Κυπαρίσσι Γρεβενών

Κυπαρίσσι Γρεβενών: το κτήριο του παλιού πέτρινου δημοτικού σχολείου, το οποίο τώρα στεγάζει το λαογραφικό μουσείο

Αφήνουμε τα Γρεβενά και παίρνουμε το δρόμο που φεύγει βορειοδυτικά με προορισμό τα χωριά Κυρακαλή, Οροπέδιο, Άγ. Κοσμάς, Κυπαρίσσι και Καλλονή. Δηλαδή κατευθυνόμαστε προς τα μαστοροχώρια του Βοΐου.

Το Κυπαρίσσι είναι ένα μικρό χωριουδάκι, που είναι χτισμένο στα 940 μ. υψόμετρο, στις νότιες απολήξεις του όρους Βόιο. Έχει μόνιμο πληθυσμό περίπου 80 κατοίκων και απέχει από την πόλη των Γρεβενών 23 χλμ. Το χωριό μέχρι και το 1927 λεγόταν Μπίσοβο.

Φτάνοντας στο Κυπαρίσσι θα εντοπίσουμε εύκολα το ναό του Αγ. Γεωργίου. Πρόκειται για μία όμορφη πέτρινη εκκλησία, που χτίστηκε το 1867 και διαθέτει εξαιρετικό χειροποίητο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το παλιό πέτρινο δημοτικό σχολείο του 1915. Το κτήριο ανακαινίσθηκε πρόσφατα και σήμερα στεγάζει ένα ωραιότατο λαογραφικό μουσείο. Η συλλογή περιλαμβάνει παραδοσιακές φορεσιές, όπλα, κοσμήματα, αγροτικά εργαλεία, κεραμικά, είδη οικιακής χρήσεως, αργαλειό, χάλκινα σκεύη, μπρούντζινα, παλιές φωτογραφίες κλπ.

Αξιοθέατο του χωριού αποτελεί και το μικρό πέτρινο παραδοσιακό γεφύρι του Παπατάκη, που βρίσκεται στο δρόμο για Άγ. Κοσμά. Είναι μονότοξο και χτίστηκε γύρω στο 1920.

Φασιανός colchicus colchicus στο εκτροφείο θηραμάτων Παπαδοπούλου

Σε απόσταση περίπου 500 μ. από την πλατεία του χωριού ο κος Ευάγγελος Παπαδόπουλος (που άφησε τη μακρινή Αυστραλία και επέστρεψε στην πατρίδα του) δημιούργησε μία πρότυπη μονάδα εκτροφής και αναπαραγωγής πτερωτών θηραμάτων. Εκεί, στα 1.000 μ. υψόμετρο, αναπαράγονται με μεγάλη επιτυχία ο αυθεντικός ελληνικός φασιανός κολχικός κολχικός, ο βασιλικός φασιανός, ο συρματικός φασιανός, ο κίτρινος φασιανός καθώς και άλλα είδη φασιανού όπως π.χ. "μέρα-νύχτα", Lady, Swinhoe, Blue Eared, Kaliz κλπ.

Θα βρούμε επίσης ορεινές πέρδικες, πεδινές πέρδικες (perdix-perdix), ορτύκια, λευκά παγώνια, μπλε παγώνια, φραγκόκοτες, γαλοπούλες και εγχώριες κότες ελευθέρας βοσκής.

Αυτά που παράγονται στη φάρμα διατίθενται είτε ζωντανά είτε συσκευασμένα και τυποποιημένα (τόσο φρέσκα όσο και κατεψυγμένα). Τηλ. 2462028643 & 6978553189.

Όλα τα θηράματα μπορούμε να τα απολαύσουμε στην παραδοσιακή ταβέρνα "Φασιανός των Δέλτα", μέσα στο χωριό. Εδώ συρρέουν όλοι οι μερακλήδες της Δυτ. Μακεδονίας για να γευθούν μοναδικές νοστιμιές, όπως π.χ. φασιανό ψητό στα κάρβουνα, πέρδικα ψητή στα κάρβουνα, ορτύκια ψητά στα κάρβουνα, φασιανό κρασάτο με πέτουρα χειροποίητα, λουκάνικο στρουθοκάμηλου, μπιφτέκια γαλοπούλας, μπάτζο σαγανάκι, άγρια μανιτάρια στη σχάρα, συκωτάκια πουλιών τηγανιά με πιπεριές, λάχανο τουρσί σπιτικό, τυρί ανεβατό, λουκάνικο ελαφιού, ομελέτα με αυγά ορτυκιού, ντόπιο τσίπουρο και κρασί βιολογικό. Στο τέλος κέρασμα σπιτικό γλυκό του κουταλιού. Τηλ. 2462028643 & 6978553189.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες φάρμες και αγροκτήματα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".