Ξενώνες στον Πάρνωνα

Πραστός: η παλιά πρωτεύουσα της Κυνουρίας

Ο Πάρνωνας είναι ένα από τα ωραιότερα ελληνικά βουνά. Βρίσκεται στην Πελοπόννησο και έχει υψόμετρο 1.934 μ. Το μοιράζονται ο Ν. Αρκαδίας και ο Ν. Λακωνίας. Υπάρχει και δεύτερο όνομα για το βουνό αυτό: λέγεται και Μαλεβός, ο όρος αυτός όμως χρησιμοποιείται κυρίως μεταξύ των ντόπιων.

Τα Άνω Δολιανά το χειμώνα ντύνονται στα λευκά

Ο Πάρνωνας είναι ένα βουνό με μεγάλη έκταση. Ξεκινά βόρεια από το οροπέδιο της Τρίπολης και κατεβαίνει νότια προς τη Σπάρτη, ενώ προς τα ανατολικά σβήνει ομαλά προς τις παραλίες της Κυνουρίας που βρέχονται από τον Αργολικό Κόλπο. Είναι κατάφυτος από έλατα, πεύκα, καστανιές και άφθονα αρωματικά φυτά.

Οι Καρυές έχουν μια πανέμορφη πλατεία
(φωτ. Μιχάλης Λεϊμονίτης)

Στην ανατολική πλευρά του Πάρνωνα βρίσκεται η Τσακωνιά, που καταλαμβάνει το νότιο κομμάτι της Επαρχίας Κυνουρίας. Πρόκειται για μια περιοχή όπου επιβιώνει ακόμη το πανάρχαιο τσακώνικο γλωσσικό ιδίωμα, μια γωνιά της πατρίδας μας με τα δικά της ιδιαίτερα και ξεχωριστά πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Πρωτεύουσα της Τσακωνιάς είναι το Λεωνίδιο.

Η Μονή Ελώνης φωλιάζει ψηλά στον Πάρνωνα

Στον Πάρνωνα υπάρχουν δύο μοναστήρια που μαζεύουν πλήθος κόσμου όλο το χρόνο. Το ένα είναι η Μονή Ελώνης, που βρίσκεται ανάμεσα στο Λεωνίδιο και στον Κοσμά. Το άλλο είναι η Μονή Μαλεβής, που βρίσκεται ανάμεσα στον Άγ. Πέτρο και στον Άγ. Ιωάννη. Αμφότερα τα μοναστήρια είναι γυναικεία.

Ο Ξενώνας Φούντας στον Άγιο Ιωάννη

Παρακάτω θα βρείτε μία αλφαβητική λίστα με όλα τα χωριά του Πάρνωνα, στα οποία έχουμε κάνει μέχρι στιγμής κάποιο αφιέρωμα. Πολλά από αυτά τα χωριά διαθέτουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ταβέρνες, καφέ μπαρ, σούπερ μάρκετ κλπ. Κάντε κλικ στο χωριό που σας ενδιαφέρει για να διαβάσετε πληροφορίες σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, δημογραφικά στοιχεία, περιγραφή της διαδρομής, πληροφορίες για διαμονή και εστίαση και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να χρειαστεί ο επισκέπτης. Στα χωριά του Πάρνωνα που προς το παρόν δεν εμφανίζονται στην παρακάτω λίστα, θα κάνουμε ξεχωριστό αφιέρωμα στο μέλλον, συνεπώς η παρούσα συλλογή θα εμπλουτίζεται διαρκώς.

Άγ. Ιωάννης
Άγ. Πέτρος
Αγριάνοι
Άνω Δολιανά
Βαμβακού
Βαρβίτσα
Βέροια
Βρέσθενα
Γεράκι
Δραγούνι
Έλατος
Καλλιθέα
Καρυές
Καστάνιτσα
Καστρί
Κοσμάς
Λεωνίδιο
Μεσορράχη
Ορεινή Μελιγού
Πλάκα
Πλάτανος
Πολύδροσο (Τσίντζινα)
Πραστός
Ρίζες
Σίταινα
Τεγέα
Χάραδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".