Μακρακώμη - Πλατύστομο - Σπερχειάδα

Λουτρά Πλατυστόμου

Φεύγουμε από τη Λαμία και παίρνουμε το δρόμο που πάει για το Καρπενήσι. Στα αριστερά μας, παράλληλα σχεδόν με το δρόμο, κυλάει ο ποταμός Σπερχειός, ο οποίος πηγάζει από το βουνό Τυμφρηστός και χύνεται στο Μαλιακό Κόλπο. Αριστερά στο βάθος, πίσω από τον ποταμό, διακρίνεται καθαρά το βουνό Οίτη, δεξιά μας βλέπουμε τις νότιες απολήξεις του βουνού Όθρυς, ενώ ευθεία μπροστά μας στο βάθος υψώνεται ο - κατάλευκος το χειμώνα - Τυμφρηστός. Στα 13 χλμ. από τη Λαμία περνάμε το χωριό Λειανοκλάδι. Αμέσως μετά θα συναντήσουμε μία διασταύρωση. Υπάρχουν εκεί πινακίδες που μας δείχνουν ότι αν θέλουμε να επισκεφθούμε την Υπάτη ή και τα Λουτρά Υπάτης πρέπει να στρίψουμε αριστερά. Εμείς όμως συνεχίζουμε ευθεία, πάντα παράλληλα με το Σπερχειό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χωριά που συναντάμε πάνω στο δρόμο μας θα παρατηρήσουμε ψηλά πάνω στις κολόνες πολλές φωλιές με πελαργούς. Συμπληρώνοντας 31 χλμ. από τη Λαμία φτάνουμε στη Μακρακώμη.

Η Μακρακώμη έχει υψόμετρο 150 μ. και μόνιμο πληθυσμό 2.200 κατοίκων. Παλαιότερα, μέχρι και το 1916, λεγόταν Βαρυμπόπη. Σήμερα διαθέτει ξενώνα, ταβέρνες, κέντρο υγείας, δημόσιες υπηρεσίες και άφθονα εμπορικά καταστήματα. Πόλο έλξης για ολόκληρη τη Φθιώτιδα αποτελεί εξάλλου και το περίφημο καρναβάλι της Μακρακώμης. Να πούμε ακόμη για όσους δεν το γνωρίζουν ότι ήδη από το 1992 επίτιμος δημότης της Μακρακώμης τελεί ο νυν υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble! Μετά την απόπειρα δολοφονίας του και την καθήλωσή του σε αναπηρικό καροτσάκι, ο τότε δήμαρχος Μακρακώμης του συμπαραστάθηκε θερμά και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση. Ο Γερμανός πολιτικός τον ευχαρίστησε ιδιαιτέρως και εξέφρασε την επιθυμία του να ανταποδώσει με κάποιο δώρο. Ο δήμαρχος ζήτησε ένα πυροσβεστικό όχημα για την περιοχή και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον κάλεσε αμέσως να πάει να το παραλάβει. Λίγους μήνες αργότερα σε ειδική τελετή στο δημαρχείο της Μακρακώμης τον ανακήρυξαν επίτιμο δημότη και (μέσω εκπροσώπου του) του παρέδωσαν το μετάλλιο της πόλης.

Η Καλύβα του Στεφανή

Μόλις περάσουμε την κεντρική πλατεία Δημοκρατίας βρίσκουμε μία διασταύρωση: δεξιά ο κυρίως δρόμος συνεχίζει προς Καρπενήσι, ενώ αριστερά πάει για Σπερχειάδα. Πάμε λοιπόν τώρα να γνωρίσουμε και τη Σπερχειάδα, δεν είναι μακριά, απέχει μόνο 4 χλμ. από τη Μακρακώμη. Κατηφορίζουμε ελαφρώς για 1 χλμ., οπότε και περνάμε πάνω από το Σπερχειό, βλέποντας απέναντι το χαμηλό βουνό Γουλινάς. Ακόμη 2 χλμ. και θα προσέξουμε μία μικρή ταμπελίτσα, όπου θα στρίψουμε αριστερά μέσα στα χωράφια για να επισκεφθούμε την ιστορική καλύβα του Στεφανή. Από εδώ ξεκίνησε το Μάιο του 1942 η ένοπλη Εθνική Αντίσταση του ΕΛΑΣ κατά των κατακτητών. Εδώ μέσα κρύφτηκαν ένοπλοι εκείνο το βράδυ ο Θανάσης Κλάρας (δηλαδή ο Άρης Βελουχιώτης), ο ιδιοκτήτης της καλύβας Στέφανος Στεφανής, ο Φώτης Μαστροκώστας, ο Νίκος Λέβας και ο Βασίλης Ξηροτρούλιας. Έδωσαν τον "όρκο του αντάρτη", που ετοίμασε ο Άρης και πήραν τα βουνά. Πρόσφατα η καλύβα του Στεφανή χαρακτηρίσθηκε διατηρητέο μνημείο που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας. Φεύγουμε κι από την καλύβα και σε 1 χλμ. φτάνουμε στη Σπερχειάδα.

Η Σπερχειάδα έχει υψόμετρο 240 μ. και μόνιμο πληθυσμό 2.700 κατοίκων. Εδώ εδρεύει ο Δήμος Μακρακώμης, εδώ δηλαδή βρίσκεται το δημαρχείο. Η πόλη διαθέτει ξενώνες, ταβερνάκια, καφέ μπαρ, εμπορικά καταστήματα, ταχυδρομείο και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να χρειαστεί ο επισκέπτης. Θα επισκεφθούμε το Λαογραφικό Μουσείο Αθανασίου και Μαίρης Ακρίδα, θα περάσουμε από τα ερείπια του μισογκρεμισμένου ναού του Αγίου Νικολάου του εν Μύροις που ανατίναξαν οι Γερμανοί και θα αναζητήσουμε την καταπράσινη τοποθεσία Γόργιανη, με άφθονα πηγαία νερά και τρεις παλιούς νερόμυλους. Πάνω από την πόλη υψώνεται το βουνό Γουλινάς με 1.459 μ. υψόμετρο. Κάθε καλοκαίρι στη Σπερχειάδα διοργανώνονται οι τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις "Σπέρχεια", ενώ στα τέλη Οκτωβρίου κάθε χρόνο γίνεται το μεγάλο πενθήμερο παζάρι. Από τη Σπερχειάδα μπορούμε να συνεχίσουμε προς την Υπάτη και το βουνό της Οίτης.

Σπερχειός ποταμός

Επιστρέφουμε στην κεντρική πλατεία της Μακρακώμης, όπου και στρίβουμε δεξιά (προς Λαμία). Μόλις φτάσουμε στα τελευταία σπίτια της Μακρακώμης, εκεί που βρίσκεται ένα βενζινάδικο ΕΚΟ, θα διακρίνουμε διχάλα: δεξιά ο κύριος δρόμος πάει για Λαμία, ενώ αριστερά οδηγεί στο Πλατύστομο. Πάμε λοιπόν αριστερά, ανηφορίζουμε σιγά σιγά και σε 4 χλμ. φτάνουμε στο Πλατύστομο. Το χωριό έχει 290 μ. υψόμετρο και μόνιμο πληθυσμό 250 κατοίκων. Μεγάλο πανηγύρι γίνεται εδώ κάθε χρόνο 25 & 26 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία, όπου δεσπόζει ο ναός της Αγ. Παρασκευής.

Μόλις 2 χλμ. μετά το Πλατύστομο, σε μία τοποθεσία με τρεχούμενα νερά, φυσικές πηγές, πλατάνια, αργυρόλευκες και κυπαρίσσια βρίσκονται τα Λουτρά Πλατυστόμου. Πρόκειται για τουριστικά αξιοποιημένες ιαματικές πηγές στα 350 μ. υψόμετρο, στους νότιους πρόποδες του βουνού Όθρυς. Στη λουτρόπολη υπάρχουν δύο θερμομεταλλικές πηγές, η καθεμία με διαφορετικής σύστασης και χρήσης νερό. Η πρώτη είναι υδροθειούχος ψυχρή πηγή με φυσική θερμοκρασία πόσιμου νερού 25°C. Η δεύτερη είναι αλκαλική θερμή πηγή με φυσική θερμοκρασία νερού 33,5°C. Λειτουργούν ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ.

Τρία πρατήρια υγρών καυσίμων λειτουργούν μέσα στη Μακρακώμη.

ΦΑΓΗΤΟ

Ποικιλία για ούζο στο τσιπουράδικο Τιλφούσσα

ΜΑΚΡΑΚΩΜΗ
Ταβέρνα - Εστιατόριο - Ψησταριά Το Πιθάρι. Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Σουβλάκια, μπριζόλες, μπιφτέκια, πατάτες, σαλάτες, κλπ. Τηλ. 2236022120, 2236024540 & 6974896735.

Ταβέρνα Κολοτούμπας. Παϊδάκια αρνίσια στα κάρβουνα, κοντοσούβλι κοτόπουλο, κοκορέτσι, σπληνάντερο κλπ. Τηλ. 2236022937 & 6976787547.

Εστιατόριο Μεζεδοπωλείο Κόκκινο Πιπέρι. Κοντά στην κεντρική πλατεία Δημοκρατίας. Τηλ. 2236022100 & 6948461059. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ
Τσιπουράδικο Τιλφούσσα. Γνωστό και ως "Τσιπουροπηγή". Αξίζει μια επίσκεψη για ντόπιο τσιπουράκι με άφθονα μεζεδάκια. Τηλ. 2236044499.

Ψητοπωλείο Καραγιάννης. Τηλ. 6975940627.

ΛΟΥΤΡΑ ΠΛΑΤΥΣΤΟΜΟΥ
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ασκληπιός. Τηλ. 2236022510.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενοδοχείο Ασκληπιός

ΜΑΚΡΑΚΩΜΗ
Lirio Studios. Τριώροφος σύγχρονος ξενώνας στον κεντρικό δρόμο. Διαθέτει ασανσέρ και ωραίο εσωτερικό αίθριο. Υπάρχουν 6 δίκλινα με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, κουζίνα, τραπεζαρία, μπάνιο και μπαλκόνι. Στο ισόγειο θα βρούμε καφέ μπαρ, καθιστικό με τζάκι και παιδική χαρά. Τηλ. 2236024144.

Ξενοδοχείο Διάνα. Υπάρχουν 6 δίκλινα με κεντρική θέρμανση, TV, ψυγείο, μπάνιο και μπαλκόνι. Τηλ. 2236022254 & 2236022977.

ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ
Ξενώνας Γόργιανη. Διαθέτει 8 δίκλινα, εκ των οποίων τα 3 μπορούν να γίνουν και τρίκλινα. Έχουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, NOVA, internet, μπάνιο και μπαλκονάκι. Στο ισόγειο βρίσκονται το καθιστικό με το παραδοσιακό τζάκι και η τραπεζαρία όπου σερβίρεται το πρωινό. Τηλ. 2236044800.

Ξενώνας Φλοκάτη. Αποτελείται από 3 δίκλινα και 3 τρίκλινα. Διαθέτουν κεντρική θέρμανση, A/C, TV και μπάνιο. Τηλ. 2236043297.

ΛΟΥΤΡΑ ΠΛΑΤΥΣΤΟΜΟΥ
Ξενοδοχείο Ξενία. Παλαιότερα λειτουργούσε υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, ήδη όμως από το 2004 πέρασε σε ιδιώτες και ανακαινίσθηκε ριζικά σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα διαθέτει 29 δωμάτια με 70 κλίνες. Όλα τα δωμάτια έχουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, NOVA, μπάνιο και μπαλκόνι. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2236022510.

Ξενοδοχείο Ασκληπιός. Πρωτολειτούργησε το 1929 από ιδιώτες, το 1970 το παρέλαβε ο ΕΟΤ και από το 2004 πέρασε ξανά σε ιδιώτες επενδυτές. Ανακαινίσθηκε εκ θεμελίων και μετατράπηκε σε μονάδα πολυτελείας. Αποτελείται από 56 δωμάτια, 6 junior σουίτες και 1 προεδρική σουίτα, συνολικά 140 κλίνες. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, NOVA, mini bar, μπάνιο και μπαλκόνι. Λειτουργούν εστιατόριο, καφέ μπαρ, αίθουσα χαρτοπαιγνίων, παιδότοπος, αίθουσα πινγκ πονγκ, παιδική χαρά, συνεδριακό κέντρο, εσωτερική πισίνα με ιαματικό νερό, δύο εξωτερικές πισίνες (η μία με ιαματικό νερό) και τμήμα spa με υδρομασάζ, αρωματοθεραπεία, σοκολατοθεραπεία, μασάζ, αισθητική κλπ. Μείναμε εδώ τον Απρίλιο του 1982 (πριν την ανακαίνιση) στο δωμάτιο Νο 5 δύο άτομα προς 1.600 δρχ. (4,70 €) με πρωινό και στο δωμάτιο Νο 6 ακόμη δύο άτομα επίσης προς 1.600 δρχ. (4,70 €) με πρωινό. Πάθαμε σοκ από την εγκατάλειψη, τη βρωμιά και την αδιαφορία! Ούτε θέρμανση είχαν εκείνα τα ψηλοτάβανα παγερά δωμάτια, ούτε μπάνια ή τουαλέτες υπήρχαν μέσα στο δωμάτιο (υπήρχε μόνο ένας νεροχύτης...). Έπρεπε να βγαίνεις και να περπατάς πολλή ώρα μέχρι να βρεις τις τουαλέτες. Όσον αφορά τα ντους μας ενημέρωσαν με την άφιξή μας ότι ζεστό νερό για λούσιμο θα είχαμε μόνον από τις τις 5:00 μ.μ. έως τις 9:00 μ.μ.! Είχαμε σκοπό να μείνουμε μερικές μέρες λόγω Πάσχα, αλλά πρωί πρωί τα μαζέψαμε, ήπιαμε τον καφέ μας, τσιμπήσαμε κι από ένα παξιμάδι με βουτυράκι και μέλι και φύγαμε άρον άρον... Δείτε και εδώ. Τηλ. 2236022510.

2 σχόλια:

  1. ποτε γραφτηκε αυτο το αρθρο ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα θερμά μου συγχαρητήρια, συνεχίστε και διατηρήστε ζωντανή την ιστορία του τόπου μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".