Λεοντάρι Αρκαδίας

Λεοντάρι Αρκαδίας: ο εγκαταλελειμένος σιδηροδρομικός σταθμός

Να και μια εκδρομή στις βόρειες απολήξεις του όρους Ταΰγετος, δηλαδή στο νότιο κομμάτι του Ν. Αρκαδίας. Η Ανατολική Οδός (δηλαδή ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος Α7 Κόρινθος - Τρίπολη - Μεγαλόπολη - Καλαμάτα και ο κλάδος Μεγαλόπολη - Σπάρτη) οδεύει προς την ολοκλήρωσή της. Το ταξίδι από την Τρίπολη προς τη Μεγαλόπολη είναι πλέον κυριολεκτικά "μια ανάσα" δρόμος. Θα βγούμε από τον κόμβο 14Α (οι πινακίδες γράφουν "Μεγαλόπολη, Λεοντάρι"). Από το σημείο αυτό η Μεγαλόπολη απέχει 5 χλμ. Εμείς όμως θα κινηθούμε αντίθετα, προς το Λεοντάρι, το οποίο απέχει από τον κόμβο αυτόν 6 χλμ.

Το Λεοντάρι είναι ένα ιστορικό χωριό της Αρκαδίας, χτισμένο στις βόρειες πλαγιές του Ταϋγέτου, σε υψόμετρο 540 μ. Ο μόνιμος πληθυσμός του προσεγγίζει τους 250 κατοίκους, ενώ μέχρι τα τέλη του 2010 αποτελούσε και έδρα του Δήμου Φαλαισίας. Στο βόρειο τμήμα του χωριού υψώνεται ο λόφος με το φρούριο, απομεινάρι της δόξας που γνώρισε το Λεοντάρι επί Βυζαντίου. Ήδη από το 13ο αι. μ.Χ. είναι μια σημαντικότατη πολιτεία. Το 1391 καταλαμβάνεται προσωρινά από τους Τούρκους, με την αποχώρηση των οποίων το κάστρο τελεί και πάλι υπό τον έλεγχο των βυζαντινών και συγκεκριμένα του Δεσποτάτου του Μυστρά. Το 1821 η Τριπολιτσά απελευθερώνεται, αλλά το 1825 αυτή ξαναπέφτει στα χέρια του φοβερού Ιμπραήμ πασά, οπότε το Λεοντάρι ορίζεται ως γενικό κέντρο συγκεντρώσεως τροφίμων και πολεμικού υλικού με σκοπό την ανακατάληψη της πόλης. Στο φρούριο του χωριού το Μάιο του 1826 σώμα Ελλήνων επαναστατών με επικεφαλής τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα προβάλλει ισχυρή αντίσταση στις δυνάμεις του κατευθυνόμενου προς τη Μεσσηνία Ιμπραήμ και τον υποχρεώνει σε υποχώρηση.

Εκτός από το φρούριο αξίζει να επισκεφθούμε και τον πανέμορφο εγκαταλελειμμένο σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού, μόλις 2 χλμ. από την κεντρική πλατεία. Χτίστηκε το 1899 με πέτρα πελεκητή και χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο γραφικούς του Μοριά. Επιστροφή στην πλατεία. Εκεί βρίσκεται ο βυζαντινός ναός των Αγίων Αποστόλων, του 14ου αι., γύρω από τον οποίο ορθώνονται αγέρωχα πολλά πετρόχτιστα αρχοντικά με παραδοσιακά χαγιάτια. Θα αναζητήσουμε επίσης και τη θαυμάσια "Κάτω Βρύση", με τα εντυπωσιακά μαρμάρινα ανάγλυφα.

ΜΟΝΗ ΜΠΟΥΡΑ & ΜΟΝΗ ΑΜΠΕΛΑΚΙ

Μονή Αμπελάκι

Ας πάρουμε τώρα το δρόμο που φεύγει νότια (προς Λογκανίκο). Στα 4 χλμ. από το Λεοντάρι θα προσέξουμε μία πινακίδα που μας δείχνει ότι αν πάμε προς τα δεξιά θα φτάσουμε σε 2 χλμ. στη γυναικεία Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μπούρα, φωλιασμένη σε μια ήσυχη καταπράσινη γωνιά. Μετά την επίσκεψή μας επιστρέφουμε στη διασταύρωση. Στρίβουμε δεξιά και συνεχίζουμε για 7 χλμ. οπότε θα προσέξουμε την ταμπελίτσα που μας δείχνει ότι αν πάμε δεξιά θα βγούμε σε 2 χλμ. στην επίσης γυναικεία Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου Αμπελάκι. Είναι χτισμένη σε επιβλητική θέση και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, οπότε και συρρέει πλήθος πιστών για να προσκυνήσει τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Μακελαρίτισσας που αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά.

ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΤΑ

Στις πηγές του Ευρώτα

Γυρίζουμε τώρα προς τα πίσω. Μόλις κάνουμε τα 2 χλμ. βγαίνουμε πάλι στον κεντρικό δρόμο, οπότε και στρίβουμε δεξιά με κατεύθυνση το χωριό Σκορτσινός. Συμπληρώνοντας ακόμη 2 χλμ. φτάνουμε σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, κατάλληλη ακόμη και για πικ νικ. Βρισκόμαστε στις πηγές του ποταμού Ευρώτα. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα έτσι ώστε ο επισκέπτης να απολαύσει το τοπίο, το οποίο συνθέτουν τα δροσερά νερά που αναβλύζουν από τη γη, τα πανύψηλα πλατάνια και αμέτρητες πάπιες που κολυμπούν ανέμελα αριστερά και δεξιά. Τα μικρά παιδιά συνήθως διασκεδάζουν ταΐζοντάς τες με λίγο ψωμάκι.

Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΟΓΙΑΝΝΗ

Ο Νερόμυλος του Μωρόγιαννη

Γυρίζουμε πίσω στο Λεοντάρι για να φύγουμε σε διαφορετική κατεύθυνση. Πάμε προς Καλύβια και από κει κατεβαίνουμε δίπλα στον ποταμό Καρνίωνα, που οι ντόπιοι τον λένε και Ξερίλα. Στα 2 χλμ. από το Λεοντάρι θα σταθούμε λιγάκι να θαυμάσουμε το παραδοσιακό τρίτοξο πέτρινο γεφύρι και θα συνεχίσουμε νοτιότερα, παράλληλα με το ποταμάκι. Θα περάσουμε κατόπιν το χωριό Ποταμιά, ύστερα τον οικισμό Καμποχώρι και μετά την Καμάρα με τα ελαιόδεντρά της. Ακολούθως φτάνουμε στο χωριουδάκι Κάτω Γιανναίοι όπου και θα επισκεφθούμε τον παραδοσιακό λιθόχτιστο υδρόμυλο του Μωρόγιαννη μέσα σε μια τοποθεσία ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Για επίσκεψη πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση στα τηλ. 2791091484, 2791091100, 6977627779 ή 2107213307. Παρακάτω θα περάσουμε τη διασταύρωση για τον οικισμό Άνω Γιανναίοι και θα συνεχίσουμε για το Δυρράχι, που βρίσκεται ακριβώς 22 χλμ. νότια από το Λεοντάρι.

Το Δυρράχι είναι χτισμένο ψηλά στον Ταΰγετο, στα 800 μ. υψόμετρο, περιτριγυρισμένο από έλατα, καρυδιές, μηλιές και άφθονα τρεχούμενα νερά. Είναι αξιοσημείωτο ότι το χωριό χωρίζεται σε γειτονιές, ανάμεσα στις οποίες κυλούν ρυάκια, ρέματα ή ποταμάκια, τα οποία με τη σειρά τους στεφανώνονται από διάφορα γεφυράκια. Το Μάιο του 1826 μία δύναμη Ελλήνων αγωνιστών με αρχηγό το Νικηταρά κατάφερε εδώ να ανακόψει την προέλαση του Ιμπραήμ, που όπως είπαμε και παραπάνω κατευθυνόταν προς τη Μεσσηνία. Στο χωριό σήμερα μένουν μόνιμα περίπου 100 κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι. Το Δυρράχιο εκτός των άλλων ήταν και η γενέτειρα του οπλαρχηγού του 1821 Παναγιώτη Κεφάλα, καθώς και του συνταγματάρχη Ιωάννη Λαδά, που πρωτοστάτησε στο πραξικόπημα της 21/4/1967.

Τελευταίος μας προορισμός θα είναι το μικρό Νεοχώρι, στα 9 χλμ. μετά το Δυρράχιο. Συγκρατεί ελάχιστους κατοίκους, έχει υψόμετρο 1.180 μ. και περιτρυγυρίζεται από ωραιότατο ελατόδασος. Ο δρόμος βέβαια συνεχίζει σε έδαφος του Ν. Μεσσηνίας. Μπορούμε να κατεβούμε προς τη Νέδουσα κι από κει να βγούμε στην Αλαγονία.

Να υπογραμμίσουμε όμως και το εξής: όλη αυτή η περιοχή ήταν πράγματι καταπράσινη. Μετά όμως τις καταστροφικές και θανατηφόρες πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007 πλέον δεν είναι καταπράσινη. Είναι πια λίγο πράσινη και λίγο...μαύρη. Στάχτες, αποκαΐδια, καρβουνιασμένα δάση και 63 νεκρούς άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα. Αλήθεια, τιμωρήθηκε κανείς για εκείνα τα εγκλήματα; Λοιπόν όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε κανείς, τουναντίον οι εγκληματίες επιβραβεύθηκαν κιόλας από την Πολιτεία! Πώς δηλαδή; Είναι απλό: χτίζεις ένα αυθαίρετο στην καμμένη δασική έκταση, ύστερα σου φτιάχνουν και δρόμο, σου δίνουν και ρεύμα, πληρώνεις και κάτι ψιλά για να το "τακτοποιήσεις" και όλα μέλι γάλα. Εκτός από τους οικοπεδοφάγους υπάρχουν φυσικά και οι τσομπάνηδες. Ναι, βάζουν κι αυτοί φωτιές, για να δημιουργηθούν βοσκοτόπια. Α ναι, να μην ξεχάσουμε και τους άλλους, υπάρχουν κι εκείνοι που αγαπούν τη φύση με ένα δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Παρόλα αυτά αξίζει τον κόπο να αφιερώσουμε σ' αυτήν την ήσυχη γωνιά της πατρίδας μας τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο. Η φύση στο μέλλον θα ξανακερδίσει αυτά που έχασε, αρκεί βέβαια να της το επιτρέψει ο άνθρωπος...

ΦΑΓΗΤΟ

Σαλάτα μπρόκολο στην ταβέρνα Ελατόβρυση.

ΛΕΟΝΤΑΡΙ
Στο εστιατόριο του ξενώνα Λεονταρίου. Τηλ. 2791061107 & 2791061109.

ΠΟΤΑΜΙΑ
Ταβέρνα Στάθης. Γουρουνόπουλο ψητό, καγιανάς, παστό, ψωμί από τον ξυλόφουρνο και κρασάκι απ' το αμπέλι τους. Φεύγοντας δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αγοράσουμε παστό, σύγκλινο, καπνιστό ζαμπόν και λουκάνικα αρνίσια, όλα δικής τους παραγωγής. Τηλ. 2791061334 & 2791061751.

ΔΥΡΡΑΧΙΟ
Στο εστιατόριο Αγνάντιον, στον ομώνυμο ξενώνα. Τηλ. 2791071320.

ΝΕΟΧΩΡΙ
Ταβέρνα Ελατόβρυση. Ο κυρ Κώστας είναι μάστορας στη σχάρα. Όλα στα κάρβουνα. Το χειμώνα βρίσκεις και κυνήγι. Τηλ. 2791024280.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενώνας Ευ-Ιώ

ΛΕΟΝΤΑΡΙ
Αρχοντικό Λεοντάρι. Πετρόχτιστο αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1869, που συνδυάζει την σύχρονη πολυτέλεια με την παραδοσιακή αισθητική. Αποτελείται από 3 δίκλινα, 4 τρίκλινα και 2 δίχωρες τετράκλινες σουίτες, όλα με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV & mini bar. Το πρωινό σερβίρεται στο καλόγουστο σαλόνι, δίπλα στο τζάκι. Τιμές: από 80 € έως 150 €, ανάλογα το δωμάτιο και τη σεζόν. Τηλ. 2791061200, 2791061203 & 6977601503.

Ξενώνας Ευ-Ιώ. Πρόκειται για μία αναπαλαιωμένη πέτρινη κατοικία, που συνδυάζει την αίσθηση του παραδοσιακού ελληνικού χωριού με την πολυτέλεια και τη φιλόξενη ατμόσφαιρα. Διαθέτει 1 μονόκλινο και 3 δίκλινα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV και μπαλκόνι με υπέροχη θέα. Το πρωινό σερβίρεται σε μπουφέ στο σαλόνι του ισογείου. Τιμές: από 60 € έως 80 €, ανάλογα την εποχή. Τηλ. 2791061749 & 6934134418.

Ξενώνας Λεονταρίου. Διαθέτει 19 δωμάτια. Λειτουργεί και εστιατόριο. Τηλ. 2791061107 & 2791061109.

ΔΥΡΡΑΧΙΟ
Ξενώνας Αγνάντιον. Λειτουργεί και εστιατόριο. Τηλ. 2791071320.

5 σχόλια:

 1. εκδρομή αναψυχής σε καμένα δε λέει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πλεον τωρα, μετα τόσα χρονια, εχουν πια ολα ξαναπρασινησει. Ειναι ολα σχεδον οπως πριν.

   Διαγραφή
 2. Πήγα το Σαββατοκύριακο και μαγέυτηκα από την ομορφιά του τοπίου. Καταπράσινα δάση και τρεχούμενα νερά παντού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σχετικά με το Δυρράχι φαντάζομαι θα ήταν πιο ορθό να αναφερθεί ότι ήταν τοπος καταγωγής του Στρατηγού του 1821 Παναγιώτη Κεφάλα,παρά να γίνεται αναφορά στο '' συνταγματάρχη Ιωάννη Λαδά, που πρωτοστάτησε στο πραξικόπημα της 21/4/1967.''

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σχετικά με το Δυρράχι φαντάζομαι θα ήταν πιο ορθό να αναφερθεί ότι ήταν τοπος καταγωγής του Στρατηγού του 1821 Παναγιώτη Κεφάλα,παρά να γίνεται αναφορά στο '' συνταγματάρχη Ιωάννη Λαδά, που πρωτοστάτησε στο πραξικόπημα της 21/4/1967.''

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".