Ναύπλιο

Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το Μπούρτζι, το σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου

Το Ναύπλιο είναι μία από τις πιο όμορφες ελληνικές πόλεις και συνάμα ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της πατρίδας μας. Αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, τόσο Έλληνες όσο και αλλοδαπούς, οι οποίοι επισκέπτονται την πόλη κατά κύματα, με αμείωτη ένταση όλες τις εποχές του έτους. Αναμφισβήτητα είναι μία από τις πιο ρομαντικές πόλεις της Ελλάδας. Αποπνέει μία ιδιαίτερη γοητεία που οφείλεται στην ξεχωριστή της αρχιτεκτονική φυσιογνωμία. Το Ναύπλιο έχει την τύχη (όπως άλλωστε και η Ρόδος και η Κέρκυρα και τα Χανιά) να διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτο τον παλιό αστικό πυρήνα του (δηλαδή το ιστορικό του κέντρο, όπως λένε και στην Ιταλία). Στην παλιά πόλη, που έχει πεζοδρομηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, συνδυάζονται αρμονικά η βενετσιάνικη φινέτσα, τα νεοκλασικά αρχοντικά, τα γραφικά σοκάκια, οι καλόγουστες πλατείες, οι παραδοσιακοί ξενώνες, τα μερακλίδικα ταβερνάκια και τα αμέτρητα καφέ μπαρ στην παραλία με φόντο τη θάλασσα και το νησάκι - φρούριο Μπούρτζι, το ένα από τα τρία κάστρα της πόλης.

Θέα από το Παλαμήδι: αριστερά η Ακροναυπλία, στο βάθος το Μπούρτζι,
δεξιά η παλιά πόλη και κάτω δεξιά το δικαστικό μέγαρο

Πώς πάμε στο Ναύπλιο; Όσοι ξεκινήσουν από Αθήνα πρέπει να πάρουν τον αυτοκινητόδρομο Α8 (Ολυμπία Οδός) προς Κόρινθο, Πάτρα, Πύργο. Αμέσως μετά την Κόρινθο υπάρχει διχάλα: αφήνουμε στα δεξιά μας το δρόμο που συνεχίζει για Πάτρα και παίρνουμε τον αριστερό κλάδο, τον αυτοκινητόδρομο Α7 (Μορέας) προς Τρίπολη, Μεγαλόπολη, Καλαμάτα. Βγαίνουμε από τον ανισόπεδο κόμβο της Αρχαίας Νεμέας (έξοδος 4) και ακολουθούμε τις πινακίδες για Ναύπλιο. Όσοι βέβαια ξεκινήσουν από Πάτρα ή Τρίπολη ή Καλαμάτα ακολουθούν αντίστροφη κατεύθυνση. Όσοι έρχονται από βόρεια Ελλάδα τους συμφέρει να προτιμήσουν τη διαδρομή Λαμία - Καμένα Βούρλα - Άγ. Κωνσταντίνος - Θήβα - Ελευσίνα - Κόρινθος και όχι Λαμία - Μπράλος - Άμφισσα - Γαλαξίδι - Ναύπακτος - Γέφυρα Ρίου/Αντιρρίου - Αίγιο - Κόρινθος. Η πρώτη διαδρομή χρονικά είναι λίγο συντομότερη (κερδίζεις περίπου μισή ώρα) και με χαμηλότερο κόστος διοδίων (9,00 € λιγότερο) αλλά και καυσίμων. Το Ναύπλιο απέχει 148 χλμ. από την Αθήνα, 180 χλμ. από την Πάτρα, 150 χλμ. από την Καλαμάτα, 295  χλμ. από τη Λαμία και 584 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Το Παλαμήδι, όπως φαίνεται από την Πλατεία Φιλελλήνων

Το Ναύπλιο έχει πλούσια ιστορία. Σύμφωνα με τη μυθολογία την πόλη ίδρυσε ο Ναύπλιος (γιος του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης), την οποία και ονόμασε Ναυπλία. Το Μεσαίωνα εμφανίζεται ο όρος Ανάπλι. Στη συνέχεια η πόλη πέφτει διαδοχικά στα χέρια Φράγκων, Ενετών και Οθωμανών. Οι δε Βενετσιάνοι την αποκαλούσαν "Napoli di Romania". Ο κάθε εισβολέας φρόντιζε και για την ενίσχυση της οχύρωσης της πόλης. Οπότε στο πανάρχαιο φρούριο της Ακροναυπλίας προστέθηκαν το κάστρο Παλαμήδι και το μικρό κάστρο Μπούρτζι, που χτίστηκε πάνω σε μια βραχονησίδα στην είσοδο του λιμανιού. Ακολουθεί η επανάσταση του '21 και η απελευθέρωση. Το 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας έρχεται στην Ελλάδα για να αναλάβει το ρόλο του κυβερνήτη και την επόμενη χρονιά μεταφέρει το κυβερνείο από την Αίγινα στο Ναύπλιο. Με το πρωτόκολλο του Λονδίνου (3/2/1830) οι μεγάλες δυνάμεις αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως ανεξάρτητη χώρα και το Ναύπλιο ως πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Τον τίτλο αυτό κράτησε μόλις για 4 χρόνια, οπότε το 1834 η πρωτεύουσα - ευτυχώς για το Ναύπλιο - μεταφέρεται στην Αθήνα.

Πλατεία Συντάγματος, στο βάθος το Αρχαιολογικό Μουσείο

Έκτοτε το Ναύπλιο ακολουθεί πάνω κάτω την τύχη όλων των μικρών ελληνικών επαρχιακών πόλεων. Ώσπου φτάνουμε στα μέσα του 20ού αι., κάπου εκεί στο 1960, οπότε δειλά δειλά ανοίγει για την Ελλάδα το μεγάλο κεφάλαιο "τουρισμός", υπό την έννοια ότι το φαινόμενο αποκτά έκταση και μαζικότητα. Γρήγορα το Ναύπλιο αναδεικνύεται ως ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς πόλους της χώρας μας κι έτσι σήμερα την πόλη επισκέπτονται ετησίως περίπου 2.000.000 τουρίστες (και Έλληνες και αλλοδαποί), οι περισσότεροι εκ των οποίων και για ολιγοήμερη διαμονή. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι ένα μεγάλο μερίδιο των Ελλήνων επισκεπτών προέρχεται από την Αθήνα, μιας και το Ναύπλιο έχει την τύχη να απέχει μόνο μιάμιση ωρίτσα δρόμο από το κλεινόν άστυ. Το χρήμα φέρνει κι άλλο χρήμα κι έτσι οι πιο εύποροι ντόπιοι, που είχαν ήδη αποκτήσει περιουσίες από τα εσπεριδοειδή, τις σταφίδες, τις αγκινάρες και τις ελιές, άρχισαν να επενδύουν και στις τουριστικές υποδομές, με αποτέλεσμα σήμερα το Ναύπλιο με μόνιμο πληθυσμό μόλις 14.300 κατοίκους να διαθέτει γύρω στα 100 ξενοδοχεία, ξενώνες, πανσιόν και ενοικιαζόμενα δωμάτια, περίπου 80 - 90 ταβέρνες, εστιατόρια, πιτσαρίες και σουβλατζίδικα, περίπου 50 - 60 καφέ μπαρ συν δεκάδες εμπορικά καταστήματα στην παλιά πόλη με σουβενίρ, είδη δώρων, αντίκες, κομπολόγια κλπ. Ευνόητο είναι ότι και ο δείκτης της ανεργίας είναι χαμηλός, αφού η οικονομική κρίση δεν χτύπησε το Ναύπλιο στον ίδιο βαθμό με τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ηλιοβασίλεμα με θέα το Μπούρτζι

Όσοι θέλουν να επισκεφτούν το Ναύπλιο πρέπει να έχουν υπόψιν τους τα εξής: τα περισσότερα ζευγαράκια, οι οικογένειες και οι μικρές παρέες προτιμούν τη διαμονή στην παλιά πόλη, όπου βρίσκονται διάσπαρτοι άφθονοι ρομαντικοί παραδοσιακοί ξενώνες, οι περισσότεροι όμως από τους οποίους δεν είναι προσεγγίσιμοι με αυτοκίνητο. Τούτο βέβαια δεν αποτελεί ανυπέρβλητο πρόβλημα, παρκάρεις στο μεγάλο parking της παραλίας και περπατάς και 300 - 400 μέτρα, δε χάθηκε ο κόσμος... Στην παλιά πόλη δεν κατοικούν σχεδόν καθόλου ντόπιοι, αργά τη νύχτα στα σοκάκια κυκλοφορούν μόνο αδέσποτες γάτες, επικρατεί νεκρική σιγή. Αξίζει δηλαδή αν έρχεσαι στο Ναύπλιο για πρώτη φορά να επιλέξεις για τη διαμονή σου έναν από τους πάμπολλους περιποιημένους μικρούς ξενώνες σε κάποιο από τα γραφικά στενάκια της παλιάς πόλης. Τα πρακτορεία ταξιδίων προτιμούν μεγάλα ξενοδοχεία που βρίσκονται είτε στην καινούργια πόλη είτε στη Νέα Τίρυνθα, δηλαδή σημεία που πλησιάζουν εύκολα τα πούλμαν για να παραλάβουν το γκρουπ. Τέλος, όσοι θέλουν ησυχία, ανεξαρτησία και διαμονή στην εξοχή, θα βρουν αρκετά καταλύματα με βασιλικές ανέσεις ελάχιστα χιλιόμετρα γύρω από την πόλη, σε απόσταση αναπνοής.

Σε πρώτο πλάνο η Ακτή Μιαούλη και στο βάθος το Παλαμήδι

Στο θέμα της εστίασης τώρα. Με λίγο υπομονή θα ανακαλύψουμε εξαιρετικά κουτουκάκια με σπιτικό φαγητό και λογικές τιμές. Γενικά όμως ο κανόνας λέει ότι σε τέτοια μέρη χρειάζεται λίγο προσοχή, διότι η υψηλή ζήτηση σε πολλές περιπτώσεις εκτοξεύει αδικαιολόγητα τις τιμές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παραλιακή πιάτσα της οδού Μπουμπουλίνας. Περάσαμε πρόσφατα και ρίξαμε μια ματιά στον εξωτερικά αναρτημένο τιμοκατάλογο πολυσύχναστου εστιατορίου. Για ποιο λόγο πρέπει ένα πιάτο μακαρόνια με πέντε - έξι κατεψυγμένες γαρίδες και λίγη σάλτσα να τιμάται 38,00 €; Με αυτά τα χρήματα αγοράζεις 3 κιλά γαρίδες συν 4 πακέτα μακαρόνια και βγάζεις στο σπίτι σου 15 μπαμπάτσικες μερίδες... Τώρα θα μου πεις, αυτά τα 38 ευρώ είναι καθαρό κέρδος; Όχι βέβαια, υπάρχουν χίλια δυο έξοδα, πρώτες ύλες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό, ενοίκιο, ΦΠΑ, δημοτικός φόρος, φόρος εισοδήματος, φόρος ακίνητης περιουσίας, αμοιβές προσωπικού, ΙΚΑ, ΦΜΥ, ΟΑΕΕ, αμοιβή λογιστή, πλύσιμο τραπεζομάντηλων κλπ. Απ' όλα αυτά όμως τη μεγαλύτερη πληγή για τους επαγγελματίες στις τουριστικές περιοχές αποτελούν τα υπέρογκα ενοίκια που καταβάλλουν στον εκμισθωτή του ακινήτου. Γιατί πρέπει ο άλφα ή ο βήτα επιχειρηματίας να πληρώνει ενοίκιο 18.000 € το μήνα για ένα κατάστημα 195 m²;


Το Παλαμήδι

Τι θα δούμε στο Ναύπλιο; Ας αρχίσουμε με το Παλαμήδι. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα φρούρια της πατρίδας μας. Βρίσκεται πάνω σε ένα χαρακτηριστικό βραχώδες λόφο, ο οποίος με 216 μ. υψόμετρο δεσπόζει πάνω από την πόλη. Χτίστηκε από τους Βενετσιάνους στα τέλη του 17ου αι. και οφείλει το όνομά του στον ήρωα του Τρωικού Πολέμου Παλαμήδη. Υπάρχουν δύο τρόποι για να ανέβεις στο Παλαμήδι. Ο ένας είναι με το αυτοκίνητο και ο άλλος με τα πόδια. Στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να είναι κανείς καλά γυμνασμένος, καθώς η πέτρινη σκάλα έχει 999 σκαλοπάτια (για την ακρίβεια 867 σκαλάκια συν 132 πλατύσκαλα)! Με άλλα λόγια είναι σα να ανεβαίνει κανείς με τα πόδια στο ρετιρέ ενός ουρανοξύστη με 60 ορόφους! Σήμερα το φρούριο αυτό διατηρείται σε άριστη κατάσταση, έχει πανύψηλα τείχη και 8 συνολικά προμαχώνες. Στις 29/11/1822 - ύστερα από πολύμηνη πολιορκία - κυριεύθηκε από τους Έλληνες επαναστάτες, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Στάικος Σταϊκόπουλος, που καταγόταν από τη Ζάτουνα της Αρκαδίας. Στη συνέχεια το Παλαμήδι λειτούργησε ως φυλακή, εκεί μέσα μάλιστα, σε ένα ανήλιαγο υπόγειο κελί, φυλάκισαν και τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη! Σήμερα το Παλαμήδι είναι επισκέψιμο έως τη δύση του ηλίου και η είσοδος κοστίζει 8,00 €. Αξίζει η επίσκεψη, η θέα από τον προμαχώνα του Αγ. Ανδρέα είναι συγκλονιστική.

Η Ακροναυπλία, σε πρώτο πλάνο το εγκαταλελειμμένο Ξενία,
δεξιά η παλιά πόλη, στο λιμάνι το Μπούρτζι και στο βάθος η Νέα Κίος

Πάμε τώρα στην Ακροναυπλία. Είναι μία βραχώδης χερσόνησος, ακριβώς πάνω από την παλιά πόλη. Οχυρώθηκε ήδη από την προϊστορική εποχή και θεωρείται ο πρώτος πυρήνας εγκατάστασης του ανθρώπου στην περιοχή του Ναυπλίου. Τα κάστρα της Ακροναυπλίας ενισχύθηκαν πολλές φορές - και επί Βυζαντίου και επί Φραγκοκρατίας και επί Ενετοκρατίας και επί Τουρκοκρατίας. Μετά την επανάσταση του '21 ο κυβερνήτης Καποδίστριας χτίζει επάνω στο λόφο της Ακροναυπλίας στρατώνες, αποθήκες, δεξαμενές συλλογής νερού, στρατιωτικό νοσοκομείο και την εκκλησία των Αγ. Αναργύρων. Στις αρχές του 20ού αι. οι στρατώνες στεγάζουν στρατιωτικές φυλακές, ενώ επί δικτατορίας Ιωάννη Μεταξά σ' αυτές "φιλοξενούνται" και πολιτικοί κρατούμενοι. Οι φυλακές κλείνουν για πάντα στις αρχές της δεκαετίας του '60. Λίγο αργότερα (επί δικτατορίας των συνταγματαρχών) γκρεμίζονται για να ανοικοδομηθεί στη θέση τους από τον ΕΟΤ το γνωστό "Ξενία". Στη συνέχεια το Ξενία παύει να λειτουργεί, εγκαταλείπεται και λεηλατείται. Σήμερα το κακόγουστο κουφάρι του ξενοδοχείου εξακολουθεί να "κοσμεί" την ιστορική Ακροναυπλία. Μπορούμε να ανεβούμε και με το αυτοκίνητο στην Ακροναυπλία. Ανηφορίζουμε την οδό Πολυζωίδη, που περνάει δίπλα από το δικαστικό μέγαρο και παρκάρουμε σε ένα μεγάλο ελεύθερο parking που χωράει περίπου 100 αυτοκίνητα.

Η Πλατεία Φιλελλήνων και το παλιό Δημαρχείο

Σειρά τώρα έχει το τρίτο φρούριο του Ναυπλίου, το λιλιπούτειο Μπούρτζι, που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν της πόλης. Πρόκειται για ένα μικρό νησάκι που δεσπόζει μεγαλοπρεπώς μπροστά στο λιμάνι της πόλης και καλύπτεται εξολοκλήρου από ένα επιβλητικό κάστρο. Η βραχονησίδα οχυρώθηκε από τους Ενετούς σε διάφορα στάδια, από τον 15ο έως και τον 18ο αι. Το οχυρό αποτελείται από ισχυρά τείχη, ψηλό πύργο, προμαχώνες και περίβολο. Ο επισκέπτης θα ανακαλύψει επίσης κρύπτες, αποθήκες, κελιά (ναι, και δω φυλακή ήταν!) και παλιά πυροβόλα κανόνια. Όταν ιδρύθηκε ο ΕΟΤ το Μπούρτζι λειτούργησε για ένα μικρό διάστημα ως ξενοδοχείο και εστιατόριο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ναυπλίου στο Μπούρτζι διοργανώνονται τακτικά βραδινές μουσικές συναυλίες. Το σύμβολο του Ναυπλίου παραχωρήθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με σκοπό την αξιοποίησή του. Το νησάκι απέχει περίπου 300 μ. από την Ακτή Μιαούλη. Μπορεί να το επισκεφθεί ο καθένας παίρνοντας από την προκυμαία μία από τις βαρκούλες που εκτελούν το δρομολόγιο και πληρώνοντας 4,00 € για το πήγαινε - έλα.

Ακτή Μιαούλη, αριστερά στο βάθος το Παλαμήδι,
δεξιά πάνω στην Ακροναυπλία το ξενοδοχείο Nafplia Palace

Πάμε τώρα να γνωρίσουμε την παλιά πόλη. Αφήνουμε το αυτοκίνητο στο τεράστιο παραλιακό πάρκινγκ, που βρίσκεται μπροστά στο λιμάνι. Είναι δωρεάν. Από το πάρκινγκ έχοντας στην πλάτη μας τη θάλασσα και κοιτάζοντας προς την πόλη θα διακρίνουμε πίσω από τα φοινικόδεντρα τον παραλιακό πεζόδρομο της οδού Μπουμπουλίνας που είναι γεμάτος με εστιατόρια και ταβέρνες. Η Μπουμπουλίνας μαζί με 5-6 στενάκια από πίσω της αποτελούν τη συνοικία του Γιαλού. Οι ντόπιοι επαίρονται για το ότι αρκετά από τα ακίνητα αυτής της γειτονιάς ανήκουν στην κα Γεωργία Κρητικού, τη γεννημένη στο Ναύπλιο σύζυγο του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Όλα τα σοκάκια στη συνοικία του Γιαλού είναι πεζοδρομημένα. Εκεί πολλά αρχοντικά έχουν αναπαλαιωθεί και λειτουργούν ως ξενώνες, μπαράκια, καταστήματα με σουβενίρ κλπ. Αριστερά και δεξιά υπάρχουν πανύψηλες μπουκαμβίλιες που στεφανώνουν τα δρομάκια προσφέροντας ένα μεγαλειώδες υπερθέαμα. Κάπου εδώ βρίσκεται και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, του οποίου το μουσείο είναι επισκέψιμο. Έχοντας και πάλι στην πλάτη μας τη θάλασσα θα διακρίνουμε στο δεξί άκρο της οδού Μπουμπουλίνας το παλιό τελωνείο του Ναυπλίου, το πρώτο τελωνείο της Ελλάδας.

Η συνοικία του Γιαλού

Δεξιότερα του τελωνείου βρίσκεται η τριγωνικού σχήματος Πλατεία Φιλελλήνων. Εδώ θα διακρίνουμε το ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία", το ναό του Αγ. Νικολάου και το παλιό δημαρχείο της πόλης (αυτό με τα γαλάζια παντζούρια), όπου πλέον στεγάζεται το ερευνητικό παράρτημα της έδρας αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Harvard. Στο μέσον της πλατείας έχει στηθεί μνημείο προς τιμήν των Γάλλων που έχασαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι στο πλευρό των Ελλήνων κατά τον Αγώνα του '21. Στο μαρμάρινο οβελίσκο έχει χαραχθεί η φράση "A la mémoire du marechal Maison, du général Fabvier, de l' amiral De Ricny et des marins et soldats de France morts pour l' indépendance hellénique, la patrie et la liberté". Δίπλα στην πλατεία αυτή λειτουργεί ένα ιταλικό παγωτατζίδικο, το Antica Gelateria di Roma. Θα δοκιμάσουμε οπωσδήποτε το καταπληκτικό παγωτό τους και θα πάμε να περπατήσουμε στην Ακτή Μιαούλη, το λεγόμενο "νυφοπάζαρο". Περπατώντας πάντα επί της παραλίας, ακριβώς μετά την Πλατεία Φιλελλήνων ξεκινάει η Ακτή Μιαούλη, ένας μεγάλος πεζόδρομος με φοινικόδεντρα και παγκάκια για όσους θέλουν να ρεμβάσουν το Μπούρτζι. Στην Ακτή Μιαούλη λειτουργούν άφθονα καφέ μπαρ, τα οποία σε περιόδους αιχμής είναι γεμάτα συνεχώς νύχτα - μέρα.

Πλατεία Συντάγματος

Στο τέρμα της Ακτής Μιαούλη βλέπουμε δεξιά μας μία μεγάλη προβλήτα. Αριστερά μας βρίσκεται η μικρή πλατεία "Πέντε Αδέλφια" με τον ομώνυμο προμαχώνα. Ακριβώς πίσω από τα Πέντε Αδέλφια, όπως κοιτάζουμε προς την Ακροναυπλία, βρίσκεται η συνοικία του Ψαρομαχαλά. Εκεί υπάρχει μία μικρή αλάνα, όπου μπορούν να παρκάρουν ακόμη 30-35 αυτοκίνητα. Ο Ψαρομαχαλάς είναι μία γειτονιά, όπου το έδαφος έχει κάποια κλίση, με αποτέλεσμα τα περισσότερα σοκάκια να είναι γεμάτα σκαλοπάτια. Συνεχίζουμε στην παραλία. Μετά τα Πέντε Αδέλφια θα διακρίνουμε ένα ωραίο λιθόστρωτο φαρδύ μονοπάτι που μας οδηγεί στις πρώην εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου. Το σημείο αυτό με τη στενή προβλήτα ήταν παλαιότερα ιδανική τοποθεσία για να απολαύσεις το ουζάκι σου, τώρα όμως πλέον η επιχείρηση έκλεισε και ο Ναυτικός Όμιλος μεταφέρθηκε αλλού. Από δω και πέρα το μονοπάτι οδηγεί στο λεγόμενο "Γύρο της Αρβανιτιάς". Δηλαδή κυκλώνουμε παραλιακά ολόκληρη τη χερσόνησο της Ακροναυπλίας και καταλήγουμε στη μικρή βοτσαλωτή παραλία της Αρβανιτιάς.

Οδός Σταϊκοπούλου

Στο κέντρο περίπου της παλιάς πόλης βρίσκεται η Πλατεία Συντάγματος. Δεν έχει οπτική επαφή με τη θάλασσα αλλά είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις ωραιότερες πλατείες της χώρας μας. Θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τις αριστοκρατικές μεσαιωνικές πλατείες της Τοσκάνης. Στη δυτική πλευρά της πλατείας δεσπόζει το κτήριο που έχτισαν οι Βενετσιάνοι για να στεγάσουν το οπλοστάσιο του στόλου τους. Σήμερα εκεί λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο. Παραδίπλα βλέπουμε το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας, ενώ ακριβώς πίσω από αυτό βρίσκεται το "βουλευτικό", ένα πρώην τζαμί, στο οποίο λειτούργησε για κάποιους μήνες η πρώτη Βουλή της Ελλάδας. Στη γωνία υπάρχει και μία εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα που γράφει "Ενταύθα ελειτούργησεν η Βουλή των Ελλήνων 1825-1826 & 1827-1828". Σήμερα σ' αυτό το κτήριο στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη. Στην άλλη άκρη της πλατείας θα βρούμε το Τριανόν, ένα ακόμη τέως μουσουλμανικό τέμενος, το οποίο σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου. Στην ίδια πάντα πλατεία λειτουργούν εστιατόρια, καφέ, ζαχαροπλαστεία και καταστήματα με είδη δώρων, αναμνηστικά κλπ. Τη βορειοδυτική γωνία της πλατείας σκεπάζει ένας τεράστιος αιωνόβιος πλάτανος, που προσφέρει απλόχερα τη σκιά του στους τυχερούς θαμώνες των παρακείμενων καφέ μπαρ. Να σημειώσουμε ακόμη ότι εδώ στην Πλατεία Συντάγματος συναντιούνται το βράδυ της Μεγ. Παρασκευής οι επιτάφιοι των τριών ενοριών της παλιάς πόλης.

Η Πλατεία Τριών Ναυάρχων και το μνημείο του Υψηλάντη

Ο πεζόδρομος που περνάει μπροστά από το βουλευτικό είναι η οδός Σταϊκοπούλου. Εκεί λειτουργούν πάρα πολλά ταβερνάκια και εστιατόρια, για όλα τα γούστα και για όλα τα βαλάντια. Θα περάσουμε βέβαια και από το Μουσείο Κομπολογιού, στο ισόγειο του οποίου λειτουργεί και πωλητήριο. Η είσοδος στο μουσείο κοστίζει 2,00 €. Ο πιο πάνω παράλληλος δρόμος είναι η οδός Καποδιστρίου, επίσης πεζόδρομος. Στο δρόμο αυτό βρίσκεται και η ιστορική εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα, που χτίστηκε το 1702 από την Αδελφότητα Ορθοδόξων Ναυπλιωτών. Στην είσοδο του ναού δολοφονήθηκε ο Α΄ κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας, στις 27/9/1831 (ή 10/10/1831 με το νέο ημερολόγιο) από τους - Μανιάτες στην καταγωγή - αδελφούς Μαυρομιχάλη. Δίπλα στην πόρτα του ναού υπάρχει σχετική μαρμάρινη πλάκα ενώ ακριβώς από κάτω έχει τοποθετηθεί μία μικρή γυάλινη προθήκη στον τοίχο, εντός της οποίας διακρίνεται καθαρά ένα από τα βλήματα που έφυγαν από τα πιστόλια των δολοφόνων. Το σώμα του κυβερνήτη ταριχεύθηκε, ενώ τα σπλάχνα του τοποθετήθηκαν σε ειδική θήκη ακριβώς κάτω από την Αγία Τράπεζα της εκκλησίας του Αγ. Σπυρίδωνα. Ο ανδριάντας του Καποδίστρια έχει στηθεί στην ομώνυμη πλατεία, επί της οδού Ανδρέα Συγγρού.

Το Δημαρχείο του Ναυπλίου στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων
(σ΄αυτό το κτήριο λειτούργησε το πρώτο ελληνικό γυμνάσιο)

Απέναντι ακριβώς από τον ανδριάντα του Καποδίστρια βρίσκεται η Πλατεία Τριών Ναυάρχων. Πανέμορφη κι αυτή η πλατεία. Εκεί θα δούμε το μνημείο του Υψηλάντη και τον ανδριάντα του βασιλιά Όθωνα. Στα αριστερά το καλοδιατηρημένο ροζ νεοκλασικό είναι το κτήριο του πρώτου γυμνασίου της Ελλάδας, στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο. Η σχετική εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα γράφει "Το πρώτον ελληνικόν γυμνάσιον ιδρυθέν τω 1833 διατάγματι Όθωνος Α΄ βασιλέως της Ελλάδος". Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το πρώτο φαρμακείο της Ελλάδας, στο οποίο ο φαρμακοποιός Βονιφάτιος Βοναφίν ταρίχευσε τη σορό του Καποδίστρια. Στον τοίχο έχει τοποθετηθεί σχετική μαρμάρινη πλάκα που γράφει "το πρώτο φαρμακείον της Ελλάδος 1828-1972 ιδρυτής Βονιφάτιος Βοναφίν εδώ εταριχεύθη ο Α΄ κυβερνήτης της Ελλάδος Καποδίστριας την 28/9/1831". Στην πλατεία αυτή παλαιότερα βρισκόταν και το "παλατάκι" ή "κυβερνείο" ή "ανάκτορο", ένα κτήριο που έχει πλέον κατεδαφισθεί. Ο πολυσύχναστος πεζόδρομος που περνάει μπροστά από το δημαρχείο και το φαρμακείο είναι ο λεγόμενος "Μεγάλος Δρόμος", δηλαδή η οδός Βασ. Κωνσταντίνου. Εκεί θα βρούμε και τα περισσότερα τουριστικά καταστήματα της παλιάς πόλης. Στη βόρεια πλευρά της Πλατείας Τριών Ναυάρχων διέρχεται η οδός Αμαλίας Όθωνος, στην οποία μπαίνουν και αυτοκίνητα είτε για να παρκάρουν είτε για να βγουν στην Πλατεία Φιλελλήνων. Στα αριστερά του δρόμου βρίσκεται η πρώτη Σχολή Ευελπίδων (όπου τώρα στεγάζεται το Πολεμικό Μουσείο, ενώ στο βάθος η Δημόσια Βιβλιοθήκη "Παλαμήδης".

Το πρώτο φαρμακείο της Ελλάδας στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων
(εδώ μέσα ταριχεύθηκε ο Α΄ κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας)

Πίσω από την πλάτη του ανδριάντα του Καποδίστρια έχει διαμορφωθεί ένα περιποιημένο καταπράσινο άλσος με πανύψηλα πεύκα και άφθονα λουλούδια. Εκεί έχει στηθεί κι ένα μεγάλο άγαλμα με τον έφιππο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Στο πάρκο λειτουργεί και καφέ - αναψυκτήριο με λογικές τιμές. Στο ίδιο πάρκο επίσης βρίσκεται και ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός του Ναυπλίου, που δυστυχώς έχει πάψει να λειτουργεί ήδη από το 1963. Μπροστά στον παλιό σταθμό ο ΟΣΕ έχει τοποθετήσει μια παλιά αμαξοστοιχία, που αποτελείται από τη μηχανή και ένα βαγόνι. Στο κτήριο του σταθμού σήμερα στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο. Στην αποθήκη του σταθμού στεγάζεται το Μουσείο Παιδικής Ηλικίας Ναυπλίου. Εκεί που τελειώνει το πάρκο βρίσκεται ο κυριότερος οδικός κόμβος του Ναυπλίου. Πιο συγκεκριμένα ακριβώς σ' αυτό το σημείο συγκλίνουν η οδός Άργους, η Λεωφόρος Ασκληπιού, η οδός Σιδηράς Μεραρχίας και η οδός Κύπρου. Εδώ παλαιότερα δυστυχώς δεν υπήρχαν φωτεινοί σηματοδότες και το όλο σκηνικό θύμιζε συγκρουόμενα αυτοκινητάκια στο λούνα παρκ, πρόσφατα όμως κατασκευάσθηκε επιτέλους ένας κυκλικός κόμβος, αλλά και πάλι τις ώρες αιχμής είναι σχετικά ανεπαρκής. Από δω και πέρα απλώνεται η καινούργια πόλη. Μεταξύ των οδών Άργους και Ασκληπιού βρίσκεται η συνοικία Νέο Βυζάντιο, ενώ δεξιότερα της Λεωφόρου Ασκληπιού, στους πρόποδες του Παλαμηδίου, βρίσκεται η προσφυγική συνοικία Πρόνοια.

Ο Γέρος του Μοριά στο Πάρκο του ΟΣΕ

Πάμε τώρα μια βόλτα και στα πέριξ. Παίρνουμε τη Λεωφόρο Ασκληπιού, αφήνουμε στα δεξιά μας το παλιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της κονσερβοποιίας ΚΥΚΝΟΣ και συνεχίζουμε με κατεύθυνση την Επίδαυρο. Συμπληρώνοντας 3 χλμ. από το κέντρο του Ναυπλίου μπαίνουμε στην Άρια. Από κει ένας στενός δρόμος οδηγεί σε 1 χλμ. στην Αγία Μονή, ένα γυναικείο μοναστήρι σε ήσυχη τοποθεσία με πηγαίο νερό. Πανηγυρίζει της Ζωοδόχου Πηγής, οπότε και μαζεύεται εκεί πάνω σχεδόν ολόκληρο το Ναύπλιο! Επιστρέφουμε στην Άρια και συνεχίζουμε προς Επίδαυρο. Μόλις 1 χλμ. πιο πάνω συναντούμε ένα σημαντικό κόμβο τύπου "roundabout". Από αυτό το σημείο έχουμε τρεις επιλογές. Δεξιά πάει για Εξώστη (0,5 χλμ.), Λευκάκια (2,5 χλμ.), Ασίνη (4 χλμ.), Τολό (6 χλμ.), Δρέπανο (6 χλμ.), Βιβάρι (9 χλμ.), Κάντια (14 χλμ.) και Ίρια (21 χλμ.). Αριστερά πάει για Άγιο Ανδριανό (4 χλμ.) και Νέο Ροεινό (6 χλμ.). Ευθεία πάει για Πυργιώτικα (4 χλμ.), Λυγουριό (18 χλμ.) και Αρχαία Επίδαυρο (23 χλμ.).

Στο Πάρκο του ΟΣΕ

Και αφού έχουμε αρχαιολογικά ενδιαφέροντα και πήγαμε στην Επίδαυρο, πρέπει τώρα να πάμε και στην Αρχαία Τίρυνθα και στις Μυκήνες και στην Αρχαία Νεμέα! Ξεκινάμε και πάλι από το κέντρο του Ναυπλίου, αλλά αυτήν τη φορά θα πάρουμε την οδό Άργους. Σημπληρώνοντας μόλις 4 χλμ. από το κέντρο του Ναυπλίου φτάνουμε στην Αρχαία Τίρυνθα, που είναι γνωστή για τα κυκλώπεια τείχη της. Από δω ο δρόμος οδηγεί σε 2 χλμ. στη Νέα Τίρυνθα, χωριό που διαθέτει ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές. Από τη Νέα Τίρυνθα θέλουμε ακόμη 17 χλμ. για τις Μυκήνες και 27 χλμ. για Αρχαία Νεμέα. Πίσω πάλι στο Ναύπλιο. Τώρα θα πάρουμε τον παραλιακό δρόμο που ξεκινάει από το λιμάνι και πάει για Άστρος. Σε απόσταση 6 χλμ. από το κέντρο του Ναυπλίου φτάνουμε στο ψαροχώρι Νέα Κίος. Επόμενη στάση στο χωριό Μύλοι, που απέχει 12 χλμ. από το Ναύπλιο. Αυτό το χωριό είναι διάσημο στο πανελλήνιο για τα σουβλάκια του! Δεν νοείται να περάσεις από το Ναύπλιο και να μη φας σουβλάκι στους Μύλους... Τελευταίος προορισμός το παραλιακό Κιβέρι, που απέχει 15 χλμ. από το Ναύπλιο.

Άποψη της καινούργιας πόλης από το Παλαμήδι:
πάνω και αριστερά η συνοικία Νέο Βυζάντιο, κάτω και δεξιά η συνοικία Πρόνοια,
ανάμεσά τους διέρχεται η Λεωφόρος Ασκληπιού (με τη δεντροστοιχία στο μέσον).
Διακρίνονται επί της Λ. Ασκληπιού: μπροστά το Γενικό Νοσοκομείο
και λίγο πιο δεξιά το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο ΚΥΚΝΟΣ

Κλείνοντας το αφιέρωμά μας να σημειώσουμε για όσους δεν το γνωρίζουν ότι στο Ναύπλιο (εκτός από τον Ιωάννη Καποδίστρια) άφησε την τελευταία του πνοή και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Στο Ναύπλιο επίσης γεννήθηκαν μεταξύ άλλων ο εκλεγείς επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας Χαρίλαος Τρικούπης καθώς και ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Γρηγόρης Φαράκος.

Το Ναύπλιο θεωρείται ιδανική πόλη για όσους αγαπούν το ποδήλατο. Οι αποστάσεις είναι μικρές και το κόστος ενοικίασης χαμηλό. Όσοι θελήσουν ταξί πρέπει να καλέσουν στο 18300. Όσοι έχουν οικογένεια με μικρά παιδάκια θα διασκεδάσουν οπωσδήποτε αν επιβιβαστούν σε ένα από τα δύο τρενάκια που ξεκινούν από την προκυμαία και κάνουν το γύρο της παλιάς πόλης. Η διαδρομή διαρκεί 20 λεπτά της ώρας και το εισιτήριο κοστίζει 4,00 € για τους ενήλικες και 2,00 € για τα παιδιά. Τα παιδάκια επίσης θα χαρούν ιδιαίτερα αν επισκεφθούν με τους γονείς τους το Μουσείο Παιδικής Ηλικίας, που στεγάζεται στην αποθήκη του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού (τηλ. μουσείου 2752028947).

Λένε ότι μία φορά δεν φθάνει να επισκεφθείς το Ναύπλιο. Θα πας ξανά και ξανά και ξανά. Είναι από τα μέρη εκείνα που θα τα ερωτευθείς και θα τα κλείσεις για πάντα στην καρδιά σου!

ΦΑΓΗΤΟ

Ουζάκι με μεζέ στο Ναυτικό Όμιλο Ναυπλίου

ΝΑΥΠΛΙΟ
Εστιατόριο Αλαλούμ. Στην παλιά πόλη, κοντά στον Άγ. Σπυρίδωνα. Λαψάνες τσιγαριστές, σπανακοκεφτέδες, μελιτζάνες σαγανάκι, μοσχαράκι με δαμάσκηνα, χοιρινό με σως μουστάρδας, ψαρονέφρι με σως τεκίλα κλπ. Κατά τη γνώμη μας το καλύτερο εστιατόριο σε ολόκληρο το Ναύπλιο. Τηλ. 2752029883.

Ταβέρνα Βασίλης. Στον πεζόδρομο της Σταϊκοπούλου. Μεγάλη ποικιλία σε παραδοσιακά ελληνικά πιάτα. Καθίσαμε λίγο μετά την Ανάσταση και απολαύσαμε μαγειρίτσα, αρνάκι σούβλας και ζουμερό κοκορέτσι σε λογικότατες τιμές. Τηλ. 2752025334.

Εστιατόριο Νούφαρα. Στην πλατεία Συντάγματος. Το καλοκαίρι έξω στην πλατεία, το χειμώνα δίπλα στο τζάκι. Μενού με βάση κυρίως την ιταλική κουζίνα: πίτσες, ζυμαρικά, σαλάτες κλπ. Δοκιμάστε το εξαιρετικό "caprese". Δείτε και εδώ αλλά και εδώ. Τηλ. 2752023648. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Μεζεδοπωλείο Μαδριγάλι. Στην αρχή της παλιάς πόλης, δίπλα στο ΚΤΕΛ. Τηλ. 2752024860.

Εστιατόριο Κακαναράκης. Στην παλιά πόλη. Μουσακάς με ψητά λαχανικά, φέτα ψητή με μπούκοβο, παέγια με σαφράν, γαρίδες σαγανάκι, μπιφτέκι γαλοπούλας κλπ. Τηλ. 2752025371.

Ταβέρνα Έλατος. Στην παραλιακή οδό Μπουμπουλίνας, δίπλα στο μεγάλο parking. Έχει και τζάκι. Στο μενού περιλαμβάνονται και κρέατα και λαδερά και φρέσκα ψάρια. Τηλ. 2752027011, 6974911771 & 6936699046.

Μεζεδοπωλείο Χριστόφορος. Στον πεζόδρομο της Σταϊκοπούλου. Μουσακάς, μακαρονάδα γιαννιώτικη, θρακιώτικο και σπέσιαλ μπουγιαμπέσα. Τηλ. 2752021131.

Εστιατόριο Ο Κήπος. Παλαιότερα βρισκόταν στον πεζόδρομο της Σταϊκοπούλου, τώρα όμως μεταφέρθηκε στην πλατεία Φιλελλήνων. Μελιτζανοσαλάτα καπνιστή, πατατοκεφτέδες, αρνάκι φρικασέ, ζυμαρικά, μπον φιλέ με σάλτσα μήλου κλπ. Τηλ. 2752022978.

Μεζεδοπωλείο Το Βέτο. Στην παραλιακή οδό Μπουμπουλίνας, δίπλα στο μεγάλο parking. Τηλ. 2752023062 & 6931083506.

Ταβέρνα Το Παλιό Αρχοντικό. Στην παλιά πόλη. Μανιτάρια α λα κρεμ, πιπεριές τηγανητές, κοτοσαλάτα, μοσχαράκι λεμονάτο, κεφτεδάκια με σάλτσα, σνίτσελ Χόφμαν, μακαρόνια με τόνο, γαρίδες σαγανάκι κλπ. Τα Σαβ/κα έχει και ζωντανή μουσική. Τηλ. 2752022449 & 6981868914.

Εστιατόριο Κανάρης - Ναύπλιος. Στην αρχή της Μπουμπουλίνας. Το μαγειρείο αυτό είναι γνωστότερο μεταξύ των ντόπιων ως "Καραμανλής", επειδή εδώ έτρωγε συχνά όποτε επισκεπτόταν το Ναύπλιο ο "εθνάρχης" Κωνσταντίνος Καραμανλής. Διαθέτει τεράστια ποικιλία με όλα τα κλασικά ελληνικά παραδοσιακά πιάτα. Κοτόπουλο με μπάμιες, αρνάκι με αγγινάρες, κόκορας με χυλοπίτες, σουπιές με σπανάκι, κοτόπουλο σούβλας, χταποδάκι με μακαρονάκι κλπ. Στέλνει και delivery. Τηλ. 2752097999 & 6977982327.

Ταβέρνα Φερ' ειπείν. Στο κέντρο. Το βράδυ έχει και ζωντανή μουσική (ρεμπέτικα, λαϊκά κλπ.). Καλόγερος Νάξου, κοτόπουλο μαστιχάτο, μπογάνα αργείτικη, αγκινάρες αλά πολίτα, χταπόδι κρασάτο, μακαρονάδα καρμπονάρα, γιαουρτλού κεμπάπ κλπ. Τηλ. 2752021581, 6945430269 & 6942202710.

Πρωινό στο ξενοδοχείο Ιππολύτη

Ναυτικός Όμιλος Ναυπλίου. Στο τέρμα της Ακτής Μιαούλη, στην τοποθεσία "Όμιλος", αμέσως μετά τις "Μπανιέρες". Το εντευκτήριο - καφενείο - ουζερί του ομίλου απλώνει τα τραπέζια του κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Το πιο προνομιούχο σημείο αποτελεί η στενή προβλήτα που εισχωρεί στη θάλασσα, ίσα που χωράνε 6 - 7 τραπεζάκια, ιδανικό σημείο για ρομαντικό δείπνο υπό το φως των κεριών. Καθίσαμε εδώ μεσημέρι Μεγ. Σαββάτου και απολαύσαμε ουζάκι με ωραιότατα μεζεδάκια σε πολύ προσιτές τιμές. Τηλ. 2752027239. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Ταβέρνα Αίολος. Στην παλιά πόλη. Σκορδόψωμο, μπεκρομεζές, κότα μεθυσμένη, αρνάκι στη λαδόκολα, σνίτσελ βιενουά, ψαρονέφρι με ροκφόρ κλπ. Τηλ. 2752026828 & 6946346450.

Μεζεδοπωλείο Ο Νούλης. Στην παλιά πόλη, σε ένα σοκάκι πίσω από τα ΚΤΕΛ. Το καλοκαίρι ανοιχτά όλη μέρα, το χειμώνα μόνο μεσημέρι. Τηλ. 2752025541 & 6944323635.

Εστιατόριο Καθ' οδόν γεύση. Στην παλιά πόλη. Μεγάλη ποικιλία στο μενού, μέχρι και στρουθοκάμηλο έχει για τους καλοφαγάδες! Τιμές λογικές. Τηλ. 2752028284.

Ψητοπωλείο Καλλίνης. Στην καινούργια πόλη, στο κέντρο. Όλα στα κάρβουνα. Σουβλάκια, μπιφτέκια, λουκάνικα, πανσέτες, μπριζόλες κλπ. Σπεσιαλιτέ το ψητό κοτόπουλο στη σχάρα. Λειτουργεί μόνο το βράδυ. Τηλ. 2752024408.

Εστιατόριο L' Assassino. Στην παραλιακή οδό Μπουμπουλίνας, δίπλα στο μεγάλο parking. Σύγχρονη δημιουργική κουζίνα από επαγγελματίες σεφ σε τσιμπημένες τιμές. Τηλ. 2752029581 & 6974911771.

Ψαροταβέρνα Σαβούρας. Κι αυτή στη Μπουμπουλίνας, δίπλα στο προηγούμενο. Έχει πλούσιο μενού, σε τιμές όμως σχετικά ανεβασμένες. Τηλ. 2752027704, 6974911771 & 6977084615.

Εστιατόριο Αραπάκος. Κι αυτό στην παραλιακή οδό Μπουμπουλίνας, δίπλα ακριβώς στον "Σαβούρα". Αστακομακαρονάδα, μύδια κρασάτα, ψαρόσουπα, σφυρίδα αλά Σπετσιώτα, συναγρίδα στα κάρβουνα, φιλέτο σολωμού με ψητά λαχανικά κλπ. Τιμές ανεβασμένες. Τηλ. 2752027675.

Εστιατόριο Ελλάς. Στην πλατεία Συντάγματος. Θεωρείται ένα από τα παλαιότερα εστιατόρια της χώρας μας. Στο μενού περιλαμβάνονται άφθονες παραδοσιακές ελληνικές συνταγές: μουσακάς, παστίτσιο, φασολάκια, μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο, μοσχαράκι κοκκινιστό με μακαρόνια, γαλέος σκορδαλιά, αρνάκι φρικασέ, κολοκυθάκια γεμιστά, λαχανόρυζο, χοιρινό λεμονάτο, αγκινάρες αλά πολίτα, σπανακόρυζο, κοτόπουλο με μπάμιες κλπ. Τηλ. 2752027278 & 6971896796.

Ταβέρνα Τα Φανάρια. Στον πεζόδρομο της Σταϊκοπούλου. Ορεκτικά, σαλάτες, ζυμαρικά, λαδερά, θαλασσινά, του φούρνου και της ώρας. Σπεσιαλιτέ το αρνάκι φρικασέ με τρυφερό μαρουλάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνιθο και αυγολέμονο. Τηλ. 2752027141.

Εστιατόριο Όμορφη Πόλη. Στην παραλιακή οδό Μπουμπουλίνας, δίπλα στο μεγάλο parking. Μελιτζανόπιτα, ρεβιθοκεφτέδες, πατάτα γεμιστή, χόρτα στο τηγάνι με λιαστή ντομάτα, σπαγγέτι του καπετάνιου, φιλέτο με σως Μαδέρα, ψαρονέφρι γεμιστό, κοτόπουλο γλυκόξινο κλπ. Τηλ. 2752029452.

Φιλέτο σολωμού με ψητά λαχανικά στο εστιατόριο Αραπάκος

Το Όμορφο Ταβερνάκι. Στην παλιά πόλη. Το βράδυ απλώνει τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο. Μπιφτέκι γαλοπούλας, Πολίτικο σουβλάκι κλπ. Σπεσιαλιτέ το "Κολοκοτρωνέικο" (χοιρινή τηγανιά με πιπεριές). Μπράβο Γιώργο! Τηλ. 2752025944.

Η Παλιά Ταβέρνα. Στον πεζόδρομο της Σταϊκοπούλου. Χωριάτικη πρασόπιτα, κρεμμυδόψωμο, κοτόπουλο γεμιστό, αρνάκι με δενδρολίβανο, γάβρος τηγανητός, χταπόδι κρασάτο, σουπιές στιφάδο κλπ. Τηλ. 2752027419. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Ταβέρνα - Μεζεδοπωλείο Επί Σκηνής. Στην παλιά πόλη, κοντά στο πολεμικό μουσείο. Ντάκος, μπουγιουρντί, πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με φέτα, χταποδάκι ψητό, μυδοπίλαφο, καγιανάς, παστουρμαδοπιτάκια, ντολμαδάκια, κεφτεδάκια, τηγανιά, μπεκρή μεζές κλπ. Τηλ. 2752021331 & 6984200222.

Ουζερί Το ποτηράκι της καρδιάς. Στο κέντρο. Ντολμαδάκια με αυγολέμονο, κεφτεδάκια με σάλτσα, πατάτα γεμιστή κλπ. Τηλ. 6932452505.

Ταβέρνα Στελάρας. Στην παραλιακή οδό Μπουμπουλίνας, δίπλα στο μεγάλο parking. Σαλάτα κρίταμα, καραβιδομακαρονάδα, χταπόδι με καυκαλήθρες, μελιτζάνα ψητή, μύδια αχνιστά και σπέσιαλ κακαβιά. Τηλ. 2752028818.

Εστιατόριο Αγνάντι. Στο τέρμα της Ακτής Μιαούλη, στις "Μπανιέρες", ακριβώς κάτω από τον προμαχώνα "Πέντε Αδέλφια". Πάνω στο κύμα, με ωραία θέα στο Μπούρτζι. Σύγχρονη ελληνική δημιουργική κουζίνα με έμφαση στα ψάρια και τα θαλασσινά. Τηλ. 2752029332 & 6932906593. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Ταβέρνα Κουτούκι Το Παρελθόν. Στην καινούργια πόλη, στο Νέο Βυζάντιο. Τηλ. 2752029930.

Εστιατόριο Da Vinci. Στην παραλιακή οδό Μπουμπουλίνας, δίπλα στο μεγάλο parking. Τηλ. 2752021471.

Ταβέρνα Karima Kastro. Στην παλιά πόλη, κοντά στον Άγ. Σπυρίδωνα. Τηλ. 2752026055.

Ταβέρνα Οργανάκι. Στην καινούργια πόλη. Γκόγκες με σύγκλινο, ντάκος με κάπαρη, φρυγαδέλια, μετσοβόνε σαγανάκι, αρνάκι σούβλας κλπ. Τα Σαβ/κα έχει και ζωντανή μουσική. Τηλ. 6982999691.

Ristorante Italiano La Piccola Italia. Στον πεζόδρομο της Σταϊκοπούλου. Ο Ιταλός Gianfranco από το Μιλάνο σερβίρει αυθεντική ιταλική πίτσα. Τηλ. 6978391069.

Εστιατόριο - Μπαρ 3Sixty. Στην παλιά πόλη. Για σούσι, καρπάτσιο, σπρινγκ ρολς, πίτσες, σαλάτες κλπ. Τηλ. 2752028068.

Πρωινό στο ξενοδοχείο Αδιάντη

Μπιστρό Grimani. Στην παλιά πόλη, στο ισόγειο του ομώνυμου ξενώνα. Τηλ. 2752027624, 6977817654 & 6937162425.

Ταβέρνα Ο Ψείρας. Στην καινούργια πόλη, στην Πρόνοια, πίσω από το Παλαμήδι. Κολοκυθοκεφτέδες, σκορδαλιά, ντολμαδάκια, πηχτή, συκώτι, γιαουρτλού κεμπάπ, μπεκρή μεζές, αρνάκι λεμονάτο, κοκορέτσι κλπ. Τηλ. 2752024117.

Ταβέρνα Το Κουτούκι. Στη συνοικία του Γιαλού, πίσω από την πλατεία Φιλελλήνων. Αρνάκι μπογάνα, κουνέλι στιφάδο, μουσακάς, παπουτσάκια κλπ. Τηλ. 2752024477 & 6945452869.

Ταβέρνα Βυζάντιο. Στην παλιά πόλη. Ανήκει σε ένα ζευγάρι Σέρβων. Το βράδυ απλώνουν τα τραπέζια στους δύο παρακείμενους πεζόδομους. Σπεσιαλιτέ τους το Σνίτσελ Καραντζόρτζε (γεμιστό με ζαμπόν και τυρί). Μας άρεσαν ιδιαίτερα τα μικρά και ζουμερά τσεβάπτσιτσι (σουτζουκάκια ψητά στα κάρβουνα) και το χοιρινό με πιπεριές Φλωρίνης. Τα Σαβ/κα έχει και ζωντανή μουσική. Τηλ. 2752021631 & 6940543725.

Το Τσιπουράδικο. Στην καινούργια πόλη, στο Νέο Βυζάντιο. Πηχτή, γκόγκες, φέτα τυλιχτή, σουπιές γιαχνί, τας κεμπάπ, μπακαλιάρος σκορδαλιά, ντάκος, συκωταριά κλπ. Τηλ. 2752025238.

Ψαροταβέρνα ΚΑΤΣΕΧΑΜΟΥ. Στην παραλιακή οδό Μπουμπουλίνας. Έχει και άφθονους ουζομεζέδες. Τηλ. 2752029102.

Ψητοπωλείο Κοτέτσι. Στον πεζόδρομο της Σταϊκοπούλου. Σουβλάκια, γύρος κλπ. Τηλ. 2752027788.

Ταβέρνα Διόνυσος. Στον πεζόδρομο της Σταϊκοπούλου. Τηλ. 2752021918.

Εστιατόριο Pinto. Στην καινούργια πόλη. Τηλ. 2752024182. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Ταβέρνα Ζορμπάς. Στον πεζόδρομο της Σταϊκοπούλου. Τηλ. 2752025319. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Μαγειρίτσα στην ταβέρνα Βασίλης

Μπιστρό Popeye. Στον πεζόδρομο της Σταϊκοπούλου. Μενού με βάση την ιταλική κουζίνα. Τηλ. 2752026005.

Μεζεδοπωλείο Η Γωνιά του Καβαλάρη. Στην παλιά πόλη, κοντά στην Πλατεία Συντάγματος. Έχει και ζωντανή μουσική (λαϊκά, ρεμπέτικα κλπ.). Τηλ. 2752500180.

Εστιατόριο La Gratella. Στην παλιά πόλη, στην πλατεία Φιλελλήνων. Ιταλική κουζίνα. Τηλ. 2752028350.

Ταβέρνα Χρυσό Βαρέλι. Στον πεζόδρομο της Σταϊκοπούλου. Τηλ. 2752024860.

Στα εστιατόρια του ξενοδοχείου Nafplia Palace. Τηλ. 2752070800.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Amphitryon. Τηλ. 2752070700.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Διόσκουροι. Τηλ. 2752028550 & 2752028644.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Park. Λειτουργεί μόνο για γκρουπ κατόπιν συνεννοήσεως (catering). Τηλ. 2752027428 & 2752026717.

Ψαροταβέρνα Καραθώνα. Στην ομώνυμη παραλία. Ανοιχτά το καλοκαίρι καθημερινά, το χειμώνα μόνο Σαβ/κα. Τηλ. 6945996941 & 6944756125.

ΝΕΑ ΤΙΡΥΝΘΑ
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Αμαλία. Τηλ. 2752024400, 2752024401, 2752024402 & 2752024403.

ΠΥΡΓΙΩΤΙΚΑ
Ταβέρνα Τα Αλώνια. Όλα στα κάρβουνα. Τηλ. 2752024610 & 6945621921.

Ταβέρνα Το Λιοτρίβι. Τηλ. 2752026918.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Περιβόλι. Τηλ. 2752047905.

ΑΓ. ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ
Ταβέρνα Το Μπαλκονάκι. Έχει και ζωντανή μουσική. Τηλ. 2752091466.

Ταβέρνα Αλέξανδρος. Τηλ. 2752091190.

ΑΡΙΑ
Ταβέρνα Ο Άρης. Τηλ. 2752022780.


Πρωινό στην πανσιόν Μαριάννα

ΝΕΑ ΚΙΟΣ
Εστιατόριο Φίλοιστρον. Ψάρι, κρέας, πίτσες κλπ. Τηλ. 2751051144.

Ψαροταβέρνα - Ουζερί Ο Ρούλης. Το καλοκαίρι κάθεσαι έξω με θέα τη θάλασσα, το χειμώνα μέσα, δίπλα στην τζακόσομπα. Χταποδάκι κρασάτο, καβουροκροκέτες, καλαμάρι γεμιστό, φαγκρί στα κάρβουνα και αστακομακαρονάδα για τους μερακλήδες. Τηλ. 2751052006, 6940052006 & 6947707042.

Ψησταριά Τα Χασαπάκια. Όλα της ώρας. Τηλ. 2751052333.

Ψαροταβέρνα Η Ψαροπούλα του Βαλσαμή. Τηλ. 2751051162.

ΚΙΒΕΡΙ
Ψαροταβέρνα Κατσίρης. Τηλ. 2751047745 & 6947891692.

Εστιατόριο Θέα. Σύγχρονη δημιουργική μεσογειακή κουζίνα. Τηλ. 2751047443.

ΜΥΛΟΙ
Ψαροταβέρνα - Ουζερί Ο Φάρος. Απλώνουν τα τραπεζάκια τους στην προκυμαία, δίπλα στις ψαρόβαρκες. Εδώ θά 'ρθει κανείς για φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και ψαρόσουπα. Τηλ. 2751047737 & 6937173499.

Εστιατόριο Ostria. Το καλοκαίρι δίπλα στην αμμουδιά, το χειμώνα δίπλα στο τζάκι. Τηλ. 6975968603 & 6948921443.

Ψαροταβέρνα - Ουζερί - Εστιατόριο Μαϊστράλι. Μπροστά στη θάλασσα. Σερβίρει και ψάρια στη σχάρα και γαρίδες σαγανάκι και χταποδάκι λιαστό και κρέατα στα κάρβουνα και γουρουνόπουλο σούβλας. Τηλ. 2751047866 & 6978372479.

Ψησταριά Τα Μπριζολάκια. Έχει βέβαια και σουβλάκια. Τηλ. 2751047300 & 6974720479.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενοδοχείο Amphitryon

ΝΑΥΠΛΙΟ
Ξενοδοχείο Amphitryon. Πολυτελής διαμονή στο καλύτερο σημείο της παλιάς πόλης, στους πρόποδες της Ακροναυπλίας με θέα "πιάτο" το Μπούρτζι. Αποτελείται από 42 δωμάτια (με A/C, TV, CD, DVD, NOVA, mini bar, wi fi internet το οποίο χρεώνεται extra, μπάνιο με υδρομασάζ, τεράστια βεράντα και 3 τηλεχειριστήρια: ένα για τις κουρτίνες, ένα για τα φώτα και ένα για το στρώμα) καθώς και 3 σουίτες (που έχουν επιπλέον και ευρύχωρο καθιστικό με σαλόνι και γραφείο, αλλά και μπάνιο με υδρομασάζ και χαμάμ). Υπάρχουν και δωμάτια που επικοινωνούν μεταξύ τους, ιδανικά για τετραμελή οικογένεια. Λειτουργεί εστιατόριο, piano bar και lobby καθιστικό με τζάκι και βιβλιοθήκη. Τιμές: από 129 € έως 272 € το απλό δίκλινο, από 226 € έως 452 € η λουξ σουίτα και από 361 € έως 667 € το οικογενειακό δωμάτιο. Οι χαμηλές τιμές αφορούν χαμηλή σεζόν (π.χ. Απρίλιο ή Οκτώβριο) και μεσοβδόμαδα, ενώ οι υψηλές τιμές αφορούν υψηλή σεζόν (π.χ. Αύγουστο) και Σαββατόβραδο. Περιλαμβάνεται πλήρες πρωινό. Τηλ. 2752070700.

Πανσιόν Ανδρομέδα. Στην παλιά πόλη. Διαθέτει 5 δωμάτια με A/C, TV, mini bar, wi fi internet και μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ. Δύο από τα πέντε δωμάτια έχουν επιπλέον και μπαλκονάκι. Το πρωινό σερβίρεται στο δωμάτιο. Τηλ. 2752096480.

Ξενοδοχείο Καποδίστριας. Στην παλιά πόλη, σε ανηφορικό σοκάκι με σκαλάκια. Αποτελείται από 2 μονόκλινα, 6 δίκλινα και 2 τρίκλινα (όλα με κεντρική θέρμανση, A/C, TV, wi fi internet και ψυγείο). Στο ισόγειο θα βρούμε κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι. Τηλ. 2752029366, 6987033094 & 6985763198.

Ενοικ. Διαμερίσματα Sunday. Βρίσκονται ψηλά, στο βράχο του Παλαμηδίου. Είναι νεόκτιστα, 40 m² και διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, καθιστικό με σαλονάκι, TV & DVD, κουζίνα με τραπεζαρία, ξεχωριστό υπνοδωμάτιο με TV, πλυντήριο ρούχων, wi fi internet και μπαλκόνια με θέα. Έχουν και parking ακριβώς μπροστά. Τηλ. 2752028860, 6944971542 & 6973309140.

Ξενοδοχείο Καποδίστριας

Ξενώνας Αθέατον. Στην παλιά πόλη, σε αδιέξοδο σοκάκι απέναντι από τον Άγ. Σπυρίδωνα. Διαθέτει 7 δωμάτια σε 2 κτήρια. Είναι δίκλινα και τρίκλινα (όλα με A/C, TV, wi fi internet, mini bar και μπαλκονάκι). Πρωινό ετοιμάζει ο καθένας μόνος του με τα υλικά που του παρέχονται στο δωμάτιο. Δωρεάν ποδήλατα. Τηλ. 2752021557, 6950204791 & 6945659085.

Ξενοδοχείο Ναυπλία. Στην καινούργια πόλη, μόλις 100 μ. από το λιμάνι. Έχει 8 μονόκλινα και 48 δίκλινα, όλα με A/C, TV, μπάνιο και ψυγείο. Σερβίρεται πρωινό. Λειτουργεί καφέ μπαρ. Parking ακριβώς μπροστά στο ξενοδοχείο. Τιμές: δίκλινο 50 € με πρωινό. Τηλ. 2752028167 & 2752028910.

Κτήμα Δάφνες. Μέσα στον ελαιώνα της Αγ. Παρασκευής, λίγο πιο έξω από την πόλη, σε ήσυχο σημείο. Υπάρχουν σύγχρονα δίχωρα διαμερίσματα με A/C, TV, internet, κουζίνα, μπάνιο και μπαλκονάκι με θέα. Τιμές: από 80 € τα 4 άτομα. Τηλ. 2752047131 & 6974816486.

Ξενοδοχείο Grand Sarai. Στην παλιά πόλη, κοντά στον Άγ. Σπυρίδωνα. Διαθέτει δίκλινα, τρίκλινα, τετράκλινα και σουίτες. Όλα έχουν A/C, mini bar, wi fi internet, TV, NOVA, Hi Fi Stereo και ανεμιστήρα οροφής. Κάποια δωμάτια έχουν επιπλέον και jacuzzi. Τηλ. 2752022563.

Ξενώνας Ανθέμιον

Ενοικ. Διαμερίσματα Nafplio View. Κοντά στο δρόμο που ανηφορίζει για Παλαμήδι. Πρόκειται για στούντιο (γκαρσονιέρες), δίχωρα και τρίχωρα διαμερισματάκια, όλα με ανεξάρτητη είσοδο, αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, mini bar, internet, κουζίνα, barbeque, μπάνιο, βεράντα και parking. Τηλ. 2752096027 & 6932788113.

Ξενοδοχείο Ιππολύτη. Στην παλιά πόλη, κοντά στον παραλιακό πεζόδρομο. Τα δωμάτιά του διαθέτουν κεντρική θέρμανση, A/C, TV, DVD, CD, wi fi internet, mini bar και μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ ή μπανιέρα με τζακούζι. Κάποια δωμάτια έχουν επιπλέον και τζάκι. Στο ισόγειο θα βρούμε σάλα με τζάκι και αίθουσα όπου σερβίρεται πρωινό σε μπουφέ. Υπάρχει γυμναστήριο και μια μικρή αυλή με εξωτερική πισίνα για το καλοκαίρι. Τηλ. 2752096088 & 6972033332.

Σουίτες Κυβέλη. Στην παλιά πόλη. Υπάρχουν 9 τετράκλινες σουίτες που στεγάζονται σε 2 διαφορετικά κτήρια. Διαθέτουν κεντρική θέρμανση, A/C, TV, ράδιο, mini bar, σύνδεση για internet, μπάνιο με υδρομασάζ και μπαλκονάκι. Σερβίρεται πρωινό. Τηλ. 2752096230.

Ξενοδοχείο Ναυσιμεδών. Στην παλιά πόλη. Αποτελείται από δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα, όλα με μπάνιο, A/C, TV και wi fi internet. Το πρωινό σερβίρεται στον καταπράσινο κήπο, όταν βέβαια το επιτρέπει ο καιρός. Τηλ. 2752025060.

Ξενώνας Αμυμώνη

Πανσιόν Ιζαμπώ. Στην παλιά πόλη, κοντά στον Άγ. Σπυρίδωνα. Διαθέτει 4 δωμάτια με A/C, TV, ψυγείο και wi fi internet. Υπάρχει και κοινόχρηστο κουζινάκι με όλα τα απαραίτητα υλικά για να ετοιμάσει ο καθένας self service το πρωινό του όπως και όποτε το επιθυμεί. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2752025252, 6979003191 & 6979003192.

Ξενοδοχείο Xenon Inn. Στην παλιά πόλη, στην πλατεία Συντάγματος. Υπάρχουν δίκλινα (με A/C, TV, DVD, mini bar, internet και υδρομασάζ) και μία άνετη σουίτα που έχει επιπλέον και καθιστικό και κουζίνα και μεγάλη βεράντα με θέα στην πλατεία. Στο ισόγειο λειτουργεί το Xenon Cafe. Τηλ. 2752029333 & 6977007271.

Ενοικ. Δωμάτια Αέναον. Στην καινούργια πόλη, σε ήσυχο σημείο, προς τα έξω. Πρόκειται για νεόκτιστα δίκλινα και τρίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, wi fi internet & μπαλκόνι με θέα) καθώς και τετράκλινες σουίτες (που διαθέτουν επιπλέον και τζάκι). Τιμές: από 60 € έως 90 €. Τηλ. 2752400291 & 6977251010.

Ξενώνας Ανθέμιον. Σε ήσυχο σημείο, πίσω από το Παλαμήδι. Αποτελείται από δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινες δίχωρες σουίτες. Όλα τα δωμάτια έχουν A/C, TV, NOVA, wi fi internet, ψυγείο και βεράντα, ενώ οι σουίτες έχουν επιπλέον και καθιστικό με τζάκι και κουζινούλα. Στον κήπο λειτουργεί εξωτερική πισίνα με υδρομασάζ. Σερβίρεται πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2752022912, 6973554339 & 6944611492.

Ξενοδοχείο Amfitriti Belvedere

Ξενοδοχείο Latini. Στην παλιά πόλη, κοντά στην πλατεία Φιλελλήνων, ακριβώς πίσω από το παλιό δημαρχείο. Διαθέτει 9 δωμάτια και 3 διαμερίσματα, όλα με A/C, TV, wi fi inetrnet, mini bar και μπαλκονάκι. Τηλ. 2752096470, 6981190999, 6981191000 & 6972057971.

Πανσιόν Δάφνη. Στην παλιά πόλη, ακριβώς κάτω από την Ακροναυπλία και το πρώην "Ξενία". Διαθέτει δίκλινα, τρίκλινα & τετράκλινα (όλα με κεντρική θέρμανση, A/C, TV, wi fi internet και ψυγείο) καθώς και στούντιο που επιπλέον έχουν και κουζίνα. Υπάρχει επίσης κοινόχρηστο καθιστικό και αίθουσα πρωινού. Τηλ. 2752029856.

Ξενοδοχείο Πολυξένια. Στην αρχή της παλιάς πόλης, πίσω από τα ΚΤΕΛ. Υπάρχουν 5 δίκλινα με μπάνιο, A/C, TV, NOVA, mini bar & wi fi internet. Τα δύο από τα πέντε δωμάτια έχουν και μπαλκονάκι. Στο ισόγειο βρίσκεται κοινόχρηστο καθιστικό και αίθουσα πρωινού. Τηλ. 2752097846.

Ξενώνας Αμυμώνη. Στην παλιά πόλη, πίσω από το παλιό δημαρχείο, στη συνοικία του Γιαλού. Αποτελείται από 6 δίκλινα (με A/C, TV, DVD, CD, mini bar, wi fi internet και μπάνιο με στήλη υδρομασάζ) και 2 σουίτες (που έχουν επιπλέον και καθιστικό και γραφείο με ηλεκτρονικό υπολογιστή). Σερβίρεται παραδοσιακό πρωινό. Τηλ. 2752099477, 2752022073 & 6972084554.

Αρχοντικό Κούρος

Ξενοδοχείο Amfitriti Belvedere. Στην παλιά πόλη, σχετικά ψηλά στην Ακροναυπλία. Έχει 7 δωμάτια (δίκλινα ή τετράκλινα) με κεντρική θέρμανση, A/C, TV, NOVA, mini bar, wi fi internet, μπάνιο με καμπίνα τζακούζι και μπαλκονάκι με θέα. Το πρωινό σερβίρεται είτε στο lobby είτε στην ταράτσα. Τιμές: από 70 € έως 150 €. Τηλ. 2752096270, 2752096250, 2752096251 & 6936935114.

Κατοικίες Κλυμένη. Μέσα σε μεγάλο κτήμα με ελιές, πορτοκαλιές και λεμονιές, πίσω από το Παλαμήδι. Υπάρχουν 1 μονόχωρο στούντιο 40 m², 1 μονόχωρο bungalow 50 m², 1 δίχωρο διαμέρισμα 60 m² & 1 διώροφη τρίχωρη μεζονέτα 75 m². Όλες οι κατοικίες είναι πετρόχτιστες και διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό με τζάκι, internet και μπάνιο με υδρομασάζ (η μεζονέτα έχει και 2ο μπάνιο). Στον κήπο παιδική χαρά, ψησταριά και υπαίθριο υδρομασάζ. Το πρωινό το φέρνουν καθημερινά στο δωμάτιο. Τηλ. 2752096194.

Ξενοδοχείο Park. Στην καινούργια πόλη. Διαθέτει 70 δωμάτια με A/C, TV, internet, ψυγείο και μπαλκόνι. Στο ισόγειο βρίσκονται το lobby cafe bar, η αίθουσα πρωινού και το εστιατόριο που λειτουργεί μόνο για γκρουπ κατόπιν συνεννοήσεως (catering). Τιμές: δίκλινο 50 € με πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2752027428 & 2752026717.

Αρχοντικό Κούρος. Στην παλιά πόλη, στον Ψαρομαχαλά. Αποτελείται από 5 δίκλινα και 2 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, A/C, TV 32", NOVA, wi fi internet και mini bar. Ψηλά στο 2ο όροφο λειτουργεί καφέ μπαρ - αίθουσα πρωινού με τζάκι. Τιμές: από 80 € έως 140 €. Τηλ. 2752022436 & 6932242581.

Ελαιών mini suites

Ξενοδοχείο Ήρα. Στην καινούργια πόλη. Τα δωμάτια κατανέμονται στον 1ο και στον 2ο όροφο, αλλά χωρίς ασανσέρ. Έχουν κεντρική θέρμανση, μπάνιο, A/C, TV, mini bar και μπαλκονάκι. Στο lobby παρέχεται και wi fi internet. Υπάρχει και δωρεάν parking. Τηλ. 2752028184.

Ενοικ. Δωμάτια Harmony. Στην άκρη της πόλης, πάνω στον παραλιακό δρόμο που φεύγει προς τη Νέα Κίο. Υπάρχουν 12 δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα). Διαθέτουν A/C, TV, NOVA, wi fi internet και μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα και το Ναύπλιο. Τα τετράκλινα έχουν επιπλέον και κουζινάκι. Σερβίρεται πρωινό σε μπουφέ. Τηλ. 2752024590.

Ξενοδοχείο Deves. Στην καινούργια πόλη. Τα δωμάτια διαθέτουν A/C, TV, μπάνιο με υδρομασάζ και μπαλκονάκι. Λειτουργεί καφέ μπαρ, όπου σερβίρεται και πρωινό. Τηλ. 2752023231 & 2752023232.

Ξενώνας Αέτωμα. Στην παλιά πόλη, στην πλατεία του Αγ. Σπυρίδωνα. Ανακαινισμένο αρχοντικό του 18ου αι. με 5 δωμάτια. Μπορούν να φιλοξενήσουν 2, 3 ή 4 άτομα και διαθέτουν κεντρική θέρμανση, A/C, TV, NOVA, wi fi internet, ψυγείο και μπανιέρα με τζακούζι ή καμπίνα υδρομασάζ. Σερβίρεται πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2752027373.

Ξενοδοχείο 999. Στον πεζόδρομο της Σταϊκοπούλου. Υπάρχουν δίκλινα, τρίκλινα, τετράκλινα και 1 δίχωρο με σαλόνι, που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 5 άτομα. Όλα διαθέτουν A/C, TV, mini bar & wi fi internet. Κάποια έχουν και μπαλκονάκι. Σερβίρεται πρωινό σε μπουφέ. Τηλ. 2752027075.

Ξενοδοχείο Αδιάντη

Πανσιόν Μαριάννα. Στην παλιά πόλη, ακριβώς κάτω από την Ακροναυπλία και το πρώην "Ξενία". Υπάρχουν δίκλινα, τρίκλινα, τετράκλινα και μεζονέτες, όλα με A/C, TV και ψυγείο. Το πρωινό σερβίρεται στην ταράτσα με ωραία θέα πιάτο όλη την παλιά πόλη. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2752024256.

Ξενοδοχείο Victoria. Στην παλιά πόλη. Πηγαίνεις με αυτοκίνητο ακριβώς μπροστά στην πόρτα του ξενοδοχείου, αλλά δεν έχει δικό του parking. Είναι τριώροφο και διαθέτει 36 δωμάτια με A/C, TV, NOVA, mini bar, wi fi internet και μπαλκόνι. Σερβίρεται πρωινό σε μπουφέ. Τηλ. 2752027420, 2752021900 & 6932744804.

Ελαιών mini suites. Σε ήσυχο σημείο, πίσω από το Παλαμήδι. Πρόκειται για δύο ανεξάρτητα σύγχρονα διώροφα κτήρια μέσα σε κήπο με γκαζόν. Τα διαμερίσματα διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, DVD, internet, κουζίνα, μεγάλα μπαλκόνια με θέα και άνετο parking. Πρωινό φέρνουν στο δωμάτιο. Τηλ. 2752047293 & 6981955583.

Ξενοδοχείο Rex. Στην καινούργια πόλη. Τριώροφο κτήριο με 36 δίκλινα, 3 mini suites και 3 deluxe suites. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν A/C, TV, NOVA, mini bar, wi fi internet και μπαλκόνι. Οι σουίτες μπορούν να φιλοξενήσουν 3 ή και 4 άτομα. Λειτουργεί καφέ μπαρ. Σερβίρεται πρωινό σε μπουφέ. Τηλ. 2752026907, 2752026917 & 2752028094.

Ξενοδοχείο Porto Bello. Στην παλιά πόλη, ακριβώς κάτω από την Ακροναυπλία και το πρώην "Ξενία". Αποτελείται από 3 δίκλινα (που διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, ψυγείο, wi fi internet, καναπέ για τρίτο άτομο και μπαλκόνι με θέα), 1 superior suite (που έχει επιπλέον και έπιπλο γραφείου) και 1 master suite family (που μπορεί να φιλοξενήσει 4 άτομα σε 2 επίπεδα). Σερβίρεται πρωινό. Τηλ. 2752099262.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία

Πανσιόν Αλλοτινό. Στην παλιά πόλη. Νεοκλασικό ανακαινισμένο κτήριο, που διαθέτει 5 δίκλινα (με A/C, TV, NOVA, wi fi internet & ψυγείο - το ένα έχει και υδρομασάζ) και 2 σουίτες (που έχουν επιπλέον και καθιστικό με σαλονάκι και μπάνιο με υδρομασάζ), τα οποία μοιράζονται σε δύο ορόφους. Στο ισόγειο λειτουργεί καφέ μπαρ κρεπερί. Τηλ. 2752096150 & 2752096151.

Ξενοδοχείο King Othon. Στην παλιά πόλη. Πηγαίνεις με αυτοκίνητο ακριβώς μπροστά στην πόρτα του ξενοδοχείου, αλλά δεν έχει δικό του parking. Νεοκλασικό διώροφο με 11 δωμάτια που διαθέτουν κεντρική θέρμανση, A/C, TV, wi fi internet και ψυγείο. Το πρωινό σερβίρεται είτε στην τραπεζαρία είτε στην αυλή με τον ολάνθιστο κήπο. Τηλ. 2752027585, 2752027595 & 2752027485, 2752097790.

Πανσιόν Ησιόνη. Στην παλιά πόλη. Αποτελείται από 10 δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 4 άτομα και διαθέτουν A/C, TV, wi fi internet, ψυγείο και μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ. Κάποια δωμάτια βρίσκονται στη σοφίτα, κάτω από την κεραμοσκεπή. Υπάρχει και κοινόχρηστο σαλόνι με τζάκι. Τηλ. 2752096482, 6973058914 & 6976511029.

Ξενοδοχείο Αδιάντη. Στην παλιά πόλη. Υπάρχουν 5 δίκλινα (με A/C, TV, DVD, CD, mini bar, wi fi internet και μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ) καθώς και 2 junior σουίτες (που έχουν επιπλέον και γραφείο με ηλεκτρονικό υπολογιστή και μπανιέρα με τζακούζι). Στο καφέ μπαρ του ισογείου σερβίρεται πρωινό σε μπουφέ. Τηλ. 2752022073, 2752099477 & 6972084554.

Ενοικ. Δωμάτια Σπύρος Βώσσος. Στην παραλιακή οδό Μπουμπουλίνας, δίπλα στο μεγάλο parking. Τηλ. 2752028326.

Ξενοδοχείο Δίας

Πανσιόν Ακροναυπλία. Στην παλιά πόλη, κοντά στην πλατεία του Αγ. Σπυρίδωνα. Πρόκειται για 5 διαφορετικά διατηρητέα κτήρια, που περιλαμβάνουν δίκλινα, τρίκλινα και δίχωρα διαμερίσματα. Τα περισσότερα διαθέτουν A/C, TV και ψυγείο, ενώ κάποια έχουν επιπλέον και κουζίνα και τζάκι και wi fi internet και μπαλκονάκι. Τιμές: από 30 € έως 100 €. Το πρωινό χρεώνεται extra. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2752500042, 2752096404, 2752024481, 6940979976, 6932645436 & 6944593680.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Στην παλιά πόλη, στην πλατεία Φιλελλήνων. Διαθέτει 20 δωμάτια με A/C, TV, NOVA, mini bar & wi fi internet. Κάποια δωμάτια έχουν και μπαλκονάκι με θέα στον παραλιακό πεζόδρομο και το Μπούρτζι. Λειτουργεί καφέ μπαρ. Σερβίρεται πρωινό σε μπουφέ. Τιμές: δίκλινο από 150 €. Τηλ. 2752096200.

Πανσιόν Λίγεια. Στην παλιά πόλη, στον Ψαρομαχαλά. Πρόκειται για 2 διαφορετικά κτήρια, όπου στεγάζονται συνολικά 6 δίκλινα και 2 τετράκλινα. Έχουν A/C, TV και ψυγείο, ενώ σε κάποια υπάρχει επιπλέον και μπαλκονάκι. Τηλ. 2752027715.

Ξενοδοχείο Δίας. Στην παλιά πόλη. Υπάρχουν 11 δωμάτια (μονόκλινα, δίκλινα & τρίκλινα), που διαθέτουν A/C, TV, NOVA, mini bar και internet. Στα μπάνια άλλα έχουν καμπίνα υδρομασάζ και άλλα έχουν τζακούζι. Σερβίρεται πρωινό. Τηλ. 2752022276.

Πανσιόν Angelina. Στην παλιά πόλη, πάνω από τον Ψαρομαχαλά. Διατίθενται δύο διαμερίσματα με A/C, TV, wi fi internet, κουζίνα, καθιστικό, μπάνιο και μπαλκονάκι. Τηλ. 2752025308.

Ξενοδοχείο Nafplia Palace

Πανσιόν Νικόλαος. Στην παλιά πόλη, στην πλατεία του Ψαρομαχαλά. Διαθέτει 5 τρίκλινα με A/C, TV, NOVA, mini bar, wi fi internet και μπάνιο με στήλη υδρομασάζ. Πρωινό self service με τα υλικά που βρίσκεις στο δωμάτιο. Πάρκινγκ δωρεάν ακριβώς μπροστά στην πλατεία. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2752096282.

Ξενοδοχείο Nafplia Palace. Αυτό είναι το πιο πολυτελές ξενοδοχείο του Ναυπλίου, ψηλά στο βράχο της Ακροναυπλίας. Διαθέτει 51 δωμάτια (με αυτόνομη ενδοδαπέδια θέρμανση, A/C, TV, DVD, CD, NOVA, οθόνη αφής για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, wi fi internet που χρεώνεται extra, mini bar, καθιστικό, μπάνιο με τζακούζι και μπαλκόνι) καθώς και 33 βίλες - bungalows (εκ των οποίων κάποια έχουν και τζάκι και κουζίνα και 2ο μπάνιο με υδρομασάζ και χαμάμ και δωρεάν wi fi και ιδιωτική πισίνα και πίνακα ελέγχου για τον ηλεκτρονικό χειρισμό στις κουρτίνες, τα φώτα και το στρώμα). Λειτουργούν εξωτερική θερμαινόμενη πισίνα, δύο καφέ μπαρ, τρία εστιατόρια, γυμναστήριο, beauty spa center, ελικοδρόμιο και κλειστό υπόγειο parking. Τιμές: από 139 € έως 422 € το απλό δίκλινο και από 587 € έως 1.268 € η βασιλική βίλα με ιδιωτική πισίνα και θέα στο Μπούρτζι. Οι χαμηλές τιμές αφορούν χαμηλή σεζόν (π.χ. Απρίλιο ή Οκτώβριο) και μεσοβδόμαδα, ενώ οι υψηλές τιμές αφορούν υψηλή σεζόν (π.χ. Αύγουστο) και Σαββατόβραδο. Περιλαμβάνεται πλήρες πρωινό. Δυστυχώς ούτε μία ιστοσελίδα τους δεν είναι γραμμένη στα ελληνικά, οπότε εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι τους Έλληνες τους περιφρονούν... Δείτε και εδώ αλλά και εδώ. Τηλ. 2752070800.

Πανσιόν Όμορφη Πόλη. Στην παλιά πόλη. Υπάρχουν 7 δωμάτια στον επάνω όροφο, όλα με A/C, TV, wi fi internet και ψυγείο. Κάποια έχουν και μπαλκονάκι. Ενοικιάζεται και ένα διαμέρισμα για 8 άτομα περίπου 3 χλμ. από το κέντρο της πόλης (με 3 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, κουζίνα, τραπεζαρία, σαλονάκι με τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, NOVA, DVD, βεράντες και κήπο). Τηλ. 2752021565.

Ξενώνας Antico di Moda. Στην παλιά πόλη, στην πλατεία του Αγ. Σπυρίδωνα. Διώροφο νεοκλασικό με 3 δωμάτια, τα οποία διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, DVD, ψυγείο, wi fi internet, μικρό καθιστικό και μπαλκονάκι. Σερβίρεται πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2752021557, 6986214691 & 6950204791.

Ξενώνας Palazzo

Ξενώνας Palazzo. Στην παλιά πόλη, στον Ψαρομαχαλά. Αποτελείται από 4 δωμάτια (με A/C, TV, mini bar και μπάνιο με υδρομασάζ) καθώς και 2 σουίτες (που διαθέτουν επιπλέον και καθιστικό). Λειτουργεί καφέ μπαρ με αίθουσα πρωινού. Τηλ. 2752029934.

Ξενοδοχείο Αθηνά. Στην παλιά πόλη, στην πλατεία Συντάγματος. Διαθέτει 12 δίκλινα (των 10-12 m², με A/C, TV, internet & ψυγείο) καθώς και 2 σουίτες (που έχουν επιπλέον και καθιστικό & DVD). Λειτουργεί καφέ μπαρ με τζάκι, TV 42" & NOVA. Εκεί σερβίρεται και το πρωινό σε μπουφέ. Τηλ. 2752026647.

Πανσιόν Ελένη. Στην παλιά πόλη, στον Ψαρομαχαλά. Υπάρχουν 7 δωμάτια (δίκλινα ή τρίκλινα) που διαθέτουν κεντρική θέρμανση, TV, internet και ψυγείο αλλά και 1 τετράκλινη σουίτα που έχει επιπλέον και κουζίνα και ηλεκτρικό τζάκι. Τα περισσότερα δωμάτια έχουν και μπαλκονάκι. Τιμές: δίκλινο από 50 €. Τηλ. 2752027036 & 6973775685.

Ξενοδοχείο Αιών. Στην παλιά πόλη, στη συνοικία του Γιαλού. Διαθέτει δωμάτια με κεντρική θέρμανση, A/C, TV, DVD, mini bar, wi fi internet και μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ ή μπανιέρα με τζακούζι. Δυνατότητα για μασάζ στο δωμάτιο κατόπιν ραντεβού. Λειτουργεί καφέ μπαρ, όπου σερβίρεται πρωινό σε μπουφέ. Προσφέρονται δωρεάν ποδήλατα για βόλτα στην πόλη. Τηλ. 2752099377, 2752099378, 2752099352 & 6932468787.

Πανσιόν Χρώμα. Στην παλιά πόλη. Αποτελείται από 7 δωμάτια με A/C, TV, NOVA, wi fi internet και μπάνιο. Υπάρχει κοινόχρηστο lounge cafe bar, όπου σερβίρεται και το πρωινό. Τηλ. 2752027686 & 6977210821.

Ενοικ. Διαμερίσματα Εν Αλλοίω (το μικρό διαμέρισμα των 50 m²)

Σουίτες Πανσέληνος. Έξω από την πόλη, σε ήσυχη τοποθεσία. Πρόκειται για ανεξάρτητα 2 δωμάτια. Η μικρή σουίτα έχει διπλό κρεβάτι, ψυγειάκι, καθιστικό με τζάκι και άνετο μπαλκόνι. Η σουίτα σοφίτα είναι δίχωρη, έχει διπλό κρεβάτι, κουζίνα, καθιστικό και άνετη βεράντα. Και τα δύο δωμάτια διαθέτουν A/C, TV, DVD & wi fi internet. Τηλ. 2752027624, 6977817654 & 6937162425.

Πανσιόν Bonne Nuit. Στην παλιά πόλη, στον Ψαρομαχαλά. Υπάρχουν 5 δωμάτια με A/C, TV και ψυγείο. Το πρωινό σερβίρεται στην ταράτσα και χρεώνεται extra. Τηλ. 2752025672.

Ξενοδοχείο Έλενα. Στην καινούργια πόλη. Τα δωμάτια μοιράζονται σε τρεις ορόφους και διαθέτουν A/C, TV, wi fi internet, ψυγείο και μπαλκόνι. Στο ισόγειο βρίσκεται η τραπεζαρία, όπου προσφέρεται πρωινό σε μπουφέ. Πάρκινγκ στο δρόμο, ακριβώς μπροστά στο ξενοδοχείο. Τιμές: δίκλινο 50 € με πρωινό. Τηλ. 2752023217, 2752021021 & 2752021022.

Ενοικ. Διαμερίσματα Εν Αλλοίω. Στην καινούργια πόλη, δίπλα στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της κονσερβοποιίας ΚΥΚΝΟΣ. Πρόκειται για 4 διαμπερή άνετα διαμερίσματα με όλες τις ανέσεις. Τα δύο είναι 50 m² (ενιαίος χώρος για 2-3 άτομα) και τα άλλα δύο 70 m² (δίχωρα για 4 άτομα). Διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, NOVA, wi fi internet, κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό, πλυντήριο ρούχων και άνετα μπαλκόνια με θέα στο Παλαμήδι. Μείναμε εδώ το Πάσχα του 2005 στο μικρό διαμέρισμα Νο 1 τρία άτομα προς 60 € χωρίς πρωινό και στο μεγάλο διαμέρισμα Νο 2 τρία άτομα προς 75 € χωρίς πρωινό. Οι ιδιοκτήτες κος Πέτρος και κα Ευδοκία Δραγουμάνου ήταν ευγενέστατοι και πρόθυμοι να μας εξυπηρετήσουν σε οτιδήποτε χρειαστήκαμε. Τηλ. 2752024059 & 2752028770.

Πανσιόν Ανάπλι

Ξενοδοχείο Λητώ. Στην παλιά πόλη, στον Ψαρομαχαλά. Τα δωμάτια διαθέτουν κεντρική θέρμανση, A/C, TV και ψυγείο - mini bar. Κάποια έχουν και μπαλκονάκι. Τηλ. 2752028093.

Πανσιόν Four Seasons. Στην παλιά πόλη, στον Ψαρομαχαλά. Δωμάτια με A/C, TV 21", mini bar και μπάνιο. Κάποια έχουν και μπαλκονάκι. Τιμές: από 40 € έως 90 €. Τηλ. 2752097515 & 6942847663.

Ξενοδοχείο Βασίλης. Σε ήσυχο σημείο, πίσω από το Παλαμήδι. Αποτελείται από δωμάτια και διαμερίσματα που διαθέτουν A/C, TV, wi fi internet, κουζίνα, μπάνιο και μπαλκόνι με θέα. Άνετο parking. Τιμές: δίκλινο 40 €, διαμέρισμα 50 €. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2752021886, 2752027670 & 6976223583.

Πανσιόν Ανάπλι. Στην παλιά πόλη, κάτω από την Ακροναυπλία. Τα δωμάτια έχουν κεντρική θέρμανση, A/C, TV, ψυγείο, internet και μπάνιο με υδρομασάζ. Τηλ. 2752024585 & 2752024410.

Ενοικ. Διαμερίσματα Δελής. Σε ήσυχο σημείο, πίσω από το Παλαμήδι. Πρόκειται για 3 διαμερίσματα, με ένα ή δύο υπνοδωμάτια, όλα με κεντρική θέρμανση, A/C, TV, κουζίνα και μπαλκόνι. Τηλ. 2752028929.

Ξενοδοχείο Ilion

Ξενοδοχείο Ilion. Στην παλιά πόλη, κάτω από την Ακροναυπλία. Αρχοντικό του 1620 που διαθέτει δωμάτια με A/C, TV, NOVA, wi fi internet και μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ. Σερβίρεται πρωινό. Τιμές: δίκλινο από 60 € έως 80 € με πρωινό. Τηλ. 2752025114.

Πανσιόν Αέρινον. Σε ήσυχο σημείο, πίσω από το Παλαμήδι. Υπάρχουν 7 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV, mini bar & wi fi internet, Κάποια έχουν και υδρομασάζ. Σερβίρεται πρωινό σε μπουφέ. Τηλ. 2752047290, 2752047291 & 6959203961.

Ξενοδοχείο Byron. Στην παλιά πόλη, απέναντι από τον Άγ. Σπυρίδωνα. Αποτελείται από δύο κτήρια. Τα δωμάτια μοιράζονται σε 3 ορόφους (χωρίς ασανσέρ) και διαθέτουν κεντρική θέρμανση, A/C, TV, mini bar και μπάνιο. Σερβίρεται προαιρετικά παραδοσιακό πρωινό, που χρεώνεται extra 5 € το άτομο. Τιμές δωματίων: από 40 € έως 150 €. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2752022351.

Πανσιόν Αλθαία. Στην παλιά πόλη, κοντά στην πλατεία Τριών Ναυάρχων. Ιστορικό κτήριο του 1865, που ανακαινίσθηκε και μετατράπηκε σε ξενώνα. Διαθέτει 9 δωμάτια με A/C, TV, wi fi internet, ψυγείο και μπάνιο. Σερβίρεται πρωινό. Τηλ. 2752029061.

Ενοικ. Δωμάτια Nefeli Studios. Στην καινούργια πόλη. Το καθένα τους είναι περίπου 50 m². Διαθέτουν υπνοδωμάτιο, κουζίνα, μπάνιο και μπαλκόνι. Τηλ. 6976401701.

Ξενώνας Μυράλ

Ξενοδοχείο Ευδοκία. Στην αρχή της παλιάς πόλης. Πηγαίνεις με αυτοκίνητο ακριβώς μπροστά στην πόρτα του ξενοδοχείου. Πρόκειται για 5 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με A/C, TV, internet, κουζινάκι, ψυγείο και μπαλκόνι. Τηλ. 2752027374 & 6980072966.

Ξενώνας Μυράλ. Στην καινούργια πόλη, κοντά στον παραλιακό που φεύγει για Ν. Κίο. Όλα τα δωμάτια έχουν κεντρική θέρμανση, A/C, TV, wi fi internet, κουζίνα και βεράντα με τραπεζαρία. Άνετο πάρκινγκ. Τιμές: από 50 € έως 100 €. Τηλ. 2752021921, 6977793002 & 6977888832.

Πανσιόν Φιλύρα. Στην παλιά πόλη, κοντά στον Άγ. Σπυρίδωνα. Υπάρχουν 6 δωμάτια (τα 5 είναι δίκλινα ή τρίκλινα και το άλλο είναι τετράκλινη σοφίτα με κουζίνα), όλα με κεντρική θέρμανση, A/C, TV, mini bar, wi fi internet και καφετιέρα. Τηλ. 2752096096, 2752036541 & 6934988434.

Ξενώνας Grimani. Στην καινούργια πόλη, πολύ κοντά όμως στο ιστορικό κέντρο. Μπορείς να πας και με αυτοκίνητο ακριβώς μπροστά στην πόρτα του ξενώνα. Διαθέτει 5 δωμάτια, εκ των οποίων τα 2 είναι σοφίτες (κάτω απ' τη σκεπή). Όλα έχουν A/C, TV, mini bar & wi fi internet. Εκτός από τις δύο σοφίτες τα υπόλοιπα έχουν και μπαλκονάκι. Στο ισόγειο λειτουργεί καφέ μπιστρό. Τηλ. 2752027624, 6977817654 & 6937162425.

Ενοικ. Διαμερίσματα Φιλοξένειον. Στην καινούργια πόλη, κοντά όμως στο ιστορικό κέντρο. Υπάρχουν 3 διαμερίσματα με κεντρική θέρμανση, A/C, TV, internet, κουζίνα και μπάνιο με jacuzzi. Τηλ. 6945602234.

Ξενοδοχείο Αγαμέμνων

Ξενοδοχείο Αγαμέμνων. Στην παλιά πόλη, πάνω στον παραλιακό πεζόδρομο της Ακτής Μιαούλη. Διαθέτει 40 δωμάτια (μονόκλινα, δίκλινα, τρίκλινα & τετράκλινα), όλα με A/C, TV, NOVA, internet, ψυγείο και μπαλκόνι). Άλλα δωμάτια έχουν θέα προς τη θάλασσα και το Μπούρτζι και άλλα προς το πίσω σοκάκι. Σερβίρεται πρωινό σε μπουφέ. Στο ισόγειο λειτουργεί καφέ μπαρ. Το ξενοδοχείο λειτουργεί μόνο από 1/3 έως 31/10 & από 15/12 έως 10/1. Τηλ. 2752028021 & 2752025562.

Πανσιόν Αμφιτρίτη. Στην παλιά πόλη, κάτω από την Ακροναυπλία. Αποτελείται από 7 δωμάτια, όλα με κεντρική θέρμανση, A/C, TV, NOVA, mini bar, wi fi internet & jacuzzi. Το πρωινό σερβίρεται στο δωμάτιο έως αργά το μεσημέρι. Τηλ. 2752096270 & 6936935114.

Ξενοδοχείο Νέο Βυζάντιο. Στην καινούργια πόλη, στον ομώνυμο συνοικισμό. Αποτελείται από 6 δίκλινα και 4 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση και TV. Ο υπέργηρος ιδιοκτήτης κος Οικονόμου ανάβει το καλοριφέρ με... φειδώ, τα δε μπάνια βρίσκονται έξω από τα δωμάτια. Τιμές χαμηλές. Τηλ. 2752023954 & 2752023955.

Ενοικ. Διαμέρισμα Δανάη. Σε ήσυχο σημείο, πίσω από το Παλαμήδι. Είναι δίχωρο και φιλοξενεί έως και 4 άτομα. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, A/C, ένα υπνοδωμάτιο, ένα μπάνιο, κουζίνα και καθιστικό με τζάκι. Τηλ. 6976440683.

Ξενώνας Άρωμα. Στην παλιά πόλη, κοντά στον Άγ. Σπυρίδωνα. Αποτελείται από 4 δωμάτια με A/C, TV, NOVA, mini bar, wi fi internet και μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ. Το πρωινό σερβίρεται στο δωμάτιο. Τιμές: δίκλινο από 35 € με πρωινό. Τηλ. 2752027686 & 6977210821.

Ενοικ. Διαμέρισμα Δανάη

Ξενοδοχείο 3sixty. Στην παλιά πόλη, κοντά στον Άγ. Σπυρίδωνα. Αποτελείται από junior σουίτες (που διαθέτουν A/C, TV, mini bar, wi fi internet και μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ ή μπανιέρα τζακούζι) και queen σουίτες (που είναι δίχωρες και διαθέτουν επιπλέον και καθιστικό με τζάκι και 2η TV). Τηλ. 2752500501.

Ενοικ. Δωμάτια Βασίλης Γεωργακόπουλος. Στην παλιά πόλη. Τηλ. 2752029915 & 6937309140.

Ξενοδοχείο Αργολίς. Στην καινούργια πόλη, στην οδό Άργους, τον κεντρικότερο δρόμο της πόλης. Διαθέτει 12 δωμάτια που μοιράζονται σε 2 ορόφους. Έχουν A/C, TV, wi fi internet, ψυγείο και μπαλκόνι. Εύκολο parking στους γύρω δρόμους. Τηλ. 2752027721 & 2752027695.

Ενοικ. Δωμάτια Νικόλαος Κουτσούρος. Στην παλιά πόλη. Τηλ. 6974348920.

Ξενοδοχείο Διόσκουροι. Στην παλιά πόλη, στον Ψαρομαχαλά. Διαθέτει 51 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, A/C, TV και μπαλκόνι. Στο ισόγειο λειτουργούν εστιατόριο και καφέ μπαρ. Τηλ. 2752028550 & 2752028644.

Κτήμα Αναστασία

Ξενοδοχείο Τίρυνς. Στην παλιά πόλη, στη συνοικία του Γιαλού. Τα δωμάτιά του έχουν μπάνιο και μπαλκονάκι. Τηλ. 2752021020 & 2752027541.

Ξενοδοχείο Άρτεμις. Στην καινούργια πόλη, στην οδό Άργους, τον κεντρικότερο δρόμο της πόλης. Υπάρχουν 20 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και μπαλκόνι. Εύκολο parking στους γύρω δρόμους. Τηλ. 2752027862.

Πανσιόν Επίδαυρος. Στην παλιά πόλη. Υπάρχουν 15 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV, δυστυχώς όμως χωρίς σπουδαία θέα. Τιμές χαμηλές. Τηλ. 2752027541 & 2752021020.

Ξενοδοχείο Γαλήνη. Στην καινούργια πόλη, κοντά στο νοσοκομείο. Διαθέτει 4 μονόκλινα και 34 δίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, A/C, TV, NOVA και μπάνιο. Τηλ. 2752027346 & 2752028103.

Ξενοδοχείο Ακροπόλ. Στην παλιά πόλη. Διαθέτει 12 δωμάτια με A/C, wi fi internet και μπάνιο. Κάποια από αυτά είναι τετράκλινα δίχωρα διαμερίσματα με σαλονάκι, TV, κουζίνα και τραπεζαρία. Τηλ. 2752097676 & 2752027796.

Ενοικ. Διαμερίσματα Villa Christina

ΝΕΑ ΤΙΡΥΝΘΑ
Ξενοδοχείο Αμαλία. Μεγάλη μονάδα, που την προτιμούν κυρίως τα γκρουπ. Διαθέτει 170 δωμάτια (δίκλινα και τρίκλινα) των 27 m², όλα με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, NOVA, mini bar, wi fi internet και μπαλκονάκι. Υπάρχει επίσης μία δίχωρη σουίτα των 56 m², που έχει επιπλέον και σαλονάκι και τραπεζαρία. Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται καφέ μπαρ, σαλόνια με τζάκια, εστιατόριο, αίθουσες συνεδρίων και περιποιημένος κήπος με εξωτερική πισίνα. Τηλ. 2752024400, 2752024401, 2752024402 & 2752024403.

Εξοχικές κατοικίες Αγροτόσπιτα. Πρόκειται για ανεξάρτητα σπιτάκια μέσα σε ένα καταπράσινο κτήμα 22 στρεμμάτων, με λαχανόκηπο, οπορωφόρα δέντρα και οικόσιτα ζώα. Το κάθε σπίτι διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, NOVA, internet, υπνοδωμάτιο, κουζίνα, τραπεζαρία, μπάνιο και κήπο με κιόσκι και χτιστή ψησταριά. Υπάρχει επίσης μία ανεξάρτητη τριώροφη βίλα των 170 m², που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 8 άτομα και διαθέτει 4 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, καθιστικό με τζάκι, κουζίνα με τραπεζαρία, αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, μπαλκόνια και κήπο με μπάρμπεκιου. Τηλ. 2752029432, 6948043747, 6945266943 & 6944466353.

Κτήμα Αναστασία. Υπάρχουν 6 διαμερισματάκια (5 μονόχωρα στούντιο και 1 δίχωρο διαμέρισμα), που μπορούν να φιλοξενήσουν 2, 3 ή και 4 άτομα το καθένα. Διαθέτουν υπνοδωμάτιο, καθιστικό, κουζίνα, TV, CD, A/C, internet, μπάνιο και βεράντα με τραπεζαρία. Στον κήπο θα βρούμε και παιδική χαρά. Τηλ. 2752036184 & 6972299810.

Αγρόκτημα Ελιά. Μέσα σε έναν ελαιώνα 6 στρεμμάτων δημιουργήθηκαν 3 στούντιο για 2 άτομα (με A/C, κουζίνα, TV, CD, μπάνιο και μπαλκόνια), 2 δίχωρα διαμερίσματα για 4 άτομα (που έχουν επιπλέον και 2η TV) καθώς και 1 διώροφη μεζονέτα για 4 άτομα (που έχει συν τοις άλλοις και 2ο A/C και πλυντήρια πιάτων & ρούχων και μπάνιο με τζακούζι). Τηλ. 6942058920.

Anassia Villas

ΝΕΟ ΡΟΕΙΝΟ
Karayiannis Villas. Το συγκρότημα αυτό αποτελείται από 12 αυτόνομες βίλες αμφιθεατρικά χτισμένες με θέα στη θάλασσα. Υπάρχουν 6 κατοικίες των 40 m² για 2-3 άτομα (με ένα υπνοδωμάτιο, καθιστικό με τζάκι, κουζίνα με τραπεζαρία, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, DVD, wi fi internet, μπάρμπεκιου και ιδιωτική πισίνα), 4 κατοικίες των 60 m² για 4-5 άτομα (που έχουν επιπλέον και 2ο υπνοδωμάτιο) και 2 κατοικίες των 80 m² για 6-7 άτομα (που έχουν επιπλέον και 3ο υπνοδωμάτιο και 2ο WC). Τηλ. 2752091482, 6946207023 & 6946109904.

Anassia Villas. Πρόκειται για δίχωρα διαμερίσματα με υπνοδωμάτιο, καθιστικό με τζάκι, κουζίνα, A/C, TV, DVD, wi fi internet, μπάνιο και μπαλκόνια με θέα. Παρέχεται πρωινό. Λειτουργεί εξωτερική πισίνα. Τηλ. 2752091242, 6946683681 & 6947565568.

ΠΥΡΓΙΩΤΙΚΑ
Ξενοδοχείο Περιβόλι. Αποτελείται από 11 δίκλινα των 25 m², 1 superior δίκλινο και 1 τρίκλινο. Όλα διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, mini bar, internet, μπάνιο και μπαλκόνι. Λειτουργούν εστιατόριο, καφέ μπαρ με επιτραπέζια παιχνίδια και εξωτερική πισίνα. Σερβίρεται πλούσιο πρωινό σε μπουφέ. Τιμές: από δίκλινο 80 € με πρωινό. Τηλ. 2752047905.

Βίλλες Melissaki. Μέσα σε ένα καταπράσινο κτήμα 4 στρεμμάτων υπάρχουν ανεξάρτητες βίλες, εκ των οποίων η καθεμία με 3 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, κουζίνα με τραπεζαρία, σαλόνι με τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, NOVA, internet και βεράντες με έπιπλα κήπου. Λειτουργεί εξωτερική πισίνα με υδρομασάζ. Τηλ. 2752096414 & 6944366804.

Ενοικ. Διαμερίσματα Ναύπλιος

ΑΡΙΑ
Ενοικ. Διαμερίσματα Ναύπλιος. Το συγκρότημα αποτελείται από 3 διαμερίσματα των 50 m² (που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 5 άτομα) καθώς και 1 διαμέρισμα των 110 m² (που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 10 άτομα). Διαθέτουν κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, καθιστικό, κεντρική θέρμανση, A/C, TV, DVD, Hi Fi Stereo, internet, μπάνιο και άνετα μπαλκόνια. Τηλ. 2752096382.

Ξενώνας Ηλιοθέα. Τα δωμάτια διαθέτουν A/C, TV, wi fi internet, ψυγείο, μπάνιο και μπαλκόνι με θέα στο Ναύπλιο. Σερβίρεται πλούσιο πρωινό στην τραπεζαρία, δίπλα στο παραδοσιακό τζάκι. Τηλ. 2752024008 & 6932383622.

Ενοικ. Διαμερίσματα Andrews. Υπάρχουν 6 δίχωρα διαμερίσματα των 45 m², που διαθέτουν A/C, TV, wi fi internet, κουζίνα, μπάνιο και μπαλκόνι με θέα. Άνετο parking. Τηλ. 2752096268 & 6977588343.

ΕΞΩΣΤΗΣ
Αγροικία Αρετή. Ανεξάρτητο σπιτάκι που μπορεί να φιλοξενήσει 4 άτομα. Διαθέτει 2 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι με τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, A/C, NOVA, DVD, CD, wi fi internet, βιβλία, επιτραπέζια παιχνίδια και πινγκ πονγκ. Τηλ. 6945595900.

ΑΓ. ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ
Ενοικ. Διαμερίσματα Villa Christina. Πρόκειται για ένα συγκρότημα που περιλαμβάνει 2 στούντιο, 2 διαμερίσματα και 2 μεζονέτες. Διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, σαλόνι με τζάκι, κουζίνα με τραπεζαρία, TV και μπαλκόνι με θέα στο Ναύπλιο. Υπάρχει εξωτερική πισίνα για το καλοκαίρι. Τηλ. 2752091482, 6946207023 & 6946109904.

Ξενοδοχείο Περιβόλι

ΛΕΥΚΑΚΙΑ
Ξενοδοχείο Ασπασία. Αποτελείται από δωμάτια με A/C, TV, mini bar, wi fi internet, μπάνιο και μπαλκόνι. Λειτουργεί καφέ μπαρ, ενώ μελλοντικά θα υπάρχουν ακόμη γυμναστήριο και σάουνα. Τηλ. 2752061183.

ΚΙΒΕΡΙ
Πανσιόν Ζέφυρος. Διαθέτει δίκλινα δωμάτια με A/C, TV, wi fi internet, ψυγείο, μπάνιο και βεράντα με θέα στη θάλασσα. Σερβίρεται πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2751047544 & 6947995677.

Ενοικ. Δωμάτια Βασίλης. Υπάρχουν συνολικά 9 δωμάτια και δίχωρα διαμερίσματα, που διαθέτουν κεντρική θέρμανση, A/C, TV, τζάκι, κουζίνα και μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα. Λειτουργούν όλο το χρόνο. Τιμές: από 40 € έως 70 €. Τηλ. 2751042511 & 6979798048.

Samantha Paradise. Πρόκειται για μία βίλα των 150 m² που ενοικιάζεται ολόκληρη. Βρίσκεται μπροστά στη θάλασσα και λειτουργεί όλο το χρόνο. Έχει 4 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, σαλόνι με τζάκι, κουζίνα με τραπεζαρία, A/C, TV, NOVA, DVD, Hi Fi Stereo, Home Cinema, internet, πλυντήριο πιάτων, πλυντήριο ρούχων, κήπο με μπάρμπεκιου και ξαπλώστρες με ομπρέλες. Τηλ. 2751047161, 6944669487 & 6949073862.

Ouzo on the rocks. Αυτό είναι ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα των 80 m² για 4 άτομα. Διαθέτει δύο υπνοδωμάτια, ένα μπάνιο, σαλοκουζίνα και άνετο μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα. Η ιστοσελίδα είναι γραμμένη μόνο στα ολλανδικά και δεν έχει κάποιο τηλέφωνο, έχει όμως e-mail...

Πανσιόν Ζέφυρος

ΝΕΑ ΚΙΟΣ
Ξενοδοχείο Ignatia. Διαθέτει 28 δωμάτια (δίκλινα ή τρίκλινα) καθώς και 2 δίχωρα τετράκλινα διαμερίσματα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, NOVA, internet, ψυγείο και μπαλκόνι. Τηλ. 2751051479, 2751051062 & 2751051265.

Ενοικ. Διαμερίσματα Αργώ. Το συγκρότημα περιλαμβάνει 4 δίκλινα, 8 τετράκλινα και 4 εξάκλινα, όλα με A/C, TV, wi fi internet, κουζίνα και μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα. Σερβίρεται πρωινό. Λειτουργούν όλο το χρόνο. Τηλ. 2751052514 & 6979117498.

Ξενοδοχείο Αλέξανδρος. Υπάρχουν 14 σουίτες με κεντρική θέρμανση, A/C, TV, NOVA, mini bar, wi fi internet, μπάνιο με τζακούζι ή καμπίνα υδρομασάζ και τηλεχειριστήριο για τις κουρτίνες και τα φώτα. Σερβίρεται πρωινό. Σε περιόδους αργιών απαιτούν ελάχιστη διαμονή 3 ή και 4 νύχτες. Τηλ. 2751051222.

Πανσιόν Θαλασσινό Αγέρι. Αποτελείται από δίκλινα δωμάτια και διώροφες μεζονέτες με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, κουζίνα, μπάνιο, κρεβατοκάμαρα στη σοφίτα και μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα. Τιμές: από 70 € έως 100 € με πρωινό. Τηλ. 6932435961 & 6938961310.

Ξενοδοχείο Ακταίον. Διαθέτει 5 δωμάτια με τηλεόραση και μπάνιο. Τηλ. 2751051477. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Ξενοδοχείο Μύλοι

ΜΥΛΟΙ
Ενοικ. Διαμερίσματα Το Ακρογιάλι. Βρίσκονται μπροστά στη θάλασσα. Τα περισσότερα είναι δίχωρα και φιλοξενούν έως και 5 άτομα. Διαθέτουν υπνοδωμάτιο, καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία, A/C, TV, NOVA και μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα. Τηλ. 2751047912, 6947252637 & 6947824461.

Ο Ξενώνας των Μύλων. Διαθέτει 7 διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση, A/C, τζάκι, TV, δωρεάν wi fi internet, κουζίνα, μεγάλο μπαλκόνι με θέα στο Ναύπλιο και άνετο parking. Τιμές: από 40 € έως 100 €. Τηλ. 2751042377 & 6944618098.

Ενοικ. Διαμερίσματα Το Παλατάκι. Υπάρχουν 4 στούντιο (από 25 m² έως 30 m²) και 3 διαμερίσματα (από 35 m² έως 80 m²). Φιλοξενούν από 2 έως 6 άτομα και διαθέτουν θέρμανση, A/C, TV, DVD, κουζίνα, τραπεζαρία και μπαλκονάκι. Στα μεγαλύτερα διαμερίσματα θα βρούμε και πλυντήριο πιάτων και πλυντήριο ρούχων. Τιμές: από 55 € έως 270 € με πρωινό. Τηλ. 2751301200 & 6950846283.

Ξενοδοχείο Μύλοι. Πρόκειται για 2 κτήρια, ακριβώς μπροστά στην παραλία. Υπάρχουν δίκλινα ή τρίκλινα (με A/C, TV, wi fi internet και μπαλκόνι) καθώς και στούντιο ή δίχωρα διαμερίσματα (που έχουν επιπλέον και καθιστικό και κουζίνα). Τηλ. 2751042192.

Ενοικ. Δωμάτια Λέρνα. Φιλοξενούν έως και 5 άτομα. Έχουν A/C, TV, wi fi internet, κουζίνα, τραπεζαρία και μεγάλο μπαλκόνι. Στην αυλή υπάρχει και ψησταριά (barbeque) για τους πελάτες. Τηλ. 2751076589, 2751042480, 6972336113 & 6945753367.

Ενοικ. Δωμάτια Λύκος. Στον επάνω όροφο υπάρχουν 2 δίκλινα και 2 τρίκλινα, όλα με A/C, TV, κουζίνα, μπάνιο και μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα. Στο ισόγειο λειτουργεί εστιατόριο. Τηλ. 2751047198, 2751047225 & 6948522411.

6 σχόλια:

 1. Πήγαμε στο Ναύπλιο πέρσι το χειμώνα. Διαλέξαμε το ΞΕΝΩΝΑ ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ, επειδή είναι στο ιστορικό κέντρο και δίπλα στο παρκινγκ. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν η θέρμανση. ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ και οι ιδιοκτήτες άνοιγαν και έκλειναν το κεντρικό κλιματισμό όποτε ήθελαν αυτοί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπράβο για τις πληροφορίες! Από τα πιο λεπτομερή άρθρα, με δική σας έρευνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όντως πολύ δύσκολο να βρεθεί αλλού τόσο αναλυτικός οδηγός για το Ναύπλιο:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το εισιτηριο στο παλαμηδι πηγε 8€

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το εστιατόριο Νούφαρα έχει κλείσει.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".