Λάιστα Ιωαννίνων

Η Λάιστα ανήκει στα Ζαγοροχώρια
(φωτ. Γιάννης Μπερερής)

Φεύγουμε από τα Γιάννενα και πάμε στα Ζαγοροχώρια. Ξεκινάμε με βόρεια κατεύθυνση, προς αεροδρόμιο και Κόνιτσα. Στα 17 χλμ. από το κέντρο των Ιωαννίνων περνάμε την Ασφάκα και σε ακόμη 2 χλμ. φτάνουμε στη Μεταμόρφωση (Καρυές). Εκεί που βρίσκεται μία χαρακτηριστική μεταλλική πεζογέφυρα θα πρέπει να αφήσουμε το δρόμο που συνεχίζει για Κόνιτσα και να στρίψουμε δεξιά, όπως δείχνουν και οι πινακίδες για κεντρικό Ζαγόρι. Ακόμη 9 χλμ. και φτάνουμε σε διασταύρωση: δεξιά πάει για τα χωριά Ασπράγγελοι, Ελάτη και Δίκορφο. Συνεχίζουμε αριστερά για ακόμη 2 χλμ. οπότε και βρίσκουμε νέα διασταύρωση: ευθεία (αριστερά) πάει για Βίτσα, Μονοδένδρι, Άνω Πεδινά και Ελαφότοπο, εμείς όμως θα στρίψουμε δεξιά. Σε 3 χλμ. περνάμε τη διασταύρωση για Δίλοφο. Ακόμη 3 χλμ. και βρισκόμαστε σε νέα διασταύρωση: δεξιά πάει για Κουκούλι και Κήπους, ενώ αριστερά ανηφορίζει για Κουκούλι (έχει 2 εισόδους το χωριό), Καπέσοβο, Βραδέτο, ΤσεπέλοβοΣκαμνέλι, Ηλιοχώρι, Βρυσοχώρι και Λάιστα.

Η Λάιστα απέχει 80 χλμ. από τα Ιωάννινα και ανήκει στο Δήμο Ζαγορίου. Έχει πληθυσμό 50 περίπου μόνιμων - βλαχόφωνων - κατοίκων και υψόμετρο 1.030 μ. Κάποτε το χωριό είχε το μεγαλύτερο πληθυσμό σε όλο το Ζαγόρι. Η Λάιστα είναι πνιγμένη στο πράσινο, χτισμένη ακριβώς κάτω από την κορυφή Φλάμπουρο (1.904 μ.), προέκταση της Μόρφας. Διαθέτει μια πολύ όμορφη πλατεία την οποία σκιάζουν τρία αιωνόβια πλατάνια. Τη μία άκρη της πλατείας οριοθετεί ο ναός των Αγ. Ταξιαρχών και την άλλη το ξενοδοχείο Ρόμπολο. Όσοι αγαπούν το περπάτημα αξίζει να πάρουν το δασικό δρόμο που συνδέει τη Λάιστα με τη Βωβούσα μέσα στο δάσος με τα θεόρατα μαυρόπευκα.

Στη Λάιστα λειτουργούν ξενώνες και ταβέρνες. Βενζινάδικα θα βρούμε κοντά στο χωριό Ασπράγγελοι.

ΦΑΓΗΤΟ

Κόκορας με χυλοπίτες στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ρόμπολο

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ρόμπολο. Το χειμώνα σερβίρουν μέσα στην ωραία ρουστίκ σάλα με το παραδοσιακό τζάκι. Το καλοκαίρι απλώνουν τα τραπεζάκια τους έξω στην πλατεία, κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια. Το μενού περιλαμβάνει κασόπιτα, φασολάδα, πρόβειο με λάχανο, γίδα βραστή, κόκορα με χυλοπίτες, αγριογούρουνο στιφάδο, σαλάτες εποχής, μερακλίδικα ορεκτικά, κρασάκι βαρελίσιο κλπ. Τηλ. 2653022765, 6977356481 & 6973244388.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενοδοχείο Ρόμπολο

Ξενοδοχείο Ρόμπολο. Στην πλατεία. Στην υποδοχή ο κος Θόδωρος και η κα Βασιλική Πιπίκου. Κάτω λειτουργεί το εστιατόριο και πάνω υπάρχουν 6 δίκλινα με κεντρική θέρμανση και τηλεόραση. Οι τιμές κυμαίνονται ανάμεσα στα 40 € και τα 50 €, ανάλογα τη σεζόν, πάντα με πρωινό. Τηλ. 2653022765, 6977356481 & 6973244388.

Ενοικ. Δωμάτια Νίκη Βέη. Υπάρχουν 3 δίκλινα, 2 τρίκλινα και 1 τετράκλινο. Όλα διαθέτουν κεντρική θέρμανση και τηλεόραση. Τηλ. 2653022720.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".