Άγιος Πέτρος Κιλκίς

Κόλιντε στον Άγιο Πέτρο Κιλκίς

Ο Άγιος Πέτρος είναι ένα μεγάλο χωριό του Ν.Κιλκίς. Βρίσκεται πολύ κοντά στη δυτική όχθη του ποταμού Αξιού, σε απόσταση 16 χλμ. νοτίως της Αξιούπολης και συνολικά 50 χλμ. από το Κιλκίς. Εάν ερχόμαστε από τη Θεσσαλονίκη πρέπει να πάρουμε το δρόμο για Έδεσσα. Μόλις περάσουμε τη Ν.Χαλκηδόνα στρίβουμε δεξιά για Κουφάλια. Ακόμη 6 χλμ. και περνάμε μέσα από τα Άθυρα του Ν.Πέλλας. Από δω μένουν άλλα 5 χλμ. ως τον Άγιο Πέτρο. Η συνολική απόσταση από τη Θεσσαλονίκη ως τον Άγιο Πέτρο είναι 50 χλμ. Μέχρι πρόσφατα διοικητικά υπαγόταν στο Δήμο Ευρωπού, σήμερα όμως έχει ενσωματωθεί στο Δήμο Παιονίας, που εδρεύει στο Πολύκαστρο.

Το χωριό είναι πεδινό, το υψόμετρο είναι μόλις 30 μ. γιαυτό και οι περισσότεροι από τους 1.500 περίπου μόνιμους κατοίκους ασχολούνται με τη γεωργία. Η ιστορία του Αγίου Πέτρου ξεκινά από τα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας. Όταν απελευθερώθηκε η Μακεδονία από τους Τούρκους, στους ντόπιους κατοίκους προστέθηκαν και κάποιοι πρόσφυγες από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη και την Ανατολική Ρωμυλία. Το χωριό μέχρι το 1927 λεγόταν Πέτροβο και έκτοτε μετονομάσθηκε σε Άγιος Πέτρος. Αυτό οφείλεται στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, η οποία όμως δε βρίσκεται στην πλατεία αλλά στη βόρεια άκρη του χωριού, στην έξοδο προς Ευρωπό.

Κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου εδώ πραγματοποιείται το έθιμο "Κόλιντε". Πρόκειται για μία μεγάλη φωτιά που ανάβουν στην πλατεία περίπου 10 με 11 η ώρα το βράδυ. Γύρω από την τεράστια σε ύψος φωτιά συγκεντρώνεται όλο το χωριό. Ήδη από νωρίς σιγοβράζουν στη θράκα άφθονα καζάνια με παραδοσιακή φασολάδα. Από κοντά και οι ελιές, τα σπιτικά τουρσιά, το μπούκοβο, το μακεδονικό τσιπουράκι, το χωριάτικο ζυμωτό ψωμί, τα διάσημα λουκάνικα του χωριού, τα χειροποίητα χοιρινά σουβλάκια και το ντόπιο μπρούσκο κόκκινο κρασί. Όλα αυτά διανέμονται δωρεάν (ή έστω σε συμβολικές τιμές) σε όλον τον κόσμο. Στο έθιμο βέβαια δίνουν πάντα το παρών και πολλοί ντόπιοι λαϊκοί οργανοπαίχτες, όπως για παράδειγμα ο Θύμιος Γκογκίδης, που κατάγεται από τον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης (το παλιό Καβακλή) και ζει στα γειτονικά Κουφάλια. Και αυτό το γνήσιο λαϊκό γλέντι συνεχίζεται για πολλές ώρες με παραδοσιακούς χορούς έως και τις πρώτες πρωινές ώρες, μέχρι δηλαδή να βγουν τα παιδιά να πουν τα κάλαντα.

1 σχόλιο:

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".