Τζουμέρκα

Τζουμέρκα

Τα Τζουμέρκα (ή αλλιώς Αθαμανικά Όρη) είναι μία μεγάλη οροσειρά της Πίνδου, που χωρίζει την Ήπειρο από τη Θεσσαλία. Το βόρειο τμήμα της οροσειράς καταλαμβάνει το όρος Κακαρδίτσα, που έχει 2.429 μ. υψόμετρο, ενώ το νότιο τμήμα αποτελείται από το βουνό Τζουμέρκα, που έχει 2.393 μ. υψόμετρο. Τα περισσότερα από τα χωριά που φωλιάζουν στις πλαγιές των Τζουμέρκων ανήκουν στο Ν. Άρτας (στο νότιο τμήμα της οροσειράς), υπάρχουν όμως και μερικά χωριά στα Τζουμέρκα που ανήκουν στο Ν. Ιωαννίνων (στο βόρειο τμήμα). Σε γενικές γραμμές όλη αυτή η περιοχή περικλείεται ανατολικά από τον ποταμό Αχελώο, βόρεια από την Εγνατία Οδό, δυτικά από τον ποταμό Άραχθο και νότια από την εθνική οδό Άρτας - Τρικάλων.

Τα Τζουμέρκα είναι ένας από τους γραφικότερους τουριστικούς προορισμούς της ορεινής Ελλάδας. Οι φυσιολάτρες που θα επισκεφθούν την περιοχή, θα γνωρίσουν άγριες βουνοκορφές, καταπράσινα δάση, ορμητικούς καταρράκτες, πέτρινα γεφύρια και παραδοσιακούς μεσαιωνικούς οικισμούς. Αναμφισβήτητα η εκδρομή που θα πραγματοποιήσει κανείς σ' αυτά τα αγέρωχα και επιβλητικά βουνά θα του μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη ως μία από τις πιο γλυκές ταξιδιωτικές εμπειρίες της ζωής του.

Το καφενείο - μπακάλικο - ταβερνάκι "Άκανθος",
που διατηρεί ο Ναπολέων Ζάγκλης στο χωριό Καλαρρύτες

Τα Τζουμέρκα μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν τη βάση για να επισκεφθεί κανείς και άλλες όμορφες γωνιές της ορεινής Ελλάδας. Ανατολικότερα (στην άλλη πλευρά του Αχελώου) βρίσκονται τα χωριά του Ασπροποτάμου, βορειότερα το Μέτσοβο και το Ανήλιο, δυτικότερα (στην άλλη πλευρά του Άραχθου) τα Κατσανοχώρια και νοτιότερα το χωριό Ροδαυγή και η τεχνητή λίμνη Πουρναρίου.

Παρακάτω θα βρείτε μία αλφαβητική λίστα με όλα τα Τζουμερκιώτικα χωριά, στα οποία έχουμε κάνει μέχρι στιγμής κάποιο αφιέρωμα. Πολλοί από αυτούς τους οικισμούς σήμερα αναπτύσσονται τουριστικά διαθέτοντας πλέον άριστες υποδομές, με ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ. Κάντε κλικ στο χωριό που σας ενδιαφέρει για να διαβάσετε πληροφορίες σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, δημογραφικά στοιχεία, περιγραφή της διαδρομής, πληροφορίες για διαμονή και εστίαση και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να χρειαστεί ο επισκέπτης. Για χωριά που βρίσκονται στα Τζουμέρκα, αλλά προς το παρόν δεν εμφανίζονται στην παρακάτω λίστα, θα κάνουμε ξεχωριστό αφιέρωμα στο μέλλον, συνεπώς η παρούσα συλλογή θα εμπλουτίζεται διαρκώς.

Άγ. Γεώργιος Κυψέλης
Άγναντα
Αθαμάνιο
Βουργαρέλι
Θεοδώριανα
Καλαρρύτες
Καταρράκτης
Κτιστάδες
Κυψέλη
Λεπιανά
Ματσούκι
Μελισσουργοί
Μικροσπηλιά
Μονολίθι
Μυστράς (Κηπίνα)
Παλαιοχώρι Συρράκου
Πλάκα
Πράμαντα
Προσήλιο
Ράμια
Συρράκο
Τσόπελα

1 σχόλιο:

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".