Ξενώνες στη Βασιλίτσα & στη Βάλια Κάλντα

Σαμαρίνα: το χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ελλάδα

Η περιφέρεια των Γρεβενών, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '90, έχει καταφέρει να βγει από τη γεωγραφική και οικονομική απομόνωση και να θεωρείται πλέον μία από τις πιο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές της ορεινής Ελλάδας. Τρεις ήταν οι κυριότεροι παράγοντες που συνετέλεσαν σ' αυτό: πρώτον η κατασκευή της Εγνατίας Οδού, δεύτερον η κατασκευή του χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας και τρίτον τα κονδύλια που διατέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών φιλοξενίας του τουριστικού κύματος.

Λίμνες Φλέγγα: αλπική ομορφιά στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
(φωτ. Αναστασία Σατλάνη)

Ο Ν. Γρεβενών είναι ως επί το πλείστον ορεινός. Στο ανάγλυφο του εδάφους του κυριαρχούν πολλά ψηλά βουνά της οροσειράς της Πίνδου και πιο συγκεκριμένα ο Σμόλικας, η Βασιλίτσα, το Αυγό της Βόρειας Πίνδου, το Μαυροβούνι, ο Όρλιακας, τα Καμβούνια, τα Χάσια κ.ά. Ανάμεσά τους κυλάει ο μεγαλύτερος ελληνικός ποταμός, ο Αλιάκμονας και ο παραπόταμός του Βενέτικος. Μαγνήτη για τους φυσιολάτρες αποτελεί το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου. Δύο από τις ομορφότερες γωνιές στον Εθνικό Δρυμό Βάλια Κάλντα θεωρούνται το Αρκουδόρεμα και οι Λίμνες Φλέγγα.

Το φθινόπωρο τα δάση με τις οξιές παίρνουν ένα χρώμα ξεχωριστό

Η περιοχή των Γρεβενών θεωρείται παράδεισος για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού και των extreme sports. Από τα πιο δημοφιλή είναι η ορειβασία στη Δρακολίμνη του Σμόλικα, η πεζοπορία στη Βάλια Κάλντα και στη Βάλια Κίρνα, το ράφτινγκ στο Βενέτικο, το canyoning στο φαράγγι της Πορτίτσας και το off road 4X4. Επιπλέον χρήζουν επίσκεψης διάσπαρτα δεκάδες πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια, πολλά ιστορικά μοναστήρια, αρκετοί πολύβουοι καταρράκτες και μερικά από τα πιο γνωστά βλαχοχώρια της Μακεδονίας. 

Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας

Το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας άρχισε να λειτουργεί στις αρχές της δεκαετίας του '90 και έκτοτε αναπτύσσεται και εκσυγχρονίζεται διαρκώς. Η κατασκευή αυτού του χιονοδρομικού κέντρου συνέβαλε αναμφισβήτητα στη δημιουργία ενός ισχυρού τουριστικού ρεύματος, το οποίο με τη σειρά του συνετέλεσε στη βελτίωση των υποδομών φιλοξενίας. Με εγχώρια κεφάλαια και την αρωγή των ευρωπαϊκών κονδυλίων αφενός ανακαινίστηκαν όλα τα παλιά καταλύματα και αφετέρου ξεφύτρωσαν και στα πιο απόμακρα χωριουδάκια πολυτελή ξενοδοχεία και παραδοσιακοί ξενώνες.

Ξενοδοχείο Vasilitsa Resort

Παρακάτω θα βρείτε μία αλφαβητική λίστα με όλα τα χωριά των Γρεβενών, στα οποία έχουμε κάνει μέχρι στιγμής κάποιο αφιέρωμα. Τα περισσότερα είναι τουριστικά αξιοποιημένα και διαθέτουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ μπαρ, σούπερ μάρκετ κλπ. Κάντε κλικ στο χωριό που σας ενδιαφέρει για να διαβάσετε πληροφορίες σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, δημογραφικά στοιχεία, περιγραφή της διαδρομής, πληροφορίες για διαμονή και εστίαση και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να χρειαστεί ο επισκέπτης. Στα χωριά των Γρεβενών που προς το παρόν δεν εμφανίζονται στην παρακάτω λίστα, θα κάνουμε ξεχωριστό αφιέρωμα στο μέλλον, επομένως η παρούσα συλλογή θα εμπλουτίζεται διαρκώς.

Αβδέλλα
Αετιά (Τσούργιακα)
Αλατόπετρα
Αναβρυτά
Γρεβενά
Δοτσικό
Ζάκας (Ζιάκας)
Κηπουρειό
Κοσμάτι
Κρανιά
Κυπαρίσσι (Μπίσοβο)
Λάβδα
Μαυραναίοι
Μεσολούρι
Μικρολίβαδο
Μοναχίτι
Πανόραμα
Παρόρειο
Περιβολάκι
Περιβόλι
Πολυνέρι
Πρόσβορο
Ροδιά
Σαμαρίνα
Σμίξη
Σπήλαιο
Σταυρός
Σύδενδρο
Τρίκωμο
Φιλιππαίοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".