Λίμνη Κερκίνη

Ηλιοβασίλεμα στη λίμνη Κερκίνη
(φωτ. Γιάννης Κυριαζής)

Υπάρχουν 3 διαφορετικοί τρόποι για να φθάσουμε στη λίμνη Κερκίνη. Όσοι έρχονται από Θεσσαλονίκη έχουν δύο επιλογές: ο ένας δρόμος περνάει από Κιλκίς και λίμνη Δοϊράνη και ο άλλος δρόμος είναι αυτός που οδηγεί στις Σέρρες και τη Βουλγαρία. Στο 62ο χλμ. Θεσ/νίκης - Σερρών (κόμβος Στρυμωνικού) στρίβουμε αριστερά όπως δείχνει η πινακίδα για λίμνη Κερκίνη. Εξίσου δύο επιλογές έχουν και όσοι έρχονται από Σέρρες: ο ένας δρόμος είναι (όπως είπαμε και πριν) αυτός που πάει για Θεσσαλονίκη και ο άλλος δρόμος είναι αυτός που ανεβαίνει προς Βουλγαρία. Στο 31ο χλμ. από το κέντρο των Σερρών (κόμβος Ν. Πετριτσίου) βγαίνουμε με κατεύθυνση Ν. Πετρίτσι, Βυρώνεια, λίμνη Κερκίνη, λίμνη Δοϊράνη και Κιλκίς. Αν βέβαια στο 31ο χλμ. δε βγούμε αλλά συνεχίσουμε ευθεία, θα φτάσουμε στον Προμαχώνα, απ' όπου μπορούμε να επισκεφθούμε το χωριό Άγκιστρο με το βυζαντινό χαμάμ.

Λίμνη Κερκίνη

Η λίμνη Κερκίνη είναι τεχνητή. Μέχρι το 1922 η περιοχή είναι γεμάτη βαλτώδεις και ημιβαλτώδεις εκτάσεις. Ο δε Στρυμώνας όταν πλημμυρίζει σκεπάζει τα πάντα με νερό. Τότε καταφθάνουν στο Ν. Σερρών δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από Πόντο, Ανατολική Θράκη και Μικρά Ασία. Φτιάχνουν χωριά, κάποιοι βάλτοι αποξηραίνονται, μοιράζονται εκτάσεις σε ακτήμονες, αλλά ο ποταμός Στρυμόνας συνεχίζει να υπερχειλίζει και να καταστρέφει τις καλλιέργειες. Και φυσικά η ελονοσία θερίζει. Έτσι το 1932 κατασκευάζεται το πρώτο φράγμα με σκοπό τον έλεγχο της ροής του ποταμού, την καταπολέμηση της ελονοσίας και τη δημιουργία ενός υδάτινου ταμιευτήρα, απ' όπου θα αντλούνται μεγάλες ποσότητες νερού την περίοδο του καλοκαιριού για να ποτιστεί η τεράστια πεδιάδα των Σερρών.

Ψάρεμα στη λίμνη Κερκίνη
(φωτ. Georgi Ekov)

Όλα τα ποτάμια σχηματίζουν δέλτα κατά την εκβολή τους στη θάλασσα. Ο Στρυμώνας όμως, που μπαίνει στη λίμνη από τα βορειοανατολικά σχηματίζει δέλτα μέσα στη λίμνη Κερκίνη! Στη συνέχεια περνάει το φράγμα, διασχίζει τον κάμπο και τελικά χύνεται στον Στρυμωνικό Κόλπο, χωρίς να σχηματίζει εκεί δέλτα. Και επειδή ο ποταμός δεν κουβαλάει μόνο νερό αλλά και φερτά υλικά (άμμο, λάσπη, χαλίκια, πέτρες, ξύλα, σκουπίδια κλπ.) η λίμνη σιγά σιγά γεμίζει με λάσπη με αποτέλεσμα να μειωθεί η χωρητικότητά της. Έτσι το 1982 κατασκευάζεται νέο φράγμα, το οποίο προς το παρόν έλυσε το πρόβλημα, μέχρι φυσικά να χρειαστεί κι άλλο φράγμα!

Βάρκα για τουριστικές περιηγήσεις στη Λίμνη Κερκίνη

Η λίμνη Κερκίνη δεν έχει σταθερό μέγεθος. Αρχές Μαρτίου το φράγμα κλείνει για να μαζευτεί νερό. Τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου έχει το περισσότερο νερό, έκταση περίπου 75.000 στρέμματα και μέγιστο βάθος 11-12 μέτρα. Το καλοκαίρι το νερό χρησιμοποιείται για να ποτιστούν τα χωράφια. Η στάθμη των υδάτων πέφτει αισθητά, η έκταση το Σεπτέμβριο περιορίζεται σε 48.000 στρέμματα και το μέγιστο βάθος σε 3-4 μέτρα. Στα βόρεια αναπτύσσεται μια τεράστια έκταση με άσπρα και κίτρινα νούφαρα, τα οποία μπορούμε να θαυμάσουμε μόνο με βαρκούλα που κάνει το γύρο της λίμνης, ενώ στα ανατολικά, κοντά στο ανάχωμα του Λιμνοχωρίου, θα δούμε ό,τι απέμεινε από τα σκηνικά της ταινίας "Το λιβάδι που δακρύζει", έργο του βραβευμένου (και αδικοχαμένου...) σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Χιλιάδες πουλιά διαβιούν στη Λίμνη Κερκίνη

Η λίμνη Κερκίνη είναι ένας σημαντικότατος υδροβιότοπος διεθνούς εμβέλειας. Το κυνήγι απαγορεύεται. Εδώ ζουν μόνιμα ή εποχιακά πάνω από 300 είδη πουλιών, μεταξύ άλλων ο πελαργός, ο κορμοράνος, ο αργυροπελεκάνος, ο σταχτοτσικνιάς, η λαγγόνα, η χουλιαρόπαπια, ο λευκοτσικνιάς, η χαλκόκοτα, ο ερωδιός, το σκουφοβουτηχτάρι κ.ά. Ανάμεσα στα θηλαστικά περιλαμβάνεται και η βίδρα. Επίσης εκτρέφονται γύρω στα 700 βουβάλια, που μας δίνουν νοστιμότατο κρέας, ολόπαχο γιαούρτι και εξαιρετικό τυρί. Στα ψάρια κυριαρχούν το γριβάδι και η πέστροφα, ενώ σπανίζει πλέον ο τεράστιος γουλιανός με τον οποίο μπορούμε να μαγειρέψουμε μια ωραιότατη ζεστή ψαρόσουπα. Για να δούμε όλα αυτά τα πουλιά θα πρέπει πρώτον να έχουμε ένα καλό ζευγάρι κυάλια και δεύτερον να πάρουμε κάποιο καραβάκι από το λιμανάκι του χωριού Κερκίνη, που θα μας φέρει αρκετά κοντά τους. Όταν τελειώσουμε με τη βαρκάδα μπορούμε να το ρίξουμε στην ιππασία: ακριβώς μπροστά στο λιμανάκι έστησαν ένα κιόσκι με τα άλογά τους ο κυρ Παντελής και ο γιος του Θόδωρος Αλατζίδης, οι οποίοι από το 2012 διαθέτουν και έναν καινούργιο ξενώνα, όπου και μπορούμε να διανυκτερεύσουμε. Διαθέτουν ακόμη και βάρκες αλλά και στίβο τοξοβολίας. Πληροφορίες: Ιππικό περιηγητικό κέντρο "Ιχνηλάτης". Τηλ. 2327041000 & 6932031940.

Το όρος Μπέλες καθρεφτίζεται στη Λίμνη Κερκίνη

Ας κάνουμε τώρα το γύρο με τη φορά του ρολογιού. Είναι ακριβώς 60 χλμ. Ξεκινάμε από το χωριό Λιθότοπος. Θα επισκεφθούμε το φράγμα και θα κάνουμε βαρκάδα με τον "Κάπτεν Κρις" (τηλ. 6944928990) ή με το καραβάκι του κου Κώστα Γρούλιου (τηλ. 2325041225 & 6947669340). Φεύγοντας θα περάσουμε από το κατάστημα "Γεύσις", όπου πωλούνται διάφορα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες με βουβαλίσιο γάλα, παστέλια, σάλτσες, μέλι, παξιμάδια, ακανέδες με βουβαλίσιο γάλα, γλυκά του κουταλιού, περέκ, κουραμπιέδες κλπ. (τηλ. 2325041607 & 6937037078). Στο Λιθότοπο κάθε καλοκαίρι, τον Αύγουστο διοργανώνεται η "Γιορτή ψαριού". Πλήθος κόσμου συρρέει απ' όλη τη Μακεδονία απολαμβάνοντας δωρεάν φρέσκα λιμνίσια ψάρια, προσφορά του Δήμου Ηράκλειας.

Στη συνέχεια θα κινηθούμε βόρεια, δηλαδή προς το χωριό Κερκίνη, έχοντας στα αριστερά μας τις πλαγιές του βουνού Κρούσια. Περνάμε τον οικισμό Κορυφούδι και φτάνουμε στο χωριό Κερκίνη. Στην Κερκίνη κάθε χρόνο, αρχές Ιουλίου, διεξάγεται με επιτυχία το "οικολογικό φεστιβάλ παρ' όχθην Κερκίνης", το οποίο διαρκεί 4 ημέρες και περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις, περιβαλλοντική ενημέρωση, εκθέσεις φωτογραφίας, οικολογικές δράσεις, αθλητικές συναντήσεις κ.ά.

Αν θέλουμε να προμηθευτούμε βουβαλίσιο κρέας για το σπίτι θα απευθυνθούμε στη φάρμα Μπίλης, που διαθέτει και φάρμα και εργαστήριο και κρεοπωλείο (τηλ. 2327041151). Αν θέλουμε παραδοσιακά προϊόντα θα πάμε στο μαγαζάκι της Σοφίας Αβραμίδου (τηλ. 2327041242, 6948741110 & 6983075058).

Από την Κερκίνη φτάνουμε στη Λιβαδιά, όπου και θα αναζητήσουμε την κα Τριάδα Ανδρεάδου για να μας προμηθεύσει βουβαλίσιο τυρί και βουβαλίσιο γιαούρτι (τηλ. 2327031096). Στη Λιβαδιά επίσης θα βρούμε και το κρεοπωλείο Μπόρας, από το οποίο μπορούμε κάλλιστα να ψωνίσουμε μεταξύ άλλων και φρεσκότατο βουβαλίσιο κρέας (τηλ. 2327031109). Εναλλακτικά μπορούμε να επισκεφθούμε το κρεοπωλείο Χασαπάκι στη γειτονική Ροδόπολη, που βρίσκεται δίπλα στα Κάτω Πορρόια (τηλ. 2327022093 & 6977226943). Άφθονες πληροφορίες για τη θρεπτική αξία του γάλακτος και του κρέατος του βουβαλιού μας δίνουν επίσης τόσο η φάρμα Ξανθόπουλος που διατηρεί και κατάστημα λιανικής στο χωριό Θρακικό (τηλ. 2323071310 & 6946457488), όσο και ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βουβαλοτρόφων Ελλάδας.

Αξίζει να γίνει μνεία και για την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση "Κερκίνης Γη", μια παρέα νέων ανθρώπων, οι οποίοι καλλιεργούν βιολογική αρώνια. Από αυτό το υπερφρούτο παράγουν αποξηραμένους καρπούς, τσάι, ντρέσινγκ, σιρόπι, λουκούμια και γλυκά του κουταλιού. Επίσης τραχανά και ζυμαρικά από ζέα και βουβαλίσιο γάλα. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2327023301.

ΣΤΑ ΑΝΩ ΠΟΡΡΟΙΑ

Αμέσως μετά τη Λιβαδιά βγαίνουμε στο δρόμο που ενώνει το Κιλκίς με τη Βουλγαρία. Αν πάμε αριστερά θα παρακάμψουμε τη Ροδόπολη (που παλαιότερα αποτελούσε την έδρα του Δήμου Κερκίνης, τώρα όμως αυτός έχει ενσωματωθεί στο Δήμο Σιντικής) και θα ανηφορίσουμε στο όμορφο χωριό Άνω Πορρόια, που έχει υψόμετρο 380 μ. και πληθυσμό 900 περίπου κατοίκων. Το χωριό αυτό διατηρεί κάποια παλιά μακεδονικά αρχοντικά και μας προσφέρει την ωραιότερη θέα στη λίμνη σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής. Τα Άνω Πορρόια διαθέτουν μια πολύ δροσερή πλατεία, με άφθονα τρεχούμενα νερά και μπόλικα πλατάνια. Ακριβώς πάνω από την πλατεία ο δρόμος βγάζει στο μαγαζάκι που διατηρεί ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών, όπου και θα αγοράσουμε από τραχανά, κουλουράκια και γιουφκάδες με βουβαλίσιο γάλα μέχρι γλυκά του κουταλιού, λικέρ και σπιτικό τουρσί (τηλ. 2327051550). Εναλλακτικά, πριν την πλατεία στο κατάστημα Παντοπωλείον, που διαθέτει εξίσου μεγάλη ποικιλία τοπικών παραδοσιακών προϊόντων (τηλ. 2327110181 & 6974010864). Άλλη λύση είναι να αναζητήσουμε το εργαστήριο παραδοσιακών ζυμαρικών με βουβαλίσιο γάλα της κας Γεωργίας Ανδρεάδου (τηλ. 2327051553, 6979289479 & 6977612057). Για χειροποίητα καλλιτεχνήματα θα πάμε στο κατάστημα Εκ Φύσεως, της Κλεονίκης Ζωίδου (τηλ. 2327051421). Ακολούθως ο δρόμος μπαίνει στο "Μπουγάζι", δηλαδή ένα πανέμορφο δάσος με πλατάνια, ποταμάκια, φάρμα με άλογα για ιππασία και κάμποσες ταβέρνες. Για ιππασία ψάχνουμε τον Νίκο Βαρκά, τηλ. 2327051296 & 6977043245. Συνήθως βρίσκεται σε μια καλύβα μέσα στο δάσος. Μετά τα Άνω Πορρόια ο δρόμος περνάει τα Κάτω Πορρόια, τη Μακρυνίτσα και τα Πλατανάκια, για να φτάσει στην Καστανούσσα. Στην Καστανούσσα κάθε χρόνο, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, αναβιώνουν οι περίφημες "Αυγομαχίες", ένα ποντιακό πασχαλινό έθιμο. Από κει και πέρα μπαίνουμε στο Ν. Κιλκίς και συγκεκριμένα στα χωριά γύρω από τη λίμνη Δοϊράνη.

Μονή Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου Σερρών

Από τη Λιβαδιά στρίβοντας δεξιά θα συναντήσουμε το Μανδράκι. Το χωριό διαθέτει και μόλο (όπου δένουν τα σκάφη τους οι ντόπιοι), δίπλα στον οποίο υπήρχε μέχρι πρόσφατα ένα παμπάλαιο ξενοδοχείο αλλά τώρα πια αυτό έχει καταρρεύσει. Μετά θα περάσουμε το Ακριτοχώρι, όπου μπορούμε να επισκεφθούμε το γυναικείο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Ακολούθως περνάμε το χωριό Θρακικό και κάνουμε στάση στη Βυρώνεια. Στο χωριό αυτό συναντήθηκαν το 1913 ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ και ο Ελ. Βενιζέλος για να υπογράψουν τη συνθήκη ανακωχής με τη Βουλγαρία, όταν τελείωσε ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος. Εδώ θα επισκεφθούμε ένα μικρό και όμορφο ενυδρείο, που φιλοξενεί όλα τα ψάρια της λίμνης αλλά και κροκόδειλο και αλιγάτορα! Είσοδος 2,00 €. Λειτουργεί από Δευτέρα έως Σάββατο 10:00 - 15:00, Κυριακές και αργίες 11:00 - 19:00. Τηλ. 2323032484, 2323031449 & 6950339034. Πριν φύγουμε από το χωριό θα ρωτήσουμε να μας δείξουν το εργαστήριο τσαρουχιών του κου Νεόφυτου Παπαδόπουλου. Ένα ζευγάρι παραδοσιακά τσαρούχια είναι σίγουρα το καλύτερο αναμνηστικό. Τηλ. 2323028458. Άλλη λύση είναι να αναζητήσουμε το κρεοπωλείο "Χασαπάκι", που παρασκευάζει εξαιρετικό καβουρμά ανάμεικτο (μισό βουβάλι - μισό μοσχάρι). Τηλ. 2323300548.

ΣΤΗΝ ΤΖΟΥΜΑΓΙΑ

Τα αναψυκτικά "δρόση" που παράγονται στη Νέα Ηράκλεια

Από τη Βυρώνεια έχουμε δύο επιλογές: η μία είναι να συνεχίσουμε ως το Ν. Πετρίτσι και η άλλη να πάρουμε το δρόμο που περνάει τη γέφυρα πάνω από το Στρυμόνα και στη συνέχεια διασχίζει διαδοχικά τα χωριά Μεγαλοχώρι, Γόνιμο, Λιμνοχώρι, Χρυσοχώραφα και Νέα Ηράκλεια. Στο Γόνιμο κάθε χρόνο (26 & 27 Ιουλίου) διοργανώνεται η "Γιορτή της γης", εκδήλωση προβολής των αγροτικών προϊόντων της περιοχής και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Η Νέα Ηράκλεια παλαιότερα λεγόταν Τζουμαγιά. Η Άνω Τζουμαγιά βρίσκεται στη Βουλγαρία και σήμερα λέγεται Μπλαγκόεβγκραντ. Η Νέα Ηράκλεια είναι πασίγνωστη στη βόρεια Ελλάδα διότι εκεί όλα τα κρεοπωλεία παρασκευάζουν τα περίφημα χωριάτικα λουκάνικα Τζουμαγιάς. Είναι ελαφριά και άριστος μεζές. Προτιμήστε είτε την "Αλλαντοποιΐα Μπέλες" του κου Άγγελου Βεκιάρη (τηλ. 2325022566, 2325022226 & 6979726578) είτε την "Αλλαντοποιΐα Κοκόζης (τηλ. 2325023454 & 2325022219). Εκτός αυτού αξίζει να αναζητήσουμε και τα ωραιότατα αναψυκτικά "δρόση", τα οποία παράγονται στη Ν. Ηράκλεια και διανέμονται μόνο στο Ν. Σερρών. Τέλος, να υπογραμμίσουμε ότι κάθε χρόνο, στα τέλη Ιουλίου, στη Ν. Ηράκλεια διοργανώνεται η "Γιορτή Βουβαλιού", ενώ την πρώτη Τρίτη μετά το Δεκαπεντάυγουστο ξεκινά το καθιερωμένο μεγάλο ετήσιο πανηγύρι που διαρκεί 5 ολόκληρες μέρες. Ο δρόμος πλέον μετά την Τζουμαγιά συνεχίζει προς το Δασοχώρι για να καταλήξει και πάλι στο φράγμα του Λιθότοπου.

ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΕΤΡΙΤΣΙ

Καταρράκτες στο ρέμα της Σουλτανίτσας που διασχίζει το Νέο Πετρίτσι

Από τη Βυρώνεια μπορούμε σε 3 μόλις χλμ. να επισκεφθούμε το καταπράσινο Νέο Πετρίτσι, το οποίο μέχρι το 1927 λεγόταν Βέτρινα. Έχει υψόμετρο 100 μ. και μόνιμο πληθυσμό 1.900 περίπου κατοίκων. Εδώ μέχρι και τις 31/12/2010 είχε την έδρα του ο Δήμος Πετριτσίου, τώρα πια όμως αυτός έχει ενσωματωθεί στο Δήμο Σιντικής.

Στο ανατολικό άκρο του χωριού, πίσω από την εκκλησία του Αη Γιώργη, ξεκινάει ο δρόμος για την κοιλάδα της Λόντζας με τα τρεχούμενα νερά του ρέματος της Σουλτανίτσας, τα αιωνόβια πλατάνια, τα καφέ και τα ταβερνάκια, ιδανικό σημείο για ξεκούραση σε περίοδο καύσωνα. Τα νερά αυτά προέρχονται βέβαια από το Μπέλες, το οποίο έχει υψόμετρο 2.031 μ. Το βουνό αυτό το μοιράζονται η Ελλάδα με τη Βουλγαρία.

Ο δρόμος αυτός περνάει δίπλα από τους καταρράκτες, ανηφορίζει μέσα σε πυκνό δάσος με οξιές, περνάει ανάμεσα από έλατα και καστανιές, ώσπου τελικά σε απόσταση 16 χλμ. από το Ν. Πετρίτσι καταλήγει στο οχυρό Ιστίμπεη, στα 1.340 μ. υψόμετρο. Εκεί έχει στηθεί και μνημείο προς τιμήν όσων έπεσαν ηρωικώς στη μάχη των οχυρών της γραμμής Μεταξά το τετραήμερο 6-9/4/1941 απέναντι στους Γερμανούς εισβολείς. Θα επισκεφθούμε το σχετικό μουσείο, θα απολαύσουμε τη θέα προς τη λίμνη και θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής.

Όποιος ενδιαφέρεται για ιππασία στο Ν. Πετρίτσι και την κοιλάδα της Λόντζας θα πρέπει να απευθυνθεί στον κο Σιούλη (τηλ. 2323032298 & 6970884005), ενώ αν κανείς θελήσει φεύγοντας από το χωριό να πάρει μαζί του κάτι σαν σουβενίρ να προτείνουμε τα εξαιρετικά σιροπιαστά που παρασκευάζει το ζαχαροπλαστείο "Κεντρικό" (τηλ. 2323031084).

ΦΑΓΗΤΟ

Βουβάλι με μέλι και πουρέ κάστανου στο εστιατόριο του ξενώνα Οικοπεριηγητής

ΚΕΡΚΙΝΗ
Στο εστιατόριο του ξενώνα Οικοπεριηγητής. Ωραία αίθουσα με τζάκι και πλούσιο μενού. Βουβάλι στη γάστρα με πατάτες και κρεμμύδια, βουβάλι με μέλι και πουρέ κάστανου, γουρουνόπουλο ψητό με πορτοκάλι, αρνάκι φρικασέ κλπ. Τηλ. 2327041450 & 6947152240.

Στο εστιατόριο του ξενώνα Μορφή. Πέτρινη σάλα με ξύλινη οροφή και εμφανή δοκάρια. Αγριογούρουνο στιφάδο, ελάφι κρασάτο, βουβάλι στη γάστρα, γριβάδι ψητό κλπ. Τηλ. 2327041036.

Πολυχώρος Ελωδία. Και ταβέρνα και καφέ και παιδότοπος και τουριστικό περίπτερο. Έχει μικρή λιμνούλα με βαρκούλες για τα παιδιά. Νοστιμότατα βουβαλίσια σουτζουκάκια στη σχάρα, χοιρινά σουβλάκια, πατατούλες τηγανητές, σαλάτες κλπ. Τηλ. 2327041502.

Ταβέρνα του ξενώνα Καταφύγιο. Ζεστή μικρή ταβερνούλα που σερβίρει κυρίως ψητά, όπως π.χ. μπριζόλες, σουβλάκια, σουτζουκάκια, βουβαλίσια λουκάνικα κλπ. Τηλ. 2327041575.

Ταβέρνα Διόνυσος. Από τις παλαιότερες ταβέρνες του χωριού. Ανοιχτή όλο το χρόνο. Τηλ. 2327041215.

ΑΝΩ ΠΟΡΡΟΪΑ
Ταβέρνα Όαση. Στην πλατεία. Βουβάλι στον ξυλόφουρνο, κατσικάκι γιουβέτσι, τηγανιά χοιρινή, μελιτζάνα ψητή κλπ. Σερβίρει και καφέ και παγωτά και γλυκά. Τηλ. 2327051492 & 6977821294.

Ταβέρνα Ακρώρεια. Έχει ωραία θέα στη λίμνη. Στο μενού φιγουράρει το βουβάλι και σιγοντάρουν οι σούβλες, το αγριογούρουνο και διάφοροι ποντιακοί ουζομεζέδες. Τηλ. 2327051034 & 6973380620. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Ταβέρνα Η πλαγιά του Μπέλες. Στην τοποθεσία "Πουλιάνα". Ωραίος κήπος με θέα στη λίμνη. Ο κος Δημήτρης Γιουβάντσης και η σύζυγός του κα Κατερίνα Αγγελίδου σερβίρουν χταποδάκι ξυδάτο, μύδια σαγανάκι, μπουγιουρντί, κολοκυθοπατάτες γιαχνί, ομελέτες, τηγανιά κοτόπουλο, κεφτεδάκια με δυόσμο, βουβάλι κρασάτο κλπ. Τηλ. 2327051467, 6976753303 & 6977301766.

Ταβέρνα Το Μπουγάζι. Στο Μπουγάζι, στην αρχή, χαμηλά. Ωραίος εξωτερικός χώρος, μέσα στο δάσος. Σερβίρει κυρίως ψητά της ώρας. Τηλ. 2327051244 & 6973326570.

Ταβέρνα Χρήστος Βασιλείου. Στο Μπουγάζι, λίγο πιο ψηλά, κάτω απ' τα βαθύσκιωτα πλατάνια. Ψήνει όλα τα κρέατα στα κάρβουνα. Τηλ. 2327051493.

Ταβέρνα Οι Πέστροφες. Στο Μπουγάζι, ψηλά στο τέρμα του δρόμου. Ωραίος χώρος, άφθονα αιωνόβια πλατάνια, τρεχούμενα νερά, ένας παραδοσιακός ξύλινος νερόμυλος και μεγάλα ξύλινα τραπέζια. Ο Παναγιώτης Θεοδωρακέλης διατηρεί δίπλα στην ταβέρνα ένα ιχθυοτροφείο με πέστροφες, τις οποίες σερβίρουν με τρεις τρόπους: είτε ψητές στα κάρβουνα είτε τηγανητές με φρέσκο βούτυρο είτε καπνιστές στον ξυλόφουρνο! Τηλ. 2327051500 & 2327051375.

ΚΑΤΩ ΠΟΡΡΟΪΑ
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Έπαυλις. Οργανωμένο, καθαρό, με άψογο σέρβις και ατέλειωτη θέα. Εξαιρετική κουζίνα από επαγγελματία σεφ. Τηλ. 2327028180.

Ταβέρνα Το Κιόσκι. Στο κάτω τμήμα της πλατείας. Γενναιόδωρες μερίδες κρεατικών της ώρας, ζουμερά χοιρινά σουβλάκια, τεράστια χειροποίητα σουτζουκάκια στα κάρβουνα, φρέσκες τηγανητές πατάτες, δροσερή αγγουροντομάτα κλπ. Τιμές λογικότατες. Τηλ. 2327022018.

Λουκάνικα Τζουμαγιάς στην ταβέρνα Όαση στο Ν.Πετρίτσι

ΒΥΡΩΝΕΙΑ
Μεθοριακός Σταθμός. Παραδοσιακό καφέ - μεζεδο - παντοπωλείο. Λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2013 στο χώρο του ιστορικού σιδηροδρομικού σταθμού της Βυρώνειας. Ο Λευτέρης, τέως αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, που βγήκε στη σύνταξη στα 42 του, διαπρέπει τώρα και στο γαστρονομικό πεδίο, ετοιμάζοντας μερακλίδικα μεζεδάκια με βάση τα αγνά παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής. Δοκιμάσαμε ομελέτα με χωριάτικα αβγά, βουβαλίσιο καβουρμά, πατάτες τηγανητές, καπνιστή πέστροφα, βουβαλίσιο τυρί και λουκάνικο Τζουμαγιάς. Η σύζυγος, που τα πρωινά εργάζεται ως νηπιαγωγός, σερβίρει καφέ στη χόβολη, ρακόμελο, τσίπουρο ντόπιο, χυμούς, γλυκά του κουταλιού, ακανέδες, καζάν ντιπί κλπ. Πωλούνται και παραδοσιακά ζυμαρικά, τραχανάς, κρασιά, μέλι, ελιές, βιολογικό ελαιόλαδο, σαλάμια, σερραϊκό ούζο, βουβαλίσιο γάλα κλπ. Τα Σαβ/κα έχει και ζωντανή μουσική. Τιμές λογικές. Τηλ. 6983516481.

ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙ
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Villa Belles. Τοπικές συνταγές: βουβάλι με πασκιτάν, πισία ποντιακά, ελάφι με δαμάσκηνα κλπ. Τηλ. 2323071200 & 2323071201.

Ταβέρνα Παράδεισος. Όμορφα διαμορφωμένος κήπος με γκαζόν, λουλούδια, λιμνούλες και άφθονα πλατάνια. Τηλ. 6974896745.

ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ
Ταβέρνα Εβόρα. Λίγο πιο έξω, σε ήσυχο σημείο στο δρόμο για Πλατανάκια. Προσεγμένη ταβέρνα που γεμίζει ασφυκτικά τα Σαββατοκύριακα. Μαγειρεύουν βέβαια και πιάτα με βάση το βουβάλι. Τηλ. 2327023395 & 2327022283.

ΝΕΟ ΠΕΤΡΙΤΣΙ
Ψησταριά Μπαρμπαγιώργης. Στην αρχή της κοιλάδας της Λόντζας. Μέσα στο πράσινο. Τηλ. 2323031396.

Ταβέρνα Όαση. Λίγο ψηλότερα, πνιγμένη στο πράσινο, τα αιωνόβια πλατάνια και τα δροσερά ποταμάκια. Πραγματική όαση! Τηλ. 2323031330.

Ταβέρνα Μπίλης. Ακόμη πιο ψηλά. Δάσος, πλατάνια, νερά, δροσιά και άφθονα μεζεδάκια. Τηλ. 2323031314.

ΛΙΘΟΤΟΠΟΣ
Ψαροταβέρνα Το Φράγμα. Έχει θέα στη λίμνη, ψάρια λιμνίσια, ψάρια θαλασσινά, βουβάλι κοκκινιστό, κρεατικά της ώρας κλπ. Τηλ. 2325041184 & 6937061519.

Ψαροταβέρνα Πανόραμα. Έχει θέα στη λίμνη και σερβίρει ψάρια του γλυκού νερού (γριβάδι, γουλιανό και χέλι καπνιστό) αλλά και θαλασσινά. Τηλ. 2325041746 & 6973886058.

Ταβέρνα Παραλίμνη. Το μενού περιλαμβάνει ελληνική κουζίνα (κρεατικά, θαλασσινά, λιμνίσια), ιταλική κουζίνα (πίτσες, μακαρονάδες) και γερμανική κουζίνα (σνίτσελ κλπ.). Τηλ. 6937308196.

ΧΡΥΣΟΧΩΡΑΦΑ
Στο εστιατόριο του ξενώνα Λιμναίο. Λουκάνικα Τζουμαγιάς, σουτζουκάκια στα κάρβουνα, βουβαλίσιος καβουρμάς, φασουλοταβάς, γριβάδι στιφάδο, χωριάτικο κοτόπουλο κλπ. Τηλ. 2325051581, 6936116065 & 6936116066.

ΔΑΣΟΧΩΡΙ
Ταβέρνα Βυζιώτης. Λαγός στιφάδο, γουρουνόπουλο σούβλας, αγριογούρουνο, κατσικάκι σούβλας, κότσι στη γάστρα, ομελέτα με βουβαλίσιο καβουρμά και τσίπουρο σπιτικό. Τηλ. 2325023740.

Ταβέρνα Κουτσιούμπας. Βάζει σούβλες τακτικά. Έχει και TV 100", αναλαμβάνει και κοινωνικές εκδηλώσεις. Τηλ. 2325022273.

Ουζερί - Ψαροταβέρνα Μιχάλης. Σερβίρει και λιμνίσια ψάρια. Τηλ. 2325022913.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενώνας Οικοπεριηγητής

ΚΕΡΚΙΝΗ
Ξενώνας Οικοπεριηγητής. Ανήκει στο Γιάννη το Ρέκλο. Αρχικά είχαν στήσει την επιχείρηση σε συνεργασία με το Γιάννη τον Αβραμίδη, ο τελευταίος όμως στη συνέχεια αποχώρησε δημιουργώντας το ξενοδοχείο Μορφή. Υπάρχουν δίκλινα, τρίκλινα, σουίτες και μεζονέτες, όλα με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, ψυγείο, τζάκι και wi fi internet, ενώ κάποια έχουν και υδρομασάζ. Διατίθενται κυάλια, κανό, βάρκες, 4Χ4 και ποδήλατα βουνού, ενώ ο Γιάννης κάθε απόγευμα διοργανώνει προβολή διαφανειών με θέμα τη λίμνη Κερκίνη. Λειτουργεί εστιατόριο και καφέ μπαρ. Τηλ. 2327041450 & 6947152240.

Ξενοδοχείο Μορφή. Ανήκει στο Γιάννη τον Αβραμίδη, τέως συνέταιρο στον ξενώνα "Οικοπεριηγητής". Αποτελείται από 10 δίχωρα διαμερίσματα και 4 μονόχωρα. Διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, τζάκι και μικρή κουζινούλα. Λειτουργεί και ταβέρνα με τοπικές σπεσιαλιτέ. Μείναμε εδώ το Φεβρουάριο του 2004 στο δίχωρο διαμέρισμα Νο 1 τρία άτομα προς 87 € με πρωινό. Ας σημειωθεί ότι τα διαμερίσματα αυτά τότε ανήκαν στον ενιαίο "Οικοπεριηγητή". Τηλ. 2327041036 & 6944694791.

Ξενοδοχείο Μορφή

Το Αρχοντικό της Κερκίνης. Όμορφος παραδοσιακός ξενώνας που αποτελείται από 2 δίκλινα και 4 τετράκλινες μεζονέτες (όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, TV και μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ). Λειτουργεί καφέ μπαρ με τζάκι, όπου σερβίρεται και το πρωινό. Τηλ. 2327041450 & 6947152240. 

Ενοικ. Διαμερίσματα Καταφύγιο. Είναι εφοδιασμένα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζίνα, τραπεζαρία, τηλεόραση και μπαλκόνι. Στον κήπο υπάρχει ξύλινο κιόσκι και μια τεχνητή λιμνούλα. Τηλ. 2327041575.

Στούντιο Αλέξανδρος. Αποτελούνται από 5 στούντιο 32 m² με πατάρι, τζάκι, TV και κουζίνα, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν έως 5 άτομα και 1 σουίτα 50 m² για 6-8 άτομα. Τηλ. 2327041319 & 6977535957.

Ξενώνας Βιγλάτορας

ΑΝΩ ΠΟΡΡΟΪΑ
Ξενώνας Βιγλάτορας. Ανήκει σε ένα νεαρό ζευγάρι, τη Φύλλη και το Στέργιο. Ο τελευταίος παλαιότερα χρημάτισε και πρόεδρος της κοινότητας του χωριού. Έχει 6 δωμάτια (στο ισόγειο 2 δίχωρα τετράκλινα διαμερίσματα και στον επάνω όροφο 2 στάνταρντ δίκλινα με ψυγειάκι και 2 μεγάλα δίκλινα στούντιο με κουζίνα στη μεσάντρα). Διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, CD player και TV. Τα 2 διαμερίσματα έχουν και τζάκι ενώ τα 4 δωμάτια στον όροφο έχουν και A/C. Το πλούσιο και σπιτικό πρωινό σερβίρεται στο διπλανό παραδοσιακό κτήριο με τα κομψά φωτιστικά, το όμορφο τζάκι και τις αντίκες της γιαγιάς. Μείναμε εδώ τον Ιούνιο του 2001 στο μεγάλο δίκλινο στούντιο Νο 3 τρία άτομα προς 21.000 δρχ. (61,63 €) με πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2327051231 & 6944455234.

Ξενοδοχείο Nastou View. Στο ψηλότερο σημείο του χωριού, δίπλα στο δάσος και με εκπληκτική θέα στη λίμνη. Διαθέτει 10 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, TV, NOVA, mini bar, wi fi internet και μπάνιο. Τα περισσότερα έχουν επιπλέον και τζάκι αλλά και μπαλκονάκι. Τηλ. 2327051586 & 2327051587.

Ξενοδοχείο Πανόραμα. Παλιό ξενοδοχείο που ανακαινίσθηκε πρόσφατα και διαθέτει 13 δωμάτια με A/C, TV και κουζινάκι. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι. Σερβίρεται πρωινό. Τιμές: δίκλινο 35 € με πρωινό, τρίκλινο 40 € με πρωινό και τετράκλινο 45 € με πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2327051363, 6987710415, 6978644105 & 6944515491.

Ξενοδοχείο Nastou View

ΚΑΤΩ ΠΟΡΡΟΪΑ
Ξενοδοχείο Έπαυλις. Ανήκει στον κο Κώστα Τουλκερίδη, που ξενιτεύτηκε για χρόνια στη Σουηδία και τελικά επέστρεψε στο χωριό του δημιουργώντας τη μεγαλύτερη μονάδα της περιοχής. Αποτελείται από 5 δίκλινα, 6 δίχωρα τετράκλινα (με τζάκι, κουζίνα και σάουνα), 11 τετράκλινες μεζονέτες (με τζάκι, κουζίνα και σάουνα ή χαμάμ) και 3 δίχωρες τετράκλινες σουίτες (με τζάκι, σάουνα, στήλη υδρομασάζ και μπανιέρα τζακούζι). Όλα τα δωμάτια έχουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV και υδρομασάζ. Λειτουργεί εστιατόριο και καφέ μπαρ, ενώ το καλοκαίρι πόλο έλξης τόσο για τους ενοίκους του ξενοδοχείου, όσο δυστυχώς και για... τρίτους, αποτελεί η εξωτερική πισίνα. Οι τιμές ξεκινούν από τα 40 € και φτάνουν στα 120 €, αναλόγως το δωμάτιο και την εποχή, ενώ η χρήση του τζακιού χρεώνεται επιπλέον 10 € την ημέρα (διαβάστε σχετικά εδώ). Μείναμε εδώ τον Ιούνιο του 2008 στη μεζονέτα Νο 35 τρία άτομα προς 100 € με πρωινό. Τηλ. 2327028180.

Ξενοδοχείο Refanidis Natural Luxury & Spa. Μεγάλο διώροφο που συνδυάζει πέτρα και ξύλο. Έχει 16 σουίτες, με αυτόνομη θέρμανση, TV και A/C. Λειτουργεί καφέ μπαρ με μουσική, βιβλιοθήκη, εφημερίδες και περιοδικά. Το καλοκαίρι όλοι (ένοικοι ή μη...) απολαμβάνουν την εξωτερική πισίνα. Σερβίρεται πλουσιοπάροχο πρωινό από τον Γιάννη, τον ευγενέστατο και συμπαθέστατο ιδιοκτήτη, ο οποίος συν τοις άλλοις ασχολείται και με το χονδρεμπόριο φρούτων και λαχανικών στην κεντρική λαχαναγορά Θεσσαλονίκης. Μείναμε εδώ τον Αύγουστο του 2009 στη σουίτα Νο 7 τρία άτομα προς 80 € με πρωινό. Τηλ. 2327028000 & 6977347203.

Ενοικ. εξοχική κατοικία "Πυρήνας 1". Αναπαλαιωμένο πέτρινο παραδοσιακό σπίτι του 1948. Μπορεί να φιλοξενήσει ένα ζευγάρι και διαθέτει A/C, TV, τζάκι, κουζίνα και μπάνιο. Τηλ. 2327022132 & 6944575802.

Ξενοδοχείο Ερωδιός

ΛΙΘΟΤΟΠΟΣ
Ξενοδοχείο Ερωδιός. Υπάρχουν 23 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV και ψυγείο αλλά και 1 γαμήλια σουίτα που διαθέτει επιπλέον και TV plasma και mini Hi Fi Stereo. Λειτουργούν συνεδριακό κέντρο, showroom, αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων και wine bar. Τηλ. 2325028070.

Ξενώνας Λιθοτόπι. Αποτελείται από 4 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV και mini bar με δωρεάν snacks και αναψυκτικά καθώς και 2 ακόμη σουίτες που διαθέτουν επιπλέον και τζάκι. Τηλ. 6944276084 & 6936416562.

Ξενώνας Αλκυόνη. Καινούριος ξενώνας με δωμάτια δίκλινα ή τρίκλινα, τα οποία διαθέτουν A/C, TV, wi fi internet και ψυγείο. Τηλ. 2325041434, 6946292283 & 6973544964.

Το μεγάλο δίκλινο στούντιο Νο 3 στον ξενώνα Βιγλάτορας

Ξενώνας Κερκινίτις. Υπάρχουν 10 δίκλινα που μπορούν να γίνουν και τρίκλινα αλλά κι ένα τετράκλινο διαμέρισμα, όλα με κεντρική θέρμανση, A/C, TV και μπαλκονάκι με θέα στη λίμνη. Στο πρωινό κυριαρχούν οι περίφημες ποντιακές πίτες της κας Σοφίας Κοτσιακιαχίδου. Τηλ. 2325041035, 6937409301 & 6939792017.

Ξενώνας Φράγμα to let. Διαθέτει 6 δωμάτια (δίκλινα ή τρίκλινα) και 1 δίχωρο τετράκλινο διαμέρισμα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, mini bar με δωρεάν snacks και αναψυκτικά, A/C, TV 19", DVD και μπαλκόνι με θέα στη λίμνη. Κάποια δωμάτια έχουν και τζάκι. Τηλ. 2325041184 & 6937061519.

Ενοικ. Διαμερίσματα Καγιαλί. Πρόκειται για 2 μεγάλα διαμερίσματα των 75 m² που χωρούν έως και 8 άτομα το καθένα. Έχουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζίνα, mini bar με δωρεάν snacks και αναψυκτικά, A/C, TV, DVD και μπαλκόνι με θέα στη λίμνη. Τηλ. 2325041644 & 6977491393.

Ξενοδοχείο Villa Belles

ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙ
Ξενοδοχείο Villa Belles. Είναι τριώροφο και έχει δίκλινα, τρίκλινα, τετράκλινα και σουίτες, όλα με A/C, TV, internet, ψυγείο και μπαλκόνι με θέα στη λίμνη. Κάποια δωμάτια έχουν επιπλέον τζάκι και υδρομασάζ. Λειτουργεί εστιατόριο, καφέ μπαρ και ασανσέρ για τους ορόφους. Τηλ. 2323071200.

Ξενοδοχείο Μελίνα. Διαθέτει 12 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, ψυγείο, καμπίνα υδρομασάζ και μπαλκονάκι με θέα στη λίμνη. Το πρωινό σερβίρεται στη μεγάλη κοινόχρηστη αίθουσα του ισογείου. Τηλ. 2323071212.

ΚΟΡΥΦΟΥΔΙ
Ξενώνας Ιχνηλάτης. Λειτουργεί από το 2012. Τα δωμάτια μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 5 άτομα το καθένα. Διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό με τζάκι, TV, κουζίνα και βεράντα. Στον κήπο θα βρούμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο καθώς και ψησταριά για τους μερακλήδες. Το πρωινό σερβίρεται στο δωμάτιο. Τηλ. 2327041000 & 6932031940.

Ξενώνας Λιμναίο

ΧΡΥΣΟΧΩΡΑΦΑ
Ξενώνας Λιμναίο. Διαθέτει 8 δωμάτια (δίκλινα ή τρίκλινα), όλα με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV και τζάκι. Σερβίρεται παραδοσιακό πρωινό με ντόπια προϊόντα. Στο σαλόνι με το τζάκι υπάρχουν βιβλία, περιοδικά και επιτραπέζια παιχνίδια. Τιμές: από 40 € έως 65 €, ανάλογα την εποχή. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2325051581, 6936116065 & 6936116066.

ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ
Ενοικ. Διαμερίσματα Μιλτιάδης Ξανθόπουλος. Υπάρχουν 5 διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο, κουζίνα, TV και μπαλκονάκι. Τηλ. 6947356196.

ΜΑΝΔΡΑΚΙ
Ξενώνας Ζείδωρον. Μικρός ζεστός ξενώνας με 4 δίκλινα (που γίνονται άνετα και τρίκλινα), τα οποία διαθέτουν κεντρική θέρμανση, A/C, TV και μπαλκονάκι με θέα στη λίμνη. Στο ισόγειο σερβίρεται πρωινό αλλά και κάποια snacks (τοστ, πίτσα, μακαρονάδα, σαλάτες, κρύα πιάτα τυριών και αλλαντικών κλπ.). Τηλ. 2323071106. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

11 σχόλια:

 1. Το ξενοδοχείο στο Μανδράκι Σερρών έχει πια κλείσει δυστυχώς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευχαριστούμε για την πληροφορία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γεια σας! Στην Κερκίνη λειτουργεί πλέον και ο καινούριος ξενώνας "Ιχνηλάτης". Επίσης προσφέρει δραστηριότητες όπως ιππασία και βαρκάδα στη λίμνη.

  www.ixnilatis.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ευχαριστούμε για την πληροφορία. Θα το τακτοποιήσουμε ευχαρίστως!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Anarotieme an leitourgei to morfi ( meta tin pirkagia)
  Signimi gia ta greeklish

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Prosfata episkefthika thn Makrynitsa kai emeina sta diamerismata tou K.M.Ksanthopoulou.Filiko perivalon,ta diamerismata polu kathara,thea kai apo ta 3 balkonia tou diamerismatos ta 2 sto vouno kai to ena sth limnh kai arketa prosites times boro na pw.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Περάσαμε υπέροχα στο Λιμναίο, Παραδοσιακά προιόντα στο πρωινό... μμμμ τέλεια. Ο Νίκος φρόντισε για όλες τις λεπτομέρειες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. www.limneokerkini.gr ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΙΜΝΑΙΟ

   Διαγραφή
 8. Από κει και πέρα μπαίνουμε στο Ν. Κιλκίς και συγκεκριμένα στα χωριά γύρω από τη λίμνη Δοϊράνη.

  ΠΡΟΣΟΧΉ ΛΑΘΟΣ τα χωριά γύρω από την Δοϊράνη ανήκουν όλα στον νομό Σερρών

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιατί παραπλανάτε τον κόσμο; Ποιος ο λόγος;

   Διαγραφή
 9. Στο χωριό Θρακικό θα βρείτε όλα τα βουβαλίσια προϊόντα από αλλαντικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά και παγωτά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".