Πρωινό σε μπουφέ


Μία από τις σημαντικότερες παροχές ενός καλού ξενοδοχείου αποτελεί και η προσφορά προς όλους τους φιλοξενούμενούς του ενός πλοσιοπάροχου πρωινού σε μπουφέ. Ένα καλά οργανωμένο πρωινό, με άφθονα καλούδια, με ποικιλία λιχουδιών, με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και με φρέσκες πρώτες ύλες αναμφισβήτητα θα αφήσει ικανοποιημένο και τον πιο απαιτητικό πελάτη!

Μέχρι τώρα, στα ταξίδια μας σε όλη την Ελλάδα (αλλά και στο εξωτερικό) είχαμε την τύχη να απολαύσουμε πολλές φορές καταπληκτικά πρωινά σε μπουφέ που θα μας μείνουν για πάντα αξέχαστα.

Η αίθουσα με την τραπεζαρία, όπου οι πελάτες ενός ξενοδοχείου παίρνουν το πρωινό τους, συνήθως είναι κάποια ευρύχωρη σάλα με άφθονα τραπεζοκαθίσματα, τοποθετημένα με τέτοιον τρόπο, ώστε όπου και να καθίσεις θέλοντας και μη θα έχεις και ανεμπόδιστη θέα προς τους υπόλοιπους συνδαιτημόνες.... Ε, λοιπόν εδώ σε τούτο το αφιέρωμα θα αναλύσουμε λεπτομερώς το πώς τρώει ο Έλληνας το πρωινό του!

ΚΑΙ ΜΙΣΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΣΙΓΑΡΑ

Οι περισσότεροι παίρνουν ένα πιάτο, βάζουν επάνω κάποια αλμυρά και το αφήνουν στο τραπέζι τους. Στη συνέχεια παίρνουν ένα δεύτερο πιάτο, βάζουν επάνω κάποιο γλυκό και το πηγαίνουν και αυτό στο τραπέζι τους. Έπειτα παίρνουν και κάποιο ρόφημα (π.χ. καφέ ή τσάι) ή ακόμη και ένα ποτήρι χυμό. Μέχρι εδώ όλα καλά. Δεν είναι τίποτα από αυτά μεμπτό, ακόμη και αν λάβουμε υπόψιν μας ότι στην καθημερινότητά μας, σχεδόν όλοι μας είτε εργαζόμαστε είτε όχι, συνήθως δεν παίρνουμε πρωινό στο σπίτι. Ο νεοέλληνας ως επί το πλείστον, αφού σηκωθεί από το κρεβάτι, θα φτιάξει έναν καφέ ("ελληνικό" ή "τούρκικο" οι εξηντάρηδες, "φραπέ" ή "νες" οι σαραντάρηδες, "εσπρέσο" ή "φρέντο" ή "καπουτσίνο" οι εικοσάρηδες) και θα το συνοδέψει με μισό πακέτο τσιγάρα.... Αυτό είναι το τυπικό ελληνικό πρωινό! Ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι (σαφώς μειοψηφία, κυρίως γυναίκες) που βγαίνουν έξω και αγοράζουν και κάποια τυρόπιτα, ένα τοστ, ένα κρουασάν ή μία μπουγάτσα. Όταν όμως κανείς βρεθεί σε ξενοδοχείο το οποίο του προσφέρει και πρωινό (χωρίς επιπλέον χρέωση), είναι απόλυτα λογικό να θελήσει να το απολαύσει με την ησυχία του και μάλιστα ξεφεύγοντας και λιγάκι από τις καθημερινές του συνήθειες. Ενδιαφέρον έχει βέβαια η συμπεριφορά των ίδιων πελατών, σε άλλο ξενοδοχείο, το οποίο χρεώνει έξτρα το πρωινό (π.χ. σου λένε 50,00 € το δίκλινο και συν 8,00 € το άτομο αν θελήσεις και πρωινό). Εκεί να δεις γέλιο! Στις περισσότερες παρέες πάντα θα βρεθεί κάποιος που θα απαξιώσει το (έξτρα χρέωσης) πρωινό: "έλα μωρέ, τι πρωινό και κουραφέξαλα, όλη μέρα μέσα στο ξενοδοχείο, θα βγούμε έξω μια βόλτα και θα καθίσουμε κάπου για καφέ, να αλλάξουμε και παραστάσεις"!

ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ

Πάμε τώρα ξανά στο δωρεάν μπουφέ, να μελετήσουμε μία άλλη κατηγορία Ελλήνων. Σίγουρα θα έχετε προσέξει κάποιους (συνήθως άντρες) που πηγαίνουν στο μπουφέ, παίρνουν ένα τεράστιο πιάτο και βάζουν πάνω του δύο φέτες ψωμί ψημένο στην τοστιέρα, τρεις φέτες μπέικον, τέσσερις φέτες ζαμπόν, πέντε φέτες γκούντα, δύο αβγά μάτια, πέντε λουκάνικα, ντομάτες, αγγούρια, ελιές, κουλουράκια, κέικ, μηλόπιτα και γιαούρτι με μέλι! Όλα αυτά μαζί, στο ίδιο πιάτο! Στη συνέχεια προχωρούν καμαρωτά με αργές κινήσεις για να μην γκρεμιστεί ο "πύργος" που έφτιαξαν και εναποθέτουν ευλαβικά το αριστούργημά τους στο τραπέζι τους! Ας πούμε ότι και αυτό δεν είναι μεμπτό. Άλλωστε, πάντα κάποιος άλλος στο τραπέζι τους (συνήθως η έξαλλη σύζυγος) μόλις δει το πιάτο "βουνό" θα αρχίσει να ωρύεται: "τι είναι αυτά, δεν ντρέπεσαι, όλοι εσένα κοιτάζουν, γιατί έβαλες τόσα πολλά, κρίμα θα είναι να πεταχτούν κλπ." Και πάντα έρχεται η ίδια απάντηση: "ωχ μωρέ, σταμάτα τη γκρίνια, αφού στο κάτω κάτω πληρωμένο είναι το πρωινό". Μάλιστα! Είναι λέει πληρωμένο! Αλλά τέλος πάντων, χαλάλι τους, αν το καταφέρουν όλο, τότε έχει καλώς. Έλα ντε όμως που οι περισσότεροι από αυτούς τσιμπούν δύο τρεις πιρουνιές και μετά εγκαταλείπουν τα υπόλοιπα μισοδαγκωμένα και πασαλειμένα; Αυτό αποτελεί μεγάλη γαϊδουριά και δείχνει το επίπεδο της κουλτούρας μας.

ΜΙΣΗ ΝΤΡΟΠΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΜΙΣΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ

Πάμε τώρα και σε μια τελευταία κατηγορία. Συνήθως είναι άνθρωποι που κάνουν τουρισμό σε γκρουπ, με κάποιο τουριστικό πρακτορείο, κάποιος σύλλογος ή σωματείο, κάποιο πούλμαν με ΚΑΠΗ ή η φιλόπτωχος αδελφότητα "Ο καλός Σαμαρείτης" της ενορίας του Αγίου Φανουρίου, που κάνει διήμερη εκδρομή με μία διανυκτέρευση και προσκύνημα σε πέντε διαφορετικά μοναστήρια με "συμμετοχή 16,00 € το άτομο, ύπνος, πρωινό, μεταφορικά, ξεναγήσεις, όλα πληρωμένα". Πάντα, μα πάντα, όλα αυτά τα γκρουπ έχουν και πέντε - έξι εξυπνάκηδες (κυρίως γυναίκες κάποιας ηλικίας...) που αφού καθίσουν να φάνε (με άγχος βέβαια διότι "το λεωφορείο αναχωρεί σε 10΄"...) θα τσιμπήσουν ένα κουλουράκι ή ένα παξιμάδι με λίγο μαρμελάδα, θα πιουν και ένα καφεδάκι, θα πιουν και ένα ποτήρι νερό (για να πάρουν και το χάπι της πίεσης....) και στη συνέχεια θα πάρουν πέντε - δέκα χαρτοπετσέτες και θα αρχίσουν να τυλίγουν με αυτές κρουασάν, μπισκότα, κουλούρια, ψωμάκια, πίτες, κέικ, μήλα, πορτοκάλια, μανταρίνια και να τα βάζουν στην τσάντα τους! Ρίχνουν και καμιά λοξή ματιά αριστερά και δεξιά και συνεχίζουν να γεμίζουν την τσάντα! Και πάντα, μα πάντα, χωρίς να τους ψέξει εκείνη τη στιγμή κανείς, η όλη διαδικασία συνοδεύεται και από τον απαραίτητο μονόλογο προς τους διπλανούς: "ποιος θα μας πει τίποτα, μισή ντροπή δική τους μισή δική μας, έτοιμο και το μεσημεριανό, αν πεινάσουμε στο δρόμο να έχουμε κάτι να βάλουμε στο στομάχι μας, μια χαρά, έτσι κι αλλιώς πληρωμένο είναι το πρωινό"! Μάλιστα! Αυτό έχουμε παρατηρήσει να το κάνουν μόνον Έλληνες και φυσικά φανερώνει σε όλο της το μεγαλείο ακόμη μία λαμπρή πτυχή της περιβόητης ελληνικής κουλτούρας....

4 σχόλια:

  1. Ταξιδιαρη δεν το κανουν μονο Ελληνες αλλα σιγουρα οι ξενοι δεν το κανουν με αυτη την υπερβολη.
    Εγω να προσφερω αλλη μια κατηγορια του "διασημου" πχ Καλλιδης που πετυχα σε ξενωνα στο Πηλιο μαζι με κατι κλαρινογαμπρους και κυρατσες οπου φαγανε ενα πρωινο για 200 ατομα και μαλιστα λογω της ιδιοτητας τους απαιτησαν απο τον ιδιοκτητη που παρειχε πρωινο με τουλαχιστον 4 διαφορετικες πιτες,5 μαρμελαδες αυγα βραστα ,αλλαντικα ,τυρια,κτλ,να τους φτιαξει τζαμπανταν πιτσα και ομελετες και μολις ειπε ο ιδιοκτητης οτι δεν εχει ζυμη διοτι τελειωσε και περιμενει διοτι τη σερβιρει βραδυ αυτος στραβωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς έτσι είναι ΤΑΣΟ ! Δυστυχώς....Και βέβαια έχει τύχει και σε μένα αυτό! Βλέπουν χίλια μεζεδάκια μπροστά τους, αλλά πάλι γκρινιάζουν.... Ήταν κάποτε ένα ζευγάρι μπροστά στο μπουφέ και έλεγαν σχετικά φωναχτά "πάλι τα ίδια και τα ίδια, μαρμελάδες, κουλουράκια, βουτυράκια, μα χάθηκε ο κόσμος να φτιάξει επιτέλους κάποιος στο πρωινό μια μπουγάτσα ζεστή και μοσχομυριστή με άχνη και κανέλλα;". Έτσι ακριβώς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταξιδιαρη πρεπει να παραδεχτουμε οτι με τις τιμες που εχουν κατεβει στους ξενωνες ηδη ,ενα απλο παραδοσιακο πρωινο με λιγα αλλα καλα ειναι οτι πρεπει.Αν καποιοι βρισκουν ακριβη τη διαμονη σιγουρα δεν ψαχνουν μικρους παραδεισους που εχει κυριως η ορεινη Ελλαδα αλλα τα κλασικα.
      Υπαρχει και η κατηγορια αυτων που εχουν μικρα παιδια αλλα δεν θελουν να παραδεχτουν οτι δεν ειναι ανωτεροι ειτε απο ενα αλλο ζευγαρι ειτε απο δυο μπακουρες που γουσταρουν διακοπες σαν φιλαρακια και ετσι πρεπει οι γυρω να ξυπνανε απο τις 7 το πρωι. Μεγαλη κουβεντα που αν δε μεταφραστει σωστα μπορει ναπαρεξηγηθει ευκολα.

      Διαγραφή
    2. Θα τα αναλύσουμε και αυτά, αλλά σε άλλο post.

      Διαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".