Καστοριά

Η Καστοριά και η λίμνη Ορεστιάδα
(άποψη από τον οικισμό της Πέτρας, στη νότια πλευρά της λίμνης)

Ο Ν. Καστοριάς ευνοήθηκε πάρα πολύ από την Εγνατία Οδό. Το ταξίδι από τη Θεσσαλονίκη στην Καστοριά διαρκεί πια μόλις 1 ώρα και 40΄, ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια χρειάζονταν περίπου 3 ώρες και 30΄. Όπως ερχόμαστε λοιπόν από τη συμπρωτεύουσα και αμέσως μόλις περάσουμε τον κόμβο της Σιάτιστας, πρέπει να έχουμε το νου μας να βγούμε από τον κόμβο 9Β, προς Καστοριά και Κορυτσά. Αυτός είναι ο αυτοκινητόδρομος Α29 και αποτελεί έναν από τους λεγόμενους κάθετους άξονες της Εγνατίας Οδού. Ενώνει τη Σιάτιστα με το μεθοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής και κατ' επέκταση και με την Κορυτσά της Αλβανίας. Στη συνέχεια θα περάσουμε δίπλα από το ιστορικό Βογατσικό, έδρα του τέως Δήμου Ίωνος Δραγούμη. Λίγα χλμ. πιο κάτω θα βρεθούμε στην έξοδο "προς Άργος Ορεστικό και Καστοριά" αλλά αν βγούμε από εδώ θα ζοριστούμε λίγο παραπάνω ώσπου να φτάσουμε στην πρωτεύουσα της γούνας. Προτιμότερο (και λίγο συντομότερο) είναι να συνεχίσουμε για ακόμη 9 χλμ. και να βγούμε εκεί που λέει "Μανιάκοι και Καστοριά". Μετά τους Μανιάκους ο δρόμος κατηφορίζει μέσα από τη συνοικία Νταηλάκη προσφέροντας καταπληκτική θέα στη νότια παραλία της πόλης.

Καστοριά: το μεσαιωνικό Ντολτσό

Η Καστοριά είναι από τις ωραιότερες ελληνικές πόλεις. Παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα οι μεσαιωνικές γειτονιές Ντολτσό στα νότια και Απόζαρι στα βόρεια. Διαφέρει απ' όλες τις ελληνικές πόλεις στο ότι σχεδόν όλες οι πολυκατοικίες της και οι μονοκατοικίες της έχουν απαραιτήτως κεραμοσκεπές (δύσκολα θα δούμε κάποια ταράτσα). Είναι γεμάτη από δεκάδες αρχοντικά του 18ου και του 19ου αι., εξέχοντα δείγματα της μακεδονικής λαϊκής αρχιτεκτονικής παράδοσης, ενώ ξεχωριστή θέση στην πόλη κατέχουν οι περίπου 75 βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί της. Μπορούμε χωρίς υπερβολή να πούμε ότι ολόκληρη η παλιά πόλη της Καστοριάς είναι ένα υπαίθριο μουσείο της βυζαντινής τέχνης και του νεοελληνικού πολιτισμού. Ο πληθυσμός της πόλης (μαζί με τη Χλόη, τον Απόσκεπο και το Κεφαλάρι) ανέρχεται στις 17.000 κατοίκους. Είναι χτισμένη πάνω στον αυχένα μιας χερσονήσου μήκους περίπου 3 χλμ. που εισχωρεί από τη δυτική πλευρά προς το κέντρο της λίμνης Ορεστιάδας.

Η ΛΙΜΝΗ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Η λίμνη της Καστοριάς με τη χαρακτηριστική "πλάβα" ή "καράβι"
(φωτ. Θοδωρής Κλιάφας)

Η λίμνη της Καστοριάς έχει έκταση περίπου 29 km², υψόμετρο 620 μ. και μέγιστο βάθος περίπου 8 μ., ενώ υπολογίζεται ότι το βυθό της καλύπτει στρώμα λάσπης πάχους 7 μ. Έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και το κυνήγι απαγορεύεται σε όλη την έκτασή της και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Αποτελεί σημαντικότατο υδροβιότοπο για χιλιάδες υδρόβια και παρυδάτια πουλιά, συνολικά περίπου 200 ειδών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πολλά σπάνια και απειλούμενα αλλά και πολλά κοινά όπως π.χ. πάπιες, χήνες, πελεκάνοι, κύκνοι, γλάροι κλπ.

Οι εξαιρετικά ευαίσθητοι σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος Καστοριανοί έχουν ιδρύσει την εταιρία προστασίας περιβάλλοντος Καστοριάς, υπό την αιγίδα της οποίας λειτουργεί και ο σταθμός περίθαλψης αγρίων ζώων Καστοριάς, ο οποίος στεγάζεται σε ξύλινο κιόσκι στο κεντρικότερο σημείο της πόλης (εκεί που βρισκόταν το παλιό γήπεδο ποδοσφαίρου και τώρα πια το πάρκο "ολυμπιακής φλόγας"), στη δε είσοδο της πόλης (στην αρχή της Λεωφόρου των Κύκνων) λειτουργεί το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Καστοριάς.

Η χαρακτηριστική βάρκα της λίμνης Ορεστιάδας είναι το "Καστοριανό καράβι", ένας τύπος βάρκας που παρατηρείται μόνο στη λίμνη αυτή και δε μοιάζει με κανένα άλλο λιμναίο πλωτό μέσο. Ο καλύτερος τρόπος όμως για να απολαύσουμε τη λίμνη είναι να πάρουμε το καραβάκι Ορεστιάς, το οποίο διαχειρίζεται ο Δήμος. Αναχωρεί καθημερινά από τη βόρεια παραλία και κάνει τον περίπλου της λίμνης. Η λίμνη οφείλει το όνομά της στους Ορέστες, την πρώτη αρχαιοελληνική Πελασγική φυλή που εγκαταστάθηκε στην περιοχή, που μετέπειτα έγινε γνωστή με το όνομα Ορεστίδα. Κατά τη μυθολογία όμως το όνομα οφείλεται στον Ορέστη, το γιο του Αγαμέμνονα, που ήρθε στην περιοχή μαζί με Αιολείς αποίκους. Σε παλαιότερες εποχές στη λίμνη ζούσαν άφθονοι κάστορες, τα γνωστά μικρά γουνοφόρα ζώα από τα οποία πήρε το όνομά της και η πόλη της Καστοριάς. Η λίμνη έχει τη δική της γοητεία όλες τις εποχές του χρόνου, όταν όμως χιονίζει το σκηνικό γίνεται ονειρικό, ενώ ακόμη και η ομίχλη της δίνει ένα διαφορετικό χρώμα.

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας

Υπάρχει ένας δρόμος που κάνει το γύρο της χερσονήσου αλλά είναι μονόδρομος (επειδή είναι στενός και δε χωρούν δύο οχήματα). Πρέπει υποχρεωτικά να πάρουμε τον παραλιακό της νότιας παραλίας (αρχικά οδός Μεγ. Αλεξάνδρου και στη συνέχεια οδός Ορεστιάδος), να κάνουμε το γύρο και να βγούμε στη βόρεια παραλία (οδός Νίκης). Ξεκινάμε λοιπόν περνώντας ανάμεσα από καφέ, μπαρ, ταβέρνες και πιτσαρίες, περνάμε και το αρχοντικό Παπατέρπου, περνάμε και το Ντολτσό και εκεί που τελειώνουν τα σπίτια της νότιας παραλίας (μέχρι εδώ ήταν διπλής κατεύθυνσης) μπαίνουμε στον περιφερειακό της χερσονήσου. Πρώτα θα περάσουμε τη διασταύρωση για το νοσοκομείο Καστοριάς. Είναι ίσως το μόνο ελληνικό νοσοκομείο σε τόσο προνομιούχο θέση, με ωραία θέα, κάπως... "τυχεροί" οι ασθενείς του. Ο δρόμος ανεβαίνει στην κορυφή του βουνού, όπου θα βρούμε το εκκλησάκι του Αη Θανάση. Εκεί δίπλα βρίσκεται και το μίνι "καταφύγιο" που κατασκευάστηκε από το Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος Καστοριάς επί προεδρίας του αείμνηστου Λάμπρου Παπαλάμπρου και δαπάναις του ευεργέτη Γεωργίου Σκαπέρδα από τις ΗΠΑ. Από το σημείο αυτό έχουμε πανοραμική θέα πιάτο όλη την πόλη. Γυρίζουμε πίσω και συνεχίζουμε στον παραλιακό, οπότε θα κάνουμε μία στάση για επίσκεψη στο μικρό σπήλαιο του δράκου, η αξιοποίηση του οποίου ολοκληρώθηκε το 2010. Έχει σταθερή θερμοκρασία 18° C και η τουριστική διαδρομή έχει μήκος 300 μ. Θα θαυμάσουμε 7 υπόγειες λίμνες (οι οποίες επικοινωνούν με τη λίμνη Ορεστιάδα), 10 αίθουσες και 5 σήραγγες. Επισκέψιμο καθημερινά, 09:00 - 17:00, Δευτέρα κλειστό .είσοδος 6 €, μαθητικό 4 €, τηλ. 2467026777, 2467029630 & 6957591303. Στη συνέχεια ακόμη μία στάση  στο βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας και ακολούθως ξαναμπαίνουμε στην πόλη από τη βόρεια παραλία περνώντας δίπλα από το Ναυτικό Όμιλο στο Απόζαρι.

Πάμε τώρα στο ωραιότερο φυσικό μπαλκόνι της Καστοριάς. Ο κεντρικός εμπορικός δρόμος που ανεβαίνει στο λόφο της χερσονήσου είναι η οδός Μητροπόλεως. Ξεκινάει από την πλατεία Δαβάκη, δίπλα ακριβώς από τα δικαστήρια. Από την πλατεία Δαβάκη, ειρήσθω εν παρόδω, περνά και η οδός Ιουστινιανού, στην οποία σώζονται κάποια τμήματα των τειχών που επί Βυζαντίου προστάτευαν την παλιά πόλη. Τα τείχη χτίστηκαν εδώ από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α΄ διότι το σημείο αυτό είναι το στενότερο (δηλαδή ο "αυχένας", ο λαιμός) της χερσονήσου. Κλείνουμε την παρένθεση.  Όταν φτάσουμε ψηλά, στην πλατεία Ομονοίας, θα διακρίνουμε πινακίδα προς Προφήτη Ηλία. Εκεί επάνω, μέσα σε καταπράσινη τοποθεσία με απίστευτη θέα προς τη βόρεια παραλία και τη γειτονιά της Καλλιθέας, λειτουργεί το καφέ εστιατόριο, του οποίου την ευθύνη έχει ο δραστήριος Σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος Καστοριάς.

ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Παναγία η Κουμπελίδικη

Στη μακραίωνη ιστορία του Βυζαντίου, η πολιτιστική κληρονομιά της Καστοριάς κατέχει ξεχωριστή θέση. Σώζονται πάνω από 74 ναοί, σκόρπιοι στις γειτονιές της πόλης (κυρίως στο Ντολτσό και το Απόζαρι), άλλοι στριμωγμένοι ανάμεσα σε σύγχρονες πολυκατοικίες και άλλοι δίπλα σε παραδοσιακά αρχοντικά. Δεν είναι όλοι επισκέψιμοι, άλλωστε δεν είναι και απαραίτητο μέσα σε δύο τρεις μέρες να δούμε 74 ναούς! Θα περάσουμε οπωσδήποτε από την Παναγία Κουμπελίδικη (100 μ. από την πλατεία Ομονοίας), τους Αγίους Αναργύρους (στο Απόζαρι), τον Άγιο Νικόλαο του Κασνίτζη (στην πλατεία Ομονοίας), τον Άγιο Στέφανο (στο Απόζαρι, ψηλά) και τον Ταξιάρχη Μητροπόλεως (στο Ντολτσό, 50 μ. από τη Μητρόπολη). Έξω από το μικρό ναό του Ταξιάρχη Μητροπόλεως βρίσκεται και ο τάφος του Παύλου Μελά. Θα κλείσουμε με μια επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς (ψηλά, στην πλατεία Δεξαμενής) το οποίο είναι ανοικτό 8:30 - 15:00, από Τρίτη έως Κυριακή, εκτός αργιών, είσοδος δωρεάν, τηλ. 2467026781. Στο ίδιο τηλέφωνο θα συνεννοηθούμε και για επίσκεψη στις προαναφερθείσες εκκλησίες.

ΤΟ ΝΤΟΛΤΣΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΟΥ

Αρχοντικό Εμμανουήλ

Η πιο γραφική και συνάμα η πιο ήσυχη γειτονιά της Καστοριάς είναι το Ντολτσό. Όλη η συνοικία είναι γεμάτη διάσπαρτα παλιά αρχοντικά σπίτια και πέτρινα σοκάκια. Τα περισσότερα χτίστηκαν το 18ο και το 19ο αι. Εκεί ήταν συγκεντρωμένος όλος ο εύπορος αστικός πυρήνας της Καστοριάς, που αποτελείτο κυρίως από οικογένειες γουναράδων, οι οποίοι θησαύρισαν πουλώντας γούνες σε ολόκληρη την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία ή ακόμη και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τον 20ό αι. οι συναλλαγές τους εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την υφήλιο, Αμερική, Καναδά, Αυστραλία κλπ. Τα τελευταία όμως χρόνια η γούνα περνάει κρίση και οι πωλήσεις παγκοσμίως βρίσκονται σε ύφεση με μοναδική εξαίρεση τη Ρωσία. Αυτός είναι και ο λόγος που θα δούμε δεκάδες πινακίδες γραμμένες στα ρωσικά: η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών που έρχονται σήμερα για γούνες είναι Ρώσοι τουρίστες (ναι, μην απορείτε, στη Ρωσία οι ίδιες ακριβώς γούνες πωλούνται στη διπλάσια τιμή). Σύμφωνα με πληροφορίες του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς το 95% της συνολικής ελληνικής παραγωγής καταλήγει στη Ρωσία.

Λίγα μέτρα πάνω από τη νότια παραλία, στη συνοικία Ντολτσό, θα βρούμε το αρχοντικό Εμμανουήλ, το οποίο χτίστηκε το 1750 και σήμερα στεγάζει το Μουσείο Ενδυματολογίας, όπου εκτίθενται παραδοσιακές στολές, συλλογές παλαιών νομισμάτων κ.ά. Την επίβλεψή του έχει αναλάβει ο αρχαιότερος σύλλογος της Καστοριάς, ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Αρμονία, που ιδρύθηκε το 1947. Επισκέψιμο Κυριακή και αργίες, 10:30 - 13:00, είσοδος 2 €, μαθητικό 1 €, τηλ. 2467028603, 2467028156 & 6973259113.

Μερικά μέτρα πιο πέρα, θα πετύχουμε και το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό Νεράντζη Αϊβάζη. Εκτίθενται οικιακά σκεύη, εργαλεία επεξεργασίας της γούνας, έπιπλα, υφαντά κλπ. Υπάρχει κελάρι κρασιών, αποθήκη τροφίμων, μαγειρείο, τσαρδάκι, χαγιάτι και οντάς με τζάκι. Την ευθύνη λειτουργίας του έχει επίσης ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Αρμονία. Επισκέψιμο από Τρίτη έως Σάββατο 10:00 - 17:00 και Κυριακή 11:00 - 17:00, είσοδος 2 €, μαθητικό 1 €, τηλ. 2467028603, 2467028602, 6936890570 & 6977319967.

Λίγο πιο πάνω βρίσκεται και το Δεληνάνειο Μουσείο Καστοριάς, όπου αναπαρίσταται η ζωή της Καστοριανής γυναίκας με εκθέματα που προέρχονται από το χώρο της διακόσμησης και του ρουχισμού. Την ευθύνη λειτουργίας του έχει ο Προοδευτικός Σύλλογος Κυριών Καστοριάς. Επισκέψιμο Σάββατο & Κυριακή, ώρες 11:00 - 13:00, καθώς και καθημερινές κατόπιν επικοινωνίας, είσοδος 2 €, τηλ. 2467022108, 2467028156, 6936768117 & 6948015986.

Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε και μια επίσκεψη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς, το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό Πηχιών και λειτουργεί από το 2005. Την ευθύνη λειτουργίας του έχει ο Σύλλογος "Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα". Επισκέψιμο από Τρίτη έως Κυριακή, 09:30 - 14:00, είσοδος 2 €, μαθητικό 1 €, τηλ. 2467021144.

Σε όλα τα παραπάνω μουσεία οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τον "τουριστικό οδηγό Καστοριάς" του κου Νικ. Δασκαλάκη. Η τιμή του είναι εξαιρετικά συμφέρουσα.

ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Ενυδρείο Καστοριάς

Θα πρέπει βέβαια οπωσδήποτε να επισκεφθούμε και το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων. Θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τα περισσότερα ψάρια και άλλα υδρόβια είδη που ζουν στις λίμνες και τα ποτάμια της πατρίδας μας. Βρίσκεται στην αρχή της Λεωφόρου των Κύκνων, δίπλα ακριβώς στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Επισκέψιμο από Τρίτη έως Κυριακή 09:00 - 17:00, κλειστό τη Δευτέρα, είσοδος 4 €, παιδικό 2 €. Ενυδρείο Καστοριάς, τηλ. 2467080229.

ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ: ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Τα Ραγκουτσάρια είναι το Καστοριανό καρναβάλι, το οποίο όμως δεν έχει καμία σχέση με τις Αποκριές. Πρόκειται για ένα τριήμερο λαϊκό ξεφάντωμα με χιλιάδες μασκαράδες, αστείρευτο κέφι, άφθονη τσίκνα, μπόλικο πιοτό, ατέλειωτο χορό, ολονύχτια γλέντια και γνήσια παραδοσιακή μουσική, στην οποία τον τόνο δίνουν τα πασίγνωστα "χάλκινα" της Καστοριάς, δηλαδή λαϊκές κομπανίες με πνευστά που παίζουν μακεδονικούς σκοπούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κάθε μπουλούκι έχει τη δική του ορχήστρα. Τα Ραγκουτσάρια διαρκούν 3 ημέρες, αρχίζουν στις 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Θεοφανίων, αμέσως μετά τον αγιασμό των υδάτων και κορυφώνονται στις 8 Ιανουαρίου το βράδυ με την παρέλαση των καρναβαλιστών στη Μητροπόλεως, μέχρι ψηλά στην Ομόνοια και το Ντολτσό. Στήνονται δεκάδες υπαίθριες ψησταριές με σουβλάκια, σουτζουκάκια, λουκάνικα κλπ. (αγοράζει ό,τι θέλει ο καθένας) ενώ κρασί και τσίπουρο μοιράζει ο Δήμος εν αφθονία δωρεάν.

Αν πάμε στην Καστοριά την περίοδο της Αποκριάς δεν πρόκειται να δούμε καρναβάλια, δεν υπάρχουν μεταμφιεσμένοι τότε, μπορούμε όμως να πάρουμε μέρος σε δύο τοπικά αποκριάτικα έθιμα: το ένα είναι οι Μπουμπούνες και το άλλο ο Χάσκαρης. Μπουμπούνες λένε στην Καστοριά τις τεράστιες φωτιές που ανάβουν το απόγευμα της Κυριακής της Αποκριάς και της Κυριακής της Τυροφάγου στις μεγάλες πλατείες της πόλης. Κόσμος πολύς μαζεύεται γύρω από τη φωτιά, αρχίζει η γνωστή μουσική με τα χάλκινα και το γλέντι κρατάει ως το πρωί, μέχρι να σβήσει η φλόγα. Ιδιαίτερα δημοφιλής στους ντόπιους είναι η Μπουμπούνα στο Ντολτσό. Το άλλο έθιμο της καστοριανής Αποκριάς είναι ο Χάσκαρης. Οι Καστοριανοί λένε ότι με αβγό κλείνει το στόμα για τη Σαρακοστή και με αβγό κλείνει η Σαρακοστή τη νύχτα της Λαμπρής. Πρόκειται για ένα βρασμένο αβγό, το οποίο δένουν σε μια κλωστή που κρέμεται από μία ξύλινη βέργα. Το περιφέρουν γύρω γύρω και όλοι προσπαθούν με το στόμα ορθάνοιχτο να το "πιάσουν" χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους. Και φυσικά πέφτει άφθονο γέλιο, καζούρα, πειράγματα κλπ.

ΣΤΟ ΛΙΜΝΑΙΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΙΣΠΗΛΙΟΥ

Προϊστορικός λιμναίος οικισμός Δισπηλιού
(φωτ. Ρέμος Τσελέντης)

Πάμε και μια βόλτα γύρω από τη λίμνη. Παίρνουμε το δρόμο που φεύγει νότια της πόλης, δηλαδή τη Λεωφόρο των Κύκνων. Σύντομα βρίσκουμε στα δεξιά μας διασταύρωση για το δρόμο που ανεβαίνει στο χωριό Μανιάκοι. Ο δρόμος μετά περνάει πάνω από τον κάθετο άξονα της Εγνατίας και αμέσως μετά ακολουθεί διακλάδωση: αριστερά πάει στην Πορειά ενώ δεξιά ο δρόμος περνάει την Κολοκυνθού (όπου καλλιεργούνται νοστιμότατα φασόλια), περνάει τη Λεύκη και τη Μεσοποταμιά (που διαθέτει κι ένα ωραιότατο δάσος αναψυχής δίπλα ακριβώς στον Αλιάκμονα) και μπαίνει στο Καλοχώρι. Αμέσως μετά στρίβουμε αριστερά για Πεντάβρυσο και Ομορφοκκλησιά. Στο χωριό αυτό αξίζει μια επίσκεψη στη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, του 11ου αι., μέσα στην οποία θα θαυμάσουμε το ολόσωμο ξυλόγλυπτο άγαλμα του Αγίου Γεωργίου, ύψους 3 μέτρων, έργο του 13ου αι. Η παράδοση λέει πως πρέπει να βάλεις ένα κέρμα πάνω στον Άγιο και να το πιέσεις με το δάχτυλό σου κάνοντας μια ευχή. Αν τραβήξεις το χέρι σου και το κέρμα παραμείνει κολλημένο η ευχή θα πραγματοποιηθεί! Μετά την Ομορφοκκλησιά πλησιάζουμε στον Αλιάκμονα, περνάμε τη γέφυρα και μπαίνουμε στο Νεστόριο. Από κει και πάνω ο δρόμος συνεχίζει για τον ορεινό όγκο του Γράμμου.

Η βόρεια παραλία (στο βάθος η Χλόη) 

Αν όμως συνεχίσουμε στον παραλιακό, θα περάσουμε τον οικισμό της Πέτρας και γρήγορα θα φτάσουμε στο χωριό Δισπηλιό. Πρέπει σίγουρα να αφιερώσουμε μια ωρίτσα για να επισκεφθούμε τον προϊστορικό λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού, όπου η ομάδα του μακαρίτη Γιώργου Χουρμουζιάδη, καθηγητού προϊστορικής αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, φέρνει καθημερινά στο φως έναν από τους αρχαιότερους νεολιθικούς λιμναίους οικισμούς της Ευρώπης. Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνεται και μία ξύλινη πινακίδα με γραμμικά σύμβολα, που χρονολογήθηκε στο 5.260 π.Χ. και αποτελεί το αρχαιότερο δείγμα γραφής στον ευρωπαΪκό χώρο. Ήδη λειτουργεί ένα μικρό "Οικομουσείο" αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι διαμορφώθηκε ένα ολόκληρο χωριό από καλύβες πάνω σε ξύλινους πασάλους και στην κυριολεξία μέσα στη λίμνη, μια πραγματική αναπαράσταση του οικοσυστήματος και του τρόπου διαβίωσης την εποχή εκείνη. Ξενάγηση καθημερινά, 09:00 - 17:00 το χειμώνα και 09:00 - 21:00 το καλοκαίρι, είσοδος 4 €, μαθητικό 1 €, τηλ. 2467085406 & 2467021910.

Καστοριά: η βόρεια παραλία και το Απόζαρι

Μετά το Δισπηλιό ένας δρόμος φεύγει αριστερά και κινείται παραλιακά προς το Μαυροχώρι. Εκεί θα επισκεφθούμε το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας & Προϊστορίας (τηλ. 2467074870 & 6970392196, ώρες λειτουργίας ΔΕ - ΠΑ 09:00 - 17:00 & ΣΑ - ΚΥ 11:00 - 17:00, εισιτήριο 5 € και παιδικό 3 €). Ακολούθως θα επιβιβαστούμε στο καραβάκι Ολυμπία, το οποίο με εισιτήριο 8,00 € θα μας κάνει μια μεγάλη βόλτα στη λίμνη. Ο δρόμος μετά το Μαυροχώρι συνεχίζει προς Κορησσό και Λιθιά. Ένας άλλος δρόμος από το Δισπηλιό στρίβει δεξιά, περνάει το χωριό Αμπελόκηποι με τις αμέτρητες ταβέρνες του και συνεχίζει μέχρι το Άργος Ορεστικό, που είναι έδρα του Δήμου Ορεστίδος. Δίπλα στο Άργος Ορεστικό λειτουργεί το αεροδρόμιο "Αριστοτέλης", το οποίο φυσικά εξυπηρετεί και την πόλη της Καστοριάς. Από το Άργος Ορεστικό μπορούμε να συνεχίσουμε προς το χωριό Νόστιμο για μια επίσκεψη στο Μουσείο Παλαιοντολογίας και Παλαιοβοτανικής. Eγκαινιάσθηκε το 2002 και στα εκθέματά του περιλαμβάνονται ευρήματα από το απολιθωμένο δάσος της περιοχής, μεταξύ των οποίων και το αρχαιότερο απολίθωμα που έχει βρεθεί ποτέ στον πλανήτη μας, ηλικίας 2.000.000.000 ετών! Ώρες λειτουργίας 10:00 - 14:00 και 17:00 - 20:00, κλειστό την Τρίτη. Τηλ. 2467084588 & 6932695955.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΤΣΙΟΥ

Το χιονοδρομικό κέντρο στο όρος Βίτσι

Αφήνουμε τη βόρεια παραλία της Καστοριάς και κινούμαστε προς τα βόρεια. Πρώτα θα περάσουμε από το καινούριο προάστιο Χλόη (γνωστό και ως "Φουντουκλή") με το νέο ποδοσφαιρικό στάδιο και το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Γούνας, στο οποίο κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς διοργανώνει διεθνή έκθεση γούνας. Από τη Χλόη ένας δρόμος ανεβαίνει αριστερά σε 2 χλμ. στο χωριό Απόσκεπος, το οποίο προσφέρει ωραιότατη θέα προς τη λίμνη της Καστοριάς. Εμείς συνεχίζουμε ευθεία. Σε λίγο άλλος δρόμος φεύγει αριστερά πάνω και βγάζει σε 2 χλμ. στο Κεφαλάρι. Στη συνέχεια κι άλλος δρόμος αριστερά ανεβαίνει στο Σιδηροχώρι, στα 1.050 μ. υψόμετρο. Ακολουθεί πινακίδα δεξιά προς το Τοιχιό, που ήταν παλαιότερα και έδρα του Δήμου Βιτσίου. Αμέσως μετά αρχίζουμε να ανηφορίζουμε σιγά σιγά, οπότε φτάνουμε στο χωριό Οξυά στα 1.190 μ. υψόμετρο. Μετά το χωριό θα βρούμε μία διακλάδωση δεξιά προς το Πολυκέρασο, το οποίο είναι χτισμένο στα 1.260 μ. υψόμετρο. Συνεχίζουμε την ανάβαση και φτάνουμε στο χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου, το οποίο λειτουργεί από το 1985, σε απόσταση 23 χλμ. από την Καστοριά και σε υψόμετρο 1.600 μ. Λειτουργούν 5 πίστες που εξυπηρετούνται από ένα μεγάλο συρόμενο lift και δύο μικρά baby lift. Το μεγάλο ανεβαίνει μέχρι τα 1.880 μ. Μετά το χιονοδρομικό ανηφορίζουμε σιγά σιγά μέχρι τον αυχένα, στα 1.650 μ. υψόμετρο. Από κει και πέρα κατηφορίζουμε μέσα σε πυκνό δάσος με πανύψηλες οξιές, περνάμε το χωριό Δροσοπηγή και καταλήγουμε στη Φλώρινα.

ΚΟΡΕΣΤΕΙΑ

Κορέστεια

Όταν λέμε Κορέστεια εννοούμε μία ομάδα χωριών (Γάβρος, Κρανιώνας, Μαυρόκαμπος, Άγιος Αντώνιος, Χάλαρα, Μακροχώρι, Μελάς και Άνω Μελάς), τα οποία χτίστηκαν τον 19ο αι. και εγκαταλείφθηκαν εντελώς κατά τον εμφύλιο πόλεμο 1946 - 1949. Είναι πλίνθινα χωριά, γεμάτα κόκκινα σπίτια, δηλαδή χτισμένα με τα παραδοσιακά πλιθιά. Αυτά ήταν τούβλα που ψήνονταν στον ήλιο, αποτελούμενα από ένα χαρμάνι λάσπης (πηλού) και άχυρων. Και βέβαια όλα τα σπίτια ήταν ανεπίχριστα (ασοβάντιστα). Για να πάμε εκεί παίρνουμε τον κάθετο άξονα της Εγνατίας που περνά από το χωριό Μανιάκοι και συνεχίζει βορειότερα, οπότε και διακλαδίζεται: δεξιά πάει για τις λίμνες Πρέσπες και αριστερά πάει για Κρυσταλλοπηγή και Αλβανία.

Από τα χωριά αυτά ιστορικό ενδιαφέρον έχει ο Μελάς (που παλαιότερα λεγόταν Στάτιστα). Εκεί, στις 13/10/1904 σκοτώθηκε ο ήρωας Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς, γιαυτό και η Πολιτεία ως ελάχιστο φόρο τιμής άλλαξε το όνομα του χωριού Στάτιστα και το έκανε Μελάς. Σήμερα σ' εκείνο το σπίτι, όπου έγινε μάχη με τους Τούρκους, λειτουργεί το Μουσείο Παύλου Μελά. Επισκέψιμο καθημερινά, 08:00 - 20:00, τηλ.  2467084554, είσοδος δωρεάν. Λίγο ψηλότερα, περίπου 400 μ. από το χωριό, θα βρούμε και το σημείο όπου ετάφη το ακέφαλο σώμα του: σήμερα υπάρχει ένα κενοτάφιο. Τρία χρόνια αργότερα τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Καστοριά. Το δε κεφάλι του ετάφη στο Πισοδέρι.


Τέλος, όσοι ενδιαφέρονται για οργανωμένες αστικές περιηγήσεις με ιστορικό, λαογραφικό, φυσιολατρικό ή και αρχαιολογικό ενδιαφέρον μέσα ή γύρω από την Καστοριά μπορούν να έρθουν σε επαφή με το γραφείο πολιτισμικών & φυσιολατρικών διαδρομών culture 8. Συνοδοιπόρος τους θα είναι η ευγενέστατη κα Σουλτάνα Ζορπίδου, αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης.

ΦΑΓΗΤΟ

Λαχανοσαρμάδες χριστουγεννιάτικοι στο εστιατόριο Ντολτσό

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Εστιατόριο Ντολτσό. Στο Ντολτσό, στην πλατεία. Στεγάζεται στο ισόγειο του παραδοσιακού αρχοντικού της οικογένειας Πουλιόπουλου. Εξαιρετικό φαγητό: αγριογούρουνο με δαμάσκηνα, χοιρινό με λάχανο, λαχανοσαρμάδες, μοσχαράκι στάμνας με μανιτάρια, χοιρινό πρασοσέλινο κλπ. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2467023377 & 6932383275.

Ταβέρνα Το Σοκάκι. Στο Ντολτσό, επίσης στην πλατεία. Τηλ. 2467023580.

Μεζεδοπωλείο Κράτεργο. Στη βόρεια παραλία, στο δρόμο για τη Χλόη. Όμορφο πέτρινο διώροφο, το οποίο παλαιότερα στέγαζε φυλακές. Μας άρεσε ιδιαίτερα το καταπληκτικό μοσχαράκι σαλμί. Τηλ. 2467029981.

Εστιατόριο Κροντήρι. Στη νότια παραλία. Κι αυτό διώροφο. Μενού με έμφαση στην τοπική Καστοριανή κουζίνα. Χοιρινό με λάχανο, φασουλοταβάς, καβουρδιστή, σαρμάδες, γριβάδι πλακί κλπ. Τηλ. 2467028358.

Λέσχη Φίλων Περιβάλλοντος. Στον Προφήτη Ηλία. Με την ωραιότερη θέα της Καστοριάς. Τηλ. 2467026300.

Εστιατόριο Λίθος. Στο Ντολτσό, πάνω στη νότια παραλία, στο ισόγειο παραδοσιακού αρχοντικού. Το καλοκαίρι σερβίρει στην καταπράσινη αυλή. Τηλ. 2467026760. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Εστιατόριο Παλιά Πόλη. Εκεί ακριβώς που βρισκόταν παλιότερα το εστιατόριο Λίθος. Υπέροχη ρομαντική αυλή με κληματαριές, φαναράκια και άφθονα λουλούδια. Δοκιμάσαμε μπάτζο σαγανάκι, κεφτέδες μακάλο, μελιτζάνα ολβιώτισσα, τηγανιά του βουνού, άγρια μανιτάρια, αντίδια, κοτόπουλο φιλέτο και εξαιρετικό χύμα κρασάκι από τον αμπελώνα Στεργίου. Τηλ. 2467021401.

Εστιατόριο Αρχονταρίκι. Στο Ντολτσό, στο τέρμα της νότιας παραλίας. Τα Σαβ/κα έχει και ζωντανή μουσική. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2467026361.

Ταβέρνα Νοσταλγία. Στη βόρεια παραλία. Σαρμάδες, σκαλοπίνια, νταϊάνα στέικ, γκόρντον μπλου, ψάρια, θαλασσινά κλπ. Τηλ. 2467022630.

Ταβέρνα Λαδόκολα. Στη νότια παραλία. Όλα ψήνονται στα κάρβουνα: μπριζολάκια, πανσέτες, σουβλάκια, μπιφτεκάκια, λουκάνικα κλπ. Σερβίρονται είτε σε πιάτο είτε σε λαδόκολα. Τηλ. 2467029659.

Πιτσαρία - Ψησταριά Οι Λιχουδιές της Όλγας. Στο Νταηλάκη. Χοιρινή τηγανιά, μανιτάρια με σάλτσα ντομάτας, καλαμαράκια στη σχάρα, ζυγούρι στη γάστρα, κολοκυθόπιτα, μπιφτέκι ψητό, φρέσκιες σαλάτες, μακαρόνια με θαλασσινά, μπριζόλες, σουβλάκια, πίτσες, παϊδάκια στα κάρβουνα κλπ. Τηλ. 2467082843 & 6981763641.

Ταβέρνα Μπεκρή Μεζέ. Στη βόρεια παραλία, στο δρόμο για τη Χλόη. Πρόκειται για το πρώην εστιατόριο Resto, το οποίο άλλαξε όνομα και λειτουργεί υπό την ίδια ιδιοκτησία. Τηλ. 2467024211. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Restaurant - Bar Η Πάπια. Στη βόρεια παραλία, εκεί ακριβώς που βρισκόταν η ταβέρνα Μπεκρή Μεζέ. Για φαγητό σερβίρει μόνο πίτσες, hamburger και club sandwich. Τηλ. 2467504804.

Ουζερί εστιατόριο Ouzotherapy. Στη νότια παραλία. Τηλ. 2467023820. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Μεζεδοπωλείο Τσιπουρόκηπος. Στη νότια παραλία. Πρόκειται για το πρώην Ouzotherapy. Τηλ. 2467023820.

Τσιπουράδικο Σάνιες. Στη νότια παραλία. Έχει και κρεατικά και ψαρικά. Τηλ. 6936568838.

Εστιατόριο Al Sur. Στη νότια παραλία. Για ισπανική κουζίνα. Τηλ. 2467027879. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Πρωινό στον ξενώνα του Κωνσταντίνου Μπάκαρη

Ταβέρνα Το στέκι της παρέας. Στο Νταηλάκη. Γουρουνόπουλο στη γάστρα, ψαρονέφρι με δαμάσκηνα, χοιρινό κότσι με πατάτες φούρνου κλπ. Δευτέρα κλειστά. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ. Τηλ. 2467082397 & 6947370537.

Ψητοπωλείο Βυζαντινό. Στο πάρκο ολυμπιακής φλόγας. Κοκορέτσι, κοντοσούβλι, κρασάκι και μπύρα βαρελίσια. Τηλ. 2467086860.

Εστιατόριο Casablanca. Στη βόρεια παραλία. Ανατολίτικη κουζίνα. Τηλ. 2467029600. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Εστιατόριο Πέραν (πρώην Casablanca). Στη βόρεια παραλία. Ανατολίτικο ντεκόρ και μεσογειακή κουζίνα: λιβανέζικα σουτζουκάκια, ανατολίτικο κοτόπουλο, χοιρινά φιλετάκια κλπ. Τηλ. 2467029600. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Εστιατόριο Ακάκιος. Στη βόρεια παραλία, εκεί ακριβώς που παλαιότερα ήταν το Casablanca και το Πέραν. Σερβίρει και πολλά ζυμαρικά και αρκετά μπινελίκια. Τηλ. 2467029600.

Ταβέρνα Κρασόσταμο. Στη νότια παραλία. Σερβίρει παραδοσιακές καστοριανές λιχουδιές, λιμνίσια ψάρια, θαλασσινά και κυνήγι. Τηλ. 2467022218 & 6936999921.

Ταβέρνα Τα Κοψίδια. Στη νότια παραλία. Δοκιμάσαμε τηγανιά μανιταριών, "πράσινο πειρασμό", μπριζολάκια αλά κρεμ και "γλυκιά αμαρτία". Τηλ. 2467027001.

Εστιατόριο Γράδα. Στη βόρεια παραλία, στο δρόμο για τη Χλόη. Τηλ. 2467029615.

Ψαροταβέρνα Κύματα. Στην ιχθυόσκαλα της βόρειας παραλίας, με ωραίο μπαλκόνι πάνω ακριβώς από τη λίμνη. Λειτουργεί από το 1953. Δοκιμάσαμε γάβρο τηγανητό, μύδια σαγανάκι, χταποδάκι στα κάρβουνα, σαρδέλα ριγανάτη, φρέσκες τηγανητές πατάτες, κολοκυθοκεφτέδες με μυρωδικά, μπάτζο σαγανάκι, καφτερή πιπεριά και χωριάτικη σαλάτα. Τιμές λογικές. Τηλ. 2467028887.

Τσιπουράδικο Αλεξανδρινό. Στο Ντολτσό, πάνω στη νότια παραλία. Τηλ. 2467023088.

Ταβέρνα Τα πλατάνια. Στη βόρεια παραλία, στο δρόμο για τη Χλόη. Έχει και ψάρια. Τηλ. 2467024474. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Αναψυκτήριο Το Ντολτσό. Στο Ντολτσό, πάνω στη νότια παραλία. Δίπλα στο κύμα. Σερβίρει και τσιπουράκι με μεζέ. Τηλ. 2467027810.

Τσιπουράδικο του Θωμά. Στο πάρκο ολυμπιακής φλόγας. Τηλ. 2467087040 & 6934975567.

Ταβέρνα Ο Φάρος των Μανιταριών. Στη βόρεια παραλία, στο Απόζαρι. Ψητές πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με κεφαλοτύρι, φιλέτο πέστροφας καπνιστό, σνίτσελ με μανιτάρια, φιλέτο κοτόπουλο με μανιτάρια, πανσέτες στα κάρβουνα, μανιτάρια αλά κρεμ κλπ. Τηλ. 2467023501. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Εστιατόριο Υάκινθος. Στη νότια παραλία. Τηλ. 2467027951. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Μεζεδοπωλείο Ψωμί & Αλάτι. Στο Νταηλάκη. Τηλ. 2467082715.

Εστιατόριο Μίλτος. Στη νότια παραλία. Αρνάκι φρικασέ, στιφάδο. λαχανοσαρμάδες κλπ. Το Σαβ/κο βάζει και σούβλες. Τηλ. 2467025101, 2467028389 & 6932220529.

Εστιατόριο 12 Μήνες στην Κουζίνα. Στη βόρεια παραλία, στα Ψαράδικα. Κοτόπουλο του κυνηγού, φιλέτο χοιρινό με σως μήλου, φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και άλλες καστοριανές συνταγές. Τηλ. 2467026022 & 6948248579. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Καβουρδιστή στο εστιατόριο Κροντήρι

Εστιατόριο Da Ernesto. Για ιταλική κουζίνα. Τηλ. 2467021106.

Τσιπουρομεζεδοφαγείον Το Αντέτι. Στο Απόζαρι, στη βόρεια παραλία. Τηλ. 2467022015.

Ταβέρνα Μάσα Σούρα. Στο Νταηλάκη. Μοσχαράκι σταμνάτο με μελιτζάνες και κολοκύθια, ψαρονέφρι γεμιστό, φιλέτο μόσχου με σάλτσα κυνηγού κλπ. Τα Σαβ/κα έχει και ζωντανή μουσική. Τηλ. 2467088070, 6972724743 & 6987765407.

Bar Restaurant Ναυτικός Όμιλος. Στο τέρμα της βόρειας παραλίας, στο Απόζαρι. Ωραία εξέδρα πάνω από το κύμα. Τηλ. 2467029400.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Limneon Resort. Τηλ. 2467085111.

Εστιατόριο Αλλοτινό. Στη Λεωφόρο των Κύκνων. Τηγανιά μανιταριών με μπέικον, κρεμμύδι & θυμάρι, κοτόπουλο με ανανά, αγριογούρουνο με δαμάσκηνα, σαλάτα σπανάκι με παρμεζάνα, σπαγγέτι με θαλασσινά, φιλετάκια με σως Μαδέρα κλπ. Τηλ. 2467504404.

Εστιατόριο Μάντζιαρης. Στην πλατεία Ομονοίας. Λειτουργεί από το 1965. Σερβίρει τα πάντα, ακόμη και πατσά. Τηλ. 2467029492, 2467025066, 2467023964 & 6975578992.

Ταβέρνα Αθανάτων Στοά. Στο Νταηλάκη. Έχει και ζωντανή μουσική. Τηλ. 6974382562.

Ταβέρνα Μαυριώτισσα. Δίπλα ακριβώς στην Παναγία Μαυριώτισσα. Έχει και σούβλες και της ώρας και της κατσαρόλας και του φούρνου. Συνήθως εδώ μαζεύονται δεκάδες πουλμανοτουρίστες (ΚΑΠΗ, σύλλογοι, σωματεία κλπ.). Τηλ. 2467023074, 2467085887 & 6946799568.

Ταβέρνα - Μεζεδοπωλείο Καστράκι. Στη νότια παραλία. Κεμπάπ, κοντοσούβλι, κοκορέτσι, συκωταριά, τηγανιά, μανιτάρια ψητά, κεφτεδάκια τηγανητά, σουβλάκια, μπιφτέκια, λουκάνικα κλπ. Τηλ. 2467029988.

Ταβέρνα Στέφανος. Στη βόρεια παραλία, στο δρόμο για τη Χλόη. Τηλ. 2467024766.

Pizza Roma. Στη νότια παραλία. Έχει και πίτσες και μακαρονάδες και καλτσόνε και χάμπουργκερ και κλαμπ σάντουιτς. Τηλ. 2467022235 & 2467023225.

Οβελιστήριο Έτσι κι Αλλιώς. Στο Ντολτσό, πάνω στη νότια παραλία, δίπλα στο κύμα. Σπεσιαλιτέ το σουβλάκι στα κάρβουνα. Τα Σαβ/κα βάζει και πρόβειο κεμπάπ στη σούβλα. Τηλ. 2467504442.

Fast Food Grill Mamm. Γύρος, σουβλάκια, σουτζουκάκια, πανσέτες, κεμπάπ κλπ. Τηλ. 2467027333, 2467029627 & 6980491777.

ΧΛΟΗ
Ταβέρνα Family. Διαθέτει αίθουσα με τζάκι. Τηλ. 2467026155 & 6972300002.

Ταβέρνα Γεύση & Μελωδία. Όλες οι σούβλες στα κάρβουνα: κεμπάπ, κοκορέτσι, κατσικάκι κλπ. Σπεσιαλιτέ το "μερακλή μεζέ". Τα Σαβ/κα έχει και ζωντανή μουσική. Τηλ. 2467022500 & 6932320624.

Ουζερί Παλατάκι. Τηλ. 2467029191.

Ταβέρνα Παράδεισος. Τηλ. 2467023076 & 6937692192.

Ταβέρνα Η Παρέα. Τηλ. 2467029416.

Ταβέρνα Η Χλόη. Σουτζουκάκια στα κάρβουνα, σνίτσελ, μπριζολάκια, φασόλια γίγαντες με χωριάτικο λουκάνικο κλπ. Τηλ. 2467029555.

Πρωινό στον ξενώνα Alpina Suites

ΑΠΟΣΚΕΠΟΣ
Ψησταριά Τα Πλατάνια. Στην πλατεία με τα τρεχούμενα νερά, κάτω από τα βαθύσκιωτα πλατάνια. Όλα της ώρας, στα κάρβουνα. Τηλ. 2467022863 & 6973369037.

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Εστιατόριο Αθήρι. Μανιταρόπιτα, πρασοκεφτέδες, μπριζόλα από αγριογούρουνο, σουβλάκι αρνίσιο, χοιρινό κότσι στη γάστρα κλπ. Τηλ. 2467085031, 2467085281, 6973804159 & 6947613573.

Ταβέρνα Ανθός Γεύσεων. Σαρμάδες, φασόλια γίγαντες, κεμπάπ, κοκορέτσι, παϊδάκια, λουκάνικα κλπ. Τηλ. 2467085588 & 6946805450.

Ταβέρνα Μπαρμπαγιάννης. Φασουλονταβάς, γριβάδι πλακί με κρεμμύδια, σαρμάδες, χοιρινή τηγανιά κλπ. Σπεσιαλιτέ: σουβλάκια στη λαδόκολα. Τηλ. 2467085090 & 6932390821.

Ταβέρνα Μεράκι. Τηλ. 2467085566 & 2467085046.

Ταβέρνα Κελάρι. Τηλ. 2467085910.

Ταβέρνα Χρυσή Καρδιά. Τηλ. 2467085083.

Ταβέρνα Χαγιάτι. Τηλ. 2467085107.

ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ
Εστιατόριο 1896. Στο Βαρόσι, στην πλατεία. Διεθνής κουζίνα. Τηλ. 2467044583.

Ταβέρνα Καταφύγιο. Τηλ. 2467041177 & 6972889329.

ΚΟΡΗΣΣΟΣ
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Giorgio Inn. Τηλ. 2467051209.

ΜΑΝΙΑΚΟΙ
Ταβέρνα Η Γωνιά του Παντελή. Τηλ. 2467082660.

ΔΙΣΠΗΛΙΟ
Ψαροταβέρνα Γαϊτάνης. Από το 1997. Τηλ. 2467085384, 2467085336 & 6972450614.

ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ
Ταβέρνα Καθ' οδόν. Τηλ. 2467061229.

Ταβέρνα Γιώτης. Τηλ. 2467061649.

Ψησταριά Ο Ηπειρώτης. Τηλ. 2467061992.

ΛΙΘΙΑ
Εστιατόριο Αγκάλη. Κάθε Δευτέρα κλειστό. Τηλ. 6977569098.

ΜΑΥΡΟΧΩΡΙ
Ταβέρνα Το νησί των κορμοράνων. Βρίσκεται σε πολύ ωραία θέση, στην ουσία μέσα στη λίμνη, γύρω γύρω κολυμπούν πάπιες, κύκνοι κλπ. Τηλ. 2467074090 & 6937488473.

ΚΕΦΑΛΑΡΙ
Στο ξενοδοχείο Αγνάντι. Τηλ. 2467026484.

Ψαροταβέρνα Παρασκευάς. Μετά τη Χλόη, στη διασταύρωση για Κεφαλάρι. Όλα της ώρας, στη σχάρα. Τηλ. 2467072521.

ΒΟΓΑΤΣΙΚΟ
Ταβέρνα Αναντάμ Παπαντάμ. Έχει τσιπουράκι με μεζέ, έχει και πίτσα, ενώ το Σαβ/κο βάζει και σούβλες (κεμπάπ, κοτόπουλο κλπ.). Τηλ. 2467095195.

ΠΟΛΥΚΕΡΑΣΟ
Στον ξενώνα Ιδομενεύς. Τηλ. 2467080435.

ΤΟΙΧΙΟ
Ταβέρνα Ο Θόδωρος ο Μερακλής. Κοτόπουλο σούβλας, κεμπάπ χοιρινό, κεμπάπ πρόβειο, κοκορέτσι, παϊδάκια κλπ. Τηλ. 2467072563 & 6932268646.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Αρχοντικό Βέργουλα

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Αρχοντικό Βέργουλα. Στο Ντολτσό. Πρόκειται για αυθεντικό τριώροφο αρχοντικό του 1857, το οποίο αναπαλαιώθηκε με μεράκι από τον αρχιτέκτονα Τάσο Σφιναρολάκη. Τα 12 δωμάτια (όλα με αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο και απίθανη θέα στη λίμνη) μοιράζονται στο ισόγειο και στον επάνω όροφο. Αυτά του ισογείου είναι πιο άνετα και επιπλέον έχουν και τζάκι. Το υπόγειο φιλοξενεί την αίθουσα πρωινού, ενώ στον ίδιο χώρο το βράδυ λειτουργεί wine bar. Μείναμε εδώ το Μάρτιο του 2002 στο δωμάτιο Νο 236 τρία άτομα προς 88 € με πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2467023415.

Ξενοδοχείο Ορέστειον. Στην πλατεία Δαβάκη. Ανακαινίσθηκε ριζικά και λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση. Αποτελείται από 16 δωμάτια που διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV και ψυγείο. Στο ισόγειο λειτουργεί bar και σαλόνι πρωινού. Τηλ. 2467022257 & 2467022258.

Ξενοδοχείο Αιολίς. Στο Απόζαρι. Νεοκλασικό με χαρακτηριστικά γερμανικής αρχιτεκτονικής. Υπάρχουν 11 δίκλινα και "φαρδίκλινα" καθώς και 3 σουίτες, όλα με κεντρική θέρμανση, TV, A/C, mini bar και υδρομασάζ. Το πρωινό σερβίρεται στο καθιστικό με το τζάκι. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2467021070 & 2467021080.

Studios Κατερίνα. Στη νότια παραλία. Άνετα στούντιο με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα με ψυγείο και καθιστικό με σαλόνι και TV. Τιμές: από 70 € έως 100 €. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ. Τηλ. 2467024645 & 6945145351.

Ξενώνας Αλλαχού. Στο Απόζαρι ψηλά, δίπλα στο άλσος της Παναγίας Φανερωμένης. Νεοκλασικό του 1926 με 5 δίκλινα που διαθέτουν κεντρική θέρμανση, TV, NOVA, mini bar και wi fi internet. Υπάρχει και κοινόχρηστο σαλόνι με τζάκι. Σερβίρεται πλούσιο πρωινό. Τιμές: από 40 € έως 90 € με πρωινό. Μείναμε εδώ τον Ιανουάριο του 2017 στο δωμάτιο Βάτραχος δύο άτομα προς 60 € με πρωινό. Ο ξενοδόχος κος Γιώργος Μπαλιάκας πρόσχαρος, ευγενικός και πρόθυμος για οποιαδήποτε εξυπηρέτηση. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2467027058.

Ξενοδοχείο Castor. Στην είσοδο της πόλης, στην οδό Γράμμου, που είναι παράλληλη με την παραλιακή λεωφόρο των Κύκνων. Σύγχρονη πενταώροφη πολυκατοικία με 35 δωμάτια και 1 σουίτα. Τηλ. 2467082160.

Ξενώνας Φιλοξενία

Το Αρχοντικό της Βενετούλας. Στο Ντολτσό. Νεοκλασικό του 1929, που ανακαινίσθηκε το 1998 και μετατράπηκε σε ξενώνα με 8 δωμάτια. Υπάρχει αίθουσα πρωινού με καθιστικό και τζάκι, καθώς και μεγάλη βεράντα με θέα τη λίμνη. Τηλ. 2467022446.

Ξενοδοχείο Ήδιστον. Στη νότια παραλία, ακριβώς πάνω από το cafe bistrot Ήδιστον. Δωμάτια και σουίτες σε δύο ορόφους, όλα με μπαλκόνι με θέα στη λίμνη. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2467022250 & 6944397909.

Ξενώνας Φιλοξενία. Στο λόφο του Προφήτη Ηλία. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν κεντρική θέρμανση, A/C, TV, internet και μπαλκονάκι. Τιμές: από 35 € έως 75 €. Το πρωινό σερβίρεται προαιρετικά και χρεώνεται έξτρα 5 € το άτομο. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2467022162.

Ξενοδοχείο Ανδρομέδα. Στη Μητροπόλεως. Ακόμη ένα νεοκλασικό αρχοντικό που διαμορφώθηκε σε boutique hotel. Τα 10 δωμάτιά του έχουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, NOVA, mini bar, internet και καμπίνα υδρομασάζ. Δώρο ένα καλάθι φρούτα και μία φιάλη κρασί. Το room service είναι 24ωρο. Τηλ. 2467022220.

Ξενοδοχείο Europa. Μόλις 50 μ. από την πλατεία Δαβάκη. Πρόσφατα ανακαινισμένο, με 36 δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα), όλα με A/C, TV, NOVA, internet και ψυγείο. Λειτουργεί γυμναστήριο, jacuzzi, σάουνα και μασάζ από επαγγελματίες κατόπιν ραντεβού. Τηλ. 2467023827 & 2467023826.

Ξενοδοχείο Καστοριά. Στο Απόζαρι, στο τέρμα της βόρειας παραλίας, δίπλα στο Ναυτικό Όμιλο. Πρόσφατα ανακαινισμένο, με 37 δωμάτια (30 standard και 7 luxury), όλα με A/C, TV, NOVA, mini bar, wi fi internet και μπαλκόνι μπροστά στη λίμνη. Τιμές: από 40 € έως 80 € με πρωινό. Μείναμε εδώ το Μάρτιο του 1996 στο δωμάτιο Νο 15 δύο άτομα προς 15.000 δρχ. (44,02 €) με πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2467029453.

Ammos Luxury Suites

Ξενοδοχείο Ντολτσό. Στο Ντολτσό. Αναπαλαιωμένο πετρόχτιστο αρχοντικό που διαθέτει 10 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, NOVA, mini bar, wi fi internet και μπάνιο. Λειτουργεί cafe snack bar, όπου σερβίρεται και το πρωινό. Διατίθενται δωρεάν ποδήλατα. Τηλ. 2467022022.

Αρχοντικό Ωρολογόπουλου. Στο Ντολτσό. Ακόμη ένα αναπαλαιωμένο παραδοσιακό αρχοντικό που αποτελείται από 9 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, TV, mini bar, wi fi internet, μπάνιο και διακοσμητικά τζάκια. Υπάρχει κοινόχρηστο αρχονταρίκι (καθιστικό) με ξυλόσομπα, βιβλιοθήκη και επιτραπέζια παιχνίδια. Λειτουργεί καφέ σνακ μπαρ. Διατίθενται δωρεάν ποδήλατα. Τηλ. 2467021604 & 2467021605.

Paralimnio Suites. Στη λεωφόρο των Κύκνων, μπροστά στη λίμνη. Απλά δωμάτια και δίχωρες σουίτες, όλα με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, mini bar, internet και μπαλκόνι. Τηλ. 2467082626.

Ξενοδοχείο Κέλετρον. Στο κέντρο, απέναντι από το δημαρχείο. Υπάρχουν 21 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV και μπαλκόνι με θέα στη λίμνη. Τηλ. 2467022525 & 2467023261.

Ξενώνας Κωνσταντίνου Μπάκαρη. Στο Ντολτσό, πάνω στη νότια παραλία. Μικρό πέτρινο διώροφο που αποτελείται από δωμάτια με A/C, TV και mini bar. Κάποια έχουν και τζάκι αλλά και μπαλκονάκι. Τηλ. 2467027272.

Ξενοδοχείο Άνεσις. Στην οδό Γράμμου, στο κέντρο. Στεγάζεται σε τετραώροφη πολυκατοικία. Διαθέτει 21 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, A/C, TV, mini bar, wi fi internet και μπαλκονάκι. Τηλ. 2467083908 & 2467083909.

Ξενοδοχείο Πέτρα

Ξενοδοχείο Ακρόπολις. Στο κέντρο, στην οδό Γράμμου. Ανακαινίσθηκε το 2008. Έχει 5 μονόκλινα, 15 δίκλινα, 3 τρίκλινα και 2 τετράκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, A/C, TV και μπαλκόνι. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2467082110.

ΠΕΤΡΑ
Ξενοδοχείο Αναστασίου. Αποτελείται από 17 δίκλινα και 5 σουίτες, όλα με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV και μπαλκόνι με θέα στη λίμνη. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2467086886 & 2467086885.

Ξενώνας Λόφος. Έχει 6 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, A/C, TV και ψυγείο. Τηλ. 2467082047 & 6932273319.

Ξενοδοχείο Πέτρα. Διαθέτει 37 δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα και σουίτες) με κεντρική θέρμανση, A/C, TV, ψυγείο και wi fi internet. Λειτουργεί καφέ μπαρ και αίθουσα πρωινού. Τηλ. 2467080702 & 2467080703.

ΜΑΥΡΟΧΩΡΙ
Ξενοδοχείο Γαλαξίας. Υπάρχουν 20 δωμάτια με κεντρική θέρμανση και τηλεόραση. Ακόμη, εξωτερική πισίνα, γήπεδο beach volley και ποδηλατόδρομος. Τηλ. 2467085510, 2467085508 & 6974350762.

Ξενώνας Gialis Edem. Αποτελείται από 6 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV και ψυγείο. Το πρωινό σερβίρεται στο καθιστικό με το παραδοσιακό τζάκι. Τηλ. 2467074193, 6976789502 & 6932911410.

Ξενώνας Gialis Edem

ΧΛΟΗ (ΦΟΥΝΤΟΥΚΛΗ)
Ξενοδοχείο Chloe. Δωμάτια με θέρμανση, A/C, TV, NOVA, mini bar, wi fi internet, καθιστικό και μπαλκονάκι. Τηλ. 2467021300.

Ξενοδοχείο Κύκνος De Luxe. Υπάρχουν δίκλινα, τρίκλινα και δίχωρα διαμερίσματα με τζάκι των 65 m² και των 100 m². Όλα με αυτόνομη θέρμανση, TV 32", NOVA, wi fi internet και mini bar. Στο σαλόνι προσφέρονται όλη την ημέρα self sevice καφές φίλτρου και τσάι. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2467028700.

Ξενοδοχείο Esperos Palace. Αίσθηση πολυτέλειας και μοντέρνου design. Αποτελείται από 46 δωμάτια και 8 σουίτες (η μία προεδρική), όλα με αυτόνομη θέρμανση, TV 22" και wi fi internet. Λειτουργούν εστιατόριο, καφέ μπαρ, συνεδριακοί χώροι, spa με εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, χαμάμ και σάουνες. Τηλ. 2467024670.

Πανσιόν Ζαφειρίου. Διαθέτει 8 δωμάτια με A/C και TV. Στο κοινόχρηστο καθιστικό λειτουργεί καφέ μπαρ. Τηλ. 2467028893 & 6932451441.

Ξενοδοχείο Esperos Palace

Ξενοδοχείο Calma Hotel & Spa. Λειτουργεί από το 2013. Διαθέτει 16 δωμάτια, δίκλινα και τρίκλινα (με A/C, TV, wi fi internet, mini bar, μπάνιο και μπαλκονάκι) καθώς και 1 δίχωρη τετράκλινη σουίτα των 60 m² (που διαθέτει επιπλέον και 2ο μπάνιο). Λειτουργούν εστιατόριο, καφέ μπαρ, τμήμα spa (με γυμναστήριο, υδρομασάζ, χαμάμ, σάουνα και αίθουσες για μασάζ) και δύο εξωτερικές πισίνες (ενηλίκων και παιδική) με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Μείναμε εδώ τον Ιούνιο του 2016 στο δωμάτιο Νο 207 δύο άτομα προς 70 € με πρωινό. Σε γενικές γραμμές μείναμε πολύ ικανοποιημένοι, όλα λαμποκοπούν από καθαριότητα, το προσωπικό ευγενέστατο, ο κήπος περιποιημένος, το πρωινό προσεγμένο, αλλάζουν κάθε μέρα τις πετσέτες. Το μόνο πρόβλημα, αφορά το φαινόμενο που δυστυχώς τείνει να γίνει μάστιγα για ολόκληρη την Ελλάδα: στην πισίνα του ξενοδοχείου (όπου ο πελάτης που διανυκτερεύει για μερικές ημέρες πιθανόν να θελήσει να βουτήξει για να δροσιστεί) έχουν ελεύθερη πρόσβαση η σάρα και η μάρα που κάθονται ολόκληρη την ημέρα πίνοντας ένα καφεδάκι ή ένα αναψυκτικό... Τηλ. 2467022215.

Ξενοδοχείο Byzantium. Πρόκειται για το πρώην ξενοδοχείο Αγγελής. Τα δωμάτιά του έχουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, NOVA και internet. Υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα που χρησιμοποιείται ως εστιατόριο και καφέ μπαρ. Τηλ. 2467021313 & 2467021316.

Ενοικ. Δωμάτια Φουντουκλή. Από το Μάιο του 2009. Όλα τα δωμάτια έχουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, wi fi internet και ψυγείο. Τιμές: δίκλινο από 50 €. Τηλ. 2467026884 & 6974357165.

Ξενοδοχείο Αγγελής. Διαθέτει 70 δωμάτια με κεντρική θέρμανση και TV. Τηλ. 2467086691 & 2467086695. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Ξενοδοχείο Byzantium

ΑΠΟΣΚΕΠΟΣ
Ξενοδοχείο Enastron. Λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2012. Διαθέτει 17 δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα, τετράκλινα, σουίτες και δίχωρα οικογενειακά με δύο μπάνια), όλα με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, wi fi internet και μπαλκόνι με θέα στη λίμνη. Λειτουργεί καφέ μπαρ με τζάκι. Τηλ. 2467024680 & 6938432290.

Ξενώνας Βυσσινόκηπος. Τέως ξενώνας "Αείδροσος Χλόη". Διαθέτει 10 δίκλινα με μεγάλες βεράντες. Τα 8 έχουν θέα στη λίμνη και τα 2 στο βουνό. Το σκηνικό στους κοινόχρηστους χώρους συνθέτουν τα βιβλία τέχνης & λογοτεχνίας, τα comics, τα επιτραπέζια παιχνίδια, οι πίνακες, τα μικρά γλυπτά, η επιλεγμένη μουσική και πολλές άλλες μικρές και μεγάλες διακοσμητικές πινελιές που αναδεικνύουν το γούστο, τη φαντασία και την κουλτούρα του ιδιοκτήτη. Σερβίρεται γενναιόδωρο πρωινό. Μείναμε εδώ το Μάιο του 2014 στο δωμάτιο Νο Α4 δύο άτομα προς 55 € με πρωινό. Ο τότε ξενοδόχος, κος Κώστας Λάκης, ευγενικός, καλλιεργημένος και γαλαντόμος. Τηλ. 2467029721, 2467029722 & 6973494155.

Ξενώνας Άννα - Μαρία. Έχει 9 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, TV, mini bar, internet και μπάνιο με γυαλί Fusing. Τηλ. 2467029272, 6977828396 & 6976130573.

Ξενώνας Απόσκεπος. Πέτρινο παραδοσιακό σπίτι με δίκλινα και τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση και TV. Δύο δωμάτια έχουν και τζάκι. Τιμές: από 30 € έως 80 €. Να σημειώσουμε εδώ ότι μπορεί κανείς να μείνει στον ξενώνα ακόμη και χωρίς να πληρώσει, αρκεί όμως να προσφέρει στον ξενοδόχο κάποιο προϊόν ή υπηρεσία που διαθέτει! Τηλ. 2467021480 & 6944715275.

ΚΕΦΑΛΑΡΙ
Ξενοδοχείο Αγνάντι. Υπάρχουν 10 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, mini bar, internet και υδρομασάζ, ενώ τα 4 από τα 10 έχουν επιπλέον και τζάκι. Λειτουργούν εστιατόριο και καφέ μπαρ. Τηλ. 2467026484.

Ξενώνας Βυσσινόκηπος

ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ
Ξενοδοχείο Μπατσέλας. Πρόκειται για 2 κτήρια. Συνολικά διαθέτουν 24 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, NOVA, mini bar, wi fi internet και μπαλκονάκι. Οι σουίτες έχουν επιπλέον και τζακούζι. Λειτουργούν καφέ μπαρ με τζάκι & TV, καθώς και εστιατόριο για πρωινό. Τηλ. 2467043770 & 6932396154.

Ξενώνας Αίγλη. Είναι χτισμένος μέσα σε κήπο με γκαζόν και λουλούδια και διαθέτει 5 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, κουζίνα, TV και wi fi internet. Το πρωινό σερβίρεται στο καθιστικό με το τζάκι. Τηλ. 2467041500 & 2467043255.

Ξενοδοχείο Σεβαστή. Αποτελείται από 3 δίχωρα διαμερίσματα με κεντρική θέρμανση, κουζίνα, σαλονάκι και TV. Τηλ. 2467041588 & 6974014164.

ΝΕΑ ΛΕΥΚΗ
Ξενοδοχείο Νόστος. Έχει 18 δωμάτια, δίκλινα, τρίκλινα ή τετράκλινα, όλα με A/C, TV και mini bar. Υπάρχει αίθουσα πρωινού και καφέ μπαρ, ενώ ετοιμάζεται και τμήμα spa. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2467081888 & 2467087211.

ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ
Ξενώνας Το σπίτι της Σοφίας. Τα φιλόξενα δωμάτιά του έχουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV και wi fi internet. Σερβίρεται παραδοσιακό πρωινό. Τηλ. 2467502589 & 6973678443.

Ξενοδοχείο Αγνάντι

ΔΙΣΠΗΛΙΟ
Ξενοδοχείο Limneon resort & spa. Πολυτελές και ατμοσφαιρικό. Αποτελείται από 2 κτήρια με δωμάτια δίκλινα (28 m²), τρίκλινα (31 m²), σουίτες μονόχωρες (32 m², 34 m² ή 35 m²) και δίχωρες (50 m²). Όλα έχουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV 26", mini bar και wi fi internet, ενώ τα μεγαλύτερα έχουν και υδρομασάζ. Λειτουργούν 2 εστιατόρια, 2 μπαρ με TV 47", γυμναστήριο, τζακούζι υδρομασάζ, σάουνα, χαμάμ, εξωτερική πισίνα 190 m², παιδική πισίνα 40 m², εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα 50 m², συντριβάνια και καταρράκτες. Προσφέρεται μασάζ κατόπιν ραντεβού. Τηλ. 2467085111.

Ξενοδοχείο Τσάμης. Διαθέτει 75 δίκλινα και 5 σουίτες με σαλονάκι, όλα με θέρμανση, A/C, TV, mini bar, internet και μπαλκόνι με θέα στη λίμνη. Λειτουργούν γυμναστήριο, υδρομασάζ, 2 σάουνες και 3 αίθουσες συνεδρίων. Τηλ. 2467085334.

Ξενώνας Δήμητρα. Υπάρχουν 6 κλασικά δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV, A/C και ψυγείο. Αίθουσα πρωινού με TV 48" και δωρεάν internet όλο το 24ωρο. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2467085721, 2467085609, 6947306015 & 6947306016.

Ξενώνας Αγρόβιο. Διαθέτει μονόχωρα τετράκλινα διαμερίσματα των 45 m² με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, ψυγείο, κουζίνα και μπαλκόνι. Τηλ. 2467085269, 6974705615 & 6974170690.

Ξενοδοχείο Δέδης. Αποτελείται από 49 δίκλινα με κεντρική θέρμανση, τηλεόραση, ψυγείο και μπαλκόνι. Λειτουργούν εστιατόριο, μπαρ, γυμναστήριο, σάουνα, jacuzzi, 2 εξωτερικές πισίνες, γήπεδα μπάσκετ, τένις, ποδοσφαίρου 5Χ5 και αίθουσα συνεδρίων. Οργανώνονται δεξιώσεις, γάμοι, αρραβώνες, βαφτίσια κλπ. Τηλ. 2467085552, 2467085553 & 2467085554.

Ξενώνας Villa del Lago. Διαθέτει 8 δωμάτια (τα 2 με τζάκι), εφοδιασμένα με ατομική θέρμανση και μπαλκόνι με απεριόριστη θέα. Τηλ. 6974789461.

Ξενώνας Village Ναϊάδες. Πρόκειται για ένα ενιαίο κτήριο με 5 δίχωρα διαμερίσματα, που μπορούν να φιλοξενήσουν το καθένα μέχρι 6 άτομα και διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, σαλόνι με τζάκι, κουζίνα με τραπεζαρία και μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2467085721, 2467085609, 6947306015 & 6947306016.

Ενοικ. Διαμερίσματα Tsiolas D.K. Είναι δίχωρα, έχουν εμβαδόν 45 m² και αποτελούνται από έναν ενιαίο χώρο, όπου βρίσκεται το σαλόνι με τις δύο πολυθρόνες που γίνονται κρεβάτι και η κουζίνα με την τραπεζαρία, ένα ξεχωριστό δίκλινο υπνοδωμάτιο, μπάνιο και μπαλκόνια. Διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, TV & A/C. Τηλ. 2467085269, 6974705615 & 6974170690.

Ενοικ. Δωμάτια Ελευθερία. Τηλ. 2467085477.

Ενοικ. Δωμάτια Δημήτρης Τσιόλας. Τηλ. 2467085188.

Ενοικ. Δωμάτια Θανάσης Τσιόλας. Τηλ. 2467085340 & 2467085341.

Ξενώνας Τα Χελιδόνια

ΒΟΓΑΤΣΙΚΟ
Ξενώνας Τα Χελιδόνια. Στεγάζεται σε 2 κτήρια, τα οποία έχουν συνολικά 8 δωμάτια, που διαθέτουν τζάκι, A/C, TV, mini bar και στήλη υδρομασάζ. Στο καφέ μπαρ σερβίρεται πλούσιο πρωινό. Τιμές λογικές: δίκλινο από 30 €, τρίκλινο από 48 € και τετράκλινο από 60 €. Τηλ. 2467095077, 2467095075 & 6936901761.

Ξενώνας Γαλιλαίος. Υπάρχουν 10 δωμάτια με κουζίνα, τηλεόραση και μεγάλη βεράντα, κοινόχρηστο σαλόνι με τζάκι, τραπεζαρία για το πρωινό και μπαρ για καφέ και ποτό. Τηλ. 2467073150, 2467073151 & 6947777981.

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Ammos Luxury Suites. Αποτελείται από 5 ανεξάρτητα διαμερίσματα, που διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, κουζίνα, ψυγείο, τραπεζαρία, internet, υδρομασάζ και μπαλκονάκι. Σερβίρεται παραδοσιακό χωριάτικο πρωινό. Τηλ. 2467085311 & 6951970768.

ΚΟΡΗΣΣΟΣ
Ξενώνας Alpina Suites. Έχει 12 δωμάτια (δίκλινα ή τετράκλινα), με ατομική θέρμανση, ψυγείο και μικρό καθιστικό με τηλεόραση. Λειτουργεί τμήμα spa και καφέ μπαρ με τζάκι, επιτραπέζια παιχνίδια και playstation. Τηλ. 2467051755.

Ξενοδοχείο Giorgio Inn. Υπάρχουν 36 δωμάτια (με κεντρική θέρμανση, A/C, TV, mini bar, wi fi internet και μπαλκονάκι) και 2 δίχωρες σουίτες (που έχουν επιπλέον και καθιστικό και μπάνιο με υδρομασάζ). Λειτουργεί εστιατόριο, καφέ μπαρ και εξωτερική πισίνα. Τιμές: δίκλινο 50 €, σουίτα 150 €. Τηλ. 2467051209.

Ξενώνας Φίλιππος. Διαθέτει 4 άνετα δωμάτια, από τα οποία το καθένα είναι 45 m², με σαλόνι, TV, κουζίνα και βεράντα. Τηλ. 2467051185 & 6937078734.

ΠΟΛΥΚΕΡΑΣΟ
Ξενώνας Ιδομενεύς. Αποτελείται από 5 τετράκλινα και 1 δίχωρη σουίτα. Είναι εφοδιασμένα με σαλονάκι, τζάκι, TV, NOVA και Hi Fi stereo. Λειτουργεί εστιατόριο. Τηλ. 2467080435, 6957211552 & 6974048939.

Ξενώνας Βέρνον. Έχει 6 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, τζάκι, ψυγείο, TV, Hi Fi stereo και βεράντα. Τηλ. 2467022589.

Ξενώνας Alpina Suites

ΜΑΝΙΑΚΟΙ
Ξενοδοχείο Diamond River resort & spa. Διαθέτει 14 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, NOVA, mini bar, internet και υδρομασάζ. Στο ισόγειο θα βρούμε το lounge bar με το πέτρινο τζάκι και την αίθουσα όπου σερβίρεται το αμερικάνικο πρωινό. Στο υπόγειο λειτουργεί τμήμα spa με τζακούζι, γυμναστήριο, δωμάτιο μασάζ κλπ. Τηλ. 2467081200.

Ξενώνας Εκάβη. Αποτελείται από 10 σουίτες με υπνοδωμάτιο, μπάνιο, κουζίνα και καθιστικό. Όλες έχουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV και ψυγείο. Σερβίρεται παραδοσιακό πρωινό σε μπουφέ. Τηλ. 2467084300.

Ξενώνας Ελάνθυ. Υπάρχουν 10 δωμάτια με A/C, TV, κουζίνα, ψυγείο, room service και άνετο parking. Τηλ. 2467082885, 6932872341 & 6942201731.

Ξενώνας Αίολος. Τηλ. 2467088040.

ΠΟΡΕΙΑ
Εξοχικές κατοικίες Μούσες. Πρόκειται για 4 τετράκλινα διαμερίσματα των 55 m², όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, DVD, internet και κουζίνα με τραπεζαρία. Τηλ. 2467071153, 6971718149 & 6984192460.

ΝΟΣΤΙΜΟ
Ξενώνας Το Απολιθωμένο Δάσος. Διαθέτει 6 διαμερίσματα. Τηλ. 2467087327, 6945438146 & 6995985535.

TOIXIO
Ξενώνας Βίτσι. Τηλ. 2467029871.

ΝΕΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΟΡΕΣΤΕΙΩΝ
Ξενώνας Κορέστεια. Τηλ. 2467083682.

1 σχόλιο:

  1. Ξεκινήσαμε την Τρίτη 19/8 από Θεσσαλονίκη με προορισμό το Νυμφαίο. Αφού κάναμε μια στάση για καφέ στην Έδεσσα και στους πανέμορφους καταρράκτες της, συνεχίσαμε για Άρνισσα. Κάναμε τον γύρο της γαλήνιας Βεγορίτιδας(πανέμορφες εικόνες) και σταματήσαμε στον Αγιο Παντελεήμωνα στη γνωστή ταβέρνα του Ναουμίδη. Εδώ να τονίσω οτι ο Ναουμίδης έχει 2 μαγαζιά στο χωριό. Ένα τσιπουράδικο κι ενα εστιατόριο. Εμεις κάτσαμε στο δεύτερο και αν και λίγο τσιμπημένος υπερευχαριστηθήκαμε το μεσημεριανό μας δείπνο. Πέστροφα στα κάρβουνα όλα τα λεφτά. Συνεχίζουμε για Νυμφαίο και λίγο πριν το χωριό Αετός(γύρω στα 10χλμ από Νυμφαίο) στρίβουμε για Λιμνοχώρι. Δίπλα στη μικρή και πανέμορφη λίμνη Ζάζαρη έχει 2 ωραία καφέ. Ήπιαμε το φραπεδάκι μας(1 με 1.50 μόνο ο καφές) χαλαρώσαμε στο αντίκρυσμα της λίμνης και συνεχίσαμε μέσω του χωριού Αετος για το Νυμφαίο. Μείναμε στον ξενώναν Αργυρώ με 60 ευρώ τη βραδιά. Έχω γυρίσει πολύ στη ζωή μου. Τόσο καθαρά και στυλάτα δωμάτια δεν έχω ξαναδεί. Άξιζαν μέχρι και το τελευταίο ευρώ που δώσαμε. Πολύ ευγενικοί οι οικοδεσπότες(Αργυρώ῏Γιάννης) αν και η πρώτη με κούρασε λίγο γτ συνεχώς αυτοπαινεύοταν. Εξαιρετικό το πρωινό και φοβερά τα στρώματα καθώς κάναμε υπέροχο ύπνο. Την επομένη φύγαμε από τον πίσω δρόμο για Υδρούσα με κατεύθυνση τις Πρέσπες(μέσω Φλώρινας) και τον Άγιο Γερμανό. Μείναμε στο 2ο και τελευταίο βράδυ της μικρής εκδρομής μας στο ομώνυμο ξενοδοχείο του χωριού. 45 ευρώ το δίκληνο. Μικρά τα δωμάτια, αρκετά καθαρά, υπέροχη η αυλή αλλά πολύ ξενέρωτοι οι οικοδεσπότες. Αφού αφήσαμε τις αποσκεύες μας φύγαμε για Ψαράδες. Όποιος πάει εκεί μη τυχόν και δε κάνει βόλτα με τη βάρκα στις βραχογραφίες και στα μοναστήρια των ασκητών που χρονολογούνται στο 4000 πχ. 4 άτομα και 2 παιδιά(8 και 1 χρονών) πληρώσαμε 25 ευρώ. Έπειτα πήγαμε στο νησάκι του Αγιου Αχιλλείου. Ξεχωριστή εμπειρία η πλώτη πεζογέφυρα που ενώνει το νησί με την περιοχή των πρεσπών. Ωραίο το φαγητό στο μοναδικό εστιατόριο του νησιού. Διαφορετική εμπειρία....Πίσω στη βάση μας, μια βραδινύ βόλτα στη μικρή αλλά ζωηρή πλατείτσα του χωριού με 1 ταβερνα και 1 μπαρ. Την επομένη -μέρα επιστροφής γυρίσαμε μέσω Καστοριάς. Στάση στη Λίμνη Ορεστιάδα της Καστοριάς για καφεδάκι και στα καπάκια επίσκεψη στο κοντινό χωριό Δισπηλιό για να επισκεφθούμε αντίγραφο Λιμναιικού Οικισμού που χρονολογείται 6000 χρόνια πχ. 4 ευρώ η είσοδος στο εξαιρετικό αυτό χώρο. Αγγαρεία λες και έκανε η ξεναγός του χώρου και πενταβρώμικες οι τουαλέτες ενός χώρου που επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες άτομα῏τουρίστες. Πέραν όμως αυτώ των 2 αρνητικών αξίζει οπωσδήποτε 1 ώρα από τη ζωή σας και 4 ευρώ για να την επισκεφθείτε. Έπειτα επιστροφή στη βάση μας. Πολύ ωραια και γεμάτη εκδρομή που χωρίς την παρούσα ιστοσελίδα, πολλά μέρη δε θα τα γνωρίζαμε καν. Ευχαριστούμε που μας ανοίγετε τα μάτια και την όρεξη για νέα ταξίδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".