Τα καλύτερά μου Σαββατοκύριακα και βάλε...

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΒΑΛΕ...

Η Φωτεινή Πιπιλή είναι δημοσιογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία, ταυτόχρονα με τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Ήταν η πρώτη γυναίκα ρεπόρτερ στην ελληνική τηλεόραση (1973), με πλούσια τηλεοπτική και ραδιοφωνική καριέρα και πολύχρονη συνεργασία με εφημερίδες και περιοδικά.

Η Φωτεινή Πιπιλή εκλεγόταν ανελλιπώς από το 1986 έως και το 2012 δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων. Από το 2012 είναι βουλευτής της ΝΔ.

Πολυταξιδεμένη σε δεκάδες χώρες του πλανήτη μας, τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών της δραστηριοτήτων γνώρισε την Ελλάδα που παραμένει άγνωστη και απροσπέλαστη από τις βαρβαρότητες του μαζικού τουρισμού.

Ιδού ο πρόλογος της συγγραφέως: "Με το βιβλίο αυτό δεν προσπαθώ να ανταγωνιστώ τους πλούσιους ταξιδιωτικούς οδηγούς. Άλλο με οδήγησε να καταγράψω τις εικόνες μου από την περιπλάνηση πέντε χρόνων. Ήταν συνειδητή η επιλογή μου να γνωρίσω την Ελλάδα, που πράγματι είναι η ωραιότερη χώρα του κόσμου, αλλά με το δικό μου τρόπο. Κριτήριο για την επιλογή των προορισμών η ύπαρξη του υδάτινου στοιχείου. Απέφυγα συνειδητά τα γνωστά "κοσμοπολίτικα" μέρη, εκεί όπου μάθαμε να μεταφέρουμε τις θορυβώδεις συνήθειες της πόλης. Επέλεξα τις αμέτρητες ώρες δύσκολων διαδρομών σε χωματόδρομους, φαράγγια, βουνοκορφές. Μετρημένα χιλιόμετρα με κάθε μέσο και ειδικότερα με αυτοκίνητα αντοχής, αλλά και οχήματα της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής. Πεζοπορίες μέσα στα δάση και στα φαράγγια με οδήγησαν εκεί όπου η φύση παραμένει μοναδική και αυθεντική. Συνομίλησα με τις φωνές του δάσους και με τους ήχους τους βροντερούς του καταρράκτη. Μέτρησα τα είδη των μανιταριών, τα χρώματα των αγριολούλουδων. Άκουσα τα πουλιά. Είδα ζαρκάδια να με κοιτούν ατάραχα και ασφαλή στο χώρο τους. Σκίουρους να μου επιδεικνύουν προκλητικά τη γούνα τους, που είναι μόνο δική τους, όπως ισχύει και για τα άλλα ζωντανά. Ό,τι έζησα θέλησα να μεταφέρω σε όλους όσοι εκτιμούν το διαφορετικό, το ασυνήθιστο, το δύσκολο, το μακρινό.Αφιέρωμα στην Ελλάδα που δε γνωρίζουμε. Κάθισα κι έγραψα με ένα στόχο: να προσθέσω τη δική μου αγωνία για την προστασία του φυσικού μας πλούτου, ο οποίος - το πιστεύω - θωρακίζεται από τη συνειδητοποίηση όλο και περισσότερων πως δεν είναι η άσφαλτος στα βουνά και οι ορδές των πουλμανάτων με τις συνήθεις φωνασκίες τους η μόνη ανάπτυξη. Είναι και η λαχτάρα, η απόφαση και η κοπιώδης προσπάθεια για να μοιραστούμε αυτό το θησαυρό που μας έτυχε. Με σεβασμό σε ό,τι έχει απομείνει!"

Ακολουθούν αφιερώματα στην Καρύταινα Αρκαδίας, στον Καταρράκτη Άρτας, στη Λίμνη Δόξα, στα Κλουκινοχώρια, στη Λίμνη Τσιβλού, στην Αλεξανδρούπολη, στο Δέλτα του Έβρου, στο Διδυμότειχο, στο Δάσος της Δαδιάς, στο Σουφλί, στην Ανδρίτσαινα Ηλείας, στο Φαράγγι της Νέδας, στο Γράμμο, στην Καστοριά, στην Ξάνθη, στα Πομακοχώρια, στα Άβδηρα, στον Ασπροπόταμο και στα Περτουλιώτικα Λιβάδια.

Το βιβλίο αυτό είναι εξ ολοκλήρου έγχρωμο, έχει διαστάσεις 20 cm X 14 cm και αποτελείται από 280 σελίδες. Τα κείμενα και οι φωτογραφίες είναι της συγγραφέως. Συνεργάτες της ο Ezio Blasetti και η Ελισάβετ Ανταπάση. Κυκλοφόρησε το 2004 από τις εκδόσεις Λιβάνη. Πωλείται σε όλα τα καλά βιβλιοπωλεία με τιμή περίπου 16,00 €.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα βιβλία και περιοδικά στη βιβλιοθήκη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".