Φουρνά Ευρυτανίας - Ρεντίνα Αγράφων

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Το Βελούχι και το ελατόδασος στο δρόμο για Φουρνά

Πάμε να γνωρίσουμε μια περιοχή σχετικά ανέγγιχτη από τον τουρισμό, ιδανική όμως για τους φυσιολάτρες. Πρόκειται για την περιοχή που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του όρους Βελούχι (τη βόρεια πλευρά). Είναι ένας τόπος γαλήνιος, μακριά από τα στίφη των πολύχρωμων σκιερ που συνωστίζονται στο χιονοδρομικό. Είναι ένα μέρος καταπράσινο, μακριά από τις ορδές των προσκυνητών που συρρέουν στο μοναστήρι του Προυσού. Είναι μια ήσυχη γωνιά της Ευρυτανίας, μακριά από τη βαβούρα του Καρπενησίου.

Καθώς ερχόμαστε από Λαμία, περνάμε το χωριό Τυμφρηστός και φτάνουμε στη διασταύρωση για το τούνελ. Εκεί πρέπει να συνεχίσουμε ευθεία και όχι να κατηφορίσουμε αριστερά για το τούνελ. Παίρνουμε δηλαδή το δρόμο που πήγαινε για Καρπενήσι, πριν γίνει το τούνελ. Θα φτάσουμε ψηλά στον αυχένα "Ράχη Τυμφρηστού", ακριβώς στα όρια Ευρυτανίας και Φθιώτιδας, όπου και θα συναντήσουμε χαρακτηριστική διασταύρωση. Αριστερά πάει για Κρίκελλο, Δομνίστα και Πανταβρέχει. Ευθεία πάει για Καρπενήσι. Και δεξιά πάει για τα χωριά που βρίσκονται βορειότερα από το Βελούχι, ακριβώς αυτό το δρόμο θα πάρουμε κι εμείς.

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΚΤΗΜΕΝΙΩΝ

Πάμε λοιπόν δεξιά. Κινούμαστε σε σχετικά μεγάλο υψόμετρο, περίπου 1.200 μ., οπότε σε 7 περίπου χλμ. θα συναντήσουμε στο δεξί πλευρό του δρόμου το ξωκκλήσι των Αγίων Αποστόλων. Ακριβώς απέναντι (στα αριστερά μας) έχουν στηθεί μερικές Σαρακατσάνικες Καλύβες. Πρόκειται βέβαια για έναν τόπο, όπου κάθε καλοκαίρι γίνεται το ετήσιο Αντάμωμα των Σαρακατσάνων της Φθιώτιδας. Ακόμη 7 χλμ. οπότε συναντούμε το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία, επίσης στο δεξί πλευρό του δρόμου. Ακριβώς απέναντι (στα αριστερά μας) ξεκινάει άλλος δρόμος που μας οδηγεί προς Άγιο Χαράλαμπο και Αγία Τριάδα. Η Αγία Τριάδα έχει πληθυσμό περίπου 200 κατοίκων, είναι χτισμένη στα 770 μ. υψόμετρο και μέχρι πρόσφατα εδώ είχε την έδρα του ο Δήμος Κτημενίων. Μετά την Αγία Τριάδα ο δρόμος συνεχίζει προς τα χωριά Αγία Παρασκευή και Δομιανοί.

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΥΡΝΑ

Στο δρόμο για Φουρνά θα βρούμε χιλιάδες πανύψηλα έλατα

Επιστροφή στο ξωκκλήσι του Προφ. Ηλία. Στρίβουμε αριστερά προς Φουρνά. Μπαίνουμε σιγά σιγά μέσα σε πυκνό ελατόδασος. Στα 13 χλμ. από τον Προφ. Ηλία φτάνουμε στο χωριό Φουρνάς, το οποίο κανονικά μέχρι το 1940 ήταν αρσενικό, αλλά πλέον οι πινακίδες το αναφέρουν με το θηλυκό Φουρνά. Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στα 850 μ. υψόμετρο και με θέα προς τα Άγραφα. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και συγκρατεί μόνιμο πληθυσμό περίπου 300 κατοίκων. Εδώ είχε μέχρι το τέλος του 2010 την έδρα του ο Δήμος Φουρνά. Η απόσταση από το Καρπενήσι είναι 40 χλμ. Η Φουρνά διαθέτει κι ένα μεγάλο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο όμως κινδυνεύει να κλείσει λόγω έλλειψης μαθητών. Η εκκλησία στην πλατεία είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, οπότε κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου εδώ συρρέει αρκετός κόσμος για το τοπικό πανηγύρι.

ΔΑΣΙΚΗ ΘΕΣΗ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Φεύγουμε από τη Φουρνά. Ανεβαίνουμε ξανά πάνω, στο δρόμο που ενώνει το Καρπενήσι με την Καρδίτσα και στρίβουμε αριστερά. Τα έλατα πυκνώνουν κι άλλο, περνάμε μία πέτρινη βρυσούλα, περνάμε και το παμπάλαιο μπακάλικο του "Ταρζάν" (του συγχωρεμένου κυρ Γιώργου Μπούργου) και φτάνουμε (σε 11 χλμ. από Φουρνά) στη δασική θέση Ζαχαράκη. Η τοποθεσία οφείλει την ονομασία της στον Κώστα Ζαχαράκη, που γεννήθηκε στη Ρεντίνα το 1788, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και τελικά σκοτώθηκε από τους Τούρκους το 1822. Τι υπάρχει εκεί; Πρόκειται για ένα δασικό χώρο αναψυχής με μία φυσική λιμνούλα, ένα γήπεδο μπάσκετ, μία πέτρινη βρύση, μία παιδική χαρά, ένα μικρό ξωκκλήσι (των Αγίων Αναργύρων), υπαίθρια ψησταριά και μπόλικα ξύλινα τραπέζια και παγκάκια. Το σημείο αυτό βρίσκεται στα όρια των Νομών Ευρυτανίας, Καρδίτσας και Φθιώτιδας.

ΡΕΝΤΙΝΑ, Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο δρόμος συνεχίζει πλέον σε έδαφος του Ν. Καρδίτσας. Το τοπίο από δω και κάτω αλλάζει σημαντικά. Αραιώνουν σταδιακά τα έλατα, ώσπου εξαφανίζονται εντελώς από το οπτικό μας πεδίο. Εμφανίζονται τώρα οι βελανιδιές, τα πουρνάρια και άλλοι χαμηλοί θάμνοι. Μπαίνουμε λοιπόν στη Ρεντίνα Αγράφων, σε απόσταση μόλις 6 χλμ. από τη δασική θέση Ζαχαράκη. Το χωριό έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, είναι χτισμένο στα 880 μ. υψόμετρο και συγκρατεί περίπου 280 μόνιμους κατοίκους.

Μπορούμε να επισκεφθούμε το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης, όπου φυλάσσονται παμπάλαιες εικόνες, ιερά σκεύη, βιβλία και πολύτιμα κειμήλια από τις εκκλησίες, τα παρεκκλήσια και τα μοναστήρια της Ρεντίνας.

Θα επισκεφθούμε επίσης και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το οποίο στεγάζεται στο ισόγειο του Δημοτικού Σχολείου. Στο κτίριο αυτό λειτουργούσε από τον Αύγουστο του 1943 έως και την απελευθέρωση, τον Οκτώβριο του 1944, η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ, από την οποία αποφοίτησαν 1.260 μάχιμοι ανθυπολοχαγοί (τραγική ειρωνία ότι η Ρεντίνα αποτελεί και τη γενέτειρα του στρατηγού Γεώργιου Τσολάκογλου, τον οποίο οι Γερμανοί επί κατοχής διόρισαν πρωθυπουργό της Ελλάδας!).

Θα πεταχτούμε βέβαια και μια βόλτα ως τη γυναικεία βυζαντινή Μονή Ρεντίνας ή αλλιώς Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σε απόσταση μόλις 7 χλμ. από τη Ρεντίνα.

Τέλος, πρέπει οπωσδήποτε να τονίσουμε ότι στην όμορφη Ρεντίνα κάθε χρόνο (τέλη Οκτωβρίου) διοργανώνεται με επιτυχία η "Γιορτή τσίπουρου", όπου μπορούν όλοι να απολαύσουν άφθονο μυρωδάτο τσίπουρο, θεσπέσια γίδα βραστή και ατέλειωτα ντόπια μεζεδάκια, συνοδεία δημοτικής παραδοσιακής μουσικής.

ΦΑΓΗΤΟ

Τσαλαφούτι Αγραφιώτικο στο εστιατόριο του ξενώνα 4 Εποχές

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ
Στο εστιατόριο του ξενώνα 4 Εποχές. Χωριάτικες πίτες, σούπες, τσαλαφούτι, ζυμαρικά, πίτσες και κρέατα της ώρας. Τηλ. 2237096177 & 6974646589.

Στην ταβέρνα του ξενώνα Η Γωνιά της Δήμητρας. Ψητά της ώρας, πίτες χωριάτικες και σπιτικά γλυκά. Τηλ. 2237096266, 2237023874 & 6972269862.

ΦΟΥΡΝΑ
Στο εστιατόριο του ξενώνα Άγρια Ομορφιά. Το χειμώνα διάφορα κρεατικά στα κάρβουνα. Το καλοκαίρι έχει και λαδερά. Τηλ. 2237051600, 6988616561, 2237051236 & 2237051223.

ΡΕΝΤΙΝΑ
Ταβέρνα της Βούλας. Τηλ. 2443071240.

Ψησταριά Ο Πλάτανος. Τηλ. 2443071229.

Ταβέρνα Το γρέκι του ραγιά. Τηλ. 2443071222.

Ψησταριά Αμαλία. Τηλ. 2443071263.

Ψησταριά Θωμάς. Τηλ. 2443071265.

Ψησταριά Το Στέκι του Ξηρού. Τηλ. 2443071226.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενοδοχείο Δολοπία

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ
Ξενώνας 4 Εποχές. Διαθέτει 8 δίκλινα και 2 τετράκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, TV και μπαλκονάκι. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι. Λειτουργεί εξαιρετικό εστιατόριο με πλούσιο μενού. Τηλ. 2237096177 & 6974646589.

Ξενώνας Η Γωνιά της Δήμητρας. Λειτουργεί και ταβερνάκι. Τηλ. 2237096266, 2237023874 & 6972269862.

ΦΟΥΡΝΑ
Ξενώνας Άγρια Ομορφιά. Βρίσκεται ψηλά, στην είσοδο του χωριού. Διαθέτει 15 δίκλινα με κεντρική θέρμανση και μπαλκονάκι, που μπορούν να γίνουν το πολύ τρίκλινα, με την προσθήκη επιπλέον κλίνης. Θα βρούμε ακόμη καφέ μπαρ, εστιατόριο και 2 κοινόχρηστα καθιστικά με τζάκι. Μείναμε εδώ τον Αύγουστο του 2003 στο δωμάτιο Νο 105 τρία άτομα προς 47 € με πρωινό. Τηλ. 2237051600, 6988616561, 2237051236 & 2237051223.

ΡΕΝΤΙΝΑ
Ξενώνας Rentinia Inn. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν κεντρική θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, NOVA, ψυγείο, παροχή internet και καμπίνα υδρομασάζ, ενώ υπάρχουν και κάποια δωμάτια με δική τους εσωτερική σάουνα. Το πρωινό σερβίρεται στο κοινόχρηστο καθιστικό με την τραπεζαρία. Τηλ. 2443071111 & 6944571665.

Ξενοδοχείο Δολοπία. Αποτελείται από 14 δωμάτια (δίκλινα ή τρίκλινα) που διαθέτουν κεντρική θέρμανση, TV, mini bar και μπαλκονάκι. Στο ισόγειο θα βρούμε αίθουσα πρωινού, καφέ μπαρ και καθιστικό με τζάκι. Το καλοκαίρι θα καθίσουμε στον κήπο με το γκαζόν. Τηλ. 2443071247 & 6972289620.

4 σχόλια:

 1. Παναγιώτης Παπαγιαβής19 Αυγούστου 2012 - 11:44 μ.μ.

  Ποιός εγκάθετος 'φωστήρας' ή απλά ξεχασμένος φασίστας θεωρεί 'ατού' της Ρεντίνας ή ακόμη και διαφήμιση την καταγωγή του Γεωργίου Τσολάκογλου ,κάτι που απλά θα μπορούσε να αγνοηθεί ; Ας είμαστε λιγάκι σοβαροί . Υπάρχουν και ευαίσθητοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ που ακόμη δίνουν σημασία . . . (και δεν εννοώ εμένα).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Τσολάκογλου ήταν ένας άνθρωπος που βρέθηκε σε δύσκολο ρόλο. Πολέμησε και στους Βαλκανικούς και διακρίθηκε. Ο ρόλος του προδότη είναι λάθος και ειλικρινά σας το λέω χωρίς ίχνος πολιτικής αντιπαράθεσης και φανατισμού. Δείτε και εδώ: http://jungle-report.blogspot.gr/2015/07/tsolakoglou.html κι εδώ: http://istoriakatoxis.blogspot.gr/2013/06/o.html

   Διαγραφή
 2. θέση Ζαχαράκη." Η τοποθεσία οφείλει την ονομασία της στον Κώστα Ζαχαράκη, που γεννήθηκε στη Ρεντίνα το 1788, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και τελικά σκοτώθηκε από τους Τούρκους το 1822. Τι υπάρχει εκεί; Πρόκειται για ένα δασικό χώρο αναψυχής με μία φυσική λιμνούλα, ένα γήπεδο μπάσκετ, μία πέτρινη βρύση, μία παιδική χαρά, ένα μικρό ξωκκλήσι (των Αγίων Αναργύρων), υπαίθρια ψησταριά και μπόλικα ξύλινα τραπέζια και παγκάκια. Το σημείο αυτό βρίσκεται στα όρια των Νομών Ευρυτανίας, Καρδίτσας και Φθιώτιδας."
  +++++++++
  Εκεί την περασμένη εβδομάδα, για να δω απο κοντα το χώρο ωραίων παιδικών αναμνησεων της συντρόφου μου και τι είδα; Σκουπίδια και μια απαράδεκτη παιδική χαρα σκουριασμενη (αραγε μια ξυλινη δεν θα ήταν καλλίτερα) και μιά ξεχαρβαλωμένη μπασκέτα. Ασφάλως ο καθένας μας ανεβαίνει στα υπέροχα αυτά βουνά με τις δρε΄ς, τα ελατα, τα πλατάνια... για να παίξει μπάσκετ!!!!( Αυτά τα λέω έγω παλαιός παίκτης του μπάσκετ). Έτσι εμείς οι ιδιοι καταστρέφουμε την απαράμιλλη φύση μας....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αδιαφορεί για την εικόνα του περιβάλλοντός μας. Και αυτό ισχύει παντού: και στις μεγαλουπόλεις και στα βουνά αλλά και στις παραλίες.

  Οι περισσότεροι συμπατριώτες μας μόλις βγουν από το σπίτι τους (διότι στο σπίτι του ο Έλληνας είναι πεντακάθαρος) επιδίδονται σε βανδαλισμούς. Καταστρέφουν τις παιδικές χαρές, πασαλείβουν με σπρέι τους τοίχους και τις πινακίδες της Τροχαίας (κάποιοι μάλιστα προτιμούν να τις πυροβολούν!), πετούν τα σκουπίδια τους (ενίοτε δη και αναμμένα τσιγάρα!) από το παράθυρο του αυτοκινήτου τους, γεμίζουν όλες τις ρεματιές με μπάζα, τούβλα, σοβάδες, σκουριασμένα πλυντήρια, ξεχαρβαλωμένα ντουλάπια κλπ. κλπ.

  Ένα απλό παράδειγμα: συνήθως πρωί - πρωί όλες οι ταβέρνες, τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ φροντίζουν ώστε οι τουαλέτες τους να λαμποκοπούν. Μόλις αρχίσει η επέλαση των ορδών εμφανίζονται και τα πρώτα φάουλ: άλλος πάει για κατούρημα με το τσιγάρο στο στόμα (!), σε άλλον φαίνεται δεν αρκεί η λεκάνη οπότε λερώνει και το καπάκι και τα πλακάκια και τους τοίχους, άλλος πλένει και σκουπίζει τα χέρια του και τα μισά χαρτιά τα πετάει έξω από τον κάδο απορριμάτων κλπ. κλπ. Δύσκολο πράγμα είναι να αφήσουμε το χώρο όπως τον βρήκαμε...

  Το παράδοξο είναι ότι όλοι αυτοί, όταν βρεθούν σε κάποια πολιτισμένη χώρα, πειθαρχούν, σέβονται τους νόμους, τηρούν την τάξη και αγαπούν την καθαριότητα! Και όλα αυτά χωρίς απαγορευτικές ταμπελίτσες. Στην Ελλάδα όλα τα πάρκα είναι γεμάτα με πινακιδούλες που γράφουν "μην κόπτετε τα άνθη"...

  Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι φταίει και η Πολιτεία. Γιατί να στείλει ο αντιδήμαρχος ή ο αντιπεριφερειάρχης ή το δασαρχείο τρεις νοματαίους να τακτοποιούν την οποιαδήποτε δασική θέση δύο φορές την εβδομάδα; Μήπως αυτό θα τους φέρει καμιά ψήφο παραπάνω; Άσε που η μία υπηρεσία θα πετάει το μπαλάκι στην άλλη για το ποιος έχει την ευθύνη για την εποπτεία του χώρου...

  Κάπως έτσι φυσικά γίνεται και στην Ευρώπη. Σε πρόσφατο ταξίδι μας στην Ελβετία σταματήσαμε για λίγο σε ένα απλό parking σε επαρχιακό δρόμο στα 1.200 μ. υψόμετρο, σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από το πλησιέστερο χωριό. Το parking είχε χώρο για 5-6 αυτοκίνητα, 2-3 ξύλινα τραπέζια και παγκάκια, ξύλινα παρτέρια κατάφορτα με κόκκινα γεράνια και τουαλέτες αστραφτερές με χαρτί υγείας, υγρό κρεμοσάπουνο και ζεστό νερό παρακαλώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".