Πήλιο

Το Τρίκερι είναι το πιο γραφικό ψαροχώρι του Πηλίου

Το Πήλιο είναι ένα από τα ομορφότερα ελληνικά βουνά. Αποτελεί ταυτόχρονα και έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της πατρίδας μας. Υπολογίζεται ότι το επισκέπτονται για λόγους αναψυχής περίπου 3.500.000 τουρίστες ετησίως. Από αυτούς περίπου το 60% είναι Έλληνες (οι οποίοι μοιράζονται όλες τις εποχές του έτους) και περίπου το 40% αλλοδαποί (οι οποίοι έρχονται κυρίως το καλοκαίρι).

Το ανατολικό Πήλιο διαθέτει οργιώδη βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά

Στο Πήλιο συνδυάζονται με απίστευτη αρμονία η οργιώδης βλάστηση, τα άφθονα πηγαία νερά, οι πεντακάθαρες παραλίες, τα αρχοντικά με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και η αυθεντική ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Ο επισκέπτης θα έχει την τύχη να έρθει σε άμεση επαφή με τη φύση και να ανακαλύψει με όλες του τις αισθήσεις ένα από τα πιο ευλογημένα ελληνικά βουνά.

Η Βυζίτσα αποτελεί υπαίθριο μουσείο της παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής

Στο Πήλιο σύμφωνα με τη μυθολογία κατοικούσαν οι περιβόητοι Κένταυροι, πλάσματα που ήσαν κατά το ήμισυ άνθρωποι και κατά το ήμισυ άλογα! Ένας άλλος μύθος λέει ότι από την Ιωλκό (που βρισκόταν περίπου εκεί που βρίσκεται σήμερα ο Βόλος) ο Ιάσων επιβιβάστηκε στην Αργώ και ξεκίνησε την Αργοναυτική Εκστρατεία για να φέρει το χρυσόμαλλο δέρας από την Κολχίδα της Μικράς Ασίας.

Το φθινόπωρο το Πήλιο χαρίζει στους φυσιολάτρες εικόνες μαγικές

Το Πήλιο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Ν. Μαγνησίας. Ο κύριος όγκος του βουνού υψώνεται πάνω ακριβώς από το Βόλο, ενώ οι νότιες απολήξεις του καταλαμβάνουν τη χερσόνησο που περικλείει τον Παγασητικό Κόλπο. Οι νοτιοδυτικές πλαγιές του βουνού βλέπουν προς τον Παγασητικό, ενώ οι ανατολικές έχουν το προνόμιο της άμεσης οπτικής επαφής με το Αιγαίο Πέλαγος.

Η παραλία Ποτιστικά θεωρείται μία από τις ωραιότερες παραλίες του Πηλίου

Το Πήλιο δεν είναι πολύ ψηλό βουνό. Έχει μόλις 1.624 μ. υψόμετρο. Κοντά στα Χάνια βρίσκεται η τοποθεσία Αγριόλευκες, όπου τη χειμερινή περίοδο λειτουργεί ένα πολύ καλά οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο. Με τα lifts μπορούμε να ανεβούμε έως και τα 1.470 μ. υψόμετρο, σε σημείο με απίστευτη διπλή θέα: από τη μια μεριά φαίνεται ολόκληρος ο Παγασητικός Κόλπος και από την άλλη το Αιγαίο, ο Θερμαϊκός Κόλπος, η Χαλκιδική και στο βάθος το Άγιο Όρος!

Στο Πήλιο το χειμώνα τα δάση με τις οξιές ντύνονται στα λευκά
(φωτ. Χρήστος Παναγόπουλος)

Το Πήλιο θεωρείται και είναι το πιο πυκνοκατοικημένο ελληνικό βουνό. Στον κυρίως όγκο του βουνού βρίσκονται περίπου 30 παραδοσιακά χωριουδάκια, το καθένα με το δικό του χαρακτήρα, τα περιποιημένα σπιτάκια, τους ξενώνες, τις ταβέρνες, τα καλντερίμια και τα "παζάρια". Έτσι αποκαλούν στο βουνό των Κενταύρων τις πλατείες. Και τι πλατείες! Η μία πιο όμορφη από την άλλη! Όλες με τον απαραίτητο πλάτανο, την πέτρινη βρυσούλα, τα καφενεδάκια και τα τσιπουράδικα!

Όλα τα χωριά του Πηλίου έχουν μια πλατεία με έναν τεράστιο πλάτανο,
αυτός δε στην πλ. Αγ. Παρασκευής στην Τσαγκαράδα σπάει όλα τα ρεκόρ!

Το Πήλιο - όπως είπαμε και πιο πριν - καταλαμβάνει και τη χερσόνησο της Μαγνησίας, απλώς εκεί δεν υπάρχουν μεγάλα υψόμετρα. Στο τοπίο κυριαρχούν οι χαμηλοί αλλά πυκνοδασωμένοι λόφοι. Στη χερσόνησο αυτή βρίσκονται περίπου 35 ακόμη χωριά, τα οποία επίσης διαθέτουν άρτιες υποδομές για τη φιλοξενία των επισκεπτών. Συνολικά ο μόνιμος πληθυσμός του βουνού ανέρχεται σήμερα στους 30.000 περίπου κατοίκους, που μοιράζονται σε 65 περίπου οικισμούς.

Η Μακρυνίτσα είναι το μπαλκόνι του Πηλίου με θέα σε ολόκληρο το Βόλο
(φωτ. Γιάννης Νικολός)

Το Πήλιο σε μεγάλα υψόμετρα έχει εκτεταμένα μικτά δάση από έλατα, οξιές, βελανιδιές, καστανιές, πλατάνια και κισσούς. Στα χαμηλότερα υψόμετρα κυριαρχούν τα πεύκα και τα πουρνάρια αλλά και καλλιέργειες με ελαιόδεντρα, μηλιές, κερασιές και άλλα οπωροφόρα. Η κτηνοτροφία δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Τα βοσκοτόπια είναι λίγα και μικρά. Αντιθέτως, προσοδοφόρα για τους ντόπιους ενασχόληση αποτελεί η μελισσοκομία.

Η Ξινόβρυση είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Πηλίου

Δεν είναι λίγοι στο Πήλιο όσοι απασχολούνται στον κλάδο της αλιείας ή και σ' εκείνον της υλοτομίας. Αρκετοί επίσης ασχολούνται με την καλλιέργεια ανθέων και φυτών, ενώ άλλοι επιδίδονται στη συλλογή και την πώληση αρωματικών ή θεραπευτικών βοτάνων. Σε όλους αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και τους εμπόρους καθώς και τους δημοσίους υπαλλήλους. Τον κοινωνικό ιστό συμπληρώνουν οι συνταξιούχοι και οι επαγγελματίες του τουρισμού.

Η Τζάστενη είναι αληθινός πίνακας ζωγραφικής

Το Πήλιο διαθέτει μία πλήρη γκάμα καταλυμάτων για όλα τα γούστα και για όλα τα βαλάντια. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν για τη διαμονή τους ανάμεσα σε εκατοντάδες ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στην παράκτια ζώνη του Παγασητικού λειτουργούν και 5 camping, άλλα στον Παγασητικό και άλλα στο Αιγαίο. Οι παραλίες μέσα στον κόλπο είναι συνήθως πιο ήρεμες αλλά μαζεύουν πολύ κόσμο. Τα νερά είναι πιο ρηχά και έχουν ένα χρώμα γαλαζοπράσινο. Αντίθετα, οι παραλίες στην εξωτερική πλευρά (του Αιγαίου) σηκώνουν πολλές φορές κύμα. Εκεί τα νερά βαθαίνουν πιο απότομα και έχουν χρώμα βαθυγάλανο.

Η Ζαγορά είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Πηλίου
(φωτ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος)

Στο Πήλιο τα τελευταία χρόνια μπήκε και πάλι στις ράγες ο θρυλικός "Μουτζούρης", το τρενάκι που ξεκινάει από τα Άνω Λεχώνια και καταλήγει στις Μηλιές. Παλαιότερα η αφετηρία του ήταν στο κέντρο του Βόλου και εξυπηρετούσε όλη την επιβατική κίνηση προς το νοτιοδυτικό τμήμα του βουνού. Σήμερα πλέον έχει τουριστικό χαρακτήρα και εκτελεί δρομολόγια κυρίως τη θερινή σεζόν. Στο άμεσο μέλλον θα του κάνουμε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα.

Όταν πέσει χιόνι στο Πήλιο το τοπίο θυμίζει παραμυθένιο σκηνικό

Στο Πήλιο διοργανώνονται το καλοκαίρι άφθονες μουσικές, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων το διεθνούς φήμης Φεστιβάλ Πηλίου (που γίνεται στον Κισσό, στη Ζαγορά και στην Τσαγκαράδα), το Φεστιβάλ Τζαζ (που γίνεται στη Μακρυνίτσα) και το Μουσικό Χωριό (που γίνεται στον Άγιο Λαυρέντιο). Να προσθέσουμε επίσης και τα αμέτρητα τοπικά λαϊκά πανηγύρια, στα οποία συρρέει πλήθος κόσμου απ' όλη τη Μαγνησία.

Ο θρυλικός "Μουτζούρης", το τρενάκι του Πηλίου
(φωτ. Αρτέμης Κλώνος)

Το Πήλιο είναι ένας επίγειος παράδεισος για όσους λατρεύουν τα extreme sports, τον εναλλακτικό τουρισμό και τις δραστηριότητες στη φύση. Το βουνό αποτελεί πόλο έλξης για όσους αγαπούν την πεζοπορία, την ορειβασία, το σκι στο χιονοδρομικό, το canyoning, την ιππασία και το mountain bike. Το καλοκαίρι στις παραλίες μαζεύονται οι θιασώτες του θαλάσσιου σκι, των καταδύσεων, του sea kayak και των υπόλοιπων water sports.

Παραδοσιακό πρωινό στον ξενώνα Ηλιάννα στην Πορταριά

Στο Πήλιο, όπως είπαμε, βρίσκονται περίπου 70 χωριά. Παρακάτω θα βρείτε μία αλφαβητική λίστα με όλους τους οικισμούς. Κάντε κλικ στο χωριό που σας ενδιαφέρει για να διαβάσετε πληροφορίες σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, δημογραφικά στοιχεία, περιγραφή της διαδρομής, πληροφορίες για διαμονή και εστίαση και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να χρειαστεί ο επισκέπτης.

Αγία Κυριακή
Άγιος Βλάσιος
Άγιος Γεώργιος Νηλείας
Άγιος Δημήτριος
Άγιος Ιωάννης
Άγιος Λαυρέντιος
Άγιος Μηνάς
Αγριά
Άλλη Μεριά
Ανήλιο
Άνω Βόλος (Ανακασιά)
Άνω Γατζέα
Άνω Λεχώνια
Αργαλαστή
Αφέτες
Άφυσσος
Βροχιά
Βυζίτσα
Δράκεια
Ζαγορά
Ζερβόχια
Καλά Νερά
Καλαμάκι
Κάλαμος
Καλλιθέα
Κατηγιώργης
Κατηχώρι
Κάτω Γατζέα
Κάτω Λεχώνια
Κισσός
Κορόπη
Κόττες
Λαμπινού
Λαύκος
Λεφόκαστρο
Μακρυνίτσα
Μακρυρράχη
Μαλάκι
Μηλιές
Μηλίνα
Μούρεσι
Μυλοπόταμος
Μυριοβρύτη
Νεοχώρι
Νταμούχαρη
Ξινόβρυση
Ξουρίχτι
Παλαιόκαστρο
Παλαιό Τρίκερι (νησί)
Πάλτση
Πινακάτες
Πλατανιά
Πλατανίδια
Πορταριά
Ποτιστικά
Πουρί
Προμύρι
Σερβανάτες
Σταγιάτες
Στρόφιλος
Συκή
Τρίκερι
Τσαγκαράδα
Χάνια
Χορευτό
Χόρτο

1 σχόλιο:

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".