Αρεόπολη

Αρεόπολη
(φωτ. Γιώργος Βιτζηλαίος)

Η Αρεόπολη είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα χωριά της Μάνης, γιαυτό και θεωρείται ατύπως ως "πρωτεύουσα" της Μέσα Μάνης. Ανήκει στη Λακωνική Νότια Αποσκιερή Μέσα Μάνη. Είναι χτισμένη σε κομβικό σημείο, απαραίτητο πέρασμα για όσους περιδιαβαίνουν τη Μάνη.

Η Αρεόπολη παλαιότερα ήταν πρωτεύουσα του Δήμου Οιτύλου, τώρα πια όμως με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης υπάγεται στο νεοσύστατο Δήμο Ανατολικής Μάνης, ο οποίος έχει έδρα το Γύθειο και ιστορική έδρα την Αρεόπολη. Απέχει 25 χλμ. από το Γύθειο και 5 χλμ. από το επίνειό της, το γραφικό Λιμένι. Είναι χτισμένη σε ένα μικρό οροπέδιο, σε υψόμετρο 250 μ. και συγκρατεί μόνιμο πληθυσμό περίπου 900 κατοίκων. Η απόσταση Αθήνα - Αρεόπολη είναι 273 χλμ.

Αρεόπολη: γραφική γωνιά στην πλατεία 17ης Μαρτίου
(φωτ. Elena Belvak)

Η Αρεόπολη παλαιότερα λεγόταν Τσίμοβα, ενώ το σημερινό της όνομα σίγουρα οφείλεται στο θεό του πολέμου, τον Άρη. Λέγεται και γράφεται συχνά ότι η Μάνη δεν υποδουλώθηκε ποτέ στους Τούρκους. Αυτό βέβαια δεν είναι αληθές, είναι όμως αντικειμενικά αποδεκτό αφενός ότι μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) και του Δεσποτάτου του Μυστρά (1460) η Μάνη εντάσσεται σε ειδικό προνομιακό καθεστώς και αφετέρου ότι κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αιώνων της τουρκοκρατίας οι Μανιάτες διεξάγουν συνεχείς αγώνες για να διατηρήσουν ελεύθερη τη μικρή αυτή γωνιά της πατρίδας μας. Συμμαχούν άλλοτε με τους Βενετσιάνους, άλλοτε με τους Ισπανούς, άλλοτε με τους Γάλλους και άλλοτε με τους Ρώσους, αναλαμβάνοντας πολεμική δράση κατά των Τούρκων κατακτητών και προκαλώντας αισθήματα θαυμασμού σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, με επικεφαλής την οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων, που καταγόταν από την Αρεόπολη, επαναστατούν το 1770 στα Ορλωφικά με τη βοήθεια των Ρώσων. Εκείνος ο πόλεμος χάθηκε, αλλά έκτοτε η Μάνη αποτελούσε ημιαυτόνομη ηγεμονία.

Η σημαία της Μάνης

Για την επανάσταση του 1821 έχουν χυθεί τόνοι μελάνι και θα περίμενε κανείς γι' αυτήν την τόσο σημαντική σελίδα της ιστορίας μας να μην υπάρχουν αναπάντητα ερωτηματικά. Κι όμως! Πότε ξεκίνησε η επανάσταση; Από πού ξεκίνησε η επανάσταση; Η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι το λάβαρο της επανάστασης υψώθηκε στις 25 Μαρτίου στη μονή Αγίας Λαύρας, που βρίσκεται κοντά στα Καλάβρυτα. Αυτό προφανώς δεν είναι σωστό, διότι τα Καλάβρυτα είχαν ήδη απελευθερωθεί στις 21 Μαρτίου. Ας δούμε τι γράφει (το 1888) για το θέμα αυτό ο πρώτος πρωθυπουργός του ελεύθερου ελληνικού κράτους, ο Σπυρίδων Τρικούπης:

"Ψευδής είναι η εν Ελλάδι επικρατούσα ιδέα, ότι εν τη μονή της Αγίας Λαύρας ανυψώθη κατά πρώτον η σημαία της ελληνικής επαναστάσεως. Την ιδέαν ταύτην εξέφρασα και εγώ εν τω επικηδείω μου λόγω εις Ανδρέα Ζαΐμην πριν εξακριβώσω την αλήθειαν".

Σήμερα στην Αρεόπολη οι περήφανοι κάτοικοί της διατείνονται ότι εδώ στο ναό των Ταξιαρχών στις 17 Μαρτίου 1821 (στην ιστορική ομώνυμη πλατεία) έγινε δοξολογία για την επανάσταση, ευλογήθηκε η σημαία της Μάνης και σήκωσαν τα όπλα οι πρώτοι επαναστάτες υπό την ηγεσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι στις 17 Μαρτίου 1821 ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης κήρυξε την επανάσταση σε θεία λειτουργία που παρακολούθησε όχι στην Αρεόπολη αλλά στην Καλαμάτα! Τέλος πάντων, στην Αρεόπολη απέναντι από την εκκλησία των Ταξιαρχών υπάρχει και το σχετικό μνημείο, ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης για τη συμβολή των Μανιατών στη δημιουργία του ελληνικού κράτους.

Αρεόπολη: παραδοσιακός ξενώνας Καπετάν Ματαπάς

Ένας ακόμη επιφανής γόνος της Αρεόπολης ήταν και ο δημοσιογράφος Δημήτριος Καλαποθάκης, πρόεδρος του Μακεδονικού Κομιτάτου κατά το Μακεδονικό Αγώνα. Προς τιμήν του ένας κεντρικός δρόμος της Θεσσαλονίκης φέρει το όνομά του.

Η Αρεόπολη είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός. Όπως άλλωστε και στους περισσότερους μανιάτικους οικισμούς, εδώ σώζονται άφθονα αρχοντικά πυργόσπιτα και πανύψηλοι πολεμόπυργοι που φτάνουν ακόμη και τους επτά ορόφους! Αυτά τα πετρόκτιστα λιτά και αυστηρά οικοδομήματα χτίζονταν τόσο για κοινωνικούς λόγους (επίδειξη ισχύος των δυνατών οικογενειών, των "καπεταναίων"), όσο και για αμυντικούς (απόκρουση πειρατών, καταφύγιο σε περίοδο εμφυλίου κλπ.). Σήμερα γίνονται προσπάθειες να διασωθεί και να αναδειχθεί ο μεσαιωνικός πυρήνας της Αρεόπολης, δηλαδή τα "Τσαλαπιάνικα". Αναπαλαιώνονται τα πυργόσπιτα, συντηρούνται τα λιθόστρωτα, αποκαθίστανται οι ξερολιθιές κλπ.

Όμορφη γωνιά στην Αρεόπολη

Ξεκινώντας τη βόλτα μας στα Τσαλαπιάνικα, θα περάσουμε κατ' αρχήν από την πλατεία Μοίραρχου Παναγιώτη Νιαρχάκου, όπου βρίσκεται ο διπλός ναός της Παναγίας και του Αγ. Χαραλάμπους. Θα διασχίσουμε το κεντρικό λιθόστρωτο σοκάκι για να βρεθούμε στην ιστορική πλατεία 17ης Μαρτίου. Εκεί βρίσκεται ο μητροπολιτικός ναός των Ταξιαρχών, έξω από τον οποίο κρέμεται η σημαία της Μάνης. Η εκκλησία αυτή έχει κι ένα όμορφο εξαώροφο καμπαναριό. Στο βάθος της πλατείας υπάρχει ένα πέτρινο πηγάδι και ακριβώς από πίσω του ένας παραδοσιακός φούρνος 180 ετών, ίσως ο παλαιότερος της Πελοποννήσου! Λέγεται "Το Ψωμί της Μηλιάς". Αξίζει να τον τιμήσουμε. Η κα Μηλιά Τσατσούλη βγάζει κάθε πρωί από τον ξυλόφουρνο φρέσκο ζυμωτό χωριάτικο ψωμί, κουλουράκια, παξιμάδια, μανιάτικα λαλάγγια, τυροπιτάρια κλπ. (τηλ. 2733051226). Ακολούθως θα επισκεφθούμε το βυζαντινό μουσείο που στεγάζεται στον πύργο Πικουλάκη (τηλ. 2733029531, κάθε Τρίτη κλειστό). Μετά τα Τσαλαπιάνικα ένας στενός κατηφορικός δρόμος μας βγάζει σε 1 χλμ. στον οικισμό Ομαλές (Κριαλιάνικα). Γυρίζουμε τώρα πίσω για να βγούμε στην καινούργια πλατεία Αθανάτων με τα καφέ, τις ψησταριές και τα εμπορικά καταστήματα. Στη μέση της πλατείας έχει τοποθετηθεί ο ανδριάντας του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Από τη βόρεια είσοδο της Αρεόπολης ένας δρόμος κατηφορίζει προς Λιμένι, Οίτυλο και Καραβοστάσι, ενώ ένας άλλος δρόμος φεύγει με νότια κατεύθυνση, κάνοντας το λεγόμενο γύρο της Μάνης.

ΦΑΓΗΤΟ

Σαλάτα μαρούλι, σπανάκι, ρόκα, παρμεζάνα, ρεπανάκι & λιαστή ντομάτα στην ταβέρνα Μπάρμπα Πέτρος

ΑΡΕΟΠΟΛΗ
Ταβέρνα Μπάρμπα Πέτρος. Στο κεντρικό λιθόστρωτο της μεσαιωνικής συνοικίας, ανάμεσα στην πλατεία Νιαρχάκου και την πλατεία 17ης Μαρτίου. Γουρουνόπουλο φούρνου με πορτοκάλι, κόκορας μπαρδουνιώτικος, ψαρονέφρι με σέλινο και σάλτσα μουστάρδας, σύγκλινο μανιάτικο, μουσακάς, κολοκυθολούλουδα γεμιστά με τυρί, δροσερές σαλάτες κλπ. Τηλ. 2733051205.

Ψησταριά Αλέπης. Ανάμεσα στην πλατεία Νιαρχάκου και την πλατεία Αθανάτων. Γουρουνόπουλο σούβλας, λουκάνικο μανιάτικο, κοτόπουλο σούβλας, μπιφτέκια, σουβλάκια στα κάρβουνα και φρέσκιες τηγανητές πατάτες. Τηλ. 2733051276.

Εστιατόριο Λιθόστρωτο. Στην πλατεία 17ης Μαρτίου, ακριβώς απέναντι από το ναό των Ταξιαρχών. Κουνέλι λαγωτό, αμπελοφάσουλα, κατσικάκι με αγγινάρες, σαλάτα οσπρίων, μοσχαράκι με μελιτζάνες, χοιρινό με πιπεριές κλπ. Στο τέλος απολαύσαμε και εξαιρετικό σπιτικό σάμαλι! Τηλ. 2733054240 & 6948890720.

Ταβέρνα Κατώι. Επίσης στην πλατεία 17ης Μαρτίου, αλλά πίσω από την εκκλησία, δεν φαίνεται αμέσως από το δρόμο. Ομελέτα με σύγκλινο, κλέφτικο στη λαδόκολα, εξοχικό στη γάστρα, αρνάκι λαδορίγανη κλπ. Τηλ. 2733051201.

Ταβέρνα Το Στέκι του Νικόλα. Στην πλατεία Αθανάτων. Κατσικάκι στη γάστρα με πατατούλες μελωμένες, κοτόπουλο με μπάμιες, μπιφτέκι γεμιστό, τυρόπιτα με άνιθο και σπιτικό γαλακτομπούρεκο. Τηλ. 2733051366.

Πρωινό στον ξενώνα Αχελάτης

Ψησταριά Η Φτήνια και η Ελικρίνεια. Επίσης στην πλατεία Αθανάτων. Γουρουνόπουλο σούβλας, μπριζόλες χοιρινές, σουβλάκια, λουκάνικα, πανσέτες, σύγκλινο κλπ. Τηλ. 2733051540.

Μαγειρείο - Μεζεδοπωλείο - Τσιπουράδικο Μαυρομιχαλαίικο. Στο κεντρικό λιθόστρωτο, ακριβώς απέναντι από την ταβέρνα Μπάρμπα Πέτρος, σε παραδοσιακό κτίριο του 1818. Ό,τι πρέπει για ένα τσιπουράκι με μεζέ: σύγκλινο κρασάτο, ελιές μανιάτικες, σαλιγκάρια γιαχνί, ντοματούλα δροσερή, σφέλα ψητή και μελιτζανοσαλάτα χειροποίητη.

Ταβέρνα Ξιφαριάνικα. Ετοιμάζει διάφορες σπεσιαλιτέ στην κατσαρόλα, όλα τα τηγανητά, σαλάτες, ποικιλίες και όλα τα ψητά στα κάρβουνα. Τηλ. 2733051443.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Μάνη. Μενού με αρκετά μεγάλη ποικιλία, ιδιαίτερα σε περίοδο πληρότητας. Τηλ. 2733051190 & 2733051269.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Κάστρο Μαΐνη. Μουσακάς, γεμιστά, κοτόπουλο στο φούρνο και τεράστιες σαλάτες. Τηλ. 2733051238 & 2733051302.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενοδοχείο Το Παππουδικό

ΑΡΕΟΠΟΛΗ
Ξενοδοχείο Μάνη. Στην είσοδο του χωριού. Διαθέτει 38 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, A/C, TV, ψυγείο και μπαλκόνι. Στο ισόγειο θα βρούμε εστιατόριο καθώς και σαλονάκι με τζάκι, μπαρ και TV. Τηλ. 2733051190 & 2733051269.

Ξενώνας Τραπέλα. Αποτελείται από 2 δίκλινα, 8 τρίκλινα και 2 δίχωρα τετράκλινα (όλα με A/C, TV και ψυγείο). Στο ισόγειο θα βρούμε καφέ μπαρ και τραπεζαρία όπου σερβίρεται πρωινό σε μπουφέ. Τηλ. 2733052690, 2733051370 & 6942976351.

Ξενοδοχείο Πετρούνης. Υπάρχουν 5 δίκλινα και 2 τρίκλινα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, wi fi internet και ψυγείο. Στην τραπεζαρία σερβίρεται πρωινό σε μπουφέ, δίπλα στο παραδοσιακό τζάκι. Τηλ. 2733051151 & 6972283672.

Orama Studios. Πέτρινο συγκρότημα με 13 στούντιο, όλα με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, τραπεζαρία, τζάκι, καθιστικό, TV και βεράντα με θέα στη θάλασσα. Τιμές: από 30 € έως 50 €. Τηλ. 2733051105 & 2733052310.

Πύργος Καπετανάκου. Αυθεντικός μανιάτικος πύργος του 1865. Αποτελείται από 2 δίκλινα, 3 τρίκλινα και 2 πεντάκλινα με ξύλινο πατάρι. Όλα τα δωμάτια έχουν κεντρική θέρμανση, μπάνιο και ψυγείο. Τιμές: δίκλινο 70 €, τρίκλινο 90 €, τετράκλινο 110 € & πεντάκλινο 130 €, πάντα με πρωινό. Τηλ. 2733051233.

Ξενοδοχείο Άρεως Πόλις

Ξενώνας Το Καράβι. Στην πλατεία 17ης Μαρτίου. Διαθέτει 3 ανεξάρτητες κατοικίες 50 m² - 70 m², όλες με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, wi fi internet, κουζίνα και βεράντες με θέα στη θάλασσα. Θα βρούμε επίσης και κοινόχρηστο καθιστικό, που λειτουργεί και σαν εκθεσιακός χώρος. Τηλ. 2733052900 & 6932608368.

Ξενώνας Λοντάς. Πυργόσπιτο του 18ου αι. Έχει 1 δίκλινο, 1 τρίκλινο και 1 διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια και ένα μπάνιο. Δεν υπάρχουν A/C, TV & mini bar, υπάρχουν όμως ανεμιστήρες. Στους κοινόχρηστους χώρους θα βρούμε κουζίνα με ψυγείο, τραπεζαρία για το πρωινό (χρεώνεται extra 6 €) και καθιστικό με τζάκι, μουσική, βιβλία και χάρτες. Οικοδεσπότες ο Ιάκωβος Ξενάκης και ο Hans Kleiner, οι οποίοι όμως δεν πρόκειται να σας φιλοξενήσουν αν θέλετε μόνο μία διανυκτέρευση. Τιμές: δίκλινο 58 € - 68 € και τρίκλινο 92 €. Τηλ. 2733051360.

Ξενοδοχείο Άρεως Πόλις. Διαθέτει 3 μονόκλινα, 13 δίκλινα, 3 τρίκλινα και 5 σουίτες, όλα με κεντρικό A/C, TV, NOVA, mini bar, internet και μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ, ενώ οι σουίτες έχουν επιπλέον και τζακούζι και σκαλιστό μαρμάρινο τζάκι. Λειτουργεί καφέ μπαρ, αίθουσα πρωινού, σαλονάκι με τζάκι & TV, ενώ ήδη κατασκευάζεται και πισίνα. Τηλ. 2733051028 & 2733051787.

Ξενώνας Αχελάτης. Είναι νεόδμητος αλλά σε παραδοσιακό μανιάτικο αρχιτεκτονικό ρυθμό. Υπάρχει 1 στούντιο (με A/C, TV, NOVA & internet), 2 δίχωρα διαμερίσματα (που επιπλέον έχουν και κουζίνα και 2η TV) και 7 δίχωρες σουίτες (που επιπλέον όλων των προηγουμένων παροχών έχουν και τζάκι). Τιμές: από 80 € έως 160 € με πρωινό. Μέσα λειτουργεί καφέ μπαρ και έξω παιδική χαρά. Τηλ. 2733052409 & 2733052488.

Ξενώνας Κτήμα Καραγεώργου

Ξενοδοχείο Κάστρο Μαΐνη. Μόλις στρίψουμε για Λιμένι, στα αριστερά. Διαθέτει 29 δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα & σουίτες), όλα με κεντρική θέρμανση, A/C, TV, ψυγείο και μπαλκονάκι. Στο ισόγειο λειτουργεί εστιατόριο (όπου σερβίρεται και το πρωινό) καθώς και καφέ μπαρ με τζάκι και σαλονάκι. Στο υπόγειο υπάρχει υδρομασάζ. Στον κήπο θα βρούμε πισίνα, pool bar και πέργκολες με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Μείναμε εδώ τον Ιούνιο του 2009 στο δωμάτιο Νο 203 (με τεράστια βεράντα για να απολαμβάνεις απίστευτο ηλιοβασίλεμα) τέσσερα άτομα προς 100 € με πρωινό. Τηλ. 2733051238 & 2733051302.

Ξενώνας Καπετάν Ματαπάς. Αποτελείται από 3 ανεξάρτητες κατοικίες. Η μικρή είναι 55 m² για 2-3 άτομα, η μεσαία 62 m² για 2-5 άτομα και η μεγάλη 75 m² για 4-5 άτομα. Όλες οι κατοικίες έχουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, NOVA, κουζίνα και βεράντες, ενώ η μεσαία και η μεγάλη έχουν επιπλέον και τζάκι. Σε κοινόχρηστο χώρο θα βρούμε πλυντήριο πιάτων και πλυντήριο ρούχων. Στην αυλή υπάρχουν ξυλόφουρνος και μπάρμπεκιου. Τηλ. 2733023728, 2733056394, 2733023833 & 6937036322.

Ξενώνας Κτήμα Καραγεώργου. Υπάρχουν δίκλινο 35 m² (με θέρμανση, A/C, κουζινάκι, ψυγείο και βεράντα), οικογενειακό τετράκλινο 45 m² (που έχει επιπλέον και σαλονάκι), δίχωρο τετράκλινο 45 m² (με 2 υπνοδωμάτια), σουίτα 50 m² (που έχει επιπλέον και τζάκι και υδρομασάζ) και διώροφη σουίτα 65 m² (που έχει και 2ο υπνοδωμάτιο). Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται καθιστικό (με τζάκι, βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια), εξωτερική πισίνα (με μπαρ), ξυλόφουρνος και ψησταριά. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2733051368 & 6948368651.

Ξενοδοχείο Αντάρης

Ξενώνας Τσίμοβα. Ανήκει στον κο Γιώργο Βερσάκο. Πρόκειται για μια παλιά κατοικία απέναντι από το ναό των Ταξιαρχών. Τα δωμάτια έχουν κεντρική θέρμανση και μπάνιο. Στο ισόγειο λειτουργεί και ένα μίνι πολεμικό μουσείο. Τηλ. 2733051301.

ΟΜΑΛΕΣ
Ξενοδοχείο Το Παππουδικό. Συγκρότημα κτηρίων που αναπαλαιώθηκαν με προσήλωση στην αυθεντική μανιάτικη αρχιτεκτονική. Έχεις την αίσθηση ότι είσαι όχι σε ξενοδοχείο αλλά σε κάποιο μικρό παραδοσιακό χωριουδάκι. Δημιουργήθηκαν 7 διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, NOVA, mini bar, κουζινάκι και παροχή internet. Τα περισσότερα έχουν άνετες βεράντες και πανοραμική θέα στη θάλασσα. Τηλ. 2733051050 & 6987993035.

Ξενοδοχείο Αντάρης. Ακόμη ένα συγκρότημα πετρόκτιστων αναπαλαιωμένων πυργοκατοικιών, που διαθέτει 12 δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα και σουίτες - στούντιο), όλα με αυτόνομη θέρμανση, TV, A/C, wi fi internet, ψυγείο και θέα στη θάλασσα. Τιμές: από 90 € έως 165 €. Σερβίρεται πρωινό a la carte. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2733051700 & 6989488400.

2 σχόλια:

  1. Παρατήπησα ότι έχεις βάλει φωτογραφία από τον ξεώνα ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ κάτω από την δημοσίευση του ξενώνα ΑΧΕΛΑΤΗ. Σε παρακαλώ να την βγάλεις από εκεί και την βάλεις εκεί που πρέπει. τηλ.2733051368

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το όραμα στουντιος θα το βρητε στο τηλ 2733051105

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".