Τουριστικός οδηγός Καστοριάς

Τουριστικός οδηγός Καστοριάς

Αυτός είναι ένας μικρός τουριστικός οδηγός για την πανέμορφη Καστοριά, την αρχόντισσα της λίμνης, την πρωτεύουσα της γούνας, το καμάρι της Δυτικής Μακεδονίας, όπου κάθε χρόνο (από 6 έως 8 Ιανουαρίου) διοργανώνονται τα "Ραγκουτσάρια", το περίφημο Καστοριανό Καρναβάλι.

Πρόκειται για ένα έργο του κου Νικ. Γ. Δασκαλάκη, που ήταν φιλόλογος και υπηρέτησε ως λειτουργός της μέσης εκπαίδευσης από τη θέση του γυμνασιάρχου σε σχολεία της Καστοριάς. Το βιβλίο αποτελείται από 114 σελίδες και έχει διαστάσεις 20 cm Χ 14 cm. Η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε το 1967 και η δεύτερη το 1982. Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο είναι έγχρωμα, ενώ όλες οι υπόλοιπες σελίδες είναι ασπρόμαυρες.

Περιλαμβάνει γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία καθώς και αξιοθέατα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Επίσης περιγράφει τη λίμνη, τους βυζαντινούς ναούς, τα μοναστήρια, τα αρχοντικά, τα μουσεία, τους ανδριάντες και τις προτομές της πόλης. Γίνεται εκτενές αφιέρωμα στον κλάδο της γουνοποιίας και αναφορά στα πανηγύρια, τις εκδηλώσεις, τους πολιτιστικούς και φιλανθρωπικούς συλλόγους, τα αθλητικά σωματεία, τους κινηματογράφους, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία.

Το βιβλίο αυτό μπορεί κανείς να το αγοράσει μόνο στην Καστοριά. Πωλείται στο λαογραφικό μουσείο, στο μουσείο μακεδονικού αγώνα, στο εστιατόριο του συλλόγου φίλων περιβάλλοντος Καστοριάς (στο λόφο του Προφήτη Ηλία) και σε αρκετά τουριστικά καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης και σουβενίρ.

Ας παραθέσουμε τώρα αυτούσιο τον πρόλογο του βιβλίου για να απολαύσουμε την πένα του συγγραφέα:

"Επισκέπτη, μπροστά σου η πολυθέλγητρη Καστοριά. Οι κλονόγυρτες ιτιές γλυκοφιλούν τα καθαρά νερά της ακύματης λίμνης. Τ' αστέρια - ασημένια καντήλια στον ουράνιο θόλο - καθρεφτίζονται φιλάρεσκα στα ερωτιάρικα κύματα. Τ' απειράριθμα μυριόχρωμα φωτάκια, καθώς λογχίζουν το γαλήνιο σκοτάδι, παίζουν κρυφτούλι με τα θεόρατα πλατάνια. Ασημένιες ανταύγειες σκορπάει το φεγγάρι - σημάδια της απέραντης εξουσίας στον αστρικό κόσμο. Σε πολύχρονη πάλη το αφρισμένο κύμα με τη γέρικη παιχνιδιαρόφυλλη λεύκη. Ανθοστόλιστοι κήποι μισοκρύβουν προστατευτικά τα φυτρωμένα στα πλευρά πολυστέχνατου λόφου σπιτάκια. Στις ερημικές πλαγιές του κρημνοφώλιαστου βουνού τα φιλόξενα μοναστήρια φυλάγουν τις ξεθωριασμένες μορφές των Αγίων, ανεχτίμητο θησαυρό. Ζήσε όσο μπορείς πιο έντονα αυτό το όνειρο. Περιπλανήσου στα στενά λιθόστρωτα δρομάκια. Κάνε ρομαντικό περίπατο στον παραλίμνιο που ζώνει την πόλη. Αναγάλλιασε την ψυχή σου μέσα στην υποβλητικότητα των βυζαντινών εκκλησιών. Ζήσε την παλιά καστοριανή αρχοντιά στα ιδιόρρυθμα αρχοντικά της. Στάσου μπροστά στα σημάδια μιας ένδοξης ιστορίας. Σκύψε ν' αφουγκραστείς τον παλμό της σύγχρονης ζωής και μπες στα εργαστήρια γουναρικής. Πέρνα απ' τα μαγαζιά να ψωνίσεις. Μη διστάσεις να μπεις στο χορό, να χαρείς το λαϊκό πανηγύρι, να τραγουδήσεις και συ δημοτικά τραγούδια, να πάρεις μέρος στο ξεφάντωμα του γλεντιού. Απόλαυσε το λίκνισμα της ψαρόβαρκας στη μονοξυλόφορτη επιφάνεια της λίμνης. Γονάτισε ευλαβικά στους τάφους των ηρώων, που καθαγίασαν με το αίμα τους την πολυθρύλητη μακεδονική γη. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για να σου κρατήσει συντροφιά και να γνωρίσεις πιο καλά την καινούργια σου φίλη".

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα βιβλία και περιοδικά στη βιβλιοθήκη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".