμάτιο. Τηλ. 2743032001, 6932982955 & 6943101109.

12 σχόλια:

 1. www.agnantizitsas.gr
  Πανέμορφο παραδοσιακό ξενοδοχείο στη Ζίτσα Ιωαννινων.
  Και οι τιμες ειναι πολυ λογικές,εχει 11 δωμάτια και τα 8 απο αθτα με τζάκι.Αξίζει να το επισκεφθείται.
  Μας αρεσε πολύ ,πολυ καθαρό και φιλόξενο περιβιάλλον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ναι, ωραία, αλλά το σχόλιο αυτό δεν έχει καμμιά σχέση με την περιοχή που περιγράφουμε σ' αυτήν την ανάρτηση. Και εκτός αυτού έχουμε κάνει και ξεχωριστό αφιέρωμα ειδικά για τη Ζίτσα Ιωαννίνων και τα κρασιά της, στις 17/7/11. Συνεπώς δεν πρέπει να έχουν κανένα παράπονο οι οπαδοί της Ζιτσιώτικης φιλοξενίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΣΤΗΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ ΕΧΕΙ ΙΧΘΙΟΤΡΟΦΕΙΟ ΜΕ ΠΕΣΤΡΟΦΕΣ...!!! ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΕΞΩΧΙΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ...!!! ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΟΥ Η ΣΠΕΣΙΑΛΙΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΓΟΥΡΝΟΠΟΥΛΕΣ ΣΟΥΒΛΑΣ!!!! ΣΕ ΚΑΤΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΡΥΑ ΝΕΡΑ...!!! ΚΟΛΛΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 2747 0 22231

   Διαγραφή
 3. ΧΑΛΙΑ το ΚΟΥΤΟΥΚΙ ΤΟΥ ΣΤΑΙΚΟΥ !! ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΟ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΟΣΟ ΚΑΚΟ !!!
  Κακομαγειρεμένα φαγητά, κακό σέρβις και κακή ποιότητα.
  Δεν μας ενδιέφερε η μείωση του λογαριασμού την οποία και δεν δεχτήκαμε αλλά να φάμε και να περάσουμε καλά :-)
  Χαλιέσαι τόσο πολύ που δεν αξίζει να πας μόνο και μόνο για την θέα.
  ΔΥΣΤΥΧΩΣ πολυδιαφημισμένο μαγαζί και την πατάει πολύς κόσμος !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Συμφωνώ με την ανάρτηση του deskaram απόλυτα !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. E oχι βρε παιδιά! Μάλλον εδώ πάει η παροιμία όσα δε φτάνει η αλεπού ...! Ε
   Εμείς και καλά φάγαμε όσες φορές πήγαμε,και φοβερός ο Στάικος!!!! Μάλλον έχετε συνηθίσει σε άλλες " ποιότητες"

   Διαγραφή
 5. Το πολυδιαφημησμενο κουτουκι μας παραπλανησε.Τήν πατήσαμε που λένε.. Πρώτη θέα παρκάραμε μέ τό πούλμαν δίπλα στο νεκροταφείο.Δεύτερη θέα ένα παράπηγμα καλυμένο γύρω γύρω μέ νάυλον. Τρίτη θέα παστωθήκαμε εκεί μέσα 53 άτομα. Αντιμετωπήσαμε ένα βλοσυρό ιδιοκτήτη. Αν πείς γιά το φαγητό , Το γιγαντομπιφτέκι του πέτρα, ήθελε πριόνι νά κοπεί.Αν τολμούσες νά τού παραπονεθεις γιά το φαγητό σίγουρα δέν το γλιτωνες το ξύλο.Γιά τό λογαριασμό άστα μήν τά ρωτάς. Μάς τήν φόρεσε κανονικά. Γιά απόδειξη την ψάχνω ακόμη. Εδω ισχυει οπου ακους πολλα κεράσια κράτα μικρό καλάθι. Εδώ μήν πέρνεις καθόλου καλάθι. Μάλλον μήν πατήσεις εκεί καθόλου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δυστυχώς, το άλλοτε πανέμορφο Ξενία της Καστανιάς δεν λειτουργεί πλέον. Επίσκεψη στις 21/09/2014 έδινε μόνο εικόνα εγκατάλειψης, ενώ μια ταμπέλα γραμμένη με το χέρι ενημέρωνε ότι το Ξενία δεν λειτουργεί και ότι ο χώρος φυλάσσεται! Κρίμα γιατί υπήρχαν όμορφες παιδικές αναμνήσεις από το μέρος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ευχαριστω για την ενημερωση,θα παω αυριο εκδρομη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ευχαριστω για την ενημερωση,θα παω αυριο εκδρομη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".