Αράχωβα

Αράχωβα Παρνασσού: σήμα κατατεθέν το ρολόι

Η Αράχωβα Παρνασσού αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους πιο δημοφιλείς πόλους έλξης για τον ελληνικό ορεινό τουρισμό. Πρόκειται για μία κωμόπολη ή καλύτερα μία μικρή ορεινή πόλη που είναι χτισμένη στο δυτικό άκρο του Ν. Βοιωτίας.

Η Αράχωβα έχει μόνιμο πληθυσμό περίπου 2.600 κατοίκους. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις νότιες απολήξεις του όρους Παρνασσός, το βουνό που με 2.457 μ. υψόμετρο κατέχει την 9η θέση στη σχετική λίστα των ελληνικών βουνών.

Η Αράχωβα είναι απλωμένη σε μια γυμνή από βλάστηση πλαγιά του Παρνασσού ατενίζοντας από ψηλά την κοιλάδα των Δελφών και τον ελαιώνα της Άμφισσας. Έχει υψόμετρο από 890 μ. έως και 1.030 μ. Η κεντρική πλατεία έχει 960 μ. υψόμετρο.

Η Αράχωβα μέχρι και το τέλος του 2010 αποτελούσε και έδρα του τέως Δήμου Αράχωβας, τώρα όμως με το σχέδιο Καλλικράτης, αυτή έχει ενσωματωθεί στον ενιαίο Δήμο Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας. Η πόλη οφείλει το όνομά της κατά πάσα πιθανότητα στο σλαβικό τοπωνύμιο "Οράχοβο", που σημαίνει τόπος με καρυδιές (οι Σλάβοι είχαν περάσει από δω στα τέλη του 14ου αι.). Άλλοι ιστορικοί όμως διατείνονται ότι ο οικισμός επί τουρκοκρατίας λεγόταν Ράχωβα (από το αρχαίο "ράχις" και το δωρικό "ωβά" (δηλαδή μικρός οικισμός).

Αράχωβα Παρνασσού: πανοραμική άποψη

Η Αράχωβα παλαιότερα αποτελούσε για τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών ένα σύντομο σταθμό για αγορά των περίφημων υφαντών της. Λέγεται μάλιστα, με κάποια δόση υπερβολής, ότι κάποτε το χωριό έφτασε να διαθέτει έως και 1.500 αργαλειούς! Όλα όμως άλλαξαν το 1976 με την κατασκευή του πρώτου χιονοδρομικού κέντρου στον Παρνασσό. Η Αράχωβα τότε άρχισε να κατακλύζεται με χιλιάδες Έλληνες τουρίστες, που έρχονταν εδώ κυρίως τη χειμερινή σεζόν με μοναδικό στόχο να επιδοθούν στο σκι.

Η Αράχωβα έτσι πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε ένα ορεινό τουριστικό θέρετρο που δεν της λείπει σχεδόν τίποτε. Σήμερα είναι ένας αρκετά γραφικός οικισμός με παραδοσιακά σπίτια, στενά σοκάκια, ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια, δεκάδες ξενώνες, αμέτρητες ταβέρνες και άφθονα ψητοπωλεία και άλλα τόσα καφενεία, ζαχαροπλαστεία, καφέ μπαρ, κλαμπ, μπουζούκια κλπ. Διαθέτει επίσης εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, φαρμακεία, σχολεία, αστυνομικό τμήμα, ταχυδρομείο, βενζινάδικα, σούπερ μάρκετ, μεσιτικά γραφεία, πρακτορείο τύπου, περίπτερα κλπ. κλπ.

Η Αράχωβα μαζεύει πολύ κόσμο. Σε περιόδους αιχμής ο συνολικός πληθυσμός διπλασιάζεται. Επόμενο ήταν η υπερβολική ζήτηση να απογειώσει και τις τιμές. Την υψηλή σεζόν οι τιμές των δωματίων σε κάποια καταλύματα ανεβαίνουν σε δυσθεώρητα επίπεδα, πλησιάζουν ακόμη και τα 920 € την ημέρα! Παρόλα αυτά αν κανείς είναι προσεκτικός και υπομονετικός, μπορεί να βρει δωμάτιο και σε λογικές τιμές π.χ. 50 € - 60 € τη βραδιά.

Φυσικά δεν ανέβηκαν μόνο οι τιμές των δωματίων αλλά και οι τιμές των οικοπέδων. Πάρα πολλοί Αθηναίοι επένδυσαν στην Αράχωβα, οπότε σιγά σιγά επήλθε κορεσμός. Ε τότε λοιπόν άρχισε η ανοικοδόμηση στο περιβόητο Λιβάδι, ένα μεγάλο οροπέδιο στο δρόμο για τα χιονοδρομικά. Θα πούμε παρακάτω πιο αναλυτικά για το Λιβάδι.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ;

Αράχωβα Παρνασσού: η θέση "Γέφυρα"

Πώς πάμε στην Αράχωβα; Υπάρχουν τέσσερις τρόποι. Αν ερχόμαστε από Αθήνα έχουμε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να πάρουμε τον αυτοκινητόδρομο Α1 και μετά από 93 χλμ. να βγούμε στην έξοδο "Θήβα" συνεχίζοντας στην παλιά εθνική Αθηνών - Λαμίας προς Αλίαρτο και Λειβαδιά. Εκεί στρίβουμε για Δίστομο, Αράχωβα και Δελφούς. Απόσταση Αθήνα - Αράχωβα 162 χλμ. Η δεύτερη είναι να μην βγούμε για Θήβα αλλά να συμπληρώσουμε στην εθνική 119 χλμ. και να βγούμε στην έξοδο "Κάστρο" με κατεύθυνση προς Ορχομενό, Λειβαδιά, Δίστομο, Αράχωβα και Δελφούς. Απόσταση Αθήνα - Αράχωβα 170 χλμ. Η δεύτερη λύση, παρά τα 8 επιπλέον χιλιόμετρα, είναι λίγο συντομότερη χρονικά αλλά και πολύ ασφαλέστερη, καθώς το κομμάτι από την έξοδο της Θήβας ως τη Λειβαδιά (μήκους 50 χλμ.) είναι αρκετά επικίνδυνο. Εννοείται ότι όταν λέμε Αθήνα αφετηρία θεωρείται η Ομόνοια.

Αν ερχόμαστε από βόρεια Ελλάδα θα περάσουμε τη Λαμία και θα βγούμε από τον κόμβο "Μπράλος" με κατεύθυνση Άμφισσα και Πάτρα. Θα μπούμε μέσα στη Γραβιά αλλά θα έχουμε το νου μας να στρίψουμε αριστερά προς Μαριολάτα και Λιλαία. Αμέσως μετά τη Λιλαία στρίβουμε δεξιά προς Επτάλοφο (Αγόριανη) και Αράχωβα.

Αν ερχόμαστε από Ναύπακτο θα περάσουμε το Γαλαξίδι και την Ιτέα αλλά στη συνέχεια θα αφήσουμε το δρόμο που πάει για Άμφισσα και θα στρίψουμε δεξιά για Δελφούς και Αράχωβα.

Αράχωβα Παρνασσού: ο "Εγκάρσιος", δηλαδή τα σκαλάκια προς τον Αη Γιώργη

Έστω ότι ερχόμαστε από Λειβαδιά. Θα περάσουμε τη Λειβαδιά, θα περάσουμε και το μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην τοποθεσία Κορακόλιθος, θα περάσουμε και την έξοδο για Δίστομο και θα ανηφορίσουμε ακόμη λίγο ώσπου να φτάσουμε στο Ζεμενό, όπου λειτουργούν ξενώνες και ταβέρνες. Στα 3 χλμ. μετά το Ζεμενό θα μπούμε σε ένα τούνελ διπλής κατεύθυνσης και μήκους 200 μ. Ακριβώς στα 400 μ. μετά την έξοδο του τούνελ θα κάνουμε μία στάση για να απολαύσουμε για πρώτη φορά τη θέα προς την Αράχωβα από μακριά. Από δω και πέρα μας μένουν ακόμη 2 χλμ. μέχρι το κέντρο της πόλης.

Μόλις μπούμε στην Αράχωβα θα παρατηρήσουμε στα αριστερά μας ένα δωρεάν υπαίθριο πάρκινγκ,. Στα επόμενα 600 μ. (μέχρι να φτάσουμε στη "Γέφυρα") θα έχουμε την ευχέρεια να παρκάρουμε (είτε δεξιά είτε αριστερά). Μπορούμε επίσης στο τμήμα αυτό να περπατήσουμε σαν άνθρωποι, αφού τα πεζοδρόμια εδώ είναι πολύ φαρδιά. Μια καλή λύση λοιπόν είναι να παρκάρουμε πάνω στη Γέφυρα. Από τη Γέφυρα μπορούμε να διακρίνουμε αριστερά το βράχο με το πέτρινο ρολόι, όπου οπωσδήποτε όλοι θα βγουν και από μια φωτογραφία. Ακριβώς κάτω από τη Γέφυρα θα δούμε το νηπιαγωγείο. Αμέσως μετά τη Γέφυρα, πάλι στα αριστερά μας, βρίσκεται το πανέμορφο νεοκλασικό κτήριο του πρώην δημοτικού σχολείου, έργο του Ανδρέα Συγγρού, το οποίο τώρα πια στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας (τηλ. 2267031630).

Ξενοδοχείο Santa Marina Arachova Resort & Spa

Τα επόμενα 600 μ. είναι ένας στενός κεντρικός δρόμος (εννοείται διπλής κατεύθυνσης), αληθινός εφιάλτης τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους πεζούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλά σημεία το πεζοδρόμιο έχει πλάτος 20 cm - 30 cm! Αποτέλεσμα βέβαια είναι οι πεζοί να περπατούν στη μέση του οδοστρώματος με κίνδυνο να παρασυρθούν από κάποιο αυτοκίνητο... Για τα δε αυτοκίνητα το παρκάρισμα απαγορεύεται αυστηρώς και από τις δύο πλευρές και για ολόκληρο το 24ωρο, κάτι όμως που δυστυχώς δεν το σέβονται όλοι... Σε περιόδους αιχμής αποτελεί καθημερινό φαινόμενο το μποτιλιάρισμα. Δεν θέλει και πολύ: δύο τρεις ασυνείδητοι να αφήσουν το τζιπ τους στη μέση του δρόμου, ένα δυο φορτηγά που ξεφορτώνουν όποια ώρα τους καπνίσει εμπορεύματα για τα καταστήματα, να και το λεωφορείο του ΚΤΕΛ, βάλε και κανένα πούλμαν με ΚΑΠΗ, πάρε και την Τροχαία που πότε πότε κάνει τα στραβά μάτια, ε κολλήσαμε για τα καλά. Γιαυτό αν πρόκειται να διασχίσετε με ΙΧ το κομμάτι αυτό, πάρτε καλύτερα μαζί σας και ξηρά τροφή, κανένα σάντουιτς, δύο τρεις χυμούς, νεράκι κλπ....

Σε καμία σοβαρή και ανεπτυγμένη τουριστικά ευρωπαϊκή χώρα δεν συναντάς τούτο το χάλι. Η Αράχωβα θα έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστον έναν παρακαμπτήριο δρόμο ή καλύτερα δύο, έναν ψηλά πίσω από τον Αη Γιώργη και ένα χαμηλά μέσα από τη ρεματιά. Ο δε κεντρικός δρόμος θα έπρεπε ήδη να έχει πεζοδρομηθεί, να έχει και τραπεζοκαθίσματα, να έχει και παρτέρια με λουλούδια, να έχει και παγκάκια, να αποκτήσει με δυο λόγια την εικόνα που του αρμόζει. Πώς είπατε; Δεν υπάρχουν λεφτά; Μα τόσα χρόνια κύριοι, αν αυτοί που διανυκτέρευαν στην Αράχωβα χρεώνονταν στο ξενοδοχείο τους 1 € την ημέρα επιπλέον κατ' άτομο εν είδει δημοτικού φόρου (συνήθης πρακτική σε ανάλογα θέρετρα των Άλπεων), σήμερα όχι μόνο θα υπήρχε περιφερειακός δρόμος αλλά θα μπορούσαν κάλλιστα να κατασκευαστούν και κάποια άλλα κοινωφελή έργα που τα έχει ανάγκη η πόλη, π.χ. ένα δωρεάν πολυώροφο πάρκινγκ, ένα κέντρο υγείας, ένα κολυμβητήριο, ένα κλειστό γυμναστήριο, ένα παγοδρόμιο, ένα υπαίθριο θέατρο κλπ. κλπ. Από τέτοια έργα έχει ανάγκη η Αράχωβα, όχι από δωρεάν wi fi internet στον κεντρικό δρόμο...

Αράχωβα Παρνασσού: ο κεντρικός δρόμος

Ξεκινώντας λοιπόν από το λαογραφικό μουσείο θα διανύσουμε τα πρώτα 200 μ. στον κεντρικό δρόμο και θα φτάσουμε στη μικροσκοπική πλατεία Παπαϊωάννου. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει πλατεία. Θα δούμε στα δεξιά μας ένα φαρδύ πεζοδρόμιο πλάτους τεσσάρων μέτρων με καναδυό παραδοσιακά καφενεδάκια - ουζερί και ανάμεσά τους μία πέτρινη βρυσούλα με δύο κρουνούς που τρέχει ασταμάτητα δροσερό και καθαρό βουνίσιο νερό. Στα αριστερά υπάρχει πεζοδρόμιο επίσης τεσσάρων μέτρων πλάτους. Αν ο καιρός το επιτρέπει μπορούμε να καθίσουμε στα εξωτερικά τραπεζάκια για να χαζεύουμε όλο το "νυφοπάζαρο"...

Στο δεξί άκρο της μικρής πλατείας θα παρατηρήσουμε ένα μεγάλο ανηφορικό δρομάκι που αποτελείται από 264 σκαλοπάτια. Αυτός είναι ο περίφημος "Εγκάρσιος", ο δρόμος που άνοιξε το 1927 ο λήσταρχος Καραθανάσης. Αριστερά και δεξιά θα βρούμε ξενώνες, καφέ, γαλακτοπωλεία και ταβερνάκια. Υπάρχουν και αρκετά παγκάκια για όσους θα τους βγει η γλώσσα έξω... Δεν είναι και λίγα 264 σκαλιά, ισοδυναμούν με πολυκατοικία 14 ορόφων! Στο τέλος του... Γολγοθά βρίσκεται ο ιστορικός ναός του Αη Γιώργη, του πολιούχου της Αράχωβας. Στα υψώματα γύρω από την εκκλησία αυτή διεξήχθη η ιστορική μάχη της Αράχωβας. Από τις 18/11/1826 έως και τις 24/11/1826 ο αρχιστράτηγος της Ρούμελης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, με 1.300 επαναστατημένους αγωνιστές μέσα σε φοβερή χιονοθύελλα συνέτριψε 2.500 Τουρκαλβανούς, μία νίκη καθοριστική για τη συνέχεια και την τελική έκβαση του Αγώνα. Ο εορτασμός της νίκης αυτής έχει ενσωματωθεί στο περίφημο "πανηγυράκι" της Αράχωβας, για το οποίο θα πούμε λίγο παρακάτω.

Αράχωβα Παρνασσού: ο κεντρικός δρόμος στο ύψος της πλατείας Λάκκα

Κατεβαίνουμε και πάλι τα σκαλάκια μέχρι τον κεντρικό δρόμο και συνεχίζουμε. Ακόμη 200 μ. και φτάνουμε στην κεντρική πλατεία Λάκκα, αυτή τη φορά στα αριστερά μας. Γύρω γύρω καφέ μπαρ, μεζεδοπωλεία και μπουτίκ με όλα τα επώνυμα ρούχα. Στη μέση της πλατείας τραπεζάκια και καρέκλες, ιδανικό σημείο για να πιούμε τον καφέ μας όταν ο καιρός είναι αίθριος.

Αν χωθούμε στα στενάκια που βλέπουμε στο βάθος της πλατείας θα βγούμε σε μία ακόμη πλατεία, την πλατεία Αφανού, η οποία όμως δεν διαθέτει την ίδια ζωντάνια με την πλατεία Λάκκα. Επιστρέφουμε στον κεντρικό δρόμο και συνεχίζουμε. Ακόμη 200 μ. οπότε τελειώνει το "δύσκολο" κομμάτι του κεντρικού δρόμου. Στα αριστερά μας μία ακόμη πλατεία, η πλατεία Ξενία, όπου λειτουργούσε το ομώνυμο ξενοδοχείο, το οποίο πλέον λέγεται Santa Marina. Ξανά στον κεντρικό δρόμο. Εδώ υπάρχει σημαντική διασταύρωση: ο κύριος δρόμος αρχίζει να κατηφορίζει ευθεία μπροστά μας, περνάει το παλιό δωρεάν υπαίθριο δημοτικό πάρκινγκ και μας βγάζει σε 10 χλμ. στους Δελφούς.

Ένας άλλος δρόμος φεύγει προς τα δεξιά, περνάει δίπλα από το γυμνάσιο - λύκειο (πίσω από το οποίο βρίσκεται η πλατεία Πλατάνια), περνάει μπροστά από την προτομή του Καραϊσκάκη και συνεχίζει με κατεύθυνση το γήπεδο. Κάπου εδώ κατασκευάστηκε ένα καινούργιο συνεδριακό κέντρο που διαθέτει και πενταώροφο πάρκινγκ με πληρωμή. Από κει και πάνω ο δρόμος βγαίνει από την Αράχωβα, αρχίζει σιγά σιγά να ανηφορίζει και σε απόσταση 5 χλμ. από το κέντρο της πόλης μας βγάζει ψηλά στη θέση "Σταυρός", ιδανικό σημείο για ολιγόλεπτη στάση και φωτογραφία, καθώς φαίνονται καθαρά ο ελαιώνας της Άμφισσας, ο Κορινθιακός Κόλπος και η Πελοπόννησος!

ΛΙΒΑΔΙ ΑΡΑΧΩΒΑΣ

Λιβάδι Αράχωβας

Μετά το "Σταυρό" μπροστά μας απλώνεται ένα τεράστιο οροπέδιο στα 1.200 μ. υψόμετρο, το περιβόητο Λιβάδι της Αράχωβας. Έχει περίπου 3-4 χλμ. μήκος και περίπου 2-3 χλμ. πλάτος. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '70 εδώ πάνω υπήρχαν μόνο μερικά καλύβια τσομπαναραίων, οι οποίοι την ημέρα έβοσκαν τα γίδια τους στα γρασίδια αυτού του λιβαδιού και τη νύχτα τα μάντρωναν στη στάνη τους. Σταδιακά όμως οι στάνες, οι στρούγκες και τα μαντριά άρχισαν να εξαφανίζονται και στη θέση τους να ξεφυτρώνουν πολυτελή εξοχικά, πέτρινες βίλες, ξύλινα σαλέ, ταβέρνες, ξενώνες, παγοδρόμια, ξενοδοχεία, συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών, καφέ μπαρ, καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού σκι, βενζινάδικα και ό,τι άλλο μπορείς ή δεν μπορείς να φανταστείς. Με δυο λόγια πόλη ολόκληρη! Ή για να το πούμε αλλιώς, η Αράχωβα πλέον γέμισε και τώρα πια επεκτείνεται προς το Λιβάδι. Και γιατί όλος αυτός ο οργασμός; Μα ο λόγος είναι προφανής: από τη στιγμή που ξεκίνησε η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου, όλοι ονειρεύονταν ένα σαλέ στην Αράχωβα. Όλη η "καλή κοινωνία" των Αθηνών όφειλε οπωσδήποτε να αποκτήσει σαλέ στο Λιβάδι. Κάθε σωστός Αθηναίος επιχειρηματίας του Κολωνακίου έπρεπε να διαθέτει και ένα τεράστιο εξοχικό στο Λιβάδι. Κάθε καθωσπρέπει "επώνυμος" των βορείων προαστίων επιβάλλεται σήμερα να διατηρεί πολυτελές σαλέ μέσα στο ελατόδασος του Παρνασσού με όλα τα κομφόρ: πανύψηλη περίφραξη, κάμερες ασφαλείας, υπόγειο γκαράζ, εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, τέσσερα τζάκια, εφτά υπνοδωμάτια, πέντε μπάνια (τα τρία με τζακούζι), κηπουρό, μάγειρα, καμαριέρα, μπάτλερ και σεκιουριτά...

Διασχίζουμε το Λιβάδι και αμέσως μετά ανηφορίζουμε στο δάσος. Συμπληρώνοντας 14 χλμ. από το κέντρο της Αράχωβας φτάνουμε σε διασταύρωση: αν στρίψουμε δεξιά θα ανηφορίσουμε για ακόμη 10 χλμ. ώσπου να βγούμε στο χιονοδρομικό κέντρο, ενώ αν συνεχίσουμε ευθεία θα καταλήξουμε σε 10 χλμ. στην Επτάλοφο (Αγόριανη).

ΠΑΓΟΔΡΟΜΙΟ MOUNTAIN ICE

Παγοδρόμιο Mountain Ice στο Λιβάδι Αράχωβας

Στο Λιβάδι κάθε χρόνο (και μόνο για τη χειμερινή σεζόν) λειτουργεί και το Mountain Ice, ένα ιδιωτικό παγοδρόμιο, στο οποίο ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει την επιδεξιότητά του στο πατινάζ (τηλ. 2267031882 & 6944523734). Όσοι δεν έχουν όρεξη για... παγοτσουλήθρες μπορούν να απολαύσουν ένα ζεστό ρόφημα δίπλα στο φουντωμένο τζάκι.

Στο Λιβάδι από τα τέλη του φθινοπώρου μέχρι τα μέσα της άνοιξης κάνει την εμφάνισή της και η εποχική λίμνη Πινιγούρα. Είναι αβαθής και προσφέρεται για κανό ή καγιάκ. Το καλοκαίρι εξαφανίζεται.

Όσοι αγαπούν την ιππασία, μπορούν πάνω στο Λιβάδι να αναζητήσουν τον Παναγιώτη Σπηλιώτη, που διαθέτει cafe bar και άλογα προς ενοικίαση. Τηλ. 2267031298, 2267031547, 6972296169 & 6946241674.

Όσοι θέλουν να επιδοθούν σε άλλα σπορ, να υπενθυμίσουμε ότι εδώ πάνω στο Λιβάδι έχει την έδρα της η επιχείρηση GO WILD. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ασχολείται με paintball, flying fox, trekking, mountain bike, ιππασία, τοξοβολία κλπ. Ενοικιάζονται "γουρούνες" (ATV 4X4) αλλά και κανό για τη λίμνη. Τηλ. 2267032303 & 6945918642.

Όσοι αγαπούν τα σπήλαια μπορούν εύκολα από το Λιβάδι να ανηφορίσουν μέχρι το Κωρύκειο Άντρο, ένα πολύ όμορφο σπήλαιο, πασίγνωστο από την αρχαιότητα ως σπήλαιο του Πανός. Η είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται σε υψόμετρο 1.360 μ.

Όσον αφορά τα πρατήρια υγρών καυσίμων, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, αφού λειτουργούν συνολικά τέσσερα βενζινάδικα, είτε μέσα στην Αράχωβα, είτε στην έξοδο προς Δελφούς, είτε ακόμη και πάνω στο Λιβάδι.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Ο Παρνασσός διαθέτει δύο χιονοδρομικά κέντρα. Το ένα είναι το "χιονοδρομικό κέντρο Γεροντόβραχος" (που βρίσκεται στη θέση Γεροντόβραχος και λειτουργεί υπό την ευθύνη του Αθηναϊκού Ομίλου Φίλων Σκι) και το άλλο είναι το "χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού" (που βρίσκεται στις θέσεις Κελάρια και Φτερόλακκα και λειτουργεί υπό την ευθύνη της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης). Παλαιότερα τα Κελάρια και η Φτερόλακκα ήταν ξεχωριστά χιονοδρομικά, ήδη όμως με την εγκατάσταση του lift "Ερμής" αυτά έχουν ενοποιηθεί. Το "χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού" θεωρείται το πιο οργανωμένο της Ελλάδας. Διαθέτει συνολικά 32 πίστες (baby, αρχαρίων, μπλε, κόκκινες και μαύρες), 7 εναέριους αναβατήρες - lift, 6 συρόμενους και 4 baby. Το υψόμετρο ξεκινάει από τα 1.600 μ. (τα πάρκινγκ) και φτάνει έως τα 2.260 μ. Οι πίστες έχουν μήκος από 50 μ. έως και 4.000 μ. Θα βρούμε καφέ μπαρ, εστιατόρια, σχολές εκμάθησης σκι και καταστήματα ενοικίασης ιματισμού και εξοπλισμού.

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ

Πάσχα στην Αράχωβα

Το Πάσχα στην Αράχωβα γιορτάζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, περίπου όπως και στην υπόλοιπη Ρούμελη. Σε κάθε γειτονιά της πόλης ετοιμάζεται και από ένας "λάκκος". Η φωτιά ανάβει και συντηρείται αποκλειστικά με κληματόβεργες. Όταν είναι έτοιμη η θράκα ξεκινάει το ψήσιμο του παραδοσιακού "οβελία". Σε κάθε λάκκο ψήνονται ομαδικά 20 - 30 αρνιά ή κατσίκια, η δε σούβλα γυρίζει υποχρεωτικά με το χέρι. Μπαταρίες, γεννήτριες και άλλα μοτεράκια απαγορεύονται δια ροπάλου, όπως επίσης απαγορεύεται και το ψήσιμο κατά μόνας. Και βέβαια αν τύχει και περάσει από το λάκκο κάποιος "ξένος", αποκλείεται να φύγει χωρίς κέρασμα. Αβγά, τσουρέκια, κοκορέτσια, γαρδουμπάκια, τσίπουρο και κρασάκι υπάρχουν άφθονα, όλοι οι περαστικοί πρέπει να τσιμπήσουν το μεζέ τους και να πιουν και ένα ποτηράκι!

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ

Το "πανηγυράκι" είναι ένα λαϊκό παραδοσιακό τριήμερο πανηγύρι που στήνεται κάθε χρόνο στην Αράχωβα προς τιμήν του πολιούχου Αγ. Γεωργίου. Αν το Πάσχα πέσει μετά τις 23 Απριλίου τότε και η γιορτή του Αγ. Γεωργίου μεταφέρεται στη δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Την παραμονή το απόγευμα χιλιάδες Αραχωβίτες και Αραχωβίτισσες κάθε ηλικίας φορούν τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες (φουστανέλες, σεγκούνια, καμζόλες, σελάχια, τσαρούχια κλπ.). Αρματώνονται με πιστόλες και καριοφίλια και συγκεντρώνονται στο προαύλιο του ναού του Αη Γιώργη. Θα χορέψουν με πίπιζες και νταούλια και μετά τον εσπερινό θα γίνει η περιφορά της εικόνας σε όλη την πόλη, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας. Στη συνέχεια όλη η πόλη γεμίζει από φουστανελοφόρους που χορεύουν με τα νταούλια, τα κλαρίνα και τις πίπιζες. Τα κεράσματα δίνουν και παίρνουν. Ανήμερα του Αη Γιώργη διοργανώνονται διάφορα αγωνίσματα, δρώμενα, τραγούδια κλπ. Την τρίτη ημέρα ξαναμαζεύονται όλοι στους λάκκους για να ψήσουν και πάλι τον οβελία! Το μεσημέρι συγκεντρώνονται στην εκκλησία, ακολουθούν οι κανονιοβολισμοί, το γλέντι, το φαγοπότι και ο χορός "πανηγυράκι", όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι πιάνονται χέρι χέρι και κυκλώνουν το ναό του Αη Γιώργη.

Το Νοέμβριο του 2014 με πρωτοβουλία των τοπικών φορέων της Αράχωβας διοργανώθηκε για πρώτη φορά η "Γιορτή έναρξης χειμερινής περιόδου", μια εκδήλωση αλαλούμ χωρίς ιδιαίτερο στίγμα. Τα επόμενα χρόνια οι εμπνευστές της γιορτής αυτής θα πρέπει είτε να της δώσουν σαφή προσανατολισμό είτε να την καταργήσουν.

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ

Στην Αράχωβα θα βρούμε αυθεντικά χειροποίητα παραδοσιακά τσαρούχια

Η Αράχωβα έχει δεκάδες καταστήματα που μπορούν να ικανοποιήσουν τις καταναλωτικές ανάγκες ακόμη και των πιο ιδιότροπων πελατών. Τα περισσότερα βρίσκονται πάνω στον κεντρικό δρόμο. Στις βιτρίνες τους συνήθως φιγουράρουν ρούχα, παπούτσια, δερμάτινα, κοσμήματα, ρολόγια, τσάντες, είδη του σκι, διακοσμητικά, είδη δώρων, αξεσουάρ μόδας, παιχνίδια, κηροπήγια, είδη λαϊκής τέχνης, γούνες, βιβλία, υφαντά, κιλίμια, ταγάρια, φουστανέλες, γκλίτσες, τσαρούχια, ξυλόγλυπτα κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αράχωβα έχει μακρά παράδοση στην υφαντουργία, καθώς τα παλιά τα χρόνια (πριν να έλθει ο τουρισμός) σχεδόν κάθε σπίτι διέθετε και από έναν αργαλειό. Σήμερα βέβαια είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ποιο από τα εκατοντάδες κιλίμια - "καρπίτια" στην ντοπιολαλιά - που κρέμονται στα μαγαζιά είναι αυθεντικό αραχωβίτικο...

Αν θέλουμε κάτι εγγυημένα ντόπιο, μία πρωτότυπη ιδέα θα ήταν να ψωνίσουμε χειροποίητα παραδοσιακά τσαρούχια από τον κο Γιάννη Γεωργακό (τηλ. 2267031970 & 2267031068). Σημειωτέον ότι εκτός από τσαρούχια, κατασκευάζει και χειροποίητα μποτάκια αλλά και χειροποίητα σελάχια.

Στην Αράχωβα λειτουργούν άφθονα καταστήματα με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα

Άλλη λύση είναι να κατευθυνθούμε σε κάποιο από τα καταστήματα ντελικατέσεν που διαθέτουν χίλια δυο λαχταριστά καλούδια. Πανταχού παρόν το πασίγνωστο τυρί του Παρνασσού, η εξαιρετική φορμαέλα Αράχωβας. Πρόκειται για ένα πικάντικο υποκίτρινο ημίσκληρο τυρί που παρασκευάζεται από φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα και αποκλειστικά από ζώα που βόσκουν στα λιβάδια του Παρνασσού. Ωριμάζει μέσα σε καλαθάκι και διατίθεται σε κυλινδρικό σχήμα μήκους περίπου 20 cm. Έχει βάρος περίπου 500 gr. και πωλείται συνήθως προς 15,00 € το κιλό. Η φορμαέλα είναι προτιμότερο να τρώγεται τηγανητή ή ψητή στα κάρβουνα.

Θα βρούμε φυσικά και οψιμοτύρι, κάτι ανάμεσα σε γιαούρτι και γαλοτύρι. Οι ντόπιοι το λένε απλώς ψιμοτύρι και το παντρεύουν συνήθως με λίγο ξερό κρεμμύδι. Και σίγουρα θα βρούμε και χειροποίητες χυλοπίτες και φέτα Παρνασσού και τραχανά και γιαούρτι και γλυκά μυγδαλάτα και γλυκά καρυδάτα και ελατόμελο και μυζήθρα και λουκάνικα αραχωβίτικα και βούτυρο και τσίπουρο ντόπιο και λικέρ και μαρμελάδες και γλυκά κοκοτάκια και άφθονα κρασιά.

ΦΑΓΗΤΟ

Φορμαέλα ψητή με μέλι, κουκουνάρια και σταφίδες στην ταβέρνα Φτερόλακκα

ΑΡΑΧΩΒΑ
Ταβέρνα Αρχοντικό. Στη Γέφυρα. Κοντοσούβλι, κοκορέτσι, ψητά λαχανικά με φορμαέλα, ψιμοτύρι, χοιρινό με σέλινο, λουκάνικο Αραχωβίτικο και σαγανάκι του Άρχοντα. Τηλ. 2267031631, 6972257001 & 6932260509.

Μεζεδοπωλείο Λαϊκόν. Στην έξοδο για Δελφούς, απέναντι από το parking. Συκωταριά αρνίσια, φορμαέλα σαγανάκι, κολοκυθοκεφτέδες με τζατζίκι και τσιπουράκι ντόπιο. Τηλ. 2267032676.

Ταβέρνα Δασαργύρης. Στον κεντρικό δρόμο. Κοντοσούβλι, κοκορέτσι, μπριζόλες σταβλίσιες, φρέσκες τηγανητές πατάτες, άφθονες σαλάτες και κρασάκι βαρελίσιο. Τηλ. 2267031291 & 6932713751.

Ταβέρνα Γεροντόβραχος. Στον κεντρικό δρόμο. Τραχανάς σπιτικός, πίτες με χωριάτικο φύλλο, χοιρινό με ρεβίθια, αρνάκι με μελιτζάνες, σαλάτες φρέσκιες και όλα τα κρέατα ψημένα στα κάρβουνα. Τιμές λογικές. Τηλ. 2267032550.

Cafe Bar Restaurant Εμπορικό. Στον κεντρικό δρόμο. Λειτουργεί από αρχές Οκτωβρίου έως τέλη Απριλίου. Μαζεύει πάντα πολύ κόσμο, αλλά κυρίως για ποτό και μουσική. Ελάφι σαλμί, πάπια με πορτοκάλι, εσκαλόπ χόφμαν κλπ. Τηλ. 2267032467. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Μεζεδοπωλείο Λεμόνι (Citron). Σε κεντρικό σοκάκι, πίσω απ' την πλατεία Λάκκα. Σούπα βελουτέ, χοιρινό με σέλινο, σαλάτα με κόκκινο λάχανο και αποξηραμένα σύκα, καρδιές αγκινάρας, καρπάτσιο παντζαριού κλπ. Τηλ. 2267032480, 6972613831 & 6974458444.

Ταβέρνα Καραθανάσης. Στον κεντρικό δρόμο. Γίδα βραστή, αρνάκι γάστρας με δεντρολίβανο, αγριογούρουνο στιφάδο, χοιρινό λεμονάτο και πατάτα φούρνου γεμιστή. Τηλ. 2267031456 & 6974457033.

Εστιατόριο Φασούλι. Στο δρόμο για τα χιονοδρομικά. Σαλάτα ceasar's, φοντύ, ψητά λαχανικά, μανιτάρια γεμιστά, ψαρονέφρι Αλσατίας και αρνάκι στο πουγκί. Τηλ. 2267029227.

Ταβέρνα Καπλάνης. Στα Πλατάνια, στην πλατεία Τροπαίων. Χορτόπιτα χωριάτικη, αρνάκι φρικασέ, λαχανοντολμάδες, κόκορας κρασάτος, παϊδάκια στα κάρβουνα και κατσικάκι στο φούρνο με πατατούλες. Τηλ. 2267031891.

Χοιρινό λεμονάτο με τηγανητές πατάτες στην ταβέρνα Καραθανάσης

Ταβέρνα Παναγιώτα. Πίσω από τον Αη Γιώργη. Μικροσκοπικό κουτουκάκι που γεμίζει γρήγορα. Φασολάδα, αμπελοσαρμαδάκια, φορμαέλα τηγανητή, μοσχαράκι κοκκινιστό και χοιρινό ριγανάτο. Τηλ. 2267032735.

Bar restaurant Ακουαρέλα. Κοντά στην πλατεία Λάκκα. Ψαρονέφρι με μέλι, ζαρκάδι με καραμελωμένα κυδώνια, πουγκί λαχανικών, φουά γκρα, σουφλέ τεσσάρων τυριών κλπ. Τηλ. 2267032660, 6975916171 & 6945979590.

Ταβέρνα Φτερόλακκα. Στον κεντρικό δρόμο. Αρνάκι λαδορίγανη, κόκορας με χυλοπίτες και αγριογούρουνο κρασάτο. Σπεσιαλιτέ η ψητή φορμαέλα με μέλι, κουκουνάρια και σταφίδες. Τηλ. 2267031104, 2267032556 & 6948749230.

Bar restaurant Padre Padrone. Το μενού περιλαμβάνει διάφορες συνταγές από την ιταλική κουζίνα. Τηλ. 2267031062. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Εστιατόριο Βράχος. Εντός του ξενοδοχείου Santa Marina Arachova Resort & Spa. Μενού αρκετά υπερτιμημένο. Τηλ. 2267031230, 2267031231, 2267031232, 2267031233, 2267031234, 2267031954 & 2104226571.

Ταβέρνα Αγνάντιο. Μετά τη Γέφυρα, δίπλα στο λαογραφικό μουσείο (πρώην δημοτικό σχολείο). Γαρδούμπα φούρνου, αρνάκι γεμιστό, κόκορας με χυλοπίτες, κουνέλι στιφάδο και ψωμί ζυμωτό. Τηλ. 2267032114.

Ταβέρνα Αλώνια. Στη διασταύρωση προς το χιονοδρομικό, απέναντι από το super market Βασιλόπουλος. Λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση. Γαρδουμπάκια φούρνου, μπεκρή μεζές, πατάτα στη χόβολη και τσίπουρο δικό τους. Τηλ. 2267031999. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Εστιατόριο Melograno. Στα Πλατάνια, στην πλατεία Τροπαίων. Από τους ιδιοκτήτες της πρώην ταβέρνας Αλώνια. Πίτσες, καλτσόνε, μακαρονάδες, ρύζι, σαλάτες, φιλετάκια, κλαμπ σάντουιτς κλπ. Τηλ. 2267032007 & 2267032644. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Πιτσαρία Pomodori. Στον κεντρικό δρόμο. Πίτσες, μακαρονάδες, σαλάτες κλπ. Τηλ. 2267031023 & 2267032492.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ανεμόλια. Το μενού περιλαμβάνει παραδοσιακές ελληνικές συνταγές. Τηλ. 2267031640, 2267031641, 2267031642, 2267031643, 2267031344 & 2109238620.

Πρωινό στο ξενοδοχείο Arahova Inn

Ταβέρνα Γέφυρα. Στη Γέφυρα, με θέα στο ρολόι. Πίτες χειροποίητες, λουκάνικο σαγανάκι, κοτόσουπα, φρυγαδέλια και κρασάκι χύμα. Τηλ. 2267031917.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Parnassia Club. Σερβίρει διάφορες σπεσιαλιτέ από την τοπική κουζίνα. Τηλ. 2267029245 & 2267029246.

Μεζεδοπωλείο Οινωδείο. Στην πλατεία Τροπαίων. Φορμαέλα τηγανητή, χοχλιοί μπουμπουριστοί, σουπιές στιφάδο, γλωσσάκια αρνίσια, μελιτζανομπουρεκάκια, φάβα, ντοματοκεφτέδες κλπ. Τηλ. 6948759119 & 6948759122. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Εστιατόριο Μύθος. Στην πλατεία Ξενία. Αρνάκι κλέφτικο, ζαρκάδι στιφάδο, κουνέλι λεμονάτο, σαλάτα βουνίσια και σπιτική κολοκυθόπιτα. Τηλ. 2267029233 & 6944575334.

Μεζεδοπωλείο Οίστρος. Στον κεντρικό δρόμο, στην πλατεία Παπαϊωάννου, δίπλα στον Εγκάρσιο. Η κα Αχτίδα σερβίρει κρεμμυδόσουπα, κολοκυθοανθούς γεμιστούς, μανιτάρια ψητά, παντζαροσαλάτα, ντοματοκεφτέδες, αρνάκι ακαμάτρας και μοσχαράκι με μελιτζάνες. Τηλ. 2267032886, 6976979172 & 6984035087.

Ταβέρνα Η Αράχωβα. Στον κεντρικό δρόμο, απέναντι από το Δημαρχείο. Κοτόσουπα, αρνάκι γιουβέτσι, κοντοσούβλι, πατάτες τηγανητές, σαλάτες, σουβλάκια κλπ. Έχει και ζωντανή μουσική. Τηλ. 2267031900.

Εστιατόριο Τσουκάλι. Στη Γέφυρα, πάνω στον κεντρικό δρόμο. Κάτω έχει 4-5 τραπέζια και τζάκι, ενώ στο πατάρι ακόμη 4 τραπέζια. Κοντοσούβλι, κοκορέτσι, παϊδάκια κλπ. Τηλ. 2267029248, 6973008561 & 6944660155.

Ταβέρνα Καρμάλης. Στον κεντρικό δρόμο, με ωραία θέα προς τον ελαιώνα της Άμφισσας. Λουκάνικο χωριάτικο, κεφτεδάκια τηγανητά, φορμαέλα σαγανάκι και ρετσίνα βαρελίσια. Τηλ. 2267031511.

Μεζεδοπωλείο Κεντρικόν. Στον κεντρικό δρόμο, στην πλατεία Κουτρουλού. Λουκάνικο αραχωβίτικο, φορμαέλα σαγανάκι, κεφτεδάκια σπιτικά, τηγανητές πατατούλες και τσιπουράκι ντόπιο. Τηλ. 2267031360 & 6974921000.

Εστιατόριο Le Sapin. Στον κεντρικό δρόμο, στην πλατεία Παπαϊωάννου. Για τους οπαδούς της γαλλικής κουζίνας. Στο πατάρι λειτουργεί καφέ μπαρ. Τηλ. 2267031108.

Ψητοπωλείο Ψήνεται Ψήνεσαι. Απέναντι από το πάρκινγκ. Γύρος, σουβλάκια, μπιφτέκια, κοντοσούβλι, κοτόπουλο, λουκάνικο χωριάτικο κλπ. Τηλ. 2267032585.

Κοτόπουλο φιλέτο με πουρέ ανανά στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Αίγλη

Bar restaurant Φλοξ. Στα σκαλάκια του Αη Γιώργη. Κοτόπουλο Jamaica με ανανά, αρνάκι πικάντικο με κάρυ, χοιρινό γλυκόξινο με πορτοκάλι και σταφίδες κλπ. Τηλ. 2267031007 & 6944321708. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Ταβέρνα Παρνασσός. Στην πλατεία Ξενία. Ψαρονέφρι με σάλτσα του κυνηγού, μπιφτέκι γεμιστό, συκωταριά αρνίσια, σαλάτα πικάντικη και ψωμί ψημένο στη θράκα. Τηλ. 2267032569.

Ταβέρνα Καλντερίμι. Κάτω από το ρολόι. Δεν έχει θέα, έχει όμως χοιρινό με πορτοκάλι, μοσχαράκι με μελιτζάνες, αγριογούρουνο με δαμάσκηνα, λαχανοντολμάδες και τηγανιά από συκωτάκια πουλιών. Τηλ. 2267031418 & 6945991841.

Bar restaurant Υάμπεια. Στην πλατεία Λάκκα. Φιλέ μινιόν με μπράντυ, σνίτσελ βιεννουά, tapas, σκαλοπίνια μουσταρδάτα κλπ. Τηλ. 2267032730 & 6947688325. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Ταβέρνα Το Πιθάρι. Στην έξοδο για Δελφούς, δίπλα στο δημοτικό πάρκινγκ. Κατσικάκι σούβλας, κοκορέτσι, σπληνάντερο και κοντοσούβλι πρόβειο. Τηλ. 2267032389 & 6977017862.

Μεζεδοπωλείο Ρακοπωλείο. Στην πλατεία Λάκκα. Πατσάς, γίδα βραστή, κοκορόσουπα, λουκάνικο φλαμπέ, κεφτεδάκια τηγανητά με δυόσμο, πατάτες με φορμαέλα και τσιπουράκι ντόπιο. Τηλ. 2267031827 & 6970590549. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Ταβέρνα Το Ρολόι. Χαμηλά κάτω από την Ώρα. Κοντοσούβλι, γίδα βραστή, μοσχαράκι στάμνας και παϊδάκια στα κάρβουνα. Τηλ. 2267031151.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Αίγλη. Λειτουργεί μόνο από μέσα Οκτωβρίου μέχρι τέλος Απριλίου. Φιλέτο κοτόπουλο με ανανά, φιλέτο στρογγανώφ, σολομός με λινγκουίνι, ζαρκάδι με πουρέ κάστανου κλπ. Τηλ. 2267031767.

Ταβέρνα Νότες. Έχει καθημερινά και ζωντανή μουσική με παλιά ελληνικά λαϊκά τραγούδια. Τηλ. 2267032301.

Cafe Bar Restaurant Σατυρικόν. Στην πλατεία Λάκκα. Το μενού περιλαμβάνει συνταγές από τη σύγχρονη δημιουργική ελληνική κουζίνα. Τηλ. 2267031896 & 6985878422.

Ristorante Italiano La Tavola. Ιταλική τρατορία σε ένα κεντρικό στενάκι. Ταλιατέλες με γκοργκοντζόλα, πένες τρικολόρε, ριζότο με θαλασσινά κλπ. Τηλ. 6973431969.

Σαλάτα βουνίσια με σπανάκι, φορμαέλα, λιαστή ντομάτα & βαλσάμικο στο εστιατόριο Μύθος

ΛΙΒΑΔΙ
Εστιατόριο Παν Κωρύκειος. Καινούργιος πολυχώρος, λειτουργεί ως εστιατόριο, καφέ μπαρ, ζαχαροπλαστείο, ψιλικατζίδικο και μίνι μάρκετ! Τηλ. 2267032192.

Ταβέρνα Δρυίδης. Είναι διώροφη και διαθέτει δύο αίθουσες με δύο τζάκια. Τηλ. 2267032779 & 6948749230.

Ταβέρνα Καλύβα. Αυτή έχει τρεις αίθουσες με τρία τζάκια! Αγριογούρουνο με δαμάσκηνα, αρνάκι εξοχικό, λαγός στιφάδο και σπέσιαλ φασολάδα! Τηλ. 2267031222, 2267032333, 2265083009 & 6932731735.

Bar restaurant Paramount. Πίτσες, ζυμαρικά, κοτόπουλο, φιλετάκια, σαλάτες, σάντουιτς, καφέδες, γλυκά, χυμοί κλπ. Τηλ. 2267032400..

Ταβέρνα Γρηγόρης. Στη θέση Αχλαδόκαμπος. Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Τηλ. 2267032183, 6947322046 & 6947322047.

Ψητοπωλείο Πέρασμα. Τυρόπιτα, χορτόπιτα, τηγανόψωμο, φλογέρες, κρέπες, τοστ, σουβλάκια και σαλάτα του βοσκού. Τηλ. 2267029236.

Ταβέρνα Καραούλι. Έφυγε από την Αράχωβα και ήρθε στο Λιβάδι. Κοκορέτσι κοντοσούβλι, αρνάκι φρικασέ, ψιμοτύρι, μελιτζανομπουρεκάκια, μαγειρίτσα, αγριογούρουνο στιφάδο κλπ. Τηλ. 2267031001.

Ταβέρνα Στάικος. Γίδα βραστή, γουρουνόπουλο στη γάστρα, κόκορας κρασάτος και αρνάκι στη λαδόκολα. Τηλ. 2267031882, 2267032153, 6944523734 & 6944834015.

Πρωινό στον ξενώνα Αγιαννόρεμα

Ταβέρνα Χρήστος. Κοντοσούβλι, κεμπάπ, σουβλάκι, λουκάνικο, πατάτα γεμιστή και όλες οι σαλάτες. Τηλ. 2267031077, 2267032190, 6936192787 & 6936065404.

Ταβέρνα Ρίζα. Αρνάκι σούβλας, κοκορέτσι, τραχανάς, πατατοσαλάτα και χειροποίητο τζατζίκι. Τηλ. 2267032252.

Ταβέρνα Ζάχος. Παϊδάκια στα κάρβουνα, μπιφτέκι, μπριζόλα, φρέσκες τηγανητές πατάτες και ποικιλία από σαλάτες. Τηλ. 2267032159.

Εστιατόριο Tsi Tsi. Πρόκειται για το παλιό cafe bar restaurant Εμπορικό, που έφυγε από την Αράχωβα και ήρθε στο Λιβάδι. Είναι ένας πολυχώρος, που μαζεύει πολύ κόσμο. Τηλ. 2267031218.

Ταβέρνα Μπάμπης. Στο βόρειο άκρο του λιβαδιού. Κρεατόσουπα, φορμαέλα, χοιρινή τηγανιά, αρνίσια συκωταριά και κρασάκι χύμα. Τηλ. 2267032155 & 6932533425.

Ταβέρνα Νιάρχος. Κοκορέτσι, κατσικάκι σούβλας, γίδα βραστή, παϊδάκια στα κάρβουνα και λουκάνικο αραχωβίτικο. Τηλ. 2267032185 & 6974549674.

Cafe Bar Restaurant Εμπορικό. Απ' όλα έχει το μενού: και κρεατικά και πίτσες και σαλάτες και ορεκτικά και γλυκά. Τηλ. 2267031218.

ΖΕΜΕΝΟ
Ταβέρνα Ζεμενός. Από το 1960. Όμορφος χώρος με δύο τζάκια. Όλα τα κρεατικά ψημένα στα κάρβουνα, φρέσκες σαλάτες, πατάτες φούρνου λεμονάτες, χωριάτικο ψωμί και τσιπουράκι ντόπιο. Τηλ. 2267031881 & 2267031487.

Στο Χάνι Ζεμενού. Αρνάκι σούβλας, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, κεφαλάκια, παϊδάκια, γλυκάδια, νεφραιμιά, συκωταριά, λουκάνικα, γαρδούμπα κλπ. Τηλ. 2267031204 & 2267031146.

Στην ταβέρνα του ξενώνα Aggelos House. Γίδα βραστή, αρνάκι φρικασέ, μοσχαράκι κοκκινιστό, κόκορας κρασάτος, χοιρινό με δαμάσκηνα, κοκορέτσι κλπ. Τηλ. 2267031144 & 6974157414.

ΔΙΑΜΟΝΗ


Ξενοδοχείο Santa Marina Arachova

ΑΡΑΧΩΒΑ
Ξενοδοχείο Ανεμόλια. Στην άκρη της πόλης, στην έξοδο για Δελφούς. Διαθέτει συνολικά 93 δωμάτια, από τα οποία τα 69 είναι δίκλινα ή τρίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, ψυγείο και μπαλκονάκι) και τα 24 είναι σουίτες (που έχουν επιπλέον και καθιστικό με τζάκι). Λειτουργεί καφέ μπαρ, εστιατόριο, γυμναστήριο, σάουνα, εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα και άνετο πάρκινγκ. Τιμές: από 52 € έως 453 €. Τηλ. 2267031640, 2267031641, 2267031642, 2267031643, 2267031344 & 2109238620.

Ξενώνας Οντάς. Στην είσοδο της πόλης, στα δεξιά. Αποτελείται από 4 δωμάτια (με αυτόνομη θέρμανση, ψυγείο, TV, NOVA και  wi fi internet) και 4 οικογενειακές σοφίτες με πατάρι (που έχουν επιπλέον και καθιστικό με τζάκι και μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ). Λειτουργεί τμήμα σπα με τζακούζι, σάουνα, γυμναστήριο και αίθουσα μασάζ. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι και επιτραπέζια παιχνίδια. Εκεί σερβίρεται και το πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2267031820 & 6978367595.

Ενοικ. Διαμερίσματα Κατσαρού. Υπάρχουν 4 διώροφα διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, καθιστικό, κουζίνα, μπάνιο και μπαλκόνι. Τηλ. 6984273282, 6976006272 & 6977463805.

Ξενώνας Το Πατρικό. Πάνω από την πλατεία Καραϊσκάκη. Αποτελείται από δίχωρα διαμερίσματα των 50 m², που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 5 άτομα και διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό με τζάκι και TV, κουζίνα, ξεχωριστό υπνοδωμάτιο με 2η TV, wi fi internet και μπαλκονάκι. Τιμές: από 40 € έως 110 € με σελφ σέρβις πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2267032872 & 6977889949.

Ξενοδοχείο Alpen House. Ψηλά, στο δρόμο για τα χιονοδρομικά. Διαθέτει δωμάτια δίκλινα ή τρίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, TV, μίνι μπαρ, ασύρματο ίντερνετ και μπαλκονάκι) καθώς και δίχωρες σουίτες (που έχουν επιπλέον και καθιστικό με τζάκι). Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται καφέ μπαρ με τζάκι, αίθουσα πρωινού, εκκλησάκι και τμήμα σπα (με τζακούζι, σάουνα, χαμάμ, γυμναστήριο και αίθουσα μασάζ). Τηλ. 2267031068 & 2267031970.

Ξενοδοχείο Αίγλη

Ξενώνας Μυλωνά. Στην έξοδο της πόλης, όπως φεύγουμε για Δελφούς, αριστερά στη ρεματιά. Έχει 7 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, DVD, Hi Fi Stereo, ψυγείο, καφετιέρα και wi fi internet. Άνετο πάρκινγκ. Τηλ. 2267032111, 6977956066 & 6938352032.

Ξενοδοχείο Αίγλη. Πάνω από το γήπεδο. Αποτελείται από 3 κτήρια, στα οποία κατανέμονται συνολικά 23 δωμάτια. Υπάρχουν δίκλινα deluxe (με αυτόνομη θέρμανση, A/C, τζάκι, TV 32", NOVA, μίνι μπαρ, ασύρματο ίντερνετ, μπαλκόνι και μπανιέρα αερομασάζ που χρεώνεται έξτρα 10 € την ημέρα), μεζονέτες (που έχουν επιπλέον και σοφίτα με ξύλινο πατάρι) και σουίτες (που έχουν επιπλέον σαλονάκι, ξεχωριστό υπνοδωμάτιο, 2ο μπαλκόνι και 2ο μπάνιο με ντουζιέρα χρωματοθεραπείας). Λειτουργούν καφέ μπαρ, εστιατόριο (μόνο το χειμώνα), παιδότοπος, γυμναστήριο, εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, σάουνα, τζακούζι, χαμάμ, αίθουσα μασάζ και τεχνητό παγοδρόμιο. Τιμές: από 66 € το δίκλινο το καλοκαίρι έως 420 € η τρίκλινη σουίτα το χειμώνα. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ. Τηλ. 2267031767.

Ξενώνας Μαρία. Σε ένα στενάκι, ανεβαίνοντας τα σκαλάκια για Αη Γιώργη δεξιά. Διαθέτει 7 δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 4 το πολύ άτομα το καθένα. Έχουν κεντρική θέρμανση, ψυγείο και TV. Τιμές: από 50 € έως 170 €, αναλόγως τη σεζόν και τον αριθμό των ατόμων. Τηλ. 2267031803 & 6976879205.

Celena Maisonettes. Στην κεντρική πλατεία Λάκκα. Όλες οι μεζονέτες έχουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV 32", NOVA, Hi Fi Stereo, ασύρματο ίντερνετ, μίνι μπαρ και μπάνιο με στήλη υδρομασάζ. Τιμές: από 60 €. Τηλ. 2267031990, 6972669393 & 6930309958.

Ξενώνας Αφανός. Στην πλατεία του Αφανού. Αποτελείται από 10 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζινούλα, TV, NOVA, wi fi internet και μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ. Σερβίρεται πρωινό. Τηλ. 2267031514 & 6979226165.

Ξενοδοχείο Ανεμόλια

Ξενοδοχείο Λυκώρεια. Στο δρόμο που πάει για τα χιονοδρομικά. Πρόκειται για δύο κτήρια (ξενοδοχείο και ξενώνας). Το ξενοδοχείο διαθέτει 20 δίκλινα και τρίκλινα (με κεντρική θέρμανση, A/C, TV, μίνι μπαρ, ασύρματο ίντερνετ και μπαλκονάκι) καθώς και 8 σουίτες που έχουν επιπλέον και τζάκι. Άλλα δωμάτια βρίσκονται πίσω και έχουν θέα στον ελαιώνα της Άμφισσας και άλλα βρίσκονται μπροστά και έχουν θέα στο δρόμο και το πάρκινγκ του ξενοδοχείου. Λειτουργεί καφέ μπαρ, αίθουσα πρωινού, σάουνα και χαμάμ. Ο ξενώνας είναι πιο καινούργιος. Τα 4 δωμάτιά του φιλοξενούν έως και 4 άτομα και διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, σαλονάκι, τζάκι, TV και υδρομασάζ. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό, μπαρ, χαμάμ και αίθουσα για μασάζ. Τιμές: από 60 € έως 175 €. Μείναμε εδώ (στο ξενοδοχείο) το Πάσχα του 2002 στο δωμάτιο 442 (που δυστυχώς είχε θέα στο δρόμο και το πάρκινγκ) τρία άτομα προς 52 € με πρωινό. Τηλ. 2267031180 & 2267032132.

Ξενώνας Ρω. Στην πλατεία Ηρώου. Υπάρχουν 2 δίκλινα και 4 τρίκλινα (που γίνονται και τετράκλινα) εκ των οποίων το ένα με τζάκι. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν κεντρική θέρμανση, TV, μπάνιο και μπαλκονάκι. Τηλ. 2267029180 & 6977618994.

Δηώ Studios. Σε κεντρικό σημείο. Πρόκειται για δίχωρα διαμερίσματα που διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό, τζάκι, 2 TV, 2 DVD, NOVA, δωρεάν ίντερνετ και κουζίνα για σελφ σέρβις πρωινό. Μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 5 άτομα το καθένα. Τηλ. 2267032472, 2102235842 & 6976993333.

Ξενώνας Αριάδνη. Πίσω από το γυμνάσιο. Αποτελείται από δίκλινα, τρίκλινα και δίχωρα διαμερίσματα που φιλοξενούν έως και 5 άτομα. Όλα τα δωμάτια έχουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, A/C, DVD, wi fi internet και ψυγείο, ενώ τα διαμερίσματα διαθέτουν επιπλέον και κουζίνα. Τηλ. 2267031247 & 6946437101.

Ξενοδοχείο Villa Filoxenia. Δίπλα στο γυμνάσιο, κοντά στην πλατεία Λάκκα. Διαθέτει 11 στούντιο και 5 δίχωρα ή και τρίχωρα διαμερίσματα (δηλαδή με 2 υπνοδωμάτια συν καθιστικό), όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζίνα, TV, NOVA, ασύρματο ίντερνετ και μπαλκόνι. Πρωινό σελφ σέρβις με τα υλικά που μας φέρνουν στο δωμάτιο. Τιμές: από 50 € έως 300 €. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2267031046, 2267031024 & 6944127126.

Ξενώνας Γκενεράλης

Ξενώνας Γκενεράλης. Βρίσκεται χαμηλά, πίσω από το δημοτικό σχολείο, ακριβώς κάτω από το ρολόι, μέσα σε ένα στενό κατηφορικό σοκάκι με σκαλάκια, στο οποίο δεν μπαίνει αυτοκίνητο. Όταν φτάσουμε στην Αράχωβα, θα παρκάρουμε, θα τηλεφωνήσουμε στο Σταμάτη κι εκείνος θα στείλει ένα νεαρό Αλβανό να μας παραλάβει. Αυτός θα καταφθάσει με μία "γουρούνα" (ATV 4X4), στην οποία θα φορτώσει όλες μας τις αποσκευές, όχι όμως και μας τους ίδιους! Ο ξενώνας αποτελείται από 2 κτήρια, σε απόσταση 10 μ. το ένα από το άλλο. Στο κυρίως κτήριο υπάρχουν 10 δωμάτια και στο άλλο 3 δίχωρα διαμερίσματα. Καλύτερη θέα από το δωμάτιο "Ελικόπτερο". Όλα τα δωμάτια έχουν αυτόνομη θέρμανση, TV, NOVA, CD, wi fi internet, ψυγείο και μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ, ενώ σε κάποια δωμάτια υπάρχει επιπλέον και τζάκι ή και A/C, τα δε 3 διαμερίσματα έχουν συν τοις άλλοις και κουζίνα αλλά δεν έχουν ισχυρό σήμα ίντερνετ ούτε και θέα (βλέπουν μέσα στο σοκάκι). Στο ισόγειο του κυρίως κτηρίου λειτουργεί η αίθουσα πρωινού με το ωραίο τζάκι και το μικρό μπαλκονάκι, ενώ στο υπόγειο θα βρούμε εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα με υδρομασάζ (που λειτουργεί μόνο το χειμώνα), χαμάμ, σάουνα και αίθουσα για μασάζ το οποίο χρεώνεται έξτρα. Τιμές: από 60 € το δίκλινο τη χαμηλή σεζόν έως 260 € το τετράκλινο την υψηλή σεζόν. Το πρωινό δεν περιλαμβάνεται στις τιμές. Χρεώνεται έξτρα και κοστίζει 10 € το άτομο σε μπουφέ, ενώ ο Σταμάτης ετοιμάζει και κάποια πρόσθετα πιάτα (π.χ. κρέπα με πραλίνα και μπανάνα ή ομελέτα με φορμαέλα και λουκάνικο) τα οποία τα χρεώνει επιπλέον 5 €. Μείναμε εδώ το Φεβρουάριο του 2009 στο διαμέρισμα "Πέτρινο" τρία άτομα προς 180 € χωρίς πρωινό. Τηλ. 2267031529, 2267032257, 2267032287 & 6944212106. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Ξενοδοχείο Arahova Inn. Στην είσοδο της πόλης, πάνω στον κεντρικό δρόμο, στα δεξιά μας. Αποτελείται από 42 δωμάτια (δίκλινα ή τρίκλινα), όλα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο, TV, ασύρματο ίντερνετ και μπαλκονάκι. Στο ισόγειο βρίσκεται η τραπεζαρία για το πρωινό καθώς και το σαλόνι με το τζάκι. Τηλ. 2267031353, 2267031497, 2267032195, 2267032196 & 2267031134.

Ξενώνας Νόστος. Διαθέτει 13 δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα), όλα με αυτόνομη θέρμανση, TV, NOVA, μίνι μπαρ, ίντερνετ και μπάνιο με υδρομασάζ. Κάποια δωμάτια έχουν επιπλέον και τζάκι. Σερβίρεται πλούσιο πρωινό στο κοινόχρηστο καθιστικό με το παραδοσιακό τζάκι. Τηλ. 2267031385 & 2267032800.

Ξενώνας Άμπολης. Δίπλα στο λαογραφικό μουσείο. Υπάρχουν πετρόχτιστα δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, DVD, wi fi internet και κουζίνα με όλα τα απαραίτητα για ένα σελφ σέρβις πρωινό. Τιμές: δίκλινο από 35 €. Τηλ. 2267032113 & 6977822627.

Ενοικ. Δωμάτια Ιωάννα. Πίσω από το γυμνάσιο. Έχει δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό, TV, NOVA και κουζίνα. Κάποια έχουν και τζάκι. Πρωινό σελφ σέρβις με τα υλικά που θα βρούμε στην κουζίνα του δωματίου. Τηλ. 2267031535 & 6973774988.

Ξενοδοχείο Arahova Inn

Ξενοδοχείο Santa Marina Arachova. Πρόκειται για το πρώην Ξενία, που βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία, στην άκρη της πόλης. Υπάρχουν 43 συνολικά δωμάτια. Τα 16 δίκλινα classic έχουν κεντρική θέρμανση, A/C, TV, mini bar, internet και μπαλκόνι. Τα 25 τρίκλινα deluxe έχουν επιπλέον ξεχωριστό χώρο για τρίτο κρεβάτι καθώς και τραπέζι για δείπνο. Η τρίκλινη junior suite έχει επιπλέον και καθιστικό με τζάκι αλλά και DVD. Τέλος, η τρίκλινη deluxe suite έχει επιπλέον και 2ο μπάνιο. Λειτουργούν εστιατόριο, καφέ μπαρ, σάουνα και γυμναστήριο. Τιμές: από 70 € το classic δίκλινο με πρωινό το καλοκαίρι έως 540 € η τρίκλινη deluxe suite με ημιδιατροφή τις αργίες (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια, Καθαρή Δευτέρα, 25η Μαρτίου & Πάσχα). Τηλ. 2267031230, 2267031231, 2267031232, 2267031233, 2267031234, 2267031954 & 2104226571.

Ξενοδοχείο Santa Marina Arachova Resort & Spa. Ψηλά σε μια πλαγιά, στο δρόμο για τα χιονοδρομικά. Αποτελείται από 14 δίκλινες σουίτες, 6 τετράκλινες μεζονέτες και 1 εξάκλινη βίλα. Οι σουίτες έχουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, DVD, mini bar, τζάκι και μπαλκόνι. Οι μεζονέτες έχουν επιπλέον και 2ο υπνοδωμάτιο και 2ο μπάνιο. Η βίλα έχει επιπλέον και 3ο υπνοδωμάτιο και 3ο μπάνιο και κουζίνα. Λειτουργούν εστιατόριο, καφέ μπαρ, παιδότοπος, σάουνα, τζακούζι, χαμάμ, γυμναστήριο, εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα και κλειστό γήπεδο τένις! Τιμές: από 90 € η σουίτα το καλοκαίρι έως 920 € η βίλα με ημιδιατροφή τις αργίες (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια, Καθαρή Δευτέρα, 25η Μαρτίου & Πάσχα). Τηλ. 2267031230, 2267031231, 2267031232, 2267031233, 2267031234, 2267031954 & 2104226571.

Ξενοδοχείο Ευ Ζην. Στον κεντρικό δρόμο, απέναντι από το δημοτικό πάρκινγκ. Αποτελείται από στούντιο με ξύλινο πατάρι που φιλοξενούν έως και 4 άτομα (35-50 m² με ξύλινο πατάρι), σουίτες μονόχωρες που φιλοξενούν 2 άτομα (45-50 m²) και σουίτες δίχωρες που φιλοξενούν έως και 5 άτομα (95 m² με 2 ξεχωριστά υπνοδωμάτια). Όλα τα στούντιο και οι σουίτες διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV 32", DVD, wi fi internet, κουζίνα, μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ και μπαλκόνι. Υπάρχει και κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι. Τιμές: από 80 € έως 260 €. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ. Τηλ. 2267032888 & 6972014796.

Ξενώνας Νεφέλες. Στην έξοδο για Δελφούς, περίπου 1,5 χλμ. από το κέντρο. Διαθέτει 5 δίκλινα και 3 τετράκλινα (όλα με αυτόνομη θέρμανση, TV, NOVA, wi fi internet και μπαλκονάκι με θέα στον ελαιώνα της Άμφισσας) καθώς και 2 σοφίτες (που έχουν επιπλέον και τζάκι και CD και DVD). Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με επιτραπέζια παιχνίδια και τραπεζαρία όπου σερβίρεται το πρωινό. Τηλ. 2267032777, 6979357070 & 6977421679.

Ξενοδοχείο Apollon Inn. Αποτελείται από μονόκλινα, δίκλινα και τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο, TV και μπαλκονάκι. Σερβίρεται πρωινό. Τιμές: μονόκλινο από 25 €, δίκλινο από 35 € και τετράκλινο από 45 €. Τηλ. 2267031057 & 2267031540.

Ξενώνας Νόστος

Ξενοδοχείο Parnassia Club. Μπαίνοντας στην πόλη αριστερά. Τα δωμάτια διαθέτουν κεντρική θέρμανση, τηλεόραση, μίνι μπαρ, ασύρματο ίντερνετ, μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ και μπαλκονάκι. Λειτουργεί εστιατόριο και καφέ μπαρ με τζάκι. Τηλ. 2267029245 & 2267029246.

Ξενώνας Ξένιος Ζευς. Κοντά στο ρολόι. Αποτελείται από μονόκλινα, δίκλινα και τρίκλινα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, TV, μπάνιο και μπαλκόνι. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι και TV, καθώς και αίθουσα όπου σερβίρεται πρωινό. Τηλ. 2267032481, 2267032482, 6982398614, 6948753299 & 6987910024.

Ξενοδοχείο Ελλήνων Θέα. Στο δρόμο για τα χιονοδρομικά. Υπάρχουν 21 συνολικά δωμάτια και σουίτες. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, μίνι μπαρ, ασύρματο ίντερνετ και μπαλκονάκι με θέα στην κοιλάδα των Δελφών, ενώ οι σουίτες έχουν επιπλέον και τζάκι και υδρομασάζ. Λειτουργούν εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, καφέ μπαρ με σαλονάκι, τζάκι & TV και αίθουσα με τραπεζαρία, όπου σερβίρεται πρωινό σε μπουφέ. Τηλ. 2267032115.

Πανσιόν Εγκάρσιος. Στα σκαλάκια του Αη Γιώργη. Διαθέτει δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV, τζάκι και μπαλκονάκι. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με κουζίνα. Οι ιδιοκτήτες κάποτε είχαν ακριβώς από κάτω την ταβέρνα Αλώνια, και ύστερα άνοιξαν το εστιατόριο Melograno. Τηλ. 2267031810, 6932538008 & 6937772479.

Ξενοδοχείο Παρνασσός. Στον κεντρικό δρόμο, 100 μ. πριν το ρολόι. Υπάρχουν 6 δίκλινα αλλά και κάποια δωμάτια μεγαλύτερα που μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες. Όλα έχουν αυτόνομη θέρμανση, TV, μπάνιο και μπαλκονάκι, ενώ κάποια δωμάτια διαθέτουν επιπλέον και τζάκι και A/C και κουζίνα και πρόσβαση στο ίντερνετ. Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται το καθιστικό με το τζάκι και η τραπεζαρία για το πρωινό.  Τηλ. 2267031307, 6939865818 & 6977960633.

Ξενώνας Λυκόβρυση. Στην γειτονιά "Πλατάνια", ακριβώς πάνω από το γυμνάσιο. Αποτελείται από 2 άνετα στούντιο που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 4 άτομα το καθένα, καθώς και 1 οικογενειακή σοφίτα δύο δωματίων που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 5 άτομα. Όλα τα διαμερίσματα διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, σαλόνι, τζάκι, κουζίνα, TV, DVD, Hi Fi Stereo, wi fi internet και επιτραπέζια παιχνίδια. Προσφέρεται πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2267031126 & 6973858411.

Ξενώνας Λυκόβρυση

Ξενώνας Αλέξανδρος. Κοντά στην κεντρική πλατεία Λάκκα. Διαθέτει 1 δίκλινο (με αυτόνομη θέρμανση, TV, NOVA, wi fi internet, ψυγείο και μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ & χαμάμ), 2 ακόμη δίκλινα (που έχουν επιπλέον και τζάκι), 1 σουίτα (που έχει επιπλέον και καναπέ που γίνεται διπλό κρεβάτι) και 1 μεζονέτα τριών επιπέδων (που έχει επιπλέον και κουζίνα και σοφίτα). Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι, όπου σερβίρεται και το πρωινό. Τιμές: από από 50 € έως 180 €. Τηλ. 2267032884 & 6974901820.

Ξενοδοχείο Αστέρω. Στην έξοδο της πόλης, στο δρόμο για τα χιονοδρομικά. Έχει 10 δωμάτια (με κεντρική θέρμανση, TV και μπάνιο) καθώς και 2 στούντιο (που έχουν επιπλέον και τζάκι και κουζινούλα). Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι, όπου σερβίρεται πρωινό σε μπουφέ. Τιμές: από 60 € το δίκλινο και από 130 € το στούντιο. Τηλ. 2267031622, 6937901079 & 6946368724.

Πανσιόν Iris. Στον κεντρικό δρόμο. Διαθέτει 3 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV, wi fi internet, ψυγείο και μπαλκονάκι. Σερβίρεται πρωινό. Τηλ. 2267031626.

Ξενώνας Ειρεσιώνη. Σε κεντρικό σημείο, στη Γέφυρα. Υπάρχουν 19 συνολικά δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα και μεζονέτες με σοφίτα). Όλα διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, TV, μίνι μπαρ, ασύρματο ίντερνετ, ενώ κάποια έχουν επιπλέον και τζάκι. Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται το καθιστικό με το τζάκι, το μπαρ με TV & NOVA και η τραπεζαρία όπου σερβίρεται το πρωινό. Τιμές: από 55 € έως 200 €. Τηλ. 2267029104, 6945893834 & 6937861603.

Ενοικ. Διαμερίσματα Ευθυμία Σπηλιώτη. Στο κέντρο. Διαθέτουν ένα ή δύο υπνοδωμάτια, καθιστικό με τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο, TV, NOVA και κουζίνα. Τηλ. 2267032129 & 6946866540.

Ξενώνας Πύρρα. Δίπλα στο δημοτικό πάρκινγκ. Διαθέτει δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, μπάνιο, TV, wi fi internet και μπαλκονάκι. Προσφέρονται όλα τα απαραίτητα για σελφ σέρβις πρωινό. Τηλ. 2267032108, 6987889197, 6997109051 & 6948753298.

Ξενώνας Αλέξανδρος

Ενοικ. Διαμερίσματα Οδός Ονείρων. Στη γειτονιά "Κούκουρας", κάτω από τον κεντρικό δρόμο. Πρόκειται για 6 διαμερίσματα 30 m² - 60 m², με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, κουζίνα, σοφίτα και μπαλκονάκι. Υπάρχουν επίσης μικρή βιβλιοθήκη, επιτραπέζια παιχνίδια και πάρκινγκ. Τηλ. 2267031194, 6978672676 & 6974197157.

Ξενώνας Καταφύγιο. Ανάμεσα στην κεντρική πλατεία και το δημοτικό πάρκινγκ. Υπάρχουν 7 δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα ή τετράκλινα) με κεντρική θέρμανση, TV, NOVA, μίνι μπαρ, μπάνιο με υδρομασάζ και δωρεάν ίντερνετ. Κάποια δωμάτια έχουν επιπλέον και τζάκι. Θα βρούμε ακόμη και κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι, όπου σερβίρεται και το πρωινό. Τηλ. 2267032233, 2267032733 & 6973334573.

Ξενώνας Πέτρινο. Στο κέντρο, στον πεζόδρομο απέναντι από την Εθνική Τράπεζα. Διαθέτει δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV, μπάνιο και μπαλκονάκι. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι, όπου σερβίρεται και το πρωινό. Τηλ. 2267031384 & 6977512613.

Ενοικ. Δωμάτια Λουκάς Κοκκοβός. Δίπλα στο γυμνάσιο. Διαθέτουν κεντρική θέρμανση, μπάνιο, TV και ψυγείο. Τηλ. 2267032033 & 6977434262.

Ξενώνας Αραχώβης Μέλαθρον. Υπάρχουν 5 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV. Σερβίρεται πρωινό. Τηλ. 2267031447, 2267032449 & 6979045640.

Πανσιόν Χρύσα. Σε απόμερο σημείο. Διαθέτει δωμάτια με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι. Τηλ. 2267031815 & 6937655166.

Ξενοδοχείο Ευ Ζην

Ξενώνας Ανεμώρεια. Στην είσοδο της πόλης. Αποτελείται από 3 διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 4 άτομα το καθένα. Το πρώτο είναι δίχωρο 39 m², το δεύτερο είναι δίχωρο 58 m² και το τρίτο είναι τρίχωρο 96 m². Όλα τα διαμερίσματα έχουν αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο, καθιστικό, TV, DVD και ψυγείο, ενώ το τρίχωρο έχει επιπλέον και 2ο υπνοδωμάτιο αλλά και τζάκι. Τηλ. 6948384486.

Ξενοδοχείο Elafivolia. Στο δρόμο που κατηφορίζει προς Δελφούς. Υπάρχουν junior σουίτες (με αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό, τζάκι, TV, NOVA, κουζίνα και τραπεζαρία), exclusive δίχωρες σουίτες (που έχουν επιπλέον και 2ο τζάκι) και superior σουίτες (που έχουν επιπλέον και τζακούζι και 2η TV και πλυντήριο πιάτων και βεράντα με θέα). Το πρωινό σερβίρεται στη σουίτα. Λειτουργεί εξωτερική θερμαινόμενη πισίνα. Τηλ. 2267300591, 6948283989 & 6941405280.

Ενοικ. Διαμέρισμα Αράχωβα. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, καθιστικό, κουζίνα, TV, 2 υπνοδωμάτια και 1 μπάνιο. Τηλ. 6944436719.

Ξενώνας Δώμα. Διαθέτει δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, μπάνιο και μπαλκόνι. Κάποια δωμάτια έχουν και τζάκι. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία όπου σερβίρεται πρωινό. Τηλ. 2267031119 & 6946781963.

Ξενώνας Σφαλάκι. Κοντά στην έξοδο προς Δελφούς. Υπάρχουν απλά δίκλινα και διώροφες μεζονέτες με ξύλινη σοφίτα. Όλα διαθέτουν κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV. Σερβίρεται πρωινό στο καθιστικό, δίπλα στο παραδοσιακό τζάκι. Τηλ. 2267031068 & 2267031970.

Ξενώνας Πίσω Αλώνια. Κοντά στον κεντρικό δρόμο, απέναντι από το γυμνάσιο. Πρόκειται για ενοικιαζόμενα δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV, μπάνιο, wi fi internet και μπαλκονάκι. Υπάρχει αίθουσα πρωινού. Τηλ. 2267031311.

Ξενοδοχείο Parnassia Club

Πανσιόν Αράχωβα. Στο δρόμο που πάει για τα χιονοδρομικά. Λειτουργεί από το 2013 και διαθέτει 3 δωμάτια (δίκλινα και τρίκλινα) με αυτόνομη θέρμανση, mini bar, wi fi internet, TV 32" και μπάνιο με υδρομασάζ. Προσφέρονται δωρεάν ροφήματα όλη την ημέρα. Τιμές: από 50 € έως 90 €. Ειδικές εκπτώσεις για τους αναγνώστες του "Πάρτε τα βουνά". Τηλ. 6932466204.

Ξενώνας Αναστασία. Βρίσκεται ψηλά, κοντά στον Αη Γιώργη. Αποτελείται από 2 δίχωρα διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό, τζάκι, TV, NOVA, κουζίνα και μπάνιο. Τηλ. 6970804145.

ΛΙΒΑΔΙ
Ξενώνας Αγιαννόρεμα. Διαθέτει δωμάτια δίκλινα ή τρίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο και TV) αλλά και διώροφες σοφίτες (που έχουν επιπλέον και καθιστικό με τζάκι και DVD με ταινίες και ψυγείο και δωρεάν ροφήματα). Υπάρχει καθιστικό με σαλόνι, τζάκι, wi fi internet, επιτραπέζια παιχνίδια, καφέ μπαρ και κουζίνα που ετοιμάζει διάφορα σνακ. Σερβίρεται πρωινό. Τηλ. 2267031485 & 6974308107. 

Κατοικίες Casa Stella. Πρόκειται για 6 ανεξάρτητες εξοχικές κατοικίες. Έχουν εμβαδόν από 65 m² έως και 150 m². Διαθέτουν 2 ή 3 ή 4 δωμάτια και αντίστοιχα 1 ή 2 ή 3 μπάνια. Όλα τα σπίτια έχουν καθιστικό με σαλόνι, κουζίνα με τραπεζαρία, τζάκι, TV, NOVA, DVD και άνετο πάρκινγκ. Τηλ. 6975744931.

Ενοικ. Διαμερίσματα Μπάμπης. Διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, τηλεόραση, κουζίνα, σοφίτα, μπάνιο και μπαλκόνι. Τηλ. 2267032155 & 6932533425.

Ξενοδοχείο Σκαμνός. Στο τέρμα του Λιβαδιού, στη διασταύρωση για τα χιονοδρομικά. Υπάρχουν 20 δωμάτια (δίκλινα, σοφίτες και στούντιο με πατάρι). Όλα τα δωμάτια διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, NOVA, DVD, wi fi internet, μπάνιο με υδρομασάζ και άνετη βεράντα. Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται καφέ μπαρ με τζάκι, τραπεζαρία για το πρωινό, αίθουσα παιχνιδιών με μπιλιάρδο και επιτραπέζια, γυμναστήριο, αίθουσα μασάζ, σάουνα, χαμάμ, τζακούζι και εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα. Τιμές: από 60 € το καλοκαίρι έως 250 € το χειμώνα. Τηλ. 2267031927 & 6932457666.

Ξενώνας Αγιαννόρεμα

Μεζονέτες Λιβάδι. Πέτρινα σπιτάκια τριών επιπέδων. Το καθένα είναι 75 m² και διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό με σαλονάκι και τζάκι, κουζίνα με τραπεζαρία, TV, NOVA και άνετο πάρκινγκ. Ενοικιάζονται μόνο για ολόκληρη τη σεζόν ή για όλο το χρόνο. Τηλ. 6977348199 & 6977301520.

Σπιτάκια στο Λιβάδι. Πρόκειται για 6 πέτρινα διώροφα σπιτάκια με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα με τραπεζαρία, καθιστικό με τζάκι, TV, DVD, μπάνιο με τζακούζι και ξεχωριστό υπνοδωμάτιο. Τηλ. 2267032111, 6977956066 & 6938352032.

Ξενώνας Υάδες. Ανήκει στην επιχείρηση GO WILD. Υπάρχουν 2 στούντιο (με αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό με τζάκι, κουζίνα με τραπεζαρία, TV, NOVA, DVD, ψησταριά και επιτραπέζια παιχνίδια) και 3 διαμερίσματα (που έχουν επιπλέον και 2ο υπνοδωμάτιο). Πρωινό σελφ σέρβις με τα υλικά που θα βρούμε στο δωμάτιο. Τιμές: από 80 € έως 250 €. Τηλ. 2267032303 & 6945918642.

Arachova Houses. Πρόκειται για 3 ανεξάρτητες ενοικιαζόμενες μονοκατοικίες, όλες με αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό με τζάκι, TV, NOVA, DVD, κουζίνα με τραπεζαρία, μπάνιο και ξεχωριστά υπνοδωμάτια. Τηλ. 6944436719 & 6970804145.

Chalet Esperides. Το συγκρότημα αυτό διαθέτει μεζονέτες τριών επιπέδων. Έχουν αυτόνομη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτια (το ένα με τζάκι), 2 μπάνια, κουζίνα, καθιστικό με τζάκι, TV, NOVA, βεράντες, μπάρμπεκιου και άνετο πάρκινγκ. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2109618889.

Castel Monteeg Resort. Πέτρινος ξενώνας με 13 διαμερίσματα που διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, κουζίνα με τραπεζαρία και καθιστικό με τζάκι και TV. Λειτουργεί lounge cafe bar με TV 42", πινγκ πονγκ, playstation, xbox & wii. Τηλ. 2267031140.

Ξενοδοχείο Tagli resort & spa

Alexander Resort. Αποτελείται από διώροφες μεζονέτες των 70 m². Το κάθε σπιτάκι διαθέτει 2 υπνοδωμάτια, καθιστικό με σαλόνι και τζάκι, κουζίνα με τραπεζαρία, TV 32", video και 1 μπάνιο. Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται καφέ μπαρ, καθιστικό με TV & NOVA, γήπεδο 5Χ5 και εξωτερική πισίνα, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται ταβέρνα, σάουνα, υδρομασάζ και εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα. Τιμές: από 50 € τα δύο άτομα το καλοκαίρι έως 250 € τα τέσσερα άτομα τις αργίες των Χριστουγέννων (και με υποχρεωτική διαμονή 3 νύχτες). Τηλ. 2267032745, 2103242728, 2103242733 & 6948406284.

Σαλέ Νιφάδες. Πρόκειται για ανεξάρτητα διώροφα ξύλινα σαλέ που διαθέτουν 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, WC, κουζίνα, TV, NOVA και καθιστικό με ξυλόσομπα. Δυστυχώς όμως ενοικιάζονται μόνο για όλο το χρόνο και όχι για ολιγοήμερες διακοπές. Τηλ. 6947816927. Δείτε και εδώ.

Ξενοδοχείο Tagli resort & spa. Λειτουργεί από το 2009 και διαθέτει δίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, NOVA, mini bar και μπαλκονάκι), νυφική σουίτα (που έχει επιπλέον και τζάκι) καθώς και δίχωρα διαμερίσματα (που έχουν δύο χωριστά υπνοδωμάτια και ένα μπάνιο). Λειτουργούν εστιατόριο, καφέ μπαρ, γυμναστήριο, αίθουσα μασάζ, χαμάμ, σάουνα, τζακούζι και 2 εσωτερικές θερμαινόμενες πισίνες. Τηλ. 2267032532 & 2267032522.

Monte Bianco Villas. Πρόκειται για 10 πέτρινες κατοικίες (διαμερίσματα σουίτες 70 m², διώροφα σαλέ 110 m² και διώροφες βίλες 180 m²), όλες με αυτόνομη θέρμανση, TV, wi fi internet, σαλονάκι, καθιστικό, τζάκι, κουζίνα, τραπεζαρία και μπάνιο με υδρομασάζ. Το πρωινό το φέρνουν στο δωμάτιο. Λειτουργεί καφέ μπαρ. Τηλ. 2267031704 & 6946008244.

Εξοχικές κατοικίες Snowcaptain. Πετρόχτιστα σπιτάκια με μέγεθος που ξεκινά από τα 50 m². Διαθέτουν 2 ή 3 υπνοδωμάτια, ξύλινη σοφίτα, καθιστικό με τζάκι, καλοριφέρ ή ξυλόσομπα και μπάνιο. Στον κήπο υπάρχει γήπεδο μπάσκετ και παιδική χαρά. Τηλ. 6974206492.

MontValley Chalets. Πρόκειται για πετρόχτιστα διώροφα σαλέ των 70 m², με 2 υπνοδωμάτια, καθιστικό με τζάκι, κουζίνα με τραπεζαρία, TV, DVD, μπάνιο, πλυντήριο, αυτόνομη θέρμανση και βεράντα με θέα στο Λιβάδι. Δείτε και εδώ. Τηλ. 6977322044.

ΖΕΜΕΝΟ
Ξενώνας Ζεμενός. Διαθέτει παραδοσιακά διακοσμημένα δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV, wi fi internet, μπάνιο και μπαλκονάκι. Στο ισόγειο λειτουργεί ταβέρνα. Τηλ. 2267031881 & 2267031487.

Χάνι Ζεμενού. Υπάρχουν 10 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, A/C, TV, NOVA, wi fi internet, ψυγείο και μπαλκονάκι. Λειτουργεί εστιατόριο. Τιμές: δίκλινο από 50 € έως 70 €. Το πρωινό χρεώνεται έξτρα 5,00 € το άτομο. Τηλ. 2267031204 & 2267031146.

Ξενώνας Aggelos House. Διαθέτει δίκλινα, τρίκλινα, τετράκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, TV, NOVA, ψυγείο και μπαλκονάκι) καθώς και δίχωρα διαμερίσματα (που έχουν επιπλέον και καθιστικό με τζάκι). Λειτουργεί εστιατόριο. Τηλ. 2267031144 & 6974157414.

20 σχόλια:

 1. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας, είναι κατατοπιστικό και βοηθάει.

  Στην Αράχωβα λειτουργεί από το 2013 και η Πανσιόν Αράχωβα, που διαθέτει δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια σε προσιτές τιμές.

  Η διεύθυνση της ιστοσελίδας της Πανσιόν Αράχωβα είναι η: http://arahova-pansion.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΛΟΥΚΑΣ ΜΠΟΚΑΣ8 Μαρτίου 2014 - 11:49 μ.μ.

  Λυπαμαι για τις πηγες πληροφορησης σας! Δυστυχως ειστε ανενημερωτοι για τη θεση που βρισκεται η ταβερνα "ΤΑ ΑΛΩΝΙΑ".Μαθετε λοιπον οτι η ταβερνα βρισκεται στη διασταυρωση προς χιονοδρομικο κεντρο Παρνασσου απεναντι απο το σουπερ μαρκετ "Βασιλοπουλος", λειτουργει κανονικα εδω και τεσσερα χρονια υπο νεα διευθυνση και το τηλεφωνο του καταστηματος ειναι:22670-31999.Παρακαλω διορθωστε το λαθος σας γιατι θα προβω σε περαιτερω ενεργειες.Απορω ποιος κακεντρεχης σας εδωσε αυτες τις ανυποστατες πληροφοριες!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κε Μπόκα, το ύφος του σχολίου σας είναι άκομψο και απρεπές. Δείχνει άνθρωπο απαίδευτο και ακαλλιέργητο.

  Το «Πάρτε τα βουνά» δεν έχει εμπορικό σκοπό και συνεπώς ό,τι κάνουμε το κάνουμε με μεράκι και αγάπη για τις ομορφιές της ορεινής Ελλάδας, χωρίς να εισπράττουμε ούτε δεκάρα τσακιστή Αντιθέτως, όταν κάνουμε ένα ταξιδάκι βάζουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη… Δεν είμαστε επαγγελματίες «δημοσιογράφοι» που πληρώνονται για να προβάλλουν την άλφα ταβέρνα ή το βήτα ξενοδοχείο. Είμαστε απλοί τουρίστες – ταξιδιώτες, που αγαπούμε τις εκδρομές και μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας με άλλους φυσιολάτρες.

  Η δημοσίευση μίας πληροφορίας που αργότερα μπορεί να αποδειχθεί εσφαλμένη δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκην ότι έγινε και με δόλο. Δεν είναι δυνατόν να είναι συνεχώς ενημερωμένη, όχι μόνον η παρούσα ιστοσελίδα αλλά και καμία άλλη στο διαδίκτυο. Τι να πει κανείς για άλλα sites που όταν κάνουν ταξιδιωτικό ρεπορτάζ για την Αράχωβα αρκούνται στην επιλεκτική αναφορά πέντε – έξι επιχειρήσεων;

  Ούτε βέβαια είναι δυνατόν να επισκεπτόμαστε την Αράχωβα κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα, γυρίζοντας όλα τα σοκάκια και τα καλντερίμια ψάχνοντας μήπως άνοιξε κάποιος καινούργιος ξενώνας ή μήπως μετακόμισε κάποια ταβέρνα… Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αράχωβα. Η πατρίδα μας έχει άπειρες όμορφες γωνιές, τις οποίες επίσης οφείλουμε να εξερευνήσουμε.

  Γιαυτόν το λόγο άλλωστε ζητούμε από τους αναγνώστες μας (όπως φαίνεται καθαρά στο δεξί περιθώριο της οθόνης) να μας βοηθήσουν στο έργο μας, στέλνοντας (με σχόλιο ή με email) οτιδήποτε θα ήθελαν να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν, διορθώνοντας λάθη, κάνοντας κριτική, σχόλια, παρατηρήσεις κλπ.

  Όλα τ’ άλλα είναι κούφια λόγια, κρατήστε τα για τον εαυτό σας. Καλές δουλειές…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. προσοχη στις κουτοπονηριες του σαντα μαρινα. πηραμε τηλεφωνο και ζητησαμε τρικλινο και ειπαν οτι εχουν διαθεσιμο. πηγαινουμε εκει,μπαινουμε μεσα στο δωματιο και τι βλεπουμε? δυο μονα κρεβατια και ενα πτυσομενο ραντζο οπως στα νοσοκομεια. μακρια απο απατεωνες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σας προτείνουμε αν θέλετε να προσθέσετε και αυτό το site: http://snowcaptain.gr/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλά Χριστούγεννα!!
  ΄Ηθελα να ρωτήσω αν θα προλάβαινα να δω και να ευχαριστηθώ την Αράχωβα και τον Παρνασσό αυθημερόν (από Αθήνα);

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πανσιόν Αράχωβα7 Ιανουαρίου 2015 - 1:52 π.μ.

   Φίλε Ανώνυμε σαφώς μπορείς να ευχαριστηθείς την Αράχωβα αυθημερόν από Αθήνα.
   Θα κάνεις να φτάσεις περίπου 1+45. Κανόνισε να ξεκινήσεις λίγο νωρίς. Αν είσαι εκεί περίπου στις 10, μπορείς να πας εκδρομή στον Παρνασσό, να γυρίσεις απόγευμα στην Αράχωβα για φαγητό - καφέ και μετά επιστροφή.

   Διαγραφή
 7. Μάλλον έχετε πολλά χρόνια να έρθετε στο χωριό μας. Ο ξενώνας Γκενεράλης έχει κλείσει και δε λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια τώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση! Μακάρι όλοι οι αναγνώστες να βοηθούσαν, ούτως ώστε το "Πάρτε τα βουνά" να παραμένει συνεχώς ενημερωμένο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Aν δεν έχουμε αυτοκίνητο από Αράχωβα πώς πάμε στο χιονοδρομικό? Έχει λεωφορεία? Κάνουν συχνά δρομολόγια?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Στην ιστοσελίδα του χιονοδρομικού, μενού "πρόσβαση", υπάρχουν λεπτομέρειες για τα δρομολόγια των λεωφορείων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Εάν ξεκινήσουμε από Αθήνα επειδή δεν έχουμε αυτοκίνητο,είναι εύκολη η πρόσβαση εάν θέλουμε να μείνουμε για 2 διανυχτερευσεις στην αραχωβα?θα μπορούμε να πάμε εύκολα στο χιονοδρομικό εάν είμαστε αραχωβα χωρίς αυτοκίνητο? ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Αγαπητοί καλησπέρα,
  συγχαρητήρια για την προσπάθεια 'partetavouna' καθώς και για την υπενθύμιση του ότι η ανιδιοτελής ενασχόληση με το κοινό συμφέρον είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής. Επομένως, ως επισκέπτης στη σελίδα σας ευχαριστώ.
  Θα ήθελα να προτείνω, αν φυσικά είναι μέσα στα σχέδια σας, να εμπλουτιζόταν η αναφορά σας σε ορεινούς τόπους της Ελλάδας με προτεινόμενες διαδρομές με τα πόδια ή με αυτοκίνητο (γιατί όχι και με ποδήλατο μιας συναντάς πολύ συχνά πλέον ποδηλάτες).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Το cafe bar Σατυρικόν έχει κλείσει οριστικά εδώ και 1,5 χρόνο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Φίλε Ταξιδιάρη, θερμά συγχαρητήρια για το blog σου! Αρκετά κατατοπιστικό, πολύ φιλόξενο και κυρίως ζεστό εν αντιθέσει με κάποιους άξεστους και καχύποπτους που επιθυμούν να το υποβαθμίσουν! Θα χαρώ πολύ αν φτιάξεις και μια σελίδα στο FB, ώστε να κρατάμε μια πιο άμεση επαφή! Συνέχισε έτσι!!! Λίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Σας προτείνουμε να προσθέσετε και αυτό το site: zemenos.gr (ξενώνας και ταβέρνα στο Ζεμενό Αράχωβας)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ευχαριστούμε για την επισήμανση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Γεια σας και συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας.
  Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι οι εξής επιχειρήσεις εστίασης έχουν κλείσει:
  Bar restaurant Φλοξ, Ταβέρνα Αλώνια, Bar restaurant Υάμπεια και το Μεζεδοπωλείο Ρακοπωλείο. Επίσης η επιχείρηση Cafe Bar Restaurant Σατυρικόν άνοιξε ξανά. Συνηθίζεται κάποιες επιχειρήσεις να κλείνουν και να ανοίγουν ξανά ύστερα από 1 ή 2 χρόνια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".