Φάρμα Μεγάλος Λόφος στο Μεσόβουνο Κοζάνης

Επτά ελάφια ντάμα ντάμα κι ένα μεγάλο αμερικάνικο στο εκπαιδευτικό πάρκο "Μεγάλος Λόφος"

Ξεκινάμε από την Πτολεμαΐδα και παίρνουμε το δρόμο που διασχίζει το βορειοδυτικό τμήμα του κάμπου της Εορδαίας  και το βορειότερο κομμάτι του Ν.Κοζάνης. Θα περάσουμε στα 6 χλμ. το Ανατολικό, στα 12 χλμ. τα Κομνηνά και θα φτάσουμε στα 18 χλμ. από την Πτολεμαΐδα στο Μεσόβουνο. Ο δρόμος συνεχίζει πιο πάνω και μπαίνει σε ακόμη 5 χλμ. στο χωριό Πύργοι.

Αυτά τα 4 χωριά βρίσκονται χτισμένα στις δυτικές απολήξεις του Βερμίου όρους και μέχρι πρόσφατα ανήκαν στο Δήμο Βερμίου, τώρα πια όμως με το σχέδιο Καλλικράτης έχουν όλα ενσωματωθεί στο Δήμο Εορδαίας.

Το Μεσόβουνο έχει υψόμετρο 850 μ. και πληθυσμό περίπου 450 μόνιμους κατοίκους. Το χωριό επί τουρκοκρατίας λεγόταν Κρίμσια και κατοικείτο από περίπου 1.500 μουσουλμάνους. Το 1912 απελευθερώθηκε η Μακεδονία. Ακολούθησε 10 χρόνια αργότερα η Μικρασιατική καταστροφή, η ανταλλαγή των πληθυσμών και η εγκατάσταση στο Μεσόβουνο περίπου 800 Λαζών προσφύγων από τον Πόντο. Το 1927 το χωριό μετονομάζεται από Κρίμσια σε Μεσόβουνο. Και φτάνουμε στη μαύρη περίοδο της γερμανικής κατοχής. Το ηρωικό Μεσόβουνο ήταν το πρώτο χωριό της Ελλάδας που πήρε τα όπλα για να αντισταθεί στο γερμανικό ζυγό. Και το πλήρωσε αυτό με δύο διαδοχικά ολοκαυτώματα και εκατοντάδες νεκρούς. Διαβάστε εδώ όλο το ιστορικό της σφαγής κι αν ποτέ βρεθείτε κατά τα μέρη αυτά μην ξεχάστε ν' αφήσετε ένα λουλούδι στο τοπικό ηρώο των αγωνιστών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΛΟΦΟΣ

Σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από το Μεσόβουνο βρίσκονται δύο λόφοι με θέα στο λεκανοπέδιο της Εορδαίας. Εκεί πάνω τρεις φίλοι από το Μεσόβουνο κατάφεραν να στήσουν με πολύ πάθος και αστείρευτο μεράκι το εκτροφείο άγριων θηραμάτων Μεγάλος Λόφος, ίσως το μεγαλύτερο εκτροφείο θηραμάτων στη Μακεδονία.

Έχει έκταση περίπου 800 στρέμματα και περιλαμβάνει εκατοντάδες άγρια ζώα: 150 ελάφια (αμερικάνικα, σκανδιναβικά, λευκά και ντάμα ντάμα), 150 αγριογούρουνα (3 διαφορετικά είδη), 100 αγριοπρόβατα (μουφλόν, Καμερούν, Ισραήλ, καραγκούνικα και διασταύρωσης), 200 λαγούς, 10 πόνυ (άσπρα, μαύρα, κόκκινα και ινδιάνικα), 5 λάμα από το Περού (καφέ και ασπρόμαυρα), 4 γαϊδουράκια, 50 κότες, 10 πέρδικες sugar, αρκετές κατσίκες και μπόλικους φασιανούς.

Στόχος των ιδιοκτητών είναι ο χώρος να γεμίζει από μαθητές σχολείων αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες, προκειμένου να δουν από κοντά τα ζώα αυτά και να μάθουν την ιστορία τους, την εξέλιξή τους, τις διατροφικές τους συνήθειες και τον τρόπο αναπαραγωγής τους. Όπως φαίνεται και στο βίντεο, μπορούμε άφοβα να ταΐσουμε κάποια από τα ζώα αυτά (ειδικά τα ελάφια) ακόμη και στόμα με στόμα!

Στην κορυφή του λόφου ήδη λειτουργεί καφέ - εστιατόριο σε ωραίο ξύλινο κτήριο με απίστευτη θέα προς το Βέρμιο, το Άσκιο, το Καϊμάκτσαλαν και το Μουρίκι. Εκεί οι καλοφαγάδες θα απολαύσουν μια ατέλειωτη ποικιλία διαφόρων σπεσιαλιτέ με βάση όλα τα άγρια θηράματα του εκτροφείου (εξαιρούνται βέβαια τα πόνυ, τα λάμα και τα γαϊδούρια, αν και στο εξωτερικό υπάρχουν αρκετά εστιατόρια που μαγειρεύουν και άλογα και γαϊδούρια, δείτε π.χ. το μενού στο μικρό εστιατόριο του ξενώνα IL FILOS στην Ιταλία, που διαθέτει βέβαια και ιδιόκτητη φάρμα με ζώα).

Ήδη κατασκευάζονται 8 άνετα ξύλινα σπίτια για τη φιλοξενία των επισκεπτών. Θα είναι τετράκλινα, θα έχουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζίνα και σάουνα και θα αποτελούνται εξ ολοκλήρου από φινλανδικούς κορμούς δέντρων. Σε εξέλιξη βρίσκεται εκτεταμένη φύτευση δέντρων και λουλουδιών, ενώ έχει τοποθετηθεί και μία μεγάλη παιδική χαρά. Θα υπάρχουν άλογα για ιππασία και τετρακίνητα οχήματα για ενοικίαση και βόλτες στο βουνό. Στα μελλοντικά σχέδια των τριών συνεταίρων είναι να εμπλουτίσουν το εκπαιδευτικό πάρκο φέρνοντας στρουθοκαμήλους ή ακόμη και ταράνδους από τη Φινλανδία!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες: Εκτροφείο άγριων θηραμάτων Μεγάλος Λόφος. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ. Τηλ. 2463770005, 6979161094, 6973245151 & 6974409420.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες φάρμες και αγροκτήματα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".