Λαογραφικό Μουσείο Αγαπίου Τόλη

Λαογραφικό Μουσείο Αγαπίου Τόλη

Το βιβλίο αυτό είναι ένας πλήρης ξεναγός για το λαογραφικό μουσείο του Αγάπιου Τόλη, το οποίο βρίσκεται στα Ζαγοροχώρια και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Κήποι.

Ο Αγάπιος Τόλης δεν ευτύχησε να κάνει οικογένεια. Αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του (και την περιουσία του) συλλέγοντας αληθινούς θησαυρούς. Στις αίθουσες του μουσείου του, βρίσκεται ολόκληρη η ιστορία του Ζαγορίου, ολόκληρος ο πλούτος του ζαγορίσιου πολιτισμού. Καρπός μόχθων 60 ετών, η συλλογή σήμερα αριθμεί κάτι περισσότερο από 50.000 σπάνια και ανεκτίμητα αντικείμενα. Πρόκειται αναμφίβολα για το πιο αξιόλογο λαογραφικό μουσείο της Ελλάδας.

Ο Αγάπιος Τόλης ήταν πραγματικά ένας εθνικός ευεργέτης. Άφησε στις επόμενες γενιές μια βαριά κληρονομιά. Έσβησε για πάντα στις 1/5/2012, σε ηλικία 84 ετών. Η Ελλάδα τον ευγνωμονεί. 

Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο κος Ευριπίδης Μακρής, δάσκαλος στο επάγγελμα και Σαρακατσάνος στην καταγωγή από το γειτονικό Κουκούλι. Ο ίδιος συνέγραψε αρκετά ακόμη έργα, είτε για τα Ζαγοροχώρια, είτε για τους Σαρακατσαναίους, είτε για την ελληνική γλώσσα.

Το βιβλίο έχει 128 σελίδες, είναι εξολοκλήρου έγχρωμο και έχει διαστάσεις 24 cm X 17 cm. Περιλαμβάνει αναφορές στα Ζαγοροχώρια και το χωριό Κήποι, βιογραφικό του συλλέκτη, τις αρχιτεκτονικές μελέτες για την κατασκευή του μουσείου, φωτογραφίες από τα εγκαίνια, λεπτομερή περιγραφή των συλλογών και σχετικά αφιερώματα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.

Η διάθεση του βιβλίου γίνεται αποκλειστικά από το Λαογραφικό Μουσείο Αγάπιος Τόλης στο χωριό Κήποι, στα Ζαγοροχώρια του Ν. Ιωαννίνων. Τηλ. μουσείου: 2653071826.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα βιβλία και περιοδικά στη βιβλιοθήκη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".