Ξενώνες στο Καρπενήσι

Η Λίμνη Κρεμαστών είναι από τις γραφικότερες γωνιές της Ευρυτανίας

Η Ευρυτανία είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για όσους λατρεύουν τα ταξίδια στην ορεινή Ελλάδα. Αποκαλείται δε συχνά πυκνά "Η Ελβετία της Ελλάδας". Και όχι άδικα. Η φύση προίκισε τη ρουμελιώτικη αυτή γωνιά με πανύψηλα ελατοσκέπαστα βουνά, βαθιά φαράγγια, άφθονα τρεχούμενα νερά και απέραντα καταπράσινα δάση. Εξάλλου δεν είναι μυστικό το γεγονός ότι η UNESCO έχει ανακηρύξει την ορεινή αυτή περιοχή της χώρας μας ως μία από τις καθαρότερες του πλανήτη. Από την Ευρυτανία κατάγονταν μεταξύ άλλων ο λογοτέχνης και κριτικός Ζαχαρίας Παπαντωνίου, που έγραψε το πασίγνωστο βιβλίο "Τα Ψηλά Βουνά", καθώς και ο αδικοχαμένος πολιτικός Παύλος Μπακογιάννης.

Η Ευρυτανία είναι η πιο ορεινή και η πιο αραιοκατοικημένη ελληνική περιφέρεια

Η Ευρυτανία είναι η πιο ορεινή περιφέρεια της Ελλάδας, αφού το μέσο υψόμετρό της είναι περίπου 1.000 μ. Πανύψηλα βουνά δεσπόζουν στη γύρω περιοχή: Τυμφρηστός ή Βελούχι (2.315 μ.), Άγραφα (2.184 μ.), Καλιακούδα (2.098 μ.), Χελιδώνα (1.975 μ.) και Παναιτωλικό (1.922 μ.) προσδίδουν στο τοπίο μία άγρια ομορφιά. Λογικό επακόλουθο του φυσικού ανάγλυφου αποτελεί και η εγκατάλειψη της Ευρυτανίας από τους κατοίκους της. Σήμερα η περιφέρεια αυτή είναι η πιο αραιοκατοικημένη της πατρίδας μας. Η... αφαίμαξη του παραγωγικού δυναμικού της ευρυτανικής επαρχίας, υπό τη μορφή μαζικής μετανάστευσης στα μεγάλα αστικά κέντρα, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Κατά την απογραφή του 2011 στο Ν. Ευρυτανίας καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού σε σχέση με το 2001. Πιο συγκεκριμένα, 32.053 κάτ. το 2001 και μόλις 20.081 κάτ. το 2011 (πτώση ρεκόρ 38% !).

Η Ευρυτανία έχει πυκνά δάση, αφρισμένα ποτάμια και παραδοσιακά γεφυράκια

Η Ευρυτανία συν τοις άλλοις αποτελεί πόλο έλξης και για όσους αγαπούν τα extreme sports, τον εναλλακτικό τουρισμό και τις δραστηριότητες στη φύση. Οι ποταμοί Ταυρωπός (Μέγδοβας), Αγραφιώτης, Κρικελλοπόταμος, Τρικεριώτης, Φουρνιώτικος και Καρπενησιώτης, η Λίμνη Κρεμαστών, η Λίμνη του Μικρού Χωριού, το Χιονοδρομικό Κέντρο στο Βελούχι, το απείρου κάλλους φαράγγι Πανταβρέχει, το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς, το φαράγγι Τρύπα του Αγραφιώτη, οι απότομες βουνοκορφές και τα εκτεταμένα ελατοδάση συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για όσους επιδίδονται στην ορειβασία, την πεζοπορία, το σκι, το rafting, το canyoning, το mountain bike και την οδήγηση 4Χ4 εκτός δρόμου.

Τα ελατοδάση της Ευρυτανίας το χειμώνα ντύνονται στα λευκά
(φωτ. Πάρης Αλεξόπουλος)

Όσοι επισκεφθούν την Ευρυτανία πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να βρουν ούτε μεγάλα νυχτερινά κέντρα, ούτε καζίνο, ούτε καταστήματα τουριστικών ειδών που πωλούν τσολιαδάκια, ouzo και Metaxa... Θα έχουν όμως την ευκαιρία να αναπνεύσουν καθαρό αέρα, να προσκυνήσουν σε ιστορικά μοναστήρια, να επισκεφθούν μοναδικά μουσεία, να περπατήσουν σε λιθόστρωτα καλντερίμια γραφικών διατηρητέων οικισμών, να γευθούν αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές βασισμένες σε ντόπιες λιχουδιές και να απολαύσουν διαμονή βασιλικού επιπέδου σε πανέμορφα, καλοστημένα και περιποιημένα καταλύματα για όλα τα βαλάντια.

Το φαράγγι του Κρικελλοπόταμου και οι καταρράκτες Πανταβρέχει

Παρακάτω θα βρείτε μία αλφαβητική λίστα με όλα τα χωριά της Ευρυτανίας, στα οποία έχουμε κάνει μέχρι στιγμής κάποιο αφιέρωμα. Πολλοί από αυτούς τους οικισμούς σήμερα αναπτύσσονται τουριστικά διαθέτοντας πλέον άριστες υποδομές, με ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ταβερνούλες κλπ. Κάντε κλικ στο χωριό που σας ενδιαφέρει για να διαβάσετε πληροφορίες σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, δημογραφικά στοιχεία, περιγραφή της διαδρομής, πληροφορίες για διαμονή και εστίαση και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να χρειαστεί ο επισκέπτης. Για χωριά της Ευρυτανίας, που προς το παρόν δεν εμφανίζονται στην παρακάτω λίστα, θα κάνουμε ξεχωριστό αφιέρωμα στο μέλλον, συνεπώς η παρούσα συλλογή θα εμπλουτίζεται διαρκώς.

Άγ. Νικόλαος
Αγ. Παρασκευή
Αγ. Τριάδα
Άγ. Χαράλαμπος Κτημενίων
Άγ. Χαράλαμπος Ψιανών
Άγραφα
Ανιάδα
Βαρβαριάδα
Βούτυρο
Γαύρος
Γοριανάδες
Δομιανοί
Δομνίστα
Επινιανά
Καρπενήσι
Καστανιά
Καστανούλα
Κεφαλόβρυσο
Κλαυσί
Κορυσχάδες
Κρέντης
Κρίκελλο
Μαραθιά
Μάραθος
Μεγάλο Χωριό
Μεσαμπελιά
Μοναστηράκι
Μουζίλο
Μυρίκη
Νέα Βίνιανη
Νέο Μικρό Χωριό
Νόστιμο
Παλιά Βίνιανη
Παλιό Μικρό Χωριό
Προυσός
Ροσκά
Σκοπιά
Συγκρέλο
Τρίδεντρο
Τροβάτο
Φουρνά
Χάνι Μπαγασάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".